Меча кръв

Ловджийското лоби си взе лова на мечки с промени на закона

Ето тази порода мечки си разрешиха да убиват депутатите
Ето тази порода мечки си разрешиха да убиват депутатите    ©  reuters
Ето тази порода мечки си разрешиха да убиват депутатите
Ето тази порода мечки си разрешиха да убиват депутатите    ©  reuters

От социалистическо време, та до днес ловът е привилегия на властимащите. Да си ловец е да си част от една особена каста. Ето тази каста си направи миналата седмица безценен подарък като прехвърли издаването на разрешителни за отстрел на кафяви мечки от министерството на екологията на министерството на земеделието. Аргументът, който беше изтъкнат от вносителите на промяната, е, че екоминистеството няма достатъчно структури по места, които да разрешават отстрел на мечки, станали междувременно (според ловците) опасни за населението. Поради закъснение за даване на разрешителни за лов на стръвници можело да се стигне до нови инциденти.

Всъщност това е и поводът, заради който четирима депутати от ГЕРБ начело с Емил Димитров предложиха промяна в Закона за лова. Две нападения на мечки върху хора в Смолянско през август дадоха повод за промяната. Първоначалната идея беше освен мечките и дивите кози да се разрешават за отстрел от министерството на земеделието. Аргументът на вносители за това отново е фундаментален. Тъй като мъжкарят в стадото на козите пазел женските си, трябвало по-възрастните екземпляри да се убиват, за да се дава път на по-младите козли, които били по-потентни. Така популацията на диви кози в природата щяла да нарасне.

Естествено и аргументите за лова на мечки и за лова на диви кози са пълни глупости. Дори е чак обидно, че подобни доводи могат да се чуят от трибуната в парламента. Истината е елементарна - и трофей от мечка, и рога от дива коза са изключително ценени за ловците. А в Народното събрание има доста заразени от болестта да убиват диви животни.

Финансовият интерес

На второ четене депутатът от ГЕРБ Емил Димитров акцентира, че финансовият интерес на ловните стопанства от лова на мечки е доста голям. Трофейният лов на мечки струва между 30 и 50 хиляди евро. (Според Ценоразписа за организиран ловен туризъм на Изпълнителната агенция по горите за отстрела на кафява мечка, тежка над 400 кг цената е едва 10 950 евро.) Другият аргумент на вносителя беше, че годишно бракониери убиват около 50 мечки. Ако ловът на мечки се разреши, според Емил Димитров тази бройка ще спадне, защото ловните стопанства ще имат интерес да защитават популацията и да я пазят от нарушители, защото ще бъдат материално заинтересувани. За отпадането на текста за дивите кози Емил Димитров поясни, че печалбата от лов на диви кози е малка - едва около 1200 - 1330 евро за екземпляр, което няма да се отрази сериозно върху постъпленията в ловните стопанства.

"За "Капитал" изявления не правя. Благодаря!" каза вносителят на промените Димитров, потърсен от вестника за коментар на поправките.

Емил Димитров беше в управата на две ловни стопанства, преди да стане депутат. В едното от тях край Етрополе често ходи на лов личният му приятел и запален ловджия Христо Стоичков.

Стратегия на гласуването

Промените в закона за лова са приети с мнозинство от 60 души, като в залата са присъствали едва 66 народни представители от общо 240. 55 депутати от ГЕРБ са гласували за разрешаване на лова на мечки. Двама от синята коалиция (за Йордан Бакалов се знае, че е дългогодишен ловец) и един от "Атака" също са подкрепили промените. Дори двама от опозиционната ДПС са дали гласа си за лова на мечки - Камен Костадинов и Неджми Али. Срещу тях са гласували 4 души от БСП и Лъчезар Тошев от "Синята коалиция".

Вероятно и това е обяснението за отсъствието на депутатите от левицата и ДПС, където ловците в парламентарните групи са в достатъчно голям процент.  Така с отсъствието си от пленарна зала народните представители от опозицията дадоха възможност на ГЕРБ да си приемат един напълно лобистки закон, който обслужва междупартийната група на ловците.

През август зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева коментира пред в. "Дневник", че не е редно земеделският министър да разрешава отстрела, защото той не е отговорен за опазването на защитените видове и освен това ведомството му има финансов интерес от лова чрез държавните ловни стопанства. Въпреки това екоминистерството даде положително становище по законопроекта. Помолена да коментира разминаването след гласуваните промени г-жа Манева заяви: "Аз просто не искам да се намесвам в тази битка като личност. Като представител на министерството трябва да кажа, че популацията ще се регулира от комисия, в която влизат представители на двете министерства - на земеделието и на екологията. Квотата за отстрел на мечка може да бъде между 3 и 8 на сто на година от общия брой на мечките в природата", каза за "Капитал" Евдокия Манева.

Екозащитници обаче контрираха, че не е известно колко мечки има в момента в България. Предполага се, че те са около 800, но за точната им бройка ще трябва да бъде извършено нарочно преброяване, което не може да завърши в рамката на една година. По тази причина броят разрешения за убийство на мечки през 2011 г. ще бъде абсолютно произволен.

Еколозите предричат и сериозни проблеми за България в Европейската комисия, защото кафявата мечка е защитен вид, а в Европа са доста чувствителни към тази материя.

Дотогава ловците ще могат да задоволят ниските си страсти, а вносителите на този законопроект да спечелят пари. Всички, които имат отношение към животните и не са безразлични към това варварство, в случая са безгласни балъци. Остава им само да се оплакват в Брюксел и да се надяват справедливостта да дойде отвън.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


65 коментара
 • motochristo

  Предлагам да се разреши ловът на всички диви животни, само да е на НЕ по-големи групи от 5 души, и да е САМО с хладно оръжие.
  Всеки, с действащ ловен билет, да бъде задължен да носи годишно на площада поне по 1 вълк, убит с нож, иначе му се отнема разрешителното за 5 години. Всичко останало може.
  И тогава да ги видим майсторите Го-тце, Емил Димитров, Камен Костадинов и другите дебили, дето стрелят. Политическият ни елит ще се прочисти от малодушни и човеконенавистни хора за 5 години.

 • Comandante Marques

  Мечкоубийците да си припомнят съдбата на друг виден авджия - Кюлев, който приключи земния си път като куче без история.
  Готов съм да отстрелям всеки от тези чичаци с наднормено тегло, хипертония и късогледство, които трудно уцелват врата на хамбар, затова ходят на лов с джипове и ловни автомати "Бенели" с оптика - предлагам дуел с обикновена ИЖ-овка от 50 метра.

 • Comandante Marques

  Чудя се дали Гоце е щастлив - горското в Сирищник има да му дава дърва още от 2008-ма

 • 4
  darthsidius avatar :-|
  darthsidius

  И за тях има място в Ада,долни копеленца,да взема ножа и да порна тая депутатска кожа.

 • 5
  dorostol avatar :-(
  dorostol

  Капитал, какво означава ловджийско лоби?!?!?! Лобизмът е прозрачна, публична и във всеобщ интерес дейност срещу регистрирано заплащане. Всичко останало, което преследва егоистичен частен интерес и НЕпрозрачна дейност, и с пари под масата си има ИМЕНА като КОРУПЦИЯ, КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ, ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ, КЛИЕНТЕЛИЗЪМ и т.н. Откъде идва този сремеж да се петни термина лобизъм нз. Лобизмът е задължителна част от едно демократично и капиталистическо общество, въпреки че така и не може да си намери легитимно място в Европа....

 • 6
  mto avatar :-P
  mto

  "Две нападения на мечки върху хора в Смолянско през август дадоха повод за промяната. Първоначалната идея беше освен мечките и дивите кози да се разрешават за отстрел от министерството на земеделието."

  Мда-а-а, дивите кози очевидно са проявили малко здрав разум за разлика от мечките и са се въздържали от нападения в Смолянско през август...

 • 7
  spg avatar :-|
  Steliyan Georgiev

  Това за козите ме разби просто. ГЕРБ иска да се меси в естествения подбор на дивите кози. Дарвин ще дописва нови глави в "Произходът на видовете".

 • 8
  com_marques avatar :-|
  Comandante Marques

  До коментар [#7] от "Steliyan Georgiev":

  лично премиера ще опложда женските

 • mdaaa

  "Тъй като мъжкарят в стадото на козите пазел женските си, трябвало по-възрастните екземпляри да се убиват, за да се дава път на по-младите козли, които били по-потентни."

  Хайде тогава да направим и същото с уважаемият вносител на промяната и други подобни му, за да дадем път на по-млади и умни от него.

  Идиоти!

 • 10
  boris_ivanov avatar :-|
  boris_ivanov

  Плъзгате се леко, нехайно по темата за опасността, която мечките представляват за хората. Типично градско отношение. През септември бях в едно родопско село, близо до Пампорово, и трябва да ви кажа, че не се чувствах никак комфортно сам из планината -- знаех от овчаря на близката мандра, че наоколо има мечка -- беше я гонил нощем надалеч от стадото. Двете "нападения", за които говорите завършиха с човешка смърт.

  Не съм фен на ловджиите и не желая смърт на мечките, но мисля, че трябва да бъдат отглеждани в резервати. В противен случай за нас хората остава да пешеходстваме по асфалтовите пътища из планините, вместо да се радваме на малкото останала дива природа. (С удоволствие бих се радвал и на мечките, ако радостта беше взаимна.)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход