Действие по действие

Какво се случи - от убийството, през разследването до съда

Мартин Борилски във Варна
Мартин Борилски във Варна
Мартин Борилски във Варна    ©  Капитал
Мартин Борилски във Варна    ©  Капитал

Момчето на снимката вдясно е Мартин Борилски. Приятелите му го помнят точно такъв, какъвто го виждате - усмихнат и лъчезарен. Той е студент по право във Франция от средата на 90-те. Издържа се съвсем сам - работи в "Макдоналдс" и учи през нощта. Отличник на випуска е. Записва две магистратури едновременно. След стаж в световноизвестната кантора Debevoise&Plimpton започва да урежда документите си, за да започне постоянна работа там. Изхарчил е спестяванията си за последния стаж, който е трябвало да изкара, и с нетърпение чака първата си заплата в новата работа. Годината е 2000 г., минава средата на юли.

По това време в Париж пристигат  Георги Желязков и Стоян Стоичков - те, както и Мартин, са от Варна, но са няколко години по-млади от него. Допреди няколко месеца Георги е учил в Париж, познавал се е Мартин, който първо му помагал в следването, но впоследствие се е дистанцирал от него. Желязков и Стоичков са дошли във Франция, за да си търсят работа. Още с пристигането си в Париж започват да звънят на Мартин. После заминават за Ница. Нямат пари - търсят назаем. Връщат се в Париж отново.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 32
  • + 3

  Кална история, подплатена с немарливостта на френските ажани, но както и да е, съдът е единственият който казва ДА или НЕ.... а той вече каза.......
  Бог да прости убития и да им е яко дупце на осъдените.......
  Но от затвор се излиза от гроб никога......

  Нередност?
 • 2
  today avatar :-|
  today
  • - 1
  • + 27

  Всички много добре знаем, че за да се издигне един прокурор или съдия, трябва да е послушен.А оплете ли се веднъж в паяжината, излизане няма.
  Просто такава е системата.
  Така я префасонираха кадрите на ДС след 89-та, за да могат да грабят на спокойствие държавното(народното) имущество.
  Та нали, както те самите обичаха да казват, за да има капитализъм трябва да има начално натрупване на капитала.
  А с честен труд кой в България може да натрупа капитал?
  Просто вижте на какви принципи се назначаваха прокурори и съдии, Митьо Очите не се е сетил, или не е имал желание да стане съдия примерно, сигурен съм, че щеше да успее, има достатъчно средства човека.

  Нередност?
 • 3
  icf avatar :-|
  icf
  • - 1
  • + 7

  Дано това да е истината за събитията и да е раздадена справедливост

  Нередност?
 • тимирут'
  • - 10
  • + 3

  Това, което се е случило в Париж е ненормална жестокост, не се случва често да се извърши убийство с 93 (?!) прободни рани. Досега не е коментиран психо-профила на двете момчета от Варна, за да има поне малка яснота за проявата на агресия при тях. Все пак излизат от нормални семейства, а те самите са културни, възпитани и образовани. Убийство не се извършва просто така, защо не се изследват по-сериозно мотивите? Посочените в делото са някак прекалено повърхностни и несериозни. Има все още много неизяснени неща, затова за мен присъдата е под условие, ами ако са осъдили невинни?
  Колкото до въпросния прокурор - не го съдете заради (вероятното) престъпление на сина му. Говорим за двама пълнолетни граждани и ако единият е виновен, това не може да се вписва в характеристиката на другия. Ако пък бащата се е опитал да помогне, защо си мислите, че това не се прави постоянно даже и във Франция? Нормална реакция на един баща, семейството си остава "основна клетка на обществото" дори ив демокрацията.
  Много несериозно се гледа на наместа на един дипломат, който си позволява съвсем недипломатично да се меси в работата на независим съд в независима държава. Ето това е наистина недопустимо и осъдително въздействие, ако ще и да е Папата. Сега никой не може да ме убеди, че съдът е произнесъл присъдата по вътрешно убеждение. Както никой не може да ме убеди, че за Франция е толкова важно да се намери виновник. Дали там не прикриват някого или нещо, затова с натиск да се опитват да изкарат историята нашенска българска и на битова основа...

  Нередност?
 • mnogo_zdrave
  • - 3
  • + 3

  В отговор на "тимирут"
  ...двете момчета от Варна "излизат от нормални семейства, а те самите са културни, възпитани и образовани." Първо, откъде знаете? Второ, кое ви дава право да твърдите това?
  ...според Вас е "нормална реакцията на един баща" грубо да нарушава закона, за да защити детето си; на този баща обаче преди и след това ние поверяваме нашите деца и очакваме от него правосъдие и справедливост?! Моралът, господине, не е категория, която да зависи от времето, мястото и обстоятелствата. Морала или го имаш, или го нямаш. Така поне ни учи Ян Паточка.
  ..."независим съд в независима държава", казвате. Слава Богу, ние вече сме част от ЕС, в този смисъл не сме толкова независими, че да минават всичките ни нашенски мурафети.
  И добре че за Франция, колкото и да Ви е странно, се е оказало важно. Дано се окаже важно и да проследят колко ще прекарат в изолация тези "културни, възпитани и образовани" момчета, защото "нашенската ни битова основа", както се разбира, дава фира и съвсем не е ясно колко време е 19 години.

  Нередност?
 • 7
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#6] от "mnogo_zdrave":

  Оставете характеристиките на момчетата настрана. Чета периодично материали по този повод, в началото наистина ги описваха така, няма причина да се промени оценката за тях след няколко години.
  Не познавам Ян Паточка и мен не ме е учил на нищо. Не оспорвам, че моралът е устойчива характеристика на личността. В случая говорим за обществения морал, не за персоналния на въпросния адвокат. При традициите на нашето патриархално общество всички проблеми се решават по този начин и искам да видя родителя, които няма да си защити детето. Подобно действие може би е незаконно или неморално, сигурно е неприемливо, но не е неестествено. Всъщност грижата за децата е на родителите им, не на адвокатите и прокурорите. Понеже в САЩ родителите се отчуждават от децата си, затова там има толкова силна престъпност сред малолетните, това е моето обяснение.
  Да, съдът и самата държава са зезависими по конституция. Аз не искам някой да ми обяснява как това не било съвсем така, защото това се явява проява на ниска самооценка. Затова не искам въпросното франсе да се прави на велик морализатор и съдия от Божествен ранг. Не ме интересува неговата държава, но той е гост тук и ще уважава нашата държава и държавност. Тези "нашенски мурафети" изобщо не ги харесвам и поддържам, но няма как да се премахнат за 20 години след като са насаждани поне 200 преди това. От тази гледна точка аз виждам съда като истина от последна инстанция, вярвам в непредубедеността на съдиите и в правото им да съдят по вътрешно убеждение. Ако съдията веднъж се произнесе под натиск, той вече не е съдия, остава само един инквизитор.
  Не знам колко време са 19 и 17 години, но ако са "на гърба" на невинен сигурно са много време. И точно поради спецификата на този процес, аз не съм сигурен дали точно тези двамата са виновни и дали няма и други участници. А според един принцип в правото съмнението е по-страшно от смъртна присъда.
  Но да не се косим толкова - делото отива в Сртасбург...

  Нередност?
Нов коментар