Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 10 сеп 2010, 12:46, 12551 прочитания

Топли пари

"Горещ картоф" или ценен подарък е столичната "Топлофикация"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

"Помниш ли, че като кмет не можеше да вземеш никакво решение за "Топлофикация - София", защото държавата държеше 42% от нея, а тогавашният министър Петър Димитров от БСП не подписваше нищо?" С тези думи зам.-кметът по финансите на столицата Минко Герджиков убедил през май т.г. (вече) премиера Бойко Борисов да прехвърли дружеството на общината.

"Силният" управленски аргумент наклони везните в полза на София след тежки няколкомесечни преговори с министерството на икономиката как да бъдат поделени акциите в "Топлофикация" и за кого да останат задълженията. Въпреки че общината искаше дружеството, но без дълговете към "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ), "защото са плод на политиката на предишните правителства" (по думите на председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов), в крайна сметка получи и пасивите, и активите. Безвъзмездно.


Подаръкът

Каква е истинската стойност на "подаръка" е трудно да се каже. "Ръководството на дружеството не е представило достатъчни и убедителни доказателства, че балансовата стойност на имоти, машини, оборудване и инвестиционни имоти не надхвърля тяхната възстановима стойност. Поради това е възможно тези активи да са надценени в баланса към 31.12.2009 г." Това пише в доклада на одитора на дружеството Снежана Жежева. Към заключението й се добавят и числата от отчетите на "Топлофикация", цитирани в документ на Столичната община - 510.34 млн. лв. задължения, текущи вземания от 416.634 млн. лв., събираемост малко над 50% и загуба от 43 млн. лв. (вижте таблиците). "Топлофикация" има и признато задължение към БЕХ, цедирано от "Булгаргаз" ЕАД в началото на 2009 г. за 214.963 млн. лв., по което плащанията ще започнат след година. Ръководството му е обявило пред Министерството на финансите, че приоритетно ще изплаща двата си държавногарантирани заема към ЕБВР и МБВР с падеж съответно 2016 г. и 2019 г. Сред "дребните" недостатъци, отбелязани от одитора, е и заключението, че "...текущото поддържане на целостта на данните, тяхната изчерпателност за продажбите и разчетите за съдебни и присъдени вземания... са недостатъчни и ненадеждни".

С този пасив държавата планираше продажбата на "Топлофикация", като за последно, преди прехвърлянето му на София, дружеството беше в списъка от антикризисни мерки на министъра на финансите Симеон Дянков. Средствата от приватизацията му трябваше да постъпят догодина. След намесата на Бойко Борисов и решението на кабинета от май 2010 г. бъдещето на дружеството е в ръцете на Столичния общински съвет. Отново.Предисторията

Спорът на кого да е "Топлофикация" е с давност поне от две години. Тогава обаче от едната страна беше общината, която държеше 58% и се управляваше от ГЕРБ и кмета Бойко Борисов, а от другата - правителството на тройната коалиция и министъра на икономиката Петър Димитров. В крайна сметка победител излезе държавата и София трябваше да прехвърли безвъзмездно дела си в дружеството заради огромните задължения към "Булгаргаз". Общинският съвет гласува единодушно, с едно изключение - представителят на БСП Георги Кадиев.

Сега Бойко Борисов определя поведението на предшествениците си в изпълнителната власт като "рекет". Петър Димитров се защитава, като казва, че това е бил единственият възможен ход, за да се спаси дружеството от фалит. Предишният опит за частично съживяване на "Топлофикация" беше през 2002 г., когато държавата влезе като собственик с 42% за сметка пак на задълженията към "Булгаргаз".

Общинските съветници от ГЕРБ и БСП са пак единодушни, че сегашният ход на правителството е политически. Според едните - в правилната посока, според другите - не. "Решението за връщането на дружеството на София е политическо, както беше политическо решението през 2008 г.", не крие зам.-председателят на СОС Андрей Иванов (ГЕРБ). Според него е напълно естествено общината да е собственик, защото услугата, която "Топлофикация" предлага, е "типично комунална". Социалистите от своя страна не оспорват придобиването на акциите, а липсата на план за управление на дружеството. Обяснението на Георги Кадиев (БСП) за "подаръка" е следното: "Бойко Борисов се отърва от един проблем, като прехвърли горещия картоф на общината, но това е прекалено голяма хапка за нея. Общината обира всички тежки проблеми, с които правителството не се справя. За какво им е дружество с 510 млн. лв. дългове и ежегодни загуби от 30-40 млн. лева? За какво ви е басейн "Спартак", на който МВР не е платило такса смет за 1 млн. лв.? Естествено, за да са чисти те, общинския бюджет кучетата го яли."

Сред мотивите на правителството е и по-лесният достъп на общината до европейски фондове. В тона на кабинета веднага влезе зам.-кметът Минко Герджиков, който побърза да се похвали, че вече се работи по проект по оперативна програма "Околна среда" за 80 млн. евро. Той предвижда да се изгради инсталация към една от топлоелектрическите централи в София, която да изгаря остатъка от преработката на биологичния отпадък. За целта обаче първо трябва да се построи заводът за боклука, а най-рано подобна суровина може да се преработва в началото на 2013 г.

Може би това означава, че дотогава общината няма намерение да приватизира дружеството, а да го стабилизира. Засега за това може да се гадае, защото отговорите от мнозинството в София са уклончиви. "Прехвърлянето на собствеността е само една стъпка. Тепърва ще се възложи анализ на актуалното състояние. Няма да се върви към бърза приватизация", коментира председателят на стопанската комисия Николай Стойнев (ГЕРБ). Сигурно е едно, както правилно отбелязва Минко Герджиков пред премиера Борисов, решението за бъдещето на "Топлофикация" може да се вземе много по-бързо и лесно сега, когато ГЕРБ имат абсолютно мнозинство в общинския съвет.

За начало общината трябва да избере дали иска да използва дружеството, за да прави политика, или да получи допълнителни приходи в бюджета. Историята в управлението на "Топлофикация" дотук показва, че прилагането на двете стратегии наведнъж не работи. В първия вариант заради възприемането на 400 000-те абонати като избиратели собственикът на "Топлофикация" си позволява да продава топлина под себестойност и да не събира вземанията си, заради което балансът на дружеството винаги е бил и ще бъде отрицателен. А във втория - общината ще трябва да намери достатъчно прозрачен и изгоден метод на продажба, но да се лиши от един компроментиран вече инструмент за правене на политика. А догодина идват местни избори. Поради същата причина ГЕРБ няма да допусне дружеството да бъде докарано до фалит.
Какво да се прави

Коментарът на кмета Йорданка Фандъкова пред в. "24 часа" подсказва в каква посока тръгва новият собственик - "Парното няма да поскъпва през зимата, защото веднъж вече беше увеличено това лято. Напротив, правителството води преговори за по-евтин газ, а цената му е определяща за тази на топлоенергията." Преговорите на правителството обаче засега само забавят темпа на поскъпване на горивото, така че натискът за увеличаване на топлоенергията няма да намалее.

В същото време общината (без помощта на правителството) е безсилна да повлияе на други условия, от които зависи състоянието на "Топлофикация".

По-високи цени

Според Георги Кадиев именно цената на топлоенергията, определяна от Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕВР), е основната причина за лошото финансово състояние на дружеството. "Разходите му за природен газ са над 80% , при този натиск върху цената на парното "Топлофикация" винаги ще е на загуба, колкото и да пести от заплати и капиталови разходи", твърди той. Прогнозите за 2010 г. са за загуба от 38 млн. лв.

"Дружеството не работи с печалба", категорична е и Любка Георгиева, член на съвета на директорите. Според нея обаче тенденцията е към постепенно приближаване към реалната цена, но и тя като кмета Фандъкова залага повече на понижаването на стойността на газа, отколкото на увеличаване на стойността на топлинната енергия.

По-добра събираемост

"Истинският проблем на "Топлофикация" е ниската събираемост", е позицията на бившия министър на икономиката Петър Димитров (БСП). Правителството обещава на общината да подготви промени в закона за енергетиката, така че ако половината от ползващите парно от една абонатна станция не плащат повече от два месеца, всички да бъдат лишени от услугата.

"България е единствената страна в ЕС, в която сметките са разпределени индивидуално", обяснява Димитров. Според него средствата трябва да се търсят накуп от етажните собствености, а те да си разпределят ползването, както преценят. Министерство на икономиката вече работи върху вариант, при който собствениците на апартаментите ще могат сами да си отчитат топломерите, за което ще сключват договор с дружеството. Предимството на общината в случая е, че ще може да обвърже административни услуги с плащането на сметките за парно, преценява бившият министър на икономиката.

Във ведомството на Трайчо Трайков обмислят и друго предложение – съдебните дела срещу длъжниците на дружеството да  се провеждат по съкратена процедура, а не по общия ред, както е сега. През 2009 г. "Топлофикация" е завела близо 2300 дела, а през 2010 г. само до юни са двойно повече. "Обаче блокирахме Софийския районен съд и той не действа с нужната бързина", обясни зам. изпълнителният директор на дружеството Иван Маринов.

Приватизация

"Ако общината иска да се отърве от "Топлофикация" и няма дългосрочна стратегия за нея, може да я продаде", смята друг бивш министър на икономиката, Румен Овчаров. Той обаче не приема подобно решение като единствено възможното. Дружеството може да не е централизирано, а да работи като местни енергогенериращи мощности. Преди време голяма западноевропейска компания е проявявала интерес към ТЕЦ-а в кв. "Хаджи Димитър" например.

"Не трябва да се бърза с приватизацията", е личното мнение и на Любка Георгиева. Според нея е възможно да бъдат привлечени частни капитали, но за определени проекти. В същото време тя твърди, че "Топлофикация" не трябва да позволява изцяло навлизане на външни инвеститори в когенерации. Обикновено частните компании представят в офертите си предложение за по-евтина топлоенергия, която да продават на "Топлофикация", а комбинираната електроенергия (която е високоефективна и се изкупува преференциално) да търгуват с НЕК или енергоразпределителните дружества (ЕРП). Според Георгиева обаче това не било от особена полза за компанията, тъй като основният проблем бил лошото състояние на инфраструктурата.

По тази логика обаче изобщо не е ясно къде точно трябва да влязат частните компании, нито пък защо "Топлофикация" не прави тези инвестиции.

От ГЕРБ имат още няколко аргумента срещу бързата приватизация – кризата, която не позволява да се получат най-добрите оферти, и лошото дългово състояние на дружеството, което понижава цената му. "Възможно е общината да получи минимални приходи от продажбата му", твърдят и от БСП. Освен това трябва да се търси и съгласието на банките кредитори, защото в противен случай заемите могат да станат незабавно изискуеми. От писмо на Министерството на финансите до Столичната община става ясно, че ЕБВР и МБВР все още не са уведомени и за сегашната промяна в собствеността.

Засега мнозинството в София харесва междинния вариант за бъдещето на "Топлофикация" – да се опита за оздрави дружеството, а после евентуално да мисли за продажба. "Инвеститорите ще бъдат привлечени, защото предлагаме естествен монополист", твърди зам.-кметът Минко Герджиков. "Не е проблем "Топлофикация" да бъде оздравена", коментира и Орлин Иванов. Първото решение на новия собственик е за освобождаването на Любка Георгиева от съвета на директорите.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ВСС ще обяви обществена поръчка за нов софтуер за разпределяне на дела ВСС ще обяви обществена поръчка за нов софтуер за разпределяне на дела

Решението бе взето след деветчасово заседание на съвета, което започна със скандални разправии и продължи на закрито

9 апр 2020, 511 прочитания

Вечерни новини: Световната банка очаква 3.7% спад на българския БВП, тестовете на полицаите - отрицателни Вечерни новини: Световната банка очаква 3.7% спад на българския БВП, тестовете на полицаите - отрицателни

И още: Синодът апелира на службите за Великден да ходят само вярващи от сърце, за седем дни регистрираните заразени с коронавируса по света се увеличиха от милион на милион и половина

9 апр 2020, 1166 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Октоподът и октоподчетата

Прокуратурата насочи ресурса си към рекетьорските изпълнения на Алексей Петров и забрави за мегаделото срещу Алексей Петров

Още от Капитал
Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10