Свирен мач
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Свирен мач

Свирен мач

Изборът на председател на ВАС се очертава като епизод от сделка под масата между ВСС и управляващите

6174 прочитания

© Надежда Чипева


"Удобният на", "близкият до", "лоялният към" - това са качествата, които Висшият съдебен съвет (ВСС) търси в следващия председател на едно от най-ключовите съдилища в България - Върховния административен съд. Инстанцията, която има крайна дума по всички жалби срещу актове на изпълнителната власт, решения на регулатори, данъчно-ревизионни актове...

Досегашният председател на съда Константин Пенчев напусна предсрочно поста след кратък флирт с управляващите, които припознаха в него следващия омбудсман. Миналата седмица членовете на ВСС започнаха процедура за избор на негов наследник. През последните дни като сигурен претендент със сериозни шансове за успех се завъртя името на председателя на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев. Самият той потвърди пред "Капитал" за тези си намерения, но не влезе в детайли.

Изборът на председател на ВАС идва в сложна ситуация за цялата съдебна система - хаотични опити за реформа, прегрупиране на лагерите, формирането на нови, лоялни към управляващите кръгове, битка за надмощие и влияние. Това създава предпоставка за непрозрачни сделки, които ще доведат до назначаването на поредните лоялни и послушни ръководители по върховете на съдебната система. Практика, която наблюдаваме от години и която не ползва по никакъв начин обществото, а по-скоро обслужва тесни икономически и политически интереси.

По информация на "Капитал"

Георги Колев

вече има необходимите гласове и най-вероятно името му ще бъде внесено от 14 души, тъй като по закон кандидатите могат да бъдат предлагани от поне пет членове на ВСС. През тази седмица в съвета е имало своеобразно "преброяване" на гласовете за Георги Колев, като на първо място в своеобразната подписка бил Вельо Велев, а на второ - главният прокурор Борис Велчев.

Това означава, че в надпреварата ще има само един състезател. Точно така бяха избрани за главен прокурор и председател на Върховния касационен съд бившите съветници на президента Георги Първанов - Борис Велчев и Лазар Груев.

Предрешеността на избора убива цялата идея за надпревара на управленски платформи, професионални и морални качества. "Изключително непрозрачният начин на провеждане на процедурата за избор както на членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, така и за главен прокурор, председател на ВКС и председател на ВАС се приема за универсалния канал, през който могат да бъдат прокарвани различни политически влияния", коментира Биляна Гяурова-Вегертседер - председател на управителния съвет на "Български институт за правни инициативи" - неправителствена организация, която от години следи процесите в съдебната система.

"Капитал" потърси мнението на някои от най-уважаваните

съдии във ВАС

за това какъв според тях трябва да бъде профилът на председателя на съда. Никой от тях не пожела да застане с името си - с мотив, че това създава напрежение и че в крайна сметка ВСС е този, който носи отговорност за избора.

Но бяха категорични, че той трябва да е добър администратор и да го е доказал. И още - да се ползва с доверие и уважение, да има опит в административното правораздаване и да защитава съдиите от натиск.

Съдия Марина Михайлова, която подписа с особено мнение решението по делото за конфликт на интереси на Ахмед Доган, преди време в свое интервю за "Труд" каза: "Мога да кажа без "особено мнение", че болшинството от колегите искат председателят да е магистрат, който се е занимавал с административно право, знае проблемите на съда и ще работи за уеднаквяване на практиката и за тълкувателната дейност. Очакваме човек, който да не се учи тепърва на административно право, а веднага да започне да работи по наболелите проблеми."

От своя страна председателят на Асоциацията на българските административни съдии и конституционен съдия Стефка Стоева коментира предстоящия избор така: "Не е задължително да е човек от системата. Ще се научи. Предишните председатели свършиха по-сложната работа. Трябва да е добър съдия, в противен случай няма как да разбира колегите си. Да може да наложи авторитет. Сложно е да управлява един съд, в който работят 80 съдии и през който минават 20 хиляди дела годишно."

Да обобщим - Георги Колев, който е възпитаник на полицейската школа в Симеоново, едва ли е кандидатурата, за която административните съдии мечтаят. Той обаче има политическата подкрепа на ГЕРБ.

Постът е важен за управляващите, защото в крайна сметка съдът има последна дума по всички жалби срещу актове на изпълнителната власт, подзаконови нормативни актове, решения на регулатори, данъчни актове и т.н.

Ако Георги Колев бъде избран, това ще предизвика и

друга битка

тази за наследник на неговия пост - председател на СГС, ключов съд, в който се решават споровете между софийските фирми, гледат се едни от най-тежките наказателни дела в държавата... По думите на самия Колев може да има битка между "5-6 кандидати". Източници на "Капитал" коментираха, че най-сериозните фаворити са наказателните съдии Владимира Янева и Десислав Любомиров. В надпреварата може да се включат още бившият председател на СГС Светлин Михайлов и бившата председателка на Търговското отделение на съда Жаклин Комитова.

Паралелно с този сюжет върви и друг -

промените в Закона за съдебната власт -

структурният закон на съдебната система. На финалната права преди гласуване за второ четене е проект, който предвижда създаването на специализиран съд, както и други структурни реформи в системата. Промените са своеобразен лост за натиск над членовете на съвета (половината от тях са избрани от тройната коалиция).

Така например чрез въвеждането на изискване кадровиците на Темида да имат допуск до класифицирана информация, изпълнителната власт, която де факто дава разрешението, може да ги притиска (процедурата е непрозрачна, отказът не се мотивира и не подлежи на съдебен контрол). Източници на "Капитал" от съдебната система коментираха, че имало поне трима членове на ВСС, които имат сериозни основания да се притесняват за това, че няма да получат допуск, ако не гласуват по волята на управляващите. В същото време ГЕРБ все още не са попълнили двете свободни места от парламентарната квота в съвета. Те могат да направят това всеки момент и така да си осигурят още два гласа.

"Необходим е напълно нов подход към организацията и провеждането на изборите за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота и за председатели на върховните съдилища", коментира Биляна Гяурова-Вегертседер и продължава: "Провеждането на предсрочен избор за председател на ВАС чрез открита, обективна и публична процедура със сериозно изслушване на всеки кандидат и максимално широко участие на гражданския сектор и медиите е чудесна възможност съветът да се измъкне от задушаващата го мрежа на недоверие, предразсъдъци и открит антагонизъм."


Дали обаче управляващите ще осъзнаят това, или подобно на своите предшественици ще се опитат да сложат на колене системата ще разберем още следващата седмица.

"Удобният на", "близкият до", "лоялният към" - това са качествата, които Висшият съдебен съвет (ВСС) търси в следващия председател на едно от най-ключовите съдилища в България - Върховния административен съд. Инстанцията, която има крайна дума по всички жалби срещу актове на изпълнителната власт, решения на регулатори, данъчно-ревизионни актове...

Досегашният председател на съда Константин Пенчев напусна предсрочно поста след кратък флирт с управляващите, които припознаха в него следващия омбудсман. Миналата седмица членовете на ВСС започнаха процедура за избор на негов наследник. През последните дни като сигурен претендент със сериозни шансове за успех се завъртя името на председателя на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев. Самият той потвърди пред "Капитал" за тези си намерения, но не влезе в детайли.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • J.J.

  ''Да обобщим - Георги Колев, който е възпитаник на полицейската школа в Симеоново, едва ли е кандидатурата, за която административните съдии мечтаят. Той обаче има политическата подкрепа на ГЕРБ." -> че как иначе... Писна ми хора, на най-високите позиции да се избират по този начин... Реформа и цялостна промяна изобщо на институцията ВСС!

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "J.J.": щом ти е писнало, що не се пробваш и ти за поста? Вероятно имаш идеии как да оправиш работата в ВАС.... айде давай.... действай.....

 • 4
  reges avatar :-|
  reges

  тъпите смотани малограмотни шушляци-4нгета са навсякъде и се подкрепят и се пробутват. та са истинската мафия в България. на полицейската академия в Симеоново трябва да й се отнеме акредитацията да издава дипломи за юристи, оттам изпълзява само полуграмотна измет, която не може да завърши в нормален университет, както и не може да си плати да завърши частен такъв. с каква мотивация излизат тези хора? да седнат на държавната трапеза и да се оядат.

 • 5
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  Лустрация.Това е задължитело.

 • 7
  baletlnetpepas avatar :-|
  Автор

  До коментар [#6] от "boby1945":

  Странно ми е, боби1945, за какво се бориш?
  Не си точно ляв, не си точно десен, не си точно комунист, не си точно анти-комунист, не си точно форумен трол, аме не си и точно сериозен - въобще, ако мога да заключа - не си точен.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "Автор":
  Старая се за своите си интереси драги, само за своите ...... всеки за себе си Бог за всички.......... нямам мерак да оправям Божият свят, какъвто е такъв ми харесва.....
  А иначе Фашист - Филов, царот, комунист - гошко тарабата, трайчо, вълчо - антикомунист ФД, рИформата, лостов, са еднакво смешни и жалки като практика и като резултат ......
  ................................................
  А дали съм точен това аз най-добре знам, нямам нужда от "аплаузи"

 • 10
  reges avatar :-?
  reges

  До коментар [#8] от "boby1945":

  хахаха, няма шанс, пи4. а пък за клатенето ... странно 4е повдигаш темата тук говорим за съдебната власт, но явно ти е болна. от клатене ли, от недоклатене ли - нзм, май има много несублимиран (стаен простонародному казано) гняв в теб. виж този линк, може да ти помогнат http://www.erbos.com/index1.htm

  кажи, мойто мом4е, мъка ли беше да завършиш 7ми клас? а по-нагоре?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.