Урокът "Борилски"

Героги Желязков (вляво) и баща му - адвокат Борислав Желязков.

Урокът "Борилски"

Убийците са в затвора. Защо обаче горчивият вкус остава

14137 прочитания

Героги Желязков (вляво) и баща му - адвокат Борислав Желязков.

© БТА


"Случаят Борилски"

Документалният филм "Случаят Борилски", който разказва цялата история около убийството на българския студент, може да гледате тук.

10 години, 1 месец и 12 дни. Точно толкова време трябваше да чака Иванка Въчева - майка на убития през 2000 г. в Париж студент Мартин Борилски окончателното съдебно решение по делото срещу двамата младежи, обвинени в убийството на сина й. От този вторник след окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) Георги Желязков и Стоян Стоичков бяха признати за убийци. Те получиха съответно 19 и 17 години лишаване от свобода за това, че в съучастие умишлено са умъртвили "Мартин Иванов Борилски в жилището му на ул. "Льокурб" 74 D, апартамент 157 по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост".

Окончателната присъда по делото на ВКС беше посрещната с одобрение от обществото и медиите. Коментарът беше еднопосочен - най-накрая. Защитниците на двамата обвиняеми заявиха, че ще отнесат казуса до Страсбург, защото осъдителната присъда е плод на политически и международен натиск.

След няколко дни случаят, който в продължение на година и половина вълнуваше обществото, почти беше забравен. Присъдите на двамата вероятно вече са приведени в изпълнение, като от тях ще бъде приспаднати близо шестте месеца, които те прекараха в ареста, след като бяха признати за виновни от Апелативния съд във Велико Търново и задържани, след като се укриваха за кратко.

Всичко на пръв поглед изглежда повече от перфектно - виновните най-накрая получават наказание; майката и роднините - възмездие, а съдебната система изглежда идея по-добра и справедлива.

Тази идилия обаче е заблуда.  Казусът "Мартин Борилски" е събирателен образ за проблемите на съдебната система - мудност, корупция, непрозрачност, съмнителни контакти, зависимости. Осъдителните присъди дават лична справедливост. Но, уви, никой след толкова много декларации не пожела да посочи тези проблеми и да покаже, че е готов да предприеме действия по решаването им. Ето трите основни въпроса, които не намериха своя отговор:

1. Изнесъл ли е някой информация, че двамата обвиняеми се подслушват?

По време на разследването в края на 2002 г. Варненският окръжен съд дава разрешение телефоните на двамата обвиняеми да се подслушват. По делото има един разговор. Той е на испански - непознат човек се обажда на Стоян Стоичков и му казва, че е нападателят на Борилски. Предупреждава го да внимават какво говорят.

Въпросите са няколко - БТК въобще не е регистрирало подобен разговор. Според протокола от разговора той е започнал в 18:02 и е свършил в 18:02 (става дума за страница и половина машинописен текст). И още - за два месеца, колкото трае самото подслушване, МВР докладва само за един проведен разговор. И толкова. Касетата, на която е записан разговорът, е надписана с молив.

Разследващите пращат сигнал до Варненската военно-окръжна прокуратура (към 2002 г. тя е била компетентна да работи по дела срещу служители на МВР). Тя прави проверка и не открива нарушение. Според съдиите във Велико Търново обаче проверката на военните прокурори е непълна, а заключението им, че няма нарушение - неправилно.

В превод - някой във Варна най-вероятно е изнесъл информацията, че телефоните се подслушват. Това е позволило на обвиняемите да манипулират разговорите.

Тук трябва да се намеси Военно-апелативната прокуратура, която да нареди нова проверка.

2. Има ли изчезнали документи от делото и кой носи отговорност за това?

Според адвоката на майката на Мартин Борилски Владимир Иванов по делото има данни, че са липсвали документи - става дума за конкретна ДНК експертиза, която е изчезнала между влизането на делото в съда и първата инстанция. Следователят Пламен Райчев потвърждава този факт, като казва, че делото е изчезнало за близо година. По случая е наказан прокурор Антоний Лаков - той обаче поема отговорност единствено за забавеното дело. Три независими източника в държавното обвинение казаха за "Капитал", че прокурор Лаков е нищо повече от изкупителна жертва.

Самият Пламен Райчев допуска, че бащата на Георги Желязков е бил в близки отношение с тогавашния главен прокурор Никола Филчев и че съдействието е могло да дойде именно оттам. Това естествено е предположение. До ден днешен прокуратурата не е дала отговор на въпроса кой е виновен за изчезналите доказателства по делото.

3. Независимо ли беше решението на съда? Или резултат от натиск.

Този проблем най-ясно го маркира читател от форума на "Капитал" с име avtor: "Тъжното е, че по някакъв начин и тази присъда не е справедлива. Не ме разбирайте погрешно, убеден съм, че тези двамата са убийците, че трябва да лежат дълго, че не бива да има никаква милост по отношение на тях - напълно съм убеден в това! Но така произнесената присъда не е справедлива, защото съдът не наложи наказанието поради вътрешната си убеденост, а поради външния натиск от Франция, от медиите, от обществото ни. Така тези престъпници (вече спокойно може да ги наричаме така), вместо да си получат заслуженото, се озоваха в ролята на жертви - изкупителни жертви на некадърното ни, мързеливо и връзкарско правосъдие, което си го изкара върху тях само защото изведнъж прожекторите на обществения интерес ги освети. Престъпникът трябва да остане престъпник. Превърне ли се в жертва, присъдата му става несправедлива. Ето затова ме е яд."

И действително председателят на съдебния състав във Велико Търново, постановил първата осъдителна присъда, е Милчо Ванев. Той беше един от наказаните магистрати заради връзки с плевенския лобист Красьо Черния. Осъдителната присъда без съмнение му е помогнала да изчисти поне малко името му. Присъдата дойде много добре и за България в контекста на острите критики на Франция заради оправдателните присъди, придружени от мониторинга на Европейксата комисия.

Единственият начин това съмнение да бъде разсеяно е актовете на съда да бъдат мотивирани и съобразени със закона.

*През следващата седмица "Капитал" ще качи решенията по делото "Борилски" и ще инициира дискусия по тях.

"Случаят Борилски"

Документалният филм "Случаят Борилски", който разказва цялата история около убийството на българския студент, може да гледате тук.

10 години, 1 месец и 12 дни. Точно толкова време трябваше да чака Иванка Въчева - майка на убития през 2000 г. в Париж студент Мартин Борилски окончателното съдебно решение по делото срещу двамата младежи, обвинени в убийството на сина й. От този вторник след окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) Георги Желязков и Стоян Стоичков бяха признати за убийци. Те получиха съответно 19 и 17 години лишаване от свобода за това, че в съучастие умишлено са умъртвили "Мартин Иванов Борилски в жилището му на ул. "Льокурб" 74 D, апартамент 157 по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


45 коментара
 • 1
  kakawida avatar :-|
  kakawida

  Защо направо не си го кажем - срам и позор е българската правосъдна система. Такъв резил бе това дело, такива гнусни съдебни състави съдиха, правиха си отводи, мълчаха нагло и пазеха (съвсем отявлено) убийците. И защо са го убили?! Защото е бил по-умен, по-успял и по-добре приет от света от техни величества - мамините синчета. И защото техните жалки сенки на квартално величие са си останали "у Варнъ".
  Какъвто е народа, такива са и съдиите му.

 • 3
  aristotel7 avatar :-|
  aristotel7

  10 г. бяха нужни за да се реши едно дело. И не без международни отзвук и НАТИСКА на Франция и то забележете да се прегледа и РЕШИ делото а не да се МЪРЛЙОТИ. А колко ДЕСЕТИЛЕТИЯ ще са необходими за да се прегледат ШМЕКЕРИИТЕ на магистратските ОТРОЧЕТА по черноморието???
  БЪЛГАРИЙО такива ли синове си отгледала достойни наследници на ЛЕВСКИ или малки мръсни ЮЗБАШИИ останки от ОТОМАНСКАТА империя.
  НЕ и НЕ, и НЕ
  Те са месни - отрочета на бившите апаратчици

 • 4
  radoslavivanov avatar :-|
  radoslavivanov

  Поздравления за статията.Делото "Борилси" е показателно за цялата ни съдебна система.

 • 5
  lazarev avatar :-|
  R.L.

  Умирам от интерес да прочета глендата точка на тези трима-четирима, които са гласували "против", най-вече против №1.

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#5] от "R.L.":

  Защо си толкова заинтересован от въпросните несъгласни с очевидната истина? И не ти ли е познат типажа им? Ами погледни например самодоволните лица на тъпоъгълниците от т.н. Висш Съдебен Съвет, техните отрочета, близки, роднини, любовници или техните подчинени блюдолизци, нетърпеливи да направят час по-скоро кариера и пари в мъглявината, наречена българска магистратура - и ще разбереш кой е обектът на любопитсвото ти. Струва ли си да си припомняме какви са и кои са? Да си спомниме как ореваха орталъка за спрените си премии, например? Колко наглост и липса на морал струят от приказките им през годините всеки път когато някой дръзне да каже голата истина - че в България правосъдие няма, и че правосъдната система е рупор на мафията...И колко много държат на "независимостта" си всеки път, когато от вътре или от вън се надигне протест срещу корупцията и престъпните им решения.
  Жалка работа!
  Но неприятното е, че много свестни българи зависят от подобни мекерета и катили и малоумните им или престъпни решения или липсата им. И по стара българска традиция от последните 45+20 години те пак (все) са на власт, и все са си същите, както и отрочетата им.
  Те са онези, които "приемат вината само с мезета". Толкова им е мозъка, такова им е закърнялото чувство за морал и достойнство, такава им е и простащината, какъвто е и хуморът им, и приказките им, и действията им, и излъчването им. Те ту са "Плод и зеленчук", ту са псуващи "дипломати", пратени от няко гоце и режисьорите му някъде на майната си да се срият от народната любов за "подвизите" им...
  Не мисля че е разумно да спориш или се вглеждаш в хлебарки, например. Или да се чудиш защо са такива, още повече пък да се опитваш да ги превъзпитаваш или променяш.
  Говедото си е говедо, и говедо ще си остане! (Извинете ме за израза, но това е истината) Още повече когато живее със самочувствието, че съдбите на много свестни и стойностнои хора зависят от него.
  Впрочем темата за събирателния образ на "преуспелите българи" в България, и особено на най-забогателите е една мого интересна и благодатна тема. И мисля, че ако Капитал посвети своя статия на нея, тя ще намери добър отзвук - ако е откровена и правдива, разбира се. Но темата е и доста щекотлива, та трябва и кураж.

  Искаш да видиш някой от несъгласните ли? Ами виж Лазар Груев, например. Или се вгледай в брадясалата физиономия на другия мошеник - Борис Велчев. Оли в онази - говорителката. Или в "бездомните" магистрати-хотелиери...
  Това са те - правещите се, че в българското правосъдие нещата са наред и ако има нещо, ... няма нищо!

 • 7
  stenk avatar :-|
  Stanimir Kosev

  Не се залъгвайте. Може да сте сигурни че ще излежават наказанието си при много либерален режим и добри условия . Някоя и друга отпуска по повод и без повод . След най-много 6-7-8 години ще излязат я за добро поведение , я за нещо друго.
  Тая осъдителна присъда всъщност е голяма услуга за тях , защото ако още малко се протакаха нещата щеше да започне паралелното дело във Франция.
  Оттам гарантирано щяха да излязат поне след 20 години и то не като ВИП затворници.

 • 8
  reges avatar :-|
  reges

  А в крайна сметка някой разбра ли какво точно прави адвокат Борислав Желязков "влиятелен"? Клиентите му? - това може да го направи успешен. Личните му контакти? - това може да направи магистратите предубедени. И ако е така защо - поради страх или поради приятелски чуваства? Не е нормално цял окръжен съд да му играе по свирката - в тази система има много омраза, едва ли всички съдии са толкова добри приятели на Желязков. Логично е, че някои (повечето?) са действали от страх. Ако е така - от какво точно се боят варненските съдии да не им се случи? А тези в Шумен и ВТ? Има ли връзка между клиентите на Желязков и страха или приятелството на магистратите? Всъщност той контактувал ли е тях и ако да - какво им е казал? АЛООООООООООО ВСС, ТОВА НЕ Е ЛИ ПО ВАШАТА ЧАСТ?

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#8] от "reges":

  Задаваш много логични и правилни, наболели въпроси. Да ги резюмирам в едно, ако разрешиш:

  "Защо в правосъдието (съда, прокуратурата, следствието, полицията, парламента, правителството,...държавата) НЕЩАТА НЕ СА ТАКИВА, КАКВИТО ТРЯБВА, Т.Е. КАКВИТО ИЗГЛЕЖДАТ?

  Отговорът е очеваден, ако не се забравя една проста истина за България - че това е единствената държава в ЕС, в която мафията открито управлява.

  При това положение държавните и обществените позиции и взаимоотношения между лица и институции от горе надолу не се подчиняват на видимите, утвърдените и общоприети закони, правила и регулации, а от други, скрити от обществото, но съблюдавани много стриктно! Да, става дума за правилата и законите на организираната престъпност, за мафията. Там, при нея и нейните структури и много строга субординация и бързи и ефективни наказания има много ясно разположение на правомощията - от босовете до най-дребните изпълнители. И това, че в другата, видимата за обществото ситуация някое Гоце е президент, например, не променя особрно статуквото му и взаимоотношенията с босовете му в организираната престъпност, които са го избрали да го поставят там да защитава интересите им...
  По подобен начин стоят нещата и в т.н. магистратура, преи съдиите и прокурорите...
  И така, на въпроса ти:
  "А в крайна сметка някой разбра ли какво точно прави адвокат Борислав Желязков "влиятелен"?"

  Аз ще ти кажа кой. Този и тези, които дадоха на редица известни "честни частници" с коя от коя по-малоумни легенди за първия си милион възможността да грабят милиони и милиарди - В Моллов, Илия Павлов, СИК, ВИС,ТИМ, черепи, вълци,....Е, едни бяха избрани да бъдат бъдещите едри бизнесмени, други - да бъдат лидери на партии (дори им създадоха такива, та после на воля да грабят и да "разпределят порции"), трети - депутати и министри, та да разпределят и "преразпределят парламентарни пространства" в нужния момент при сигнал, четвърти и президенти ги направиха, та да си ловуват о оте.ат на воля, вкл. с непълнолетни,...
  На някои им се падна нелеката задача да поемат съдебната власт и срещу някакви си 5-6,000 лева (без подкупите) да се зоват висши магистрати. И да играят играта "тука има - тука няма" с престъпленията и доказателствата за тях.
  Но дайте да се разберем - тези хора не са отишли там за да раздават правосъдие! На тях малко им пука за народ и родина, за морал и закони. Нищо, че по закон това им е работата - нали се разбрахме с кои и чии закони и правила те всъщност се съобразяват!
  Те са там да симулират правораздаване и да изпълняват задачите, които им поставят инсталиралите ги там, като междувременно гледат да вземат колкоте со може подкупи и да си построят колкото се може повече къщи и хотели...
  Защото ако тези имаха и заченки на поведение и морал на истински магистрати, а не на мафиотски марионетки, то как пък поне един не надигна власт и не предприе адекватни действия при безбройните открити и фрапиращи престъпления в България и непрекъснати и открити критики и гаври с българското правораздаване?

  Защо например т.н. български магистрати позволиха един отявлен разбойник-рецидивист като Ахмед Доган да им се подиграва открито в лицата вече две десетилетия? Защото какво, ако не открита подигравка, са думи като: "Аз съм отдавна съм милионер в зелно!", или "Аз разпределям порциите в държавата!"
  Сега, едва сега - след близо 20 години, Доган го съдят за някаква сума от около милион! Ами защо никой от "достойните" съдии и прокурори не му зададе простия въпрос - дай да ни разкажеш по-подробно за милионите ти в зелено още преди години, както и за разпределяните от теб порции...
  Магистратите са направили решителна крачка напред напоследък - не може да се отрече. Преди - напр. при убийството на "мъжката секретарка" на Доган те не посмяха да му вземат отпечатъци и му ходеха на крака дв кабинета му да му зададат смирено някои въпроси!
  Сега чета, че най-после са се сетили за българската конституция и въпросният рецидивист започнал да бъде привикван да дава показания, както е по закона!

  Между другото Доган не бе съден и хвърлен в затвора за десетки други престъпления, най-фрапиращото може би бе откровеното национално предателство - т.н. "Оня списък". Още тогава - с ненаказанието му, стана ясно, че той е един от "недосегаемите", т.е. позициите му в паралелните структури на организираната рестъпност са достатъчно високи, за да има безпрекословната подкрепа на босовете. Макар че знак за това имаше още през онази далечна 1992 г., когато същият престъпник-рецидивист участва с
  внезапно прекрояване на парламентарното пространство" и "депесарски шут" в активното мероприятие на ДС и Бриго Аспарухов и Жельо Желев за звалянето на законно избрания премиер на Р България и открито превземане на властта от мафията - правителството на Мултигруп - т.е. Л.Беров.

  А, между другото да попитам - нали говориме за държавност и правосъдие - та къде бяха тогва т.н. български магистрати и Висш Съдебен Съвет? Къде бе тогава достойнството и възмущението им, така буйно проявени при спиране на бонусите им? Къде бе прословутата им независимост? Или те са такива олигофрени, че не разбрах точно какво и защо става? И че присъстват на престъпен преврат организиран от мафията?

  Но да забравим Доган, дайте да си спомним цирка и подигравките на Маджо със съдебната система, как той пристигна когато и където си иска да "дава показания", като охраната му влезе и доминираше в съдебната палата, за разлика от сбутаната някъде охртана на господа магистратите. А един друг отявлен мафиот - и по ирония на съдбата и избора на мафията тогавашен Министър на МВР пък бе блокирал центъра на София, защото видна фигура на българската мафия щяла ... да дава показания. И още един-два детайла за "гордостта и независимостта" на българските магистрати.
  Тогава - след месеци и години уговорки между Маджо и мафията - да дава или не показания, кога и как да ги даде (искаше конферентна връзка) и пр., най-накрая същият закъсня с мисля повече от половин час, а "уважаемият" съд прилежно го чакаше!
  И на въпроса на съда: "А кой е точният ви адрес" рецидивистът с нескрита насмешка отговор:
  "Някъде из Европа!"

  Защо "великите магистрати", които са толкова чувствителни от към критики на се сетиха за достойнството си в хиляди случаи, когато отлровени мафиоти и разбойници им се подиграваха открито в лицата, вкл. и на публични места?
  Като онзи "бизнесмен" от бизнеса с дрога, дето на въпрос на съдията с какво се занимава и от къде са му парите (десетки милиони) отговори:
  "Внасям маймуни в България."

  На някои хора - особено от нормалния свят, тези примери ще им се сторят забавни шеги, но за България това е самата истина!

  Иначе ти си много прав - необходимо е само едно професионално и точно и пълно разследване на историята на този случай и на всички "работили" по него, за да излязат аргументирани обвинения и присъди към поне две дузини магистрати, "работили" по случая. Просто и ясно!
  Проблемът обаче е, че трудно ще се намери подобен екип от свестни и кадърни мотивирани магистрати, които да се заемат със задачата. Защото дори и да има такива, на тях няма да им бъде разрешено от ШЕФОВЕТЕ ИМ! Защото тръгне ли да се разплита кълбото при действително и пълно разследване, взаимовръзките и корупционните мрежи в правосъдната система ще изкарат на светлина същиър тези мекерета, а може би дори и кукловодите им...
  Не че не се знаят...

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Току що прочетох коментати под статия за загубата на България от Англия с 4:0. Нека да копирам - тук, под тази стаития, един от коментарите:

  Относно: разгром /6/
  Автор: селекционер
  Получено на: 4 Септември 2010 16:57

  "Че бате ви Насо реди състава е ясно и за чимовете по стадиона, но не и за простите журналистически глави, които лочат от копанката и радостно махат опашки, докато Вълкът се почесва по носа. И какво излиза – Михайлов начело на БФС, Сираков и неговата подлога Стоилов начело на националния отбор, спонсор на същия отбор – М тел. И страхотната реклама между емблемите на футболния съюз и тази на мобилния оператор с текст: „Това е нашият отбор. Играем за победа”. Не, господа. Това е ВАШИЯТ отбор, а победата... какво беше това победа, че скоро не ни се е случвало? Тези израстъци /БФС, треньорското ръководство и спонсорът/ пръкнаха още един. Да припомням ли кой стои начело на ПФЛ в момента? Май се казваше Баждеков? Та тези четири тумора си имат едно тяло, чието обиталище е един стадион в края на София. Хайде стига вече са ни правили на балами. Узурпираха името на най-светлата българска личност, узурпираха националния отбор на България, да има как ще узурпират целия народ. Ама те вече не го ли направиха? Нали са „отборът на народа”. На кой народ, бе нещастници? На агентите на ДС, на наркодилърите, на момчетата за мокри поръчки? На тях – да, но не сме всички такива."

  Надявам се, че няма някой тук да се появи с въпрос като:
  "Абе защо пускаш тук коментари за футболен мач под статия за съдебната сага "Борилски" и цирка, наречен българско правосъдие?"

  Защото - при цялото ми уважение към всеки и всички, с изключение на престъпниците, пък било то (не, всъщност особено) и в съдийски тоги, мисля, че такъв въпрос е с понижена трудност:)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход