Сметки без Брюксел

ЕК продължава разследването дали заменките са държавна помощ, независимо от прокурорските проверки в София

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Кое е по-важно: да се разбере истината за 33-те хиляди декара заменени гори и земеделски земи или да се приеме, че това е спорна практика на бивши управляващи, която няма да се повтаря, а щетите от нея са само частично поправими? Европейската комисия (ЕК) държи на първото. Българските власти - прокуратурата и министерството на земеделието, явно предпочитат второто.

Вариантът на Брюксел минаваше през официалното признание, че т.нар. заменки на гори и земи са нерегламентирана държавна помощ, от което автоматично следваше задължението държавата да си възстанови разликата между пазарната стойност на имота и сумата, на която са извършвани сделките. Опасността при него беше, че ако държавата не успееше да си прибере парите ще последва процедура в Европейския съд в Люксембург и евентуално налагане на доста сериозна глоба.

София обаче избра другия път. Обяви, че разликата между пазарната стойност и фрапиращо ниската цена, на която са правени заменките, не е държавна помощ, а престъпление, с което трябва да се занимават прокуратурата и съда. Този вариант изглежда добър за държавата от гледна точка на избягването на съдебната процедура срещу България и евентуалното плащане на сериозни суми под формата на глоба. Начинът, по който управляващите се заеха да решават проблема обаче, предизвиква съмнения за опит от страна на София да тушира проблема чрез неговото замазване.

Но първо:

Как се стигна до Брюксел   

През месец февруари тази година след серия оплаквания от различни екологични организации от коалиция "За да остане природа в България" ЕК започна проверки на част от сделките. Комисията беше сезирана от еколозите на няколко пъти. Първо през 2008 г. те изпратиха на Брюксел информация за 13 сделки за замяна на гори и земеделски земи. Последваха още три писма с общо 23 заменки, някои от тях извършвани на скандално ниски цени. По-голямата част от тях са замени на държавни гори и земи в морски и планински курорти срещу такива на неатрактивни места. В приложените от еколозите справки за цените, на които държавата е заменила терените, и пазарната стойност към момента на сключването на сделките загубата се изчисляваше в милиони. Така например според организациите само от пет заменки, извършени в периода 2006 - 2007 г. в Рила, Родопите и по Черноморието, държавата е загубила  125 678 660.84 евро. Щетите пък от 15 заменки, извършени малко преди да влезе в сила мораториума върху замяната на гори в началото на 2009 г. еколозите изчисляват на 126 232 578.12 евро. (Повече за кореспонденцията между българските власти и ЕК, заменките, фирмите и цените на сделките тук)

С казуса се зае дирекция "Конкуренция" на ЕК, защото подобни сделки, ако са правени без конкурс и на цени под пазарните, са равносилни на държавна помощ за облагодетелстваните фирми, което е  в разрез с европейските правила за конкуренцията. Още тогава Еврокомисията поиска от българските власти информация за правната база на заменките, цените и административните процедури, по които са извършвани сделките. За вероятността Брюксел да започне съдебна процедура срещу София се разбра, когато в началото на февруари Бойко Борисов обяви, че страната ни е заплашена от санкции в размер  55.2 млн. евро, ако се докаже, че замените на гори и земеделски земи са нерегламентирана държавна помощ. Ако пък е променено предназначението на земята на заменените терени, искът на Брюксел ще нарасне до 126 млн. евро.

В края на февруари за обяснения в Брюксел отиде земеделският министър Мирослав Найденов, който трябваше да каже позицията на правителството по въпроса. Там той обяви заменките за "най-голямата кражба на прехода" и заяви, че това са престъпления, а не държавна помощ. "По отношение на справедливостта вътре в България имаме решение - да атакуваме заменките в съда", каза още той в Брюксел.  И добави: "Търсим вариант България като държава да не плати."

През април земеделското министерство внесе в прокуратурата данни за всичките 5000 заменки, извършени в периода от 1998 г. до 2009 г. Точно това решение на Мирослав Найденов предизвика

Съмненията на еколозите

че правителството се опитва да отложи във времето решаването на въпроса. "Подозираме, че една от целите е да се забави максимално решението на въпроса. Разследването на всичките замени от прокуратурата ще отнеме доста време, а докато нашите разследващи и съдебни органи не приключат работата си, Брюксел ще трябва да замрази процедурата", каза Стефан Аврамов от коалицията "За да остане природа в България". Той обясни, че ако това се случи има опасност собствениците на спорните заменки да ги прехвърлят или препродадат фиктивно на фирми и така няма да може впоследствие да им се търси наказателна отговорност. В подкрепа на съмненията си той добави, че още през февруари от коалицията предложиха законодателни промени, за да се предотврати извършването на разпоредителни сделки със заменени имоти, които обаче мнозинството на ГЕРБ в парламента не прие.

От земеделското министерство обясниха хода си с внасянето на внушителния брой сделки в прокуратурата с опасението, че ако бяха направили това за едни сделки, а за други не, тогава щяха да бъдат обвинени в пристрастност. Факт е обаче, че от прокуратурата също реагираха остро срещу списъка на Мирослав Найденов. В крайна сметка се стигна до създаването на комисия в земеделското министерство, която разглежда сделките и периодично предава докладите с констатираните нарушения на разследващите органи. Никой обаче не може да каже колко време ще продължат проверките в земеделската институция и след това в прокуратурата. От разследващата институция обясниха пред "Капитал", че ако установят нарушение по дадена сделка, следващата стъпка е да разпоредят на министерството да предприеме или административни санкции, или да заведе дело в съда.

Тази седмица обаче към съмненията за опит от страна на държавата да бави максимално дълго процеса се прибави и

Още едно подозрение

на еколозите, че чрез хода с разследването на заменките земеделското министерство разчита прокуратурата да разследва няколко по-мащабни сделки, съдът да ги обяви за незаконни и по този начин правителството да има аргумент пред Брюксел да поиска спиране на наказателната процедура и приключването на въпроса с този тип сделки.

"Опасяваме се, че с решението да се атакуват сделките по съдебен път ще бъдат обявени малък брой от тях за престъпление, а по-голямата част ще се прикрият", заяви за "Капитал" Стефан Аврамов. Повод за коментара му стана публикация във в. "24" часа от понеделник, в която се твърдеше, че ЕК е поискала от Софийската районна прокуратура анулирането на 13 конкретни сделки, като се позова на районния прокурор Александър Налбантов. И макар че главният прокурор Борис Велчев и самият Налбантов отрекоха това, на следващия ден изданието продължи да твърди, че от Брюксел искат развалянето на въпросните заменки.

Заедно с това бяха споменавани и различен брой сделки, с които се занимава прокуратурата. Пред "Капитал" от Еврокомисията отрекоха да са влизали в комуникация с българските разследващи органи, както и че комисията е започнала наказателни процедури срещу България по казуса. (Практиката на Брюксел в подобни случаи е да контактува само с правителството или със съответното ведомство.) И доста остро заявиха, че не за пръв път в българската преса се появява невярна информация за работата на комисията. "В софийската районна прокуратура има образувани досъдебни производства за 20  замени, а по 36 сделки от периода 2008-2009 г. сме образували проверки", уточни за "Капитал" Налбантов. Нещо повече. От Брюксел дадоха да се разбере, че

Сметките  може да се окажат криви

ако целта на правителството е да обяви няколко сделки за престъпление и с това да се опита да замаже проблема. "На този етап ЕК не разследва дали определени индивидуални заменки включват държавна помощ, а дали цялостната предишна правна и административна рамка за замените на земя и гори в България представлява схема за държавна помощ. Ако е така, Еврокомисията е трябвало да бъде информирана за това и да се произнесе по случая още при присъединяването на България към ЕС", обясни говорителят на дирекция "Конкуренция" към ЕК Амелия Торес. Пред "Капитал" тя заяви още, че независимо от прокурорското разследване в София екип от експерти в Брюксел анализира предоставената от българските власти информация, като се разглеждат не само сделките със замените, но и "последвалите след това промени в предназначението на терените". "Разследването на ЕК за държавна помощ е независимо от всякакви криминални разследвания, започнали в България по заменките", допълни Торес.

Преведено, това изявление на говорителя на дирекция "Конкуренция" означава, че Брюксел разследва на заменките не като отделни случаи, а като схема, при която сделките са сключвани при неотчитане на пазарните условия, както и че това е ставало не чрез конкурс, а чрез директно договаряне. И най-важното - че независимо как в София ще приключат съдебните процедури, в крайна сметка ЕК ще има последната дума дали те са или не са нерегламентирана държавна помощ.

От ЕК до Европейския съд в Люксембург

Според правилата за държавна помощ замяна на земя е законна само ако сделката е сключена след открит и прозрачен търг или след писмена гаранция от независим оценител, че сделката е станала по пазарна цена. Ако замяната не отговаря на тези условия (какъвто изглежда е случаят с повечето замени в България), правителството е било длъжно да получи съгласието на ЕК, преди да извърши заменките според член от Договора от Лисабон. Същият текст сочи още, че "в случай че страната членка не информира предварително ЕК за плановете си да отпусне държавна помощ, помощта е незаконна от момента, в който е отпусната". Ако заменките действително са държавна помощ, правителството няма голям избор, освен да поиска от "облагодетелстваните" фирми да възстановят разликата от сключените сделки в държавния бюджет. При спор за сумата, която трябва да бъде изискана от държавата, трябва да се произнесе българският съд, който да определи и размера на неизбежната според европейското право наказателна лихва. Възстановяването на държавната помощ би трябвало да стане "незабавно и ефективно", но практиката в страните членки сочи, че 45% от решенията в тази област се задействат със закъснение от поне пет години. Такова отлагане обаче може да влоши допълнително ситуацията, защото ако ЕК приеме заменките за незаконна държавна помощ, а България не си я възстанови от получателите, Брюксел може да започне наказателна процедура срещу правителството, а в областта на конкуренцията административните санкции най-бързо достигат до Европейския съд и най-лесно се превръщат в глоби срещу страната.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


28 коментара
 • 1
  leshii avatar :-|
  leshii

  следващия въпрос е кого се опитва правителството да покрие замазвайки и забавяйки решението на проблема?

 • 2
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/09/blog-post_24.html

  Да можеше ЕС да създаде единни, адекватни изисквания за ефективна социална политика за целия съюз - щеше да принуди управляващите да си свършат най-накрая работата в социалната сфера, пък и маса проблеми, произхождащи от държави като България щеше да си спести!

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Очевадно сделките със заменяне на гори и земи са си напълно законни към времето на извършване, а и ачик не са държавна помощ....
  Така че и брюкселските зелки и сегашните умници на власт няма просто какво да претакат повече....
  Последните даже и не могат да ги забранят формално, защото са си легално средство за правене на бизнес...... при капитализЪма е така, пазара и чиновника определят правилата на играта.... който превари натовари.....

 • 4
  a3 avatar :-(
  аз

  писна ми да плащам за грешките на администрацията. уверен съм, че прокуратурата няма да се сети да иска от държавните служители разписали се под това безобразие да платят за него (вреди нанесени от служебни лица на държавата) ....

 • 5
  demokrat avatar :-|
  Demokrat


  Искрени поздравления за "Капитал" за перфектния материял.
  Поздравления, че не загърбвате тази важна тема.
  Поздравления и че правдиво отразявате обоснованите съмнения на гражданите, че ГЕЕРБ просто замазват проблема.

  ГЕЕРБ, постанали традиционен начин, използваха "заменките" като лозунг за спечелване на изборите, а после го заметоха.

 • 6
  barbarossa avatar :-|
  Barbarossa

  Заменките не бяха законни и към момента на извършването им. Нарушаваха международни договори, имащи предимство пред нашия закон по чл.5, ал.4 от Кноституцията, като Договорът за ЕО (Римски договор), Договорите за присъединяване към ЕС, предприсъединителните споразумения с ЕС.

  Нарушаваха и ЗДС, ЗА и НК (безстопанственост и др. престъпления).

  Затова и ще бъдат обявени за незаконни към момента на извършавнето им и отменени със задна дата. Рано или късно. Но ако е късно, тогава ще платим и глоба на ЕК.

 • 7
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'

  Не знам защо се говори в условно наклонение.
  Ако са нарушавали нормативната база към извършването им... Не са я нарушавали, защото самата нормативна база е направена по начин, който да позволява всякакви подобни номерца на привилигировани граждани и фирми с цел облагодетелстване на близки до властта. Очевидно не са престъпление или админисративно нарушение, както им отърва на ГЕРБ-овците, а форма на държавна помощ за определени лица и фирми. Уловката е в начина на определяне на цените на земеделсктата земя, която оценка се прави по един доста остарял документ, утвърден с постановление на МС. Съответно, цените са натъкмени да са почти равни с малко доплащане от страна на получателя на атрактивния терен или пък ако теренът е по-ефтин - получателят се отказва да получи разликата. Но според тази наредба например земята около Иракли е ниска категория, неподходяща за интензивно земеделие и съотв. е малоценна. Подобно е положението и с т.н. "Тополите" (около 105 дка.) на Гр. Ганчев и Литекс тур, която е получена срещу 660 дка. качествена широколистна гора в района на с. Лесидрен. Да, гората е много качествена и на добро място, но тези малко над 100 дка на първа линия в незастроен район колко ли струват реално?
  Питат колко от получените след замяна терени евентуално са с променено предназначение. Риторичен въпрос - не повече от 100 % от заменените терени. Не е случаен този бум в строителството на ваканционни и курортни обекти по крайбрежиети и в планините. Построиха се и доста писти, лифтове и голф-игрища. Аз пък имам друг въпрос - а колко от крайбрежните градчета, пък и двата областни града, са си изменили регулационните планове, за да могат да вкарат земеделска земя в урбанизираните територии? Предполагам всички, без изключение, за да е по-ефтино на инвеститорите да получат достъп до инфраструктурата. Срещу което пък общините да получават по-високи местни данъци... Както се вижда, схемата е съвсем завършена и нищо не се оставя на случайността.
  Неприятно е да се признае, но дори и да има някакви нарушения в администрацията и престъпления от длъжностни лица, те са единици. Масово сделките са си чиста държавна помощ. Неприятно е, но сегашните управляващи трябва да поемат отговорността да изменят радикално заонодателството за да се спре това занапред, а междувременно да изпият горчивата чаша до дъно. Ако не го, направят ще излезе (това се подозира още от началото на тази какфония), че едновременно прикриват старите далавераджии и запазват терен за собствени. Което не би било никаква изненада, що се касае до кадрите на ГЕРБ.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "Barbarossa":
  това казано на ангро, а ако се поровиш в детайлите ще видиш че въобще "никой" няма отзад... просто обикновен капитализЪм, парица царица или всичко е за продан....
  -----------------------
  Виж да опростиш задълженията на Захариев за Кремиковци на стойност около 400 млн. лева понамирисваше на държавна помощ, но и това се размина, както виждаме на практика...
  ----------------------
  Така че не се вживявайте толкова много, едни бюроклати казали едно, другите казали друго и двете казвания са просто дупки в морето.......
  Да се пълнят страниците и да се шуми.... нещо като "Алея първа" във Варна........тя май беше "общинска" помощ....

 • 9
  dr_ivanov avatar :-|
  др. Иванов

  При 5000 заменни ще се окаже, че няколко са нищожни поради грешки в документацията и всички останали са напълно законни. Замяната, т.е. разпореждането със собственост е прерогатив на всеки собственик, в случая държавата. Земите са от ДГФ, т.е. тяхната оценка може да е само като гори, държавата заменя свои гори за чужди гори и ги е заменяла много успешно, защото срещу 33 хил. декара е получила 3-4 пъти повече земя. Печалбата на държавата и общините е огромна, не само защото се се сдобили с десетки хиляди декари гори вповече, а и във финансово отношение. Макар само малка част от горите да са вкарани в регулация държавата и общините са получили десекти милиони само в такси по промяната на статута. Впоследствие още десетки милиони от данъци върху вече урегулираните имоти, както незастроени, така и застроени. Отделно се прибират още десетки милиони от ДДС, осигуровки и други такси и данъци от вече работещи хотели и комплекси. Така 33 хил. декара които не са носили 20 г. и 1 лв. на държавата, а само са смукали разходи, са се превърнали в съществено перо в бюджета на държавата и най-вече общините.
  Историята със заменките ще е поредния провал на мафиотизираните еко шайки и изключително неподготвени и карикатурни персони от правителството на ГЕРБ.

 • 10
  robespierre avatar :-|
  robespierre

  "За вероятността Брюксел да започне съдебна процедура срещу София се разбра, когато в началото на февруари Бойко Борисов обяви, че страната ни е заплашена от санкции в размер 55.2 млн. евро, ако се докаже, че замените на гори и земеделски земи са нерегламентирана държавна помощ."
  Много ни уплаши! Само от 5 сделки държавата е загубила 125 милиона евро. От 15 други сделки е загубила 126 милиона евро. Ако се въстанови разликата между пазарната стийност на терените и стойността на която са сключвани сделките, държавата ще спечели много милиони. Така че спокойно ще може да си плати глобата от 55 милиона долара, с която ни заплашва Борисов.Стига са ни манипулирали и баламосвали. Ако Б.Б. не може да смята, ние можем. Заменките трябва да се обяват за нерегламентирана държавна помощ и тарикатите да си платят разликата. Това е правилното решение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход