Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пред Ахмед Доган вече не стои въпросът дали ще се оттегли от лидерския пост в ДПС, а кога

4/10

След отказа на Ердоган да се срещне с Доган започва обратното броене за политическата кариера на лидера на ДПС

Велина Господинова
9668 прочитания

Пред Ахмед Доган вече не стои въпросът дали ще се оттегли от лидерския пост в ДПС, а кога

© Цветелина Ангелова


За мнозина 4 октомври беше обикновен понеделник. Един човек обаче със сигурност ще запомни тази дата. С недобри чувства. Какви мисли са споходили Ахмед Доган в т.нар. боянски сарай, когато още преди обяд е разбрал, че срещата му с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган няма да се състои, можем само да гадаем. Със сигурност няколко часа е живял в заблудата, че разговорът се отлага поради натоварената програма на еднодневното посещение на турския министър-председател у нас. Поне така твърдят от ръководството на партията.

До следобед, когато истината излиза наяве - Ердоган предпочете да се срещне с бившия му заместник Касим Дал, когото Доган не само отстрани от поста през януари, но и го постави в изолация. Така със замах турският премиер затръшна последната отворена врата, която крепеше имиджа на Доган и партийното му обкръжение. Преди това един по един бяха затворени подстъпите към публично партньорство с останалите политически партии в България. (С изключение на БСП, която се нуждае от гласовете на депутатите от ДПС, за да внася определени решения в парламента. Иначе, както е известно, и сред социалистите преобладават негативните настроения срещу движението.) Колкото до ГЕРБ - там отношенията тънат в догадки и непубличност.

За

Отношението на Ердоган към Доган

има различни коментари. Макар турският премиер да заяви единствено, "че няма  политическа партия, която Турция да приема като посредник в двустранните отношения" (в. "24 часа"), отказът му да се срещне с лидера на ДПС има още едно обяснение: "Ердоган не може да се види с един политик, който е изключително влиятелен в България и се свързва с турското малцинство, но всичките негативи от корупционните скандали около него се прехвърлят към турците изобщо. По тази причина, след като един изчерпан политик, какъвто е Доган, не иска да се оттегли, Ердоган има пълното право да демонстрира едно нежелание да има каквото и да било общо с него", казва Антонина Желязкова, председател на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия.  

Няма как самият Доган да не е калкулирал всичко това. За пред ръководството на ДПС и депутатите може да мине обяснението "аз такава среща не съм искал" и те да го приемат безрезервно. Първо от страх, че на Доган не може да се опонира. А и защото обикновено се примиряват, че каквото и да каже или да направи, лидерът им е прав по дефиниция.

По тази партийна логика без видими последствия за самия Доган се приемаха скандалните му изказвания за обръчите от фирми около всяка партия, за разпределянето на "порциите от властта" и дори зловещото определение "мъжка секретарка" за самоубилия се в боянския сарай бивш началник на политическия му кабинет Ахмед Емин.  

Трудно обаче ще обясни на избирателите си, чиито роднини са в Турция, защо точно турският премиер демонстративно отказа да се срещне с него, но прие бившия му заместник. Една част със сигурност ще приеме обяснението, че "понеже Ердоган не се е срещнал с нито един лидер на друга партия, нямало как да приеме и Доган", а разговорът с Дал бил в качеството му на председател на групата за приятелство България - Турция в парламента, каквато отбранителна стратегия готвят от "Стамболийски" 45 за пред членовете си. Но останалите едва ли ще повярват на това оправдание, така както вече се питат какви са заслугите на лидера на ДПС за хонорара му от 1.5 млн. лв.

Или как така близкият му приятел Гюнай Сефер, разследван от прокуратурата за далавери с обществени поръчки, е натрупал имущество за няколко милиона лева. Или пък с какво фаворизираният от Доган приятелски кръг Камен Костадинов, Христо Бисеров, Йордан Цонев,  Делян Пеевски, Емел Етем е заслужил доверието му, та има изключителното право да го посещава и да го съветва, а този около бившия организационен секретар Касим Дал изпадна в немилост.

Очевидно

Доган е разчел всичко това

защото реакцията му беше красноречива. В понеделник той събра на среща в Бояна областните председатели на ДПС, нещо, което не беше правил от януари. "А от началото на ноември планира да започне обиколка в областните градове и срещи с активистите на партията", казаха от "Стамболийски" 45. Официално заради предстоящите избори през есента на следващата година. Неофициално - лично да провери настроенията на избирателите си, които все по-често задават  един друг въпрос - защо лидерът им не се появява вече в публичното пространство по никакъв повод.

Няма как обаче лидерът на ДПС да не си е дал сметка, че това е началото на обратното броене за политическата му кариера. А възможните му ходове оттук нататък са сведени само до два - или да се оттегли от лидерския пост, или да остане начело на партията с всички негативни последствия за движението от това.

Първият вариант би бил най-логичният. "Ако Доган се оттегли и дойде някой млад лидер, който да даде свобода както на политиците, които правят политическото представителство на мюсюлманите в България, така и на самия електорат, може би тогава хората ще започнат да избират и други партии, за които да гласуват", смята Антонина Желязкова.

Никой обаче вече не вярва в това. "Явно той не желае да напусне ДПС, защото смята, че това е негова рожба и някак си като че ли партията трябва да съществува с него заедно до края на живота му, или ДПС да престане да съществува, ако той трябва да се оттегли", смята Желязкова. И продължава: "При него е малко като при Тарас Булба:

"Аз те родих, аз и ще те убия."

Лидерът на ДПС имаше на няколко пъти възможност да излезе с достойнство от политиката. Първият път беше на конференцията през 2006 г., когато беше на върха на политическата си кариера. И след това - на форума миналата година, когато движението постигна най-добрия си резултат на избори (около 600 хил. гласа), но изпадна в тотална изолация. Макар че и на двете конференции Доган заяви готовност да се оттегли от поста,  това се оказа само риторика.

Вместо това лидерът на ДПС направи промени в ръководството, които гарантираха собственото му оцеляване. Очевидно залагайки на набралото икономическа мощ покрай участието си в изпълнителната власт крило Емел Етем - Делян Пеевски и компания, лидерът на ДПС разчиташе те да се превърнат в посредник между него и сегашните управляващи от ГЕРБ. И така да му осигурят спокойствие - както политическо, така и срещу опитите на прокуратурата да разследва свързаните с името му корупционни скандали. Което засега, изглежда, работи. В този смисъл отказът на Ердоган да се срещне с Доган, но да разговаря с Касим Дал, е не само удар по лидера на ДПС, а и срещу сегашното му обкръжение. Затова и миналата седмица те не криеха своята нервност. В кулоарите на парламента неофициално разпространяваха колко "бесен бил Доган" на бившия си заместник. Даже пуснаха в обращение името на Лютви Местан като евентуален наследник на Доган, ако все пак реши да се оттегли от поста (Камен Костадинов.) И пророкуваха изключването на Касим Дал от партията (Рамадан Аталай).

"До отстраняването на Дал от движението обаче едва ли ще се стигне", прогнозираха от "Стамболийски" 45. Най-малкото защото за разлика от предишни  крайни мерки по отношение на други, като изключването на Осман Октай например, Доган трудно би могъл да оправдае подобно решение. И няма как лидерът на ДПС да не си дава сметка за това. Октай нямаше позиции в партията, възприемаше се като партията като човека за мръсни поръчки на Доган и беше изключен заради злоупотреба със средства от предизборната кампания на ДПС за парламентарните избори през 2001 г. Като дългогодишен организационен секретар на движението Дал има стабилни позиции в структурите на партията и се ползва с добро име сред българските изселници в Турция. Подобно на Доган има в биографията си няколко години, прекарани в затвора като един от основателите на Турското национално освободително движение през 1985 г., но за разлика от лидера на ДПС не е бил в структурите на бившата Държавна сигурност. Името му не е замесвано досега в корупционни скандали за сметка на други видни партийни членове. В негов плюс е и фактът, че именно той прокара в предишния парламент промените в Закона за досиетата, с които осветлиха всички сътрудници на бившата комунистическа тайна служба.     

В ДПС обаче не си правят илюзия, че публично демонстрираното отношение на Ердоган към Доган и Дал ще остане без вътрешнопартийни последствия. Никой обаче не се наема да прогнозира какви точно ще бъдат те. Ясно е, че засега все още  клишето, че без Доган движението ще се разпадне, е живо. След срещата на турския премиер с Касим Дал обаче може да се добави - не за дълго. Защото, както казва Антонина Желязкова, едно "толкова прогнило нещо не може да се задържи трайно".

За мнозина 4 октомври беше обикновен понеделник. Един човек обаче със сигурност ще запомни тази дата. С недобри чувства. Какви мисли са споходили Ахмед Доган в т.нар. боянски сарай, когато още преди обяд е разбрал, че срещата му с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган няма да се състои, можем само да гадаем. Със сигурност няколко часа е живял в заблудата, че разговорът се отлага поради натоварената програма на еднодневното посещение на турския министър-председател у нас. Поне така твърдят от ръководството на партията.

До следобед, когато истината излиза наяве - Ердоган предпочете да се срещне с бившия му заместник Касим Дал, когото Доган не само отстрани от поста през януари, но и го постави в изолация. Така със замах турският премиер затръшна последната отворена врата, която крепеше имиджа на Доган и партийното му обкръжение. Преди това един по един бяха затворени подстъпите към публично партньорство с останалите политически партии в България. (С изключение на БСП, която се нуждае от гласовете на депутатите от ДПС, за да внася определени решения в парламента. Иначе, както е известно, и сред социалистите преобладават негативните настроения срещу движението.) Колкото до ГЕРБ - там отношенията тънат в догадки и непубличност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  alfanero avatar :-|
  alfanero

  "Трудно обаче ще обясни на избирателите си, чиито роднини са в Турция, защо точно турският премиер демонстративно отказа да се срещне с него, но прие бившия му заместник."


  Доган няма нужда да обяснява нищо на избирателите си,90% от избирателите на ДПС никога няма и да разберат,че такава среща не се е провела или пък някога ще прочетат статия подобна на тази...На останалите 10%,също няма нужда да се обяснява,това е така е нареченият "елит" на ДПС,на тях,Доган им подхвърля достатъчно тлъсти трохи от софрата си,за да няма нужда да им се обяснява...

 • 2
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  Как точно заключихте че щом Доган не е видял Ердоган това прави 2+2=4 Доган има влияние и електорат в българия . Ердоган е вТурция Борисов на България Дали Батман когато отиде на посещение ,дали му е работа да среща най добрите си инфораматори и агентура на чужда територията в чужда дадена държава ?
  Доган на сегашният етап няма политически опонент който да може да го конкурира,въобще не залагайте на това .С количествата пари ,авторитет ,политическо влияние и АКЪЛ с който разполага Майка им жална на Наште политици като ЯНЕ и Бойко но повероятно е Доган да махне правителство тука отколкото него да го махне някой .
  Ердоан не го е срещал публично но това не не значи че ежедневно Турция не праща хабери на ДОГАН с ашколсун и машала текстове за добре свършена работа и информацията която им дава .
  Доган изсипва под носа на ДАНС към разузнавателната централа на Анкара тонове информация за бг от най високо ниво НЕОБЕЗПОКОЯВАН С ГОДИНИ .
  Анкара имат от години дългосрочни стратегически национални приоритети за силно влияние в ПОЛИТИКАТА НА БГ чрез Доган ,Електорат няколко милиона ,Извоювани Свободи ,МАйЧини Езици ,Телевизия и какво ли не .

 • 3
  chievo avatar :-|
  Chievo

  До коментар [#1] от "kokich":

  Взе ми думите от устата. Силно надценявате електората на Доган. Със сигурност сте виждали как изглеждат клетите тютюноработници. Ако ги попитате, кой е Ердоган, повечето няма и да знаят.

 • 4
  mt avatar :-|
  mt

  За причините на Ердоан да не се срещне лично със Сокола може само да се гадае. Едно е сигурно, едва ли е защото дълбоко се е притеснил да не дискредитира Доган като турски агент: ако Доган е агент, то единствено и само на ДС, което мнозина в родна България са склонни да забравят...
  В този смисъл ДПС е по скоро част от общата жалка политическа картинка в България, където след големите "Промени" безпринципни бивши комунистически мекерета изведнъж се оказаха дисиденти, впоследствие демократи и най-тъжното, продължават да населяват политическата ни биосфера, като след 20 години така да се каже са все още на върха на хранителната верига...
  Да се обяснява кой с кого се е срещнал определено няма нужда. По наш'те географски ширини шефа не е свикнал да държи обяснение някому, нито пък на нас ни хрумва да му търсим такова. Останалото, за естеството на ДПС електората и доколко е информиран са празни приказки и байганьовщина...

 • 5
  stoichevski avatar :-|
  stoichevski

  Турция има един от най-добрите външни министри в света. Изключително ерудиран и образован човек. Едва ли ще даде на Ердоган съвет да се среща с Доган при тази ситуация в България.

 • 6
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Като чуя за Доган,се сещам за Тодор Живков - несменяеми лидери,ей!Затова няма да повярвам толкова лесно,че Доган е сдал сам властта...

 • 7
  krummm avatar :-|
  krummm

  Крайно време е и ДПС да се очисти от мекеретата.

 • 8
  liliakostova avatar :-|
  Лилия Костова

  Българските турци имат роднини в Турция. И техните турски роднини не само ще им кажат кой е Ердоан, но и че той май нещо не бръсне Доан за слива.
  Не подценявайте турците в България. Може да ви се виждат консервативни и затворени, но всъщност са достатъчно интелигентни хора и имат доста силно чувство за социализация и за справедливост, за да има тази не-среща последици за Ахмед Ахмедов.
  Мед ми капе на душата просто...
  Дори и да се заиграва с Русия и Иран, Ердоан си остава един харизматичен лидер и стратег.

 • 9
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  Политическата кариера на Доган не зависи нито от Ердоган, нито от това, какво се случва в Турция. Ресурсите за съществуването на ДПС са в България, а не извън нея. С три думи - доста слаб текст.

 • 10
  bratdomingo avatar :-|
  bratdomingo

  До коментар [#2] от "Seola":Не си чел текста внимателно. Въпросът, върху който акцентира авторът, не е защо Ердоган не се е срещнал с Доган, а защо се е срещнал с Касим Дал. А това вече наистина означава нещо, върху което Доган трябва да помисли. И престанете да го величаете този Доган като голям политик. Че има качества, има. Но това не го прави голям политик


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.