Една по-различна кауза...

Расовата омраза към циганите е престъпление и в интернет. Какво трябва да се направи?

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Всичко

започна, когато един наш колега сподели, че е видял в метрото лепенка за интернет сайт с мото "Анти Цигани". От разговор на разговор, в редакцията откривахме все повече примери за явно подтикване към расова омраза в интернет - групи във Facebook, форуми, видеоклипове, блогове. Някои от тях смразяват със своята бруталност.

Дадохме

си сметка, че това, което виждаме в интернет, е показателно за все по-широкото толериране от страна на обществото на този тип дискриминационно поведение.

Според

Наказателния кодекс и по-точно чл.162 всеки, който: "чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към расова, национална или етническа вражда или омраза, или към расова дискриминация" се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

Убеденисме,

че решаването на проблемите в обществото посредством пътя на наказателната репресия трябва да става само в краен случай. В същото време обаче, считаме, че подобни прояви са с изключителна степен на обществена опасност и не би следвало да бъдат толерирани, нито от обществото, нито от медиите, а още по-малко от държавните институции.

Ето защо

решихме да съберем няколко примера за подобно поведение и да изпратим сигнал до Софийска районна прокуратура - компетентният държавен орган да извърши разследване по случая. Такъв сигнал изпратихме и до главния секретар на МВР Калин Георгиев.

Отделно от това се обърнахме и към интернет сайтовете на които открихме подобни съобщения, като призовахме те да бъдат заличени.

Обещаваме

да следим внимателно реакцията на държавните институции и да ги притискаме докато не изпълнят задълженията си по закон.

В същото време се обръщаме към вас с молба:

- да споделяте, ако станете свидетел на подобни прояви;

- да подавате сигнали - до фирмите, които стопанисват тези сайтове.

Каузата

ще е успешна, когато видим, че държавните институции и обществото придобият рефлекс и реагират остро към такъв тип поведение.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


277 коментара
 • 1
  wds23355772 avatar :-?
  wds23355772
  • -63
  • +224

  Бихте ли ми казали къде да се обърна ако разбера за случай в който жителите на едно село които са млади и по някаква причина не говорят чист български редовно влизат в къщите на възрастни и в повечето случаи немощни физически граждани, жители на същото село за да придобиват по престъпен начин вещи и пари? Питам, защото по мои чисто субективни наблюдения сезирането на органите на МВР в такъв случай не води до никакъв положителен ефект?

  Има ли такава медийна инициатива?
  Благодаря!

 • 2
  classicc avatar :-|
  classicc
  • -148
  • +113

  До коментар [#1] от "Варненски":

  Статията е за расизма и други форми на дискриминация, не допринасяш особено за дискусията с опити за оригинални постове.

  Хората, които грабят се наричат крадци, съжалявам, че ще ти го кажа, ама да си крадец няма общо с това какъв език говориш или какъв е цвета на кожата ти, може да има зависимост поради културни обстоятелства, но никога 100%.

 • 3
  elenko avatar :-|
  Eenk

  Странно ми е че слагам линк до такъв сайт, но stop-cigani.info е потресаващ.

  Още по-потресаващо беше, че този сайт беше на плакати на протест състоял се пред НДК и организиран от ВМРО/Гвардия.

 • 4
  svetlaen avatar :-|
  Светла Енчева

  Надявам се от уважаваната от мен "Икономедия" да започнете процеса с обръщане на внимание на огромното количество дискриминационни коментари в онлайн дискусиите под вашите статии. Все пак обаче, в изданията на "Икономедия" най-драстичните от тези коментари се цензурират, за разлика от коментарите към други медии. Но ще се съгласите, надявам се, че по нашите ширини прагът за допустимост на дискриминационния език е твърде, твърде еластичен.

  Затова, нека кажа нещо елементарно - съденето по групов признак е дискриминация. "Циганите крадат" е дискриминационна теза.

  А сега си вижте коментарите :-).

 • 5
  anguel_terziyski avatar :-?
  Anguel Terziyski USA

  До коментар [#2] от "classicc":

  Класик, то класическа 100% зависимост няма. Достатъчна е до около 70-75% зависимост и вече се прави 'расов профил'. Сега, в УСа-то ужким е незаконен, ама доста народец с арабски имена е проверяван по УСА летищата мноого по-често от останалата тълпа.
  Щом научно има зависимост и то доста голяма - защо, по дяволите, ще бъде забраняван даден метод? Или ние го забраняваме официално, а си го ползваме задкулисно? И не ме разбирай погрешно - и аз съм за това да се съди по каквото си направил, а не какъв си, но много неща ще станат лесни и логични, ако престанем да се правим на всеопрощаващи и великодушни чичковци.
  Дискриминация ( явна или неявна) винаги ще има, докато има тясна зависимост между прояви и раса/произход.
  В случая държавата и МВР са последните инстанции, които ще хукнат подит Интернет прояви от подобен сорт.

 • 6
  classicc avatar :-|
  classicc

  До коментар [#5] от "Anguel Terziyski USA":

  Интересно ми е каква е тази научна "зависимост", за която говориш. Това са изключително сериозни обвинения, а и предполагам, че нямаш необходимите знания за да се изказваш така смело.

  Иначе да, ще стане много лесно и много логично ако си дискриминираме на поразия на база "раса", за справедливостта обаче няма нужда да говорим. То е много лесно така да говориш като имаш бял цвят на кожата.

 • 7
  longanlon avatar :-|
  Longanlon

  Виждаме

  че не харесвате свободата на словото.

  Спокойно, не сте единствените, които не харесват свободата. Но не знаехме, че се числите към тях...

 • 8
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  В. "Капитал":
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  ............Дадохме
  си сметка, че това, което виждаме в интернет, е показателно за Дадохме
  си сметка, че това, което виждаме в интернет, е показателно за все по-широкото толериране от страна на обществото на този тип дискриминационно поведение.
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  А опитвате ли се да си дадете сметка , на какво се дължи това "все по-широкото толериране от страна на обществото на този тип дискриминационно поведение."??????
  Назоваването на един проблем , не може да бъде негово решение - с него само започва решението.
  А най-важното за решаването на един проблем , не е достатъчно неговото описание , а преди всичко неговото ОБЯСНЕНИЕ - непреднамерено , принципно , без двойни стандарти и честно.
  А след това идва най-сложното - неговото решение.
  А понякога за решението на такива проблеми , като споменатия , се иска воля и ДЪРЖАВНИЧЕСКО мислене , а не политически съобразни сметки.

 • 9
  lazarov avatar :-|
  Алексей Лазаров

  До коментар [#1] от "Варненски":

  Ще отговоря насериозно:
  Проблемът не е, че в това село живеят циганн, а че има крадци. Решението на престъпността не е да ги изгоним от селото, а да се хващат и наказват виновните. Проблемът е в МВР. Първото, което според мен трябва да се направи е да се вика полицията за абсолютно всяка една кражба. Ако няма нито една разкрита, бих посъветвал да се направи кампания сред местните политици - кмет, областен управител, депутати за да окажат натиск на МВР. Има села, които са се справили с този проблем по нормален начин. Мрънкането по форумите, омразата и насилието не са решение. Path to the dark side they are ;-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход