Сiao-ciao, Първомай
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сiao-ciao, Първомай

Така изглежда днес жп линията между село Ябълково и село Крум, Димитровградско.

Сiao-ciao, Първомай

Мудността на българската администрация изплаши дори италианците

Яна Бодурова, Калина Горанова
8237 прочитания

Така изглежда днес жп линията между село Ябълково и село Крум, Димитровградско.

© Цветелина Ангелова


Няма мостове. Има само скеле и няколко носещи колони. Една порутена жп гара, обрасла в бръшлян и насипи от дребен чакъл, свършващи рязко в нищото. Релси няма. Влакове, логично, също.

Така в момента изглежда онова, което би трябвало да е жп линията между село Ябълково и село Крум, Димитровградско. Ако беше овехтяла гледка от отдавна забравена линия, това нямаше да е изненада. Но точно оттук трябва да минават релси, по които от началото на следващата година да се движат влакове. От завършването в срок на този жп маршрут пък зависеше дали България ще загуби безвъзмездното финансиране на строежа по предприсъединителната програма ИСПА.

Според договора до януари 2011 г. изпълнителят на обекта, италианската компания Astaldi трябваше да е построила 95 км железен път от гара Първомай до Свиленград, част от линията Пловдив - турска граница (виж инфографиката). От септември 2007 г. досега обаче италианците работят само върху първите 35 км. Предвид пейзажа, който ви описахме, дори пускането на тези 35 километра в договорения срок е под въпрос.

Забавянето на изпълнението обаче не е следствие само от мудността на италианската компания. Нито само от нереално ниската цена, на която тя печели търга за строителството му. Основнaта причината е далеч по прозаично абсурдна. Astaldi не работи в график, защото през двегодишния период от сключването на договора досега българската държава не е направила нищо, за да й позволи този график да бъде спазен. Например и до днес по трасето, в това число и на първите 35 километра, има горски масиви, които трябва да бъдат отписани от държавния горски фонд, преди компанията да има право да работи по тях. Има и неприключени археологически проучвания, както и отчуждение на частни терени, през които трябва да мине линията. 

Италианската компания обаче не иска предоговаряне на сключеното споразумение и увеличаване на цената, нито пък удължаване на срока за изпълнение. Иска само да си тръгне. Максимално бързо.

Спри, не си отивай

Според източници на "Капитал", близки до българския офис на Astaldi, в началото на лятото мениджмънтът на Astaldi взима решение за преустановяване на работата по проекта. Още в първите дни на юли Министерството на транспорта е уведомено за плановете на строителната компания, а  работниците на обекта излизат в неочаквана лятна ваканция. Версиите какви са причините за предприемане на тази драстична мярка са няколко, но най-вероятно става въпрос за комбинация от всички тях.

От една страна, офертата, с която Astaldi спечели търга за модернизирането на жп линията, беше двойно по-ниска (със 140 млн. евро. по-ниска) от тази на втория в класирането. Такава разлика според представители на големите строителни компании винаги е сигнал, че цената е под реалната себестойност на обекта и компанията ще се опита да я увеличи впоследствие. Перфектен пример е съдбата на друг проект, финансиран по програма ИСПА -  магистрала "Люлин". По-рано тази година турският консорциум "Мапа - Ченгиз" постави правителството в безизходно положение и подписа споразумение с него за увеличаване на сумата по договора с близо 43 млн. евро.  

От друга страна обаче, дори да са оферирали под реалната себестойност, забавените разрешителни са направили обекта още по-неизгоден за италианската компания. Плащала е заплати, наеми на машини и офиси, без реално да се извършва работа. Източници, близки до компанията изпълнител, коментираха, че според последните изчисления на строителя довършването на отсечката, и то при условие че  са отстранени всички административни спънки, ще струва близо 70 млн. евро повече от предварително договореното. 

Италианската компания обаче не иска да води преговори за промяна на цената, защото не е вижда реален шанс българската държава да осигури финансиране за остатъка от проекта. И на практика това е така, тъй като програма ИСПА изтича в края на 2010 г., а пари в държавния бюджет няма в изобилие.

На си ти проекта, дай си ми парите

Министерството на транспорта все пак успява да се споразумее с италианската компания да довърши първите си 35 км по цената, предвидена при подписването на договора. До края на годината линията трябва да се пусне оперативно, за да не се загубят платените до момента 45 млн. евро по ИСПА. До май - юни следващата година пък трябва да се довършат и по-сложните елементи като мостове, подлези, спирки и т.н. За всичко това компанията ще получи 64-65 млн. евро от предвидените по договора 163 млн. евро за цялата 95-километрова линия.

В крайна сметка компанията все още работи, макар и с по-бавни темпове. "Преди тук беше пълно с камиони", обясняват от една от фирмите подизпълнители, които открихме на място. Италианският мениджър по строителството ни правеше проверки едва ли не на всеки два часа. От известно време обаче рядко минава."

Договорът, сключен с италианците, предвижда 10% неустойка при неизплнение на ангажиментите от страна на строителя. "Предпочитаме да не се съдим за нея в арбитражния съд в Париж, тъй като делото ще продължи 6-7 години", обяснява Московски. Според него развалянето на отношенията с италианците и преустановяването на работата им ще коства много по-големи щети на държавата, като освен загубата на пари по ИСПА това ще означава и че влакове няма да могат да се движат по линията години наред. "Предпочетохме да има най-малко щети за проекта и кой от къде е", обобщи зам.-министърът.

Другата причина, поради която държавата не иска да си търси правата в съда обаче, е, че е много вероятно да загуби делото. "Те работят с много добър екип от адвокати, а ние като държава не сме им предоставили пълен достъп до обекта", заяви Ивайло Московски. Такова беше и обяснението на Джузепе Бранда, мениджър по строителството на "Асталди", когото открихме на спирка Ябълково. Бранда отчаяно разпери ръце и повтори на няколко пъти "trees, trees", докато показваше горските масиви по трасето. Коментарът на италианеца беше, че министерствата ни на транспорта и на земеделието, което отговаря за горите, не говорят на един език. Московски на свой ред обясни, че се надява до месец въпросът с дърветата на пътя да бъде решен. Друг проблем, които е забавил строителството на някои участъци, са археологическите разкопки, които са започнали през миналата година. "Нямаме разрешителни да работим", коментира Бранда.

Колкото до строителството на останалите 60 км от линията, по която към момента има стари релси, то ще бъде прехвърлено към ОП "Транспорт" (виж карето). От транспортното министерство са изчислили, че това ще струва около 210 млн. евро.

Така, от една страна, държавата ще загуби милионите, предвидени по ИСПА за проекта, а от друга, за да го довърши, ще вземе от средствата за други проекти по ОП "Транспорт". Страната дори не е в позиция да търси правата си при несвършената работа, тъй като самата тя предварително не се е погрижила да бъде изрядна.

Как става

Прехвърлянето на проекти от предприсъединителните програми като ИСПА към структурните фондове, известно като бриждване, може да стане само със специална договорка между страната и Брюксел. България е договорила няколко такива проекта, които да получат финансиране от оперативните програми. Обикновено незавършени части от проекта, финансиран по ИСПА, се отделят в нов проект, който бива представян с цялата необходима документация, бива изследван от ЕК и съответно получава позволение за финансиране. По такива, които имат възвращаемост на средства (жп линиите са такива, тъй като БДЖ плаща на НКЖИ за използването им), държавата трябва да осигури т.нар. gap-funding, който възлиза на част от тази възвращаемост. Това трябва да бъде заложено в бюджета.

Няма мостове. Има само скеле и няколко носещи колони. Една порутена жп гара, обрасла в бръшлян и насипи от дребен чакъл, свършващи рязко в нищото. Релси няма. Влакове, логично, също.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  plamen_p avatar :-(
  plamen_p

  Както се казва, коментарът е излишен.
  Ама италианците са си виновни, като не са си наели някой философ за консултант...

 • 2
  equinox85 avatar :-|
  Светослав

  Работата на министерството на транспорта е просто трагична. МРРБ също бяха насадени на подобни пачи яйца, но се справят далеч по-добре.

 • 3
  anguel_terziyski avatar :-P
  Anguel Terziyski USA

  българската държава?

 • 4
  jj avatar :-P
  J.J.

  Работата на компанията за железопътна инфраструктура е даже по-лоша и от тази в транспортното министерство... А най-лошото е, че същите хора си седят и сега и с новите проекти няма да има голяма разлика. Имам чувството, че не осъзнават, че ако има повече добри проекти, ще има повече да се краде... Те сами прецакват себе си.

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Като не искахте батко и братко да ви строят в срок и евтино, на ви сега италиянска далавера, хем без парета хем без ж.п. линия....

 • 6
  mirohero avatar :-|
  mirohero

  :) Тоест, като не е станала далаверата с търга за изпълнител /щот по програми ИСПА европейците си отварят очите кой печели търговете/, сега някой от някое министерство забатачва работата, и се налага с български пари да се довършва трасето от "наши" хора :):). И даже италианците са много лоши, и даже виждате ли, патриотизъм е да вземем да дадем едно 200-210 милиона юро за остатъка по трасето - от бюджета /нищо че няма пари за здравеопазване или образование/, и даже ще е най-патриотично довършването да стане без публичен търг. Пък ако може след първоначалните 200-210 милиона и да вземем да доплатим още 210 :):):). Ей, голямо крадене, без чувство за срам...

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "mirohero":
  Не бе приятел, българските фирми, като тези на батко и братко , по лесно се управляват и от властта и от обществото, не си вдигат чуковете по средата, по борбени са и по малко крадат от например италиянските , турските ..... и най важното откраднатото остава в страната а не ходи по Чехия, Италия, Турция......
  --------------------------------------------------
  Ето на батко на братко фирмите изпълниха разширението на Хаимбоаз докато се обърнеш, даже не разбрахте, че има строителство....
  --------------------------------------------------
  Щото батко в Пътният фонд не иска да се излага на началниците, а братко във фирмите не иска да излага батко пред началниците, а и "тяхното" ще си вземат когато свършат работа, а част от "тяхното" ще трябва да дадат на подходящите хора, които обикновено не са склонни към празни спорове и протакане, ден да мине друг да дойде ....
  -------------------------------------------------
  Виждаш как андрешковщината, дето разпърдя случая братко и батко, изигра лоша шега на самият Андрешко......
  Ама тя простотията и завистта по хората ходят не по гората....

 • 8
  mdaaa avatar :-|
  mdaaa

  загубена държава

 • 9
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Щях да съм учуден,ако проектът беше завършен в срок,щото сегашното положение е Нормалното за България!

 • 10
  jazzmaster avatar :-|
  JazzMaster

  До коментар [#7] от "boby1945":

  Боби, откраднатото ходи къде го занесе стопанина му, смешно ти е твърдението, че остава тук. А и няма за какво да остава тук, тук остава "джоб-парасъ", вероятно ще се съгласиш ча този размер е ала-бала.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.