С мръсна газ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

С мръсна газ

С мръсна газ

Осем не толкова смешни извода от скандала с Формула 1

7257 прочитания

© Shutterstock/Капитал


Вече е ясно, че най-близкото до "Формула 1", което Доброславци ще види, е как местните младежи пилят гумите на тунингованите си голфове по разбитите улици на селото. Историята с пистата беше толкова абсурдна, че не моменти забавляваше, но от нея могат да се направят и няколко важни извода.

Като цяло сценките на преговори и инвестиционни намерения изглеждаха така, сякаш излезли от архивите на "Ку-Ку". Тогава шегаджиите набираха арабски студенти в България, които лъжеха депутати и министри, че са големи инвеститори или (помните) представители на несъществуващата държава Нубия.

Подобни смешни случки обаче показват как работи правителството - неорганизирано, хаотично, често без предварителна стратегия. Грешно е да се мисли, че това е характерно само за кабинета на Бойко Борисов. И предишните правителства не бяха лишени от фантазия за абсурдни проекти. Сега просто размахът е друг.

1. Близки срещи от непотребен вид

Факт: при министър-председателя на републиката могат спокойно да влизат странни и непроверени инвеститори и бизнесмени. За тях това може да е удобен начин да легитимират собствените си бизнес интереси на гърба на държавата, но щетите са за репутацията на българското правителство.

Случаят с арабските инвеститори е показателен. Въпреки че мотоциклетната асоциация пое вината за прессъобщението, самият факт с грешката показва, че никой в кабинета на премиера не си е направил труда да провери преди срещата за каква компания става въпрос, къде и с какво се занимава тя или какви са нейните предишни проекти - нещо, което всяка средно голяма компания прави преди бизнес контакти.

Това не е прецедент, всяко правителство има подобни пропуски в четенето на чужди биографии - по времето на Иван Костов съмнителни руски бизнесмени дълго време се разхождаха из коридорите на властта, а Симеон Сакскобургготски имаше странни връзки със скандални италиански шмекери. При настоящия премиер това просто се забелязва заради повишеното обществено внимание към проявите му.

При посещението на Борисов в Лондон например премиерът изненадващо се видя с мистериозен британски фонд за рисков капитал, който обеща да инвестира сумата от 100 млн. лева в Стара Загора за производството на още по-мистериозен електромобил. Кой организира тази среща така и не стана ясно, по същия начин, по който този проект потъна в мълчание след февруари (все още с надежда той да се окаже по-реален от пистата в Доброславци).

2. Днес Формула 1, утре Бойконур

Подобни случки подриват авторитета на правителството и донякъде дори обезценяват подкрепата, която то може да окаже на други инвеститори, с по-реални и конкретни планове за големи проекти. Бидейки основният символ на изпълнителната власт в България, премиерът има определено време за такива срещи и е лошо за всички, когато го пилее за хора, които отдават по-голямо значение на формата (шейхове и арабски богатства), отколкото на съдържанието.

Приемането на всякакви добре звучащи проекти може и да е успешна PR тактика в краткосрочен план, но в дългосрочен показва несериозност. Колкото и забавен да беше скандалът, не се случва всеки ден правителство по света да подкрепи проект за Формула 1. За разлика от мощите на Йоан Кръстител, които редовно биват намирани тук-там, тази не предизвика само иронични забележки от сорта на това, че българското правителство търси помощта на древни кокали, за да спаси туристическата си индустрия. Оттук насетне всеки смислен мащабен проект ще бъде свързван с идеите за Формула 1, които, както беше писал един британски блог, могат да бъдат осъществени само "когато прасетата политнат". Така вероятността да се намери обществена подкрепа силно намалява, а световните медии по презумпция ще търсят най-духовитите си репортери да отразяват България.

Всяко правителство има подобни изцепки. По времето на Станишев България щеше да се превръща в център на наноиндустрията, световни архитекти щяха да строят конкуренти на парижкия административен квартал "Дефонс". Все неща, които изглеждаха по-скоро наивни, ако и да обслужваха интересите на близки роднини на властта.

3. Има значение как се представят нещата, а не какви са

Ако сегашното поколение български политици беше възпитано от някаква школа (нещо като модерно АОНСУ), сигурно всички щяха да имат "Отличен" по дисциплината "Имитация на смисъл". Тя щеше да ги е научила, че има значение не какво правиш, а какво изглежда, че си свършил. В случая с пистата за Формула 1 това може да се види с пълна сила.

Организаторите на това странно събитие очевидно са наясно, че няма реален интерес да се строи писта. Все пак "шейхът" сам казва, че би инвестирал тук в земеделска земя. Въпреки това обаче на представителите на правителството се казва, че той иска да строи писта. Същото се спуска и на медиите. Вероятно хората, които са го направили, мислят, че като всички вестници, телевизии и сайтове го напишат, и изведнъж то ще се случи. Медиите, уви, нямат чак такава сила, но това не пречи упражнението да се повтаря често и в други случаи.

Така правителството изглежда, че ще направи нещо голямо и важно. Покрай това големи и важни изглеждат и всички замесени в псевдосъбитието. Това, че историята е само прах и мъгла, че реално нищо няма да се случи, е без значение. Важно е как изглежда.

4. Какво тук значат някакви си декари

Без изобщо да е ясно какъв точно е проектът (за Формула 1, Moto GP или нещо трето), правителството обеща над 3000 декара и старо военно летище. Имотът се счита за не толкова атрактивен и със сигурност не струва 180 млн. долара, за колкото е вноската, но срещу евентуалното апортиране в смесеното дружество инвеститорите само обещават, че евентуално ще инвестират.

Мотивът на кабинета е, "че това нищо не струва" на държавата. Като начало това струва пари, не само като цена на земята и бъдещи ангажименти, но и като изгубен престиж. По-важното е, че подобни схеми са класически пример за подаръци на подходящи хора или на по-гласовити лобисти на различни проекти. По времето на  правителството на Сергей Станишев по същата логика държавата без малко да стане акционер в дружеството "Голф развитие". Схемата е класическа за общините, които редовно подаряват по нещо на някого – Стар град на Георги Гергов или хали на "Аштром" например.

5. Медиите – съучастници на властта

"Ако майка ти каже, че те обича – провери го от два независими източника." За американските журналисти тази фраза е суперголямо клише. Причината е, че това им се повтаря до втръсване от първия ден в училището по журналистика.

Българските репортери през това време ги учат (ако въобще), че медиите информират, образоват и възпитават. Това е новата (и също толкова безсмислена) версия на лениновото, че те са "колективен агитатор, организатор и пропагандатор".

Дефектите от това са много и се видяха ясно в реакцията по случая с Формула 1. С единственото изключение на в. "Сега", вестници, радиостанции и телевизии повториха буквално версията на правителството. Те съобщиха като сигурен факт, че край Доброславци ще има писта на Формула 1, и творчески доразвиха псевдоновината. Започнаха интервюта с местните жители, спекулации за цените на земята, мнения от главния архитект на София, министри...

Клетите представители на фирмата от ОАЕ бяха смело наричани от медиите шейхове, а това е религиозна и благородническа титла, каквато едва ли някой от тях има. Шефът на федерацията по мотоциклетизъм беше оставен съвсем спокойно да обяснява, че синовете на "баровеца" всичките са "шейхове", а единият беше определен като "син на президента на Абу Даби". Такъв няма. Абу Даби е емирство, едно от обединените арабски (оттам – ОАЕ). Държавният глава на емирството се помни лесно – той е емир.

Медиите донякъде имат извинение за лековерието си. Все пак новината беше съобщена от правителството. То принципно може да се смята за достоверен източник. Все пак обаче добрите стари правила на професията изискват информацията да се проверява от повече гледни точки.

Предоверяването към новините от властта е хронично заболяване на българската журналистика. Огромна част от репортажите, дописките и анализите на медиите тук са вдъхновени и посветени на властта. Журналистите днес са болестно пристрастени към министерства, парламент и прочее ведомства. Неприлично голяма част от репортерите седят на институционалната пусия и чакат "новините" да им паднат наготово. И те падат, спуснати благосклонно от щедрите политици и техните PR-и. Това обаче са парановини, от които рядко има някакви последствия за живота на когото и да било.

6. ГДБОП за всяка нужда

Фарсът нямаше да е автентично български, ако в него не се беше включила и специална служба - този път не ДАНС, а уж елитната служба за борба с организираната престъпност в казуса, ГДБОП. Поводът - две електронни писма, които съветникът на арабската компания "Емирейтс асошиейт бизнес груп" (EABG) Ануар Бадуан е получил със сходно съдържание: "Моля, пратете 94.3 млн. долара, за да подобрим атмосферата." Като оставим настрана бързото разкритие (станало най-вероятно през Google), за което службата получи специална похвала, въпросът е как така този абсурден мейл е бил разчетен като "изнудване" или "рекет", а Бадуан беше доведен лично в България от Румен Петков, за да подаде жалба в ГДБОП. По случая започва работа отдел "Борба с компютърните престъпления" и само за няколко часа установява кои са "извършителите" - български граждани, живеещи в САЩ.

Проблемът в случая е, че и за начинаещ юрист е повече от ясно, че изпратеният мейл няма как да е нито изнудване, нито рекет, нито каквото и да било друго престъпление, още по-малко организирано (с каквито ГДБОП взима пари от бюджета, за да се занимава). Самият вътрешен министър Цветан Цветанов призна, че става дума за шега. И тук остава въпроса ще подходят ли със същата сръчност антимафиотите на всяка жалба за получен спам например.

7. "Щирлиц" е тук

Само седмица след скандала с Формула 1 шефът на разузнаването се похвали, че поверената му служба разработвала чужди компании. Националната разузнавателна служба проучвала коректността на потенциални чужди инвеститори и тяхното привличане в страната, каза ген. Кирчо Киров по време на международна конференция за сигурността на Балканите. Не е ясно - на фона на последните скандали - какво точно е направила службата. Или по-скоро ясно, че тя не прави почти нищо, което всъщност не е чак толкова лоша новина - представете си, че родните разведки започнат да оценяват чуждите инвеститори в България.

8. Attention! 

Румен Петков, бивш кмет на Плевен, бивш министър на вътрешните работи, лобист за създаването на мотиписти в  България. 

Вече е ясно, че най-близкото до "Формула 1", което Доброславци ще види, е как местните младежи пилят гумите на тунингованите си голфове по разбитите улици на селото. Историята с пистата беше толкова абсурдна, че не моменти забавляваше, но от нея могат да се направят и няколко важни извода.

Като цяло сценките на преговори и инвестиционни намерения изглеждаха така, сякаш излезли от архивите на "Ку-Ку". Тогава шегаджиите набираха арабски студенти в България, които лъжеха депутати и министри, че са големи инвеститори или (помните) представители на несъществуващата държава Нубия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  Въобще не е малка далаверката със земята на Р.Петк. и Боко! 3000 декара!За строеж на мол(пистата ще е много по-евтина от мола и основният сроеж ще е той)!Най-големият мол около София.Като Боко и Трайков подписаха вече с арабинът!Без търг,без нищо...Що на мене не ми дадат земя ,да правя къщички и мол,покрай София?...ннавремето една японка щеше да развива голфа-пак и дадоха от държавата..И въобще тази далаверка е равна с царските за БТК и с тези на Софиянски (другите-И.Кост,Сг.Станш и т.н. чак такива врътки не са правили)
  И кво стана,наистина вестниците сила!Ако не беше журналистическото мнение,така и щяха шейховете и Р.Петк. да прилапат държавната помощ, дадена от Боко!

 • 2
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  П.П..земята е в МОМЕНТА ок.180 млн...ама понеже ще дойде инвеститор-първи клас и ние ще го подпомогнем-ще му направим инфраструктура и т.н. с наши пари,земята ще си стане по-скъпа,като стой та гледай..няма да е и само молът-ще има и селище-луксозно,затворен тип,за ок 7000 души..луксозни къщички и т.н.Инфраструктурата?-разбира се от нас!
  Ей това трябваше на България!Хубаво Боко се е ориентирал,каква държавна помощ,да даде,та да дойдат необходимите ни инвестиции!
  ..и още нещо-това да се даде на инвеститор част от земята на 4-ти километър и той,да направи в замяна правителствени сгради,и всичко да е на европейско ниво е сравнително добра идея.Вижте в "Строителство.инфо"

 • 3
  ppopov_67 avatar :-|
  ppopov_67

  Скромният ни опит от последните 120 години трябва да ни е научил, че комунистите започват всичко с лъжи и измами, продължават го с кражби, а ако се наложи, и с убийства.
  Така че нищо ново, освен че медийната креатура, позьорът и плачльото ББ се включи в игричките им. Което също не трябва да ни изненадва, като се има предвид, че е стажувал зад гърба на шута от Правец. И че има вроден нюх за далавери и келепир.

 • 4
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Бойко си писа поредния минус. А медиите просто се оляха със създаването на новина. То че няма нищо за излъчване или печатане на моменти, арабския шейх им дойде добре.
  Искам друго да попитам - след поредния кьор фишек с "новините" ми се иска да се извиняват на зрители и читатели от време навреме

 • 5
  solen avatar :-?
  solen

  Единият СМС го видяхме.
  Дали другият се появи някъде - "със заплаха" бил?

  А Румен Петков говореше за второ писмо с "гнусно съдържание" - и него не срещнах.

  Случаят обаче е поучителен - имаше изказване на Трайков, че "ние сме държавата". Добре е че поне го е разбрал в началото на втората година от управлението.

 • 6
  agrotuz avatar :-P
  тимирут'

  Няма да си вземат бележка нашите политици. Сега картинката вече се поизясни, разбра се почти сигурно кой кой е, от къде е и за какво се бори. Ясно е кой къде и с какво се е острал. Да бяха излязли политиците и другите от правителството, дето се редяха на първия ред за общата снимка, и да кажат - сгрешихме, простете... Няма такова нещо, не го чакайте и занапред. Вместо покаяния - още по безсмислени обяснения и всъщност разширяване и задълбочаване на сценария.
  Очевидно никой няма да лапне терена и пистата, очевидно само правителството понесе негативи, но как ще се организира превенция срещу следващите подобни измами?

 • 7
  moreni avatar :-|
  moreni

  Мдааа. Изключително точно е описан начинът, по който работят медиите ни. На мястото на четвъртата власт в България зее една огромна дупка. Обществото ни страшно много губи от това, че журналистите като правило не проявяват най-елементарна критичност и старателно избягват да задават неудобните въпроси. Докато на запад, независимо колко високопоставен е събеседникът, се смятат за длъжни да зададат именно тях.

 • 8
  raimond avatar :-|
  Meister Eckhart

  "когато прасетата политнат"- "When Pigs Fly" -"на куково лято"

 • 9
  maximxx avatar :-|
  Максим Александров

  Култова статия, поздравления!

  Много точно отразява и провинациалните ни комплекси (като държава), и милиционерските нелепици, и малоумщината на повеèто медии...

  Ако ми позволите да перефразирам прословутата мисъл - всеки народ си заслужава политиците, и медиите, и службите.

  П.П. С цел по-точно описание на героя, предлагам в 8-ма точка да се допълнят белите чорапи и пикаенето във фонтани.

 • 10
  baibrother avatar :-P
  baibrother

  1. имали проект от белгийски специалисти.... а проект може да направи само Херман Тилке
  2. писта за формула 1 щели да правят.... междувременно течал един срок даден от МОТОGP, по който федерацията ще плаща неустойки....

  звучи като компютри износ за Япония а всъщност става дума за компоти реекспорт от ....който от СИВ си изберете


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK