Шоуто на данъчните
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шоуто на данъчните

Хеликоптерът на "Авиоотряд 28", с който данъчните снимат луксозни имоти. Ако се загледате по-внимателно в името, изписано на корпуса, ще видите, че то съдържа инициалите на министър-председателя Бойко Методиев Борисов. Според служители на правителствения авиоотряд съвпадението е случайно

Шоуто на данъчните

Проверките на приходната агенция са зрелищни, но със спорен ефект

Иван Михалев, Вера Денизова
19180 прочитания

Хеликоптерът на "Авиоотряд 28", с който данъчните снимат луксозни имоти. Ако се загледате по-внимателно в името, изписано на корпуса, ще видите, че то съдържа инициалите на министър-председателя Бойко Методиев Борисов. Според служители на правителствения авиоотряд съвпадението е случайно

© НАП


Те ходят по дискотеки, срещат се с известни фолк изпълнители, возят се на скъпи коли и яхти и летят с хеликоптер. Те не са българската версия на Тузара, а служители на Националната агенция за приходите (НАП).

През последните няколко седмици изпълнителният й директор Красимир Стефанов почти засенчи вицепремиера Цветан Цветанов по медийни изяви. А поводът е последната и най-зрелищна акция на данъчните: заснемане на скъпи имоти в покрайнините на София и по морето от хеликоптер. Сред "великите географски открития" на агенцията беше и незаконното митничарско село край язовир "Ивайловград".

Преди акция "Хеликоптер" имаше и други кампанийни проверки - на собствениците на бентлита, яхти, футболистите, естрадните и поп-фолк певците, дискотеки по морето... Хиперактивността на НАП започна в последната година и съвпадна с идването на власт на ГЕРБ. Може би затова и мнозина я възприеха като част от управленския стил на премиера Бойко Борисов – повече PR в борбата срещу незаконно забогателите и престъпниците, по-малко (поне засега) реални резултати. В работата на данъчните също има доза популизъм, а и непрофесионализъм: акциите им са съпроводени от шумни медийни кампании, включващи предварително оповестяване на проверяваните обекти.

Хеликоптерът на "Авиоотряд 28", с който данъчните снимат луксозни имоти. Ако се загледате по-внимателно в името, изписано на корпуса, ще видите, че то съдържа инициалите на министър-председателя Бойко Методиев Борисов. Според служители на правителствения авиоотряд съвпадението е случайно
Автор: НАП

Случайно или не, но всичко това се случва на фона на спадащи приходи на НАП – с 12% през деветте месеца на тази година в сравнение с миналата (която също бе кризисна). Затова е логичен въпросът дали гръмките истории за поредните разкрити укриватели на данъци не целят леко изместване на фокуса от основния проблем - влошената събираемост.

Историята не е черно-бяла

Положителната страна на кампаниите е възпитателната им роля. Част от тези, които досега са укривали данъци, ще започнат да си ги плащат. Данъчните посочват, че прекият фискален ефект от досегашните им акции е 30 млн. лв. Още поне 10 млн. лв. очакват да бъдат събрани и след акция "Хеликоптер". Друг е въпросът, че това са едва 0.3% от всичките 13.5 млрд. лв., събрани от НАП през миналата година, т.е. не е ясно дали усилията и разходите по акциите оправдават средствата.

Кампанийност в работата на приходната администрация през последните години винаги е имало, но резултатите от нея са спорни. И това е видимо за всеки без особено разследване – все още ползваме услуги, за които не получаваме касови бележки например. А и не е нормално чак сега държавата да "открива" публични тайни като незаконното село край яз. "Ивайловград". За да няма такива изненади, контролът на държавата трябва да е перманентна дейност, а не еднократен акт.

Автор: Капитал

Вторият проблем е, че предварителното вдигане на шум около акциите на данъчните пречи на събираемостта, тъй като предупреждава нарушителите. Справка - прословутият диск с банкови сметки в Швейцария, за който НАП многократно заяви, че ще бъде поискан от германските власти. Оказва се, че до момента няма никакъв диск и не е сигурно кога изобщо Германия ще ни го даде (вижте интервюто на 10 стр.). Междувременно обаче собствениците на авоари в Швейцария получиха "покана" да побързат с изтеглянето на парите си от там.

Защо сега?

"Първо, защото това винаги работи на равнище обществено мнение. Колкото и да го иронизират скептиците, последицата е винаги ръст на електоралната подкрепа. От акция "Комар", която правителството на Иван Костов направи през 1997, почти винаги е било така. Второ, при криза всички правителства започват да притискат богатите. Дори и страни като Германия го правят. Сега за първи път решиха да похарчат пари, за да купят дискове с информация за банкови сметки на техни граждани в Швейцария и Лихтенщайн", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

В потвърждение на тези думи дойде и репликата на Бойко Борисов на едно от последните правителствени заседания. "Каквото искат да говорят – полицейска, едноличен режим, държава – напротив, това е точно това, което хората искат", заяви той по повод акция "Хеликоптер". Всъщност проверките на собствениците на автомобили, яхти и къщи е само елемент от целенасочената политика на правителството в последните месеци за наказване на незаконно забогателите. Част от тях е и идеята за "данък лукс" за богатите, която лично премиерът лансира.

В стремежа си да покажат безкомпромисност обаче управляващите изпаднаха в другата крайност и се опитват да внушат, че богатството (независимо как е придобито) е порок. "Резултатът от фотосесията на НАП за нас е печален – хората се настройват срещу богатите, вместо да се питат какво да направят, че и те да живеят в хубави къщи", обясниха в медиите Стефан Йосифов и Васил Караилански, които са съдружници в пловдивската фирма "Микрон". Къщата на Йосифов попадна в кадрите от пловдивската въздушна акция на НАП. Е, имотът е семейна, а не фирмена собственост, а сградата е отпреди 13 години. Предприемачите обясняват, че бизнесът им е от почти 20 години, а платените от тях данъци през миналата година са 680 хил. лв.

Дори и този популистки уклон на правителството в борбата с богатите да върши работа пред електората, както показват социологическите изследвания, той има минимален ефект за бюджета. По принцип резултатите от кампаниите на данъчните ще са видими не по-рано от година - когато приключат ревизиите. А голяма част от тях след това ще бъдат обжалвани и в съда.

Спорно е и доколко неплащането на данък общ доход е най-големият проблем на фиска, при положение че заради кризата в цяла Европа се увеличават измамите с ДДС, коментират данъчни експерти. Ето и фактите: Събраните от НАП суми в резултат на всички ревизии (не само тези от акциите) годишно не надхвърлят 2-3% от общите им приходи (виж графиките).

"Не мога да оценя дали мерките на агенцията са ефективни, защото няма информация за размера на събраните данъци в резултат на тези проверки. Като член на Консултативния съвет към НАП съм искала справка какъв е размерът на доброволното изпълнение и какъв е размерът на постъпленията в резултат на подобни действия на НАП, но няма официална информация", коментира Павлина Калчева от счетоводна къща "Хроника".

Къде е била държавата през последните 20 години

Кадрите с незаконните митничарски вили край Ивайловград са "снимка" на безвластието, а вероятно и корупцията, в България. Те показват пълното отсъствие на институциите в последните 20 години. От историята разбрахме, че и общините, и строителният контрол, умишлено или не, са бездействали. Основателни критики могат да се отправят и към данъчните. Вече 20 години те са имали правата да проверяват дали срещу имуществото на хората има декларирани доходи. Но са го правили рядко и при това след политически поръчки.

И премиерът намира вина в предишните управляващи. "Истината е, че това е индулгенция. Тези хора са събирали пари, пращали са ги към високите нива в държавната власт и с парите, които са оставали за тях, защото не можеш примерно да вземеш сто евро и сто да ги предадеш нагоре, са си оставили и за тях по схема някакви пари. И с тези пари те са си направили там къщички от по 1000 квадрата... И то, четете и виждате – изцяло в нарушение. Там е работила цялата държавна машина – общинска, държавна, едни са давали скици, други ПУП, трети са се правили на улави и се намираме на днешното положение", бяха думите на Бойко Борисов според правителствената стенограма.

Директорът на НАП също признава, че на местно ниво е имало данъчен чадър над собствениците на незаконни имоти. "Аз не си затварям очите пред това, което вие казвате - че назад в годините е имало обвързаност между всички видове администрации и местния бизнес. Не говоря само за НАП", коментира Красимир Стефанов.

Опитът от миналото повдига още една въпросителна за акциите на НАП - дали шумът около имотите и призивите за тяхното узаконяване няма да доведе до нови корупционни оферти. Например още след първите проверки собственици на незаконни вили обявиха "Да дойдат с празни куфарчета, ще им ги напълним" (по в. "Труд"). Стефанов обаче отрича това да е възможно: "Няма как. Когато се води на национално ниво - има цял щаб, който се занимава. Това рушветоприбиране трябва да е в особено големи размери, за да затвори очите поне на 10 човека."

Тояга или морков

Данъчна дисциплина наистина трябва и тук спор няма. Фактът, че над 95% от постъпленията на приходната агенция са в резултат на доброволно плащане, недвусмислено показва, че акцентът в работата й трябва да е изместен в тази посока (виж текста на стр. 12-13). Например - повече кампании по разясняване кой и какви данъци дължи.

"Трябва да чувстваме държавата си на първо място като помощник и съюзник. Така ще ни е по-лесно да бъдем коректни спрямо нея и да свикнем да го правим редовно, като нещо естествено, а не от страх. Точно тази част от подхода към повишаване на данъчната събираемост - помощта и облекчаването на данъкоплатците - не я виждам в достатъчна степен", коментира Георги Саракостов, съдружник в Deloitte.

Последният пример за недружелюбния подход на НАП са ревизиите на музикантите – някои от тях са декларирали високи доходи, но не са знаели, че ако те надвишават 50 хил. лв. годишно, трябва да се регистрират по ДДС. Данъчните имат тази информация от годишните декларации на всички граждани, но явно няма достатъчно добре изградена система за анализ на риска. Иначе самата администрация можеше да предупреди навреме данъкоплатците, преди да тръгне да ги наказва за многогодишния пропуск.

"Скоро четох доклад, който сравнява условията за бизнес в отделните страни, и ми направи лошо впечатление, че България е на едно от последните места по това колко време бизнесът хаби за своите взаимоотношения с данъчните - някъде около 600 часа годишно. Точно тук смятам, че НАП трябва да насочи усилията си. Тя е една от системите, която е първа по електронизация и има най-голям допир с бизнеса и с хората", обясни председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред "Дневник". По думите й НАП напоследък прекалено много залага на последващ контрол и е загърбила мерките по подобряване на обслужването, въвеждането на електронни решения, които стимулират данъкоплатците.

Няма спор, че данъците са за всички. И че бизнесът в България ще се развива по-успешно, когато изцяло светлите компании нямат за конкуренти сиви играчи. Години наред администрацията не предприемаше достатъчно мерки за създаване на финансова дисциплина и контрол. А ревизиите на изрядните данъкоплатци така или иначе си течаха. По тази причина борбата със сивия сектор едва ли може да е успешна с акции. И най-малкото изисква по-задълбочен и устойчив подход. А за да бъде по-убедителна, данъчната администрация трябва да е шумна не в началото, а в края на проверките - при обявяване на конкретните резултати от тях.

Фотогалерия от акция "Хеликоптер"

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Цялата галерия
Автор: Капитал
Автор: Shutterstock/Капитал

Те ходят по дискотеки, срещат се с известни фолк изпълнители, возят се на скъпи коли и яхти и летят с хеликоптер. Те не са българската версия на Тузара, а служители на Националната агенция за приходите (НАП).

През последните няколко седмици изпълнителният й директор Красимир Стефанов почти засенчи вицепремиера Цветан Цветанов по медийни изяви. А поводът е последната и най-зрелищна акция на данъчните: заснемане на скъпи имоти в покрайнините на София и по морето от хеликоптер. Сред "великите географски открития" на агенцията беше и незаконното митничарско село край язовир "Ивайловград".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

53 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Правилно е определил барабойко, това шоу е което Андрешко иска от него - зрелища, с хляба той и сам се оправя....

 • 2
  borsi avatar :-|
  Jay Gould

  И данъчните и митничарите имат един и същи шеф. За това и няма нито един уволнен или погнат от данъчни митничар, а това са най-богатите хора в България (няма митничар да не е милионер) при това без да са платили и лев данък.
  Само, че тях никога никой за нищо не ги закача, а всичко това с въртолета е за пред медиите които се връзват на сладки приказки.

 • 3
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  Резултатите зависят и от съдебната система. Нашата е такава, че Доган изведнъж се оказва хидроинжинер, Трактора след много "пропуски" на прокуратурата излиза под гаранция, дребни престъпници получават големи присъди, а големите риби условни.

 • 4
  stg avatar :-|
  stg

  няма нищо сложно в това дадено лице да си докаже доходите, проблема е обаче че никой не ги кара, във цял свят има бандити но почти само в България не им е никакъв проблем да си харчат мръсните пари, иначе изпирането е доста скъпа услуга

 • 5
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/10/blog-post_29.html

  Проблемът с липсата на ефект от събирането на задълженията към държавата е преди всичко законодателен. Не се съставят и приемат от парламента необходимите закони, за да може процесът да се ефективизира реално. И всичко това се прави съвсем умишлено. Просто, липсва нужната воля (а и желанието) държавата да си прибира реалните налози и осигуровки.

  Като добавим и безумната политика на Дянков с намаляването, вместо с увеличаването на всякакви данъци и осигуровки, забележете - не при икономически подем и при бюджетни излишъци, а при спад и при бюджетни дефицити! Крахът на финансовата и на социално-икономическата ни система е гарантиран. (Тук въобще не отчитам мрънкането за така наречените "реформи", защото това не са призиви за реални реформи - конструктивни реформи се правят с пари, - ами иде реч за най-обикнивено съсипване на държавата и за преразпределение на общата (обществената) собственост към частни ръце, по далавераджийски схеми и без оглед на последващата подобно разграбване разсипия. Точно като по костово, сакскобургготско и станишево време.)

  Единственото решение е в предсрочните избори. Единственият проблем е, че Костов, Димитров и Сидеров обслужват Борисов, защото последният им върши мръсната работа и реално, изброените са доволни от него. Независимо, че публично се преструват на различни и врякат всякакви празни приказки. Още много отдавна е казано - по делата им ще ги познаете! Не по празните приказки. (Къде ли се е сврял уж непримиримият Костов от времето на сакскобургготското и станишевото управление?!)

 • 6
  john_3volta avatar :-P
  john_3volta

  Кефи ме как данъчният шеф информира публиката: "... има цял щаб, който се занимава. Това рушветоприбиране ТРЯБВА да е в особено големи размери, за да затвори очите ПОНЕ на 10 човека."

  Направо им е казал за колко души колко пари трябва да приготвят, само дето подробности не е дал. Тях вероятно ще ги даде в личен разговор със сгазилите лука.

 • 7
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Премиера го е казал в прав текст - "... това е точно това, което хората искат", заяви той по повод акция "Хеликоптер". Той залага на Акция "Хеликоптер" , това е шоуто. Премиера никъде не казва, че хората искат Акция "Наказани след "Хеликоптер" следователно няма причина да очакваме да се случи.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  Доколкото следих новините по темата, сред изобличените от хеликоптера нямаше нито един представител на браншове от икономиката с репутацията на силно посивели. Да каже сега НАП ето вижте, тоя дограмаджия ( ресторантьор, фурнаджия, собственик на бутик) цял живот е крил, ма накрая го уловихме в крачка и ще си плати с лихвите. Точно обратното, споменаваните професии на притежателите бяха все митничар, прокурор, о.з. генерал, съдя, шеф на партия-фантом, екс-началник на РПУ, шеф в НАП, снабдител на здравната каса. Това не са случаи за данъчна ревизия, с която да платят 10% ДОД и да си заминават. Тези всичките са потенциални клиенти на ДАНС, а за данъколпатците остава точно обратното убеждение - колкото повече наливаме пари в данъци, толкова по-високи вилите на споменатите господа. Ако нямаше мита и акцизи, и ДДС-то беше 3% вместо 20%, тогава митничарското селище нямаше да го има.

 • 9
  wizard avatar :-P
  Wizard

  България ;-)))))))))))))))))))))))))))
  България;-)))))))))))))))))))))))))))))
  Смех!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Бъдете здрави!

 • 10
  sasvirco avatar :-|
  sasvirco

  Банана рипаблик ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK