С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 10 сеп 2010, 15:46, 5211 прочитания

Законов аватар*

Регулацията на горите трябва да разреши поне два проблема - за собствеността и за управлението им

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Гората е най-голямото ни богатство. Подобно клише може да се чуе всеки ден в началното училище, като на мястото на "гората" може да седи "водата", "фауната" и т.н. Истината обаче е, че за много хора - еколози, администрация, бизнесмени и др., случващото се в горския сектор е важно по различни причини. Интересите към гората са сериозни - добивът на дървесина е доходоносен бизнес, а и напоследък в доста такива територии има планове за изграждане на големи туристически обекти. Именно за това новият Закон за горите, които се подготвя от кабинета, се чака с толкова смесени чувства. Очаква се той да бъде внесен за приемане от Министерския съвет в средата този месец и да бъде разгледан в парламента през октомври.

Проблемите в сектора идват и от остарелия сега действащ закон, писан през 1997 г., признават от бранша. По това време никой не е мислел за концепция за устойчивото управление на горите, нито за икономическа ефективност от тяхното стопанисване.  И този път интересите са достатъчно силни, за да се твърди, че законът във вида, в който е публикуван в момента на страницата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), ще остане в сегашния си вид. Като цяло идеите в него се определят като добри и от експерти, и от представители на неправителствени организации. Сред тях са въвеждането на прецизно планиране за устойчиво управление на гората на национално, областно и местно ниво, ограничение за продажба на територии – частна държавна собственост, рестрикции за всякакъв вид строителство, различен от този, който обслужва целите на стопанството и дивеча. Регламентирани са две форми за отдаване за ползване на горски територии – наем и аренда.


Въпреки всички плюсове обаче все още има детайли, които будят съмнение за качеството на законопроекта. Един такъв е статутът на земята на

постройките, изградени в природни паркове


Спорният казус, който законопроектът трябва да уреди, е дали собствениците на постройките да притежават и земята под тях, когато тя е в природен парк. Законопроектът е да се регламентира правото им на собственост върху тази земя, тоест да могат да я купят от държавата. Така обаче се оказва, че защитени територии ще могат да бъдат собственост на частни лица, която не се харесва особено на еколозите. Те отсега очакват с интерес решението на парламента, още повече че според тях собственици на такива постройки са бизнесмени като Васил Божков, шефа на "Минстройхолдинг" Николай Вълканов, един от двамата големи акционери в Първа инвестиционна банка – Цеко Минев, и собственикът на футболен клуб "Левски" адвокат Тодор Батков.Директорът на дирекция "Горска политика и стопански дейности" Тони Кръстев не се ангажира да коментира законността на тези имоти поотделно, но обясни, че най-големи проблеми с частната собственост има в три природни парка – Витоша, Сините камъни в Сливен и Златни пясъци.  "Предвиденото в закона решение, което предлагаме (което обаче не трябва да наричаме узаконяване на сградата, защото това са сгради, които са узаконени по тогава действащите документи и закони), цели да предпази някои от тези сгради от разруха. Когато имотът не е законен, върху него може да извършва нито реконструкция, нито ремонт", обяснява Тони Кръстев. В момента той и експерти от министерството търсят варианти за компромис, а един от тях би могъл да е собствениците да получат право на строеж върху застроената площ. Това предложение е изпратено за съгласуване в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. "Желанието ни е да решим този проблем и да се приближим до исканията на неправителсвтения сектор", твърди Кръстев.

Мачът обаче тепърва ще се играе, защото не е изключено между четенията в пленарна зала текстът да бъде отново изменен, твърдят еколози. Според техните думи има и депутати, които имат интерес от това, защото участват в управлението на фирми, свързани с дърводобив.

Концентрация на отговорностите

Законопроектът има две основни цели – да позволи на горските и ловните стопанства да получават икономическа полза от горите чрез дейността си, без да зависят от бюджета, и административно да се разделят стопанските от контролните дейности на компетентните органи. Тоест управлението ще бъде в ръцете на собствениците, било то държава, община или частни лица, а дейността на Изпълнителната агенция по горите да се насочи главно към контрола и охраната на горските територии.
Разделянето на тези функции, що се касае до държавните гори, ще се случи чрез и се дължи на създаването на държавни горски предприятия. Колебанията при писането на законопроекта бяха между това дали предприятието да бъде едно или да са шест и да обслужват различни области на страната. В крайна сметка се стигна до политическото решение предприятията да са шест. Те ще имат клонове - горските или ловните  стопанства, които обаче няма да бъдат юридически лица. Правомощията на държавните горски предприятия ще са приравнени с тези на юридическите лица - техният директор ще е работодател, ще могат да сключват договори за бизнес, ще плащат данък на държавата.

"Държавните предприятия ще бъдат подчинени на МЗХ, Агенцията по горите, която също е на това подчинение, само ще осигурява контрол чрез регионалните си дирекции", пояснява Кръстев. Тази агенция ще контролира дейността на всички, които извършват дейности в горите, не само на предприятията, на частните лица и на кооперациите.
След приемането на закона формата на контрол върху управлението на горите ще е от първостепенно значение. Оказва се обаче, че и управляващият, и контролиращият орган са на подчинение на едно и също министерство. Това може да създаде предпоставка за съмнения в независимостта на институциите, още повече когато обществото е чувствително към темата за горите след скандалните заменки.

Важно е независимостта контролният орган да бъде гарантирана не само на хартия. Иначе няма да бъдат изключение случаи, като този в Доспат. Там преди два месеца Изпълнителната агенция по горите отстрани от работа директорът на Държавното ловно стопанство - Вергил Байкалов. Той беше в основата на съпротивата срещу неправомерното раздаване на държавната горска собственост на 28 реститути от Доспат. Всички дела, които заведе горското стопанство Доспат, бяха спечелени във ВКС, а "реститутите" - принудени да върнат земите, но и да заплатят искове за ползваната дървесина, сечена в тези гори. Отстраняването на Байкалов от поста среща съпротива и от местното население, което инициира подписка в негова защита. Мотивите за отстраняването му по неговите думи са свързани с това, че е водил нередовен дневник на стопанството и е назначил на работа двама работници в стопанството, които нямали необходимата квалификация. Уволнението на Байкалов не е първото в 22-годишната му кариера, според разказа му всяко ново правителство го е отстранявало от длъжност. Директорът на дирекция "Горска политика и стопански дейности" в МЗХ Тони Кръстев и директорът на дирекция "Гори" Стойчо Белков изключиха вероятността отстраняването на Байкалов да има връзка с новия закон и предстоящата административна реформа в сектора. Ден след разговора с тях директорът на държавното ловно стопанство беше възстановен на работа.

Този случай е показателен, защото в него прозират слабостите на механизма за контрол. Концентрацията на власт и функции, каквато има сега, но се очертава да съществува и в бъдеще, никога не е била гаранция за демократичност и надеждно управление. То може да се гарантира само чрез силен закон с ясно определени отговорности и независимост на компетентните органи. Всяко богатство има нужда именно от това.

* - в компютрите, изображението, с което един потребител избира да се представи. Действието на едноименния филм се развиваше на горската планета Пандора

Българската гора в числа

Според данни на Изпълнителната агенция по горите държавният горски фонд е над 3 млн. хектара (малко над 27% от територията на страната) и съставлява 74,4% от всички горски територии - в това число влиза площта на националните паркове, природните и поддържаните резервати, които се стопанисват от Министерството на околната среда и водите. Те са около 4.1% от територията на фонда.

Недържавните гори са около 1 млн. ха. Най-голям при тях е процентът на общинските – 12.1%, 10.2% са собственост на физически лица, 0.7% на юридически лица, а 0.6% - на религиозни общности. 2% е са горите, създадени върху бивши земеделски гори.

Сега действащият закон е приет през 1997 г., когато все още не е имало такова разнообразие на собствеността. Към днешна дата реституцията на земите и горите от горския фонд на практика е приключила, а над 90% от операциите в горите се извършват от частни субекти. Нуждата от нов закон трябва да отговори именно на тази нова реалност.

Какво ще се промени?

В законопроекта има идея за въвеждането на т.нар. зелена такса. Идеята е всичко, с което гората допринася, да бъде заплатено на нейния собственик, а не министерствата. Предстои да се изработи методика на таксите.

Въвежда се и горска сертификация в удостоверение на това, че гората се управлява устойчиво и балансира екологичните и икономически интереси чрез набор от стандарти. Тя ще е доброволна.

Разграничена е общинската и публично-общинска собственост. Втората копира идеята на публично-държавната собственост. С това се очаква да се защитят някои територии, тъй като кметовете няма да имат право да сключват разпоредителни сделки, ако статутът е публично-общинска собственост.

Досега за изграждането на по-малки обекти от типа на минивецове се предвиждаше процедура за изключване от горския фонд, сега в новия закон вече не се предполага такова изключване и промяна на предназначението, а учредяване на право на строеж и сервитут.

Законопроектът разширява възможностите за съвместни дейности (публично-частни партньорства) в областта на ползването на дървесина и недървесни горски продукти.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: България пита ОАЕ дали Божков е бил освободен; Трети ден спад на ръста на случаите от коронавирус в Китай 1 Уикенд новини: България пита ОАЕ дали Божков е бил освободен; Трети ден спад на ръста на случаите от коронавирус в Китай

И още: Слави Трифонов учреди нова партия; Ремонтът на "Витиня" струва 72 млн. лв.

16 фев 2020, 1548 прочитания

Седем оферти за първата детска градина в "Манастирски ливади-изток" 1 Седем оферти за първата детска градина в "Манастирски ливади-изток"

Обществената поръчка е на стойност 5.25 млн. лв., а в капиталовата програма на София за обекта са отпуснати 3 млн. лв.

15 фев 2020, 4142 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Големият спор за малката заплата

От увеличаването на минималното възнаграждение няма да спечели никой

Още от Капитал
Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Хазартна рекламна напаст

Забранената по закон реклама на хазарт е масова - предимно в онлайн сайтове и телевизии и е за милиони

Спаси ме от коронавируса

По-важно е маските да бъдат носени от болните, а не от здравите хора, защото така се ограничава предаването на инфекцията

Зараза за 300 млрд. долара

Китай и страните от региона ще пострадат най-много от вируса, но ако разпространението продължи по-дълго, западните икономики също ще понесат сериозни щети

Книга: Макс Блехер - "Случки в близката нереалност"

Десетилетия след написването им, сюрреалистичните истории на румънския писател намират нова публика

Wi-Fi free

Все повече хора искат да преодолеят зависимостта си от технологиите. Бизнесът харесва това.

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10