Гореща супа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гореща супа

Отговорите на Цветан Цветанов за имотното му състояние бяха неубедителни

Гореща супа

Атаката на Алексей Петров и РЗС постави на карта политическото бъдеще на Цветанов

Велина Господинова
10474 прочитания

Отговорите на Цветан Цветанов за имотното му състояние бяха неубедителни

© Георги Кожухаров


"Война е. Който оцелее..." Така Бойко Борисов коментира през февруари шумния арест на някогашния си съдружник Алексей Петров. Вероятно още тогава премиерът си е давал сметка, че ако обвиненията срещу бившия съветник от ДАНС не издържат в съда, му предстои сериозна битка.

Едва ли обаче министър-председателят е имал предвид щетите, които тя може да му нанесе в политически план.

Дали заради някакъв кодекс на "честта" или други неясни аргументи, изстрелите в тази война не бяха насочени директно към Бойко Борисов. Под прицела на арестантa по делото "Октопод" и говорителите му от партия "Ред, законност и справедливост" се оказа не кой да е, а дясната му ръка в ГЕРБ и правителството Цветан Цветанов. Само няколко последователни и добре комбинирани медийни изяви на Алексей Петров бяха достатъчни силна публична личност, при това с  най-висок рейтинг в държавата, да изглежда неубедителна в аргументите си. Нещо повече - на карта е поставено не само по-нататъшното участие на Цветанов в изпълнителната власт, но и политическото му бъдеще като кандидат-президент. Ако не осъзнае в каква игра е вкаран и не промени поведението си.

Защото в капана от компромати, който много прецизно и разчетено във времето му беше заложен, вицепремиерът и министър на вътрешните работи попадна сам. И ще остане там, докато вижда тези, които не са съгласни с начина, по който бори престъпността едва ли не като съюзници на самите престъпниците.

Режимът на обяснение, в който влезе - как и с какви средства е придобил двата апартамента в скъпия столичен квартал "Изток" и дали е участвал в схеми за финансиране на ГЕРБ от фирми, близки до оглавяваната от Алексей Петров "Лев корпорация", не опроверга твърденията за "съмнително облагодетелстване". Нещо повече -  неубедителните му отговори събудиха повече въпроси. Те оставиха у публиката горчивия вкус, че доходите му от консултантски услуги не са нищо по-различно от тези на Ахмед Доган - "пране на пари" (по думите на бившия председател на комисията за борба с корупцията Димо Гяуров).

Ударът на "Октопода" по втория човек в управляващата партия поставя

Борисов в сложна ситуация

Ако следва досегашната си логика да отстранява управленски и партийни кадри дори за съмнения в корупция, Цветанов би трябвало да се прости с участието си в изпълнителната власт. Подобен подход премиерът предприе при отстраняването на Румяна Желева след катастрофалното й представяне пред Европейския парламент. Един от сочените за близки до Борисов депутати - Лъчезар Иванов, се прости с всичките си партийни и парламентарни постове заради опит да защити свой приятел митничар. Такъв ход по отношение на Цветанов обаче крие рискове. Именно на акциите на МВР се крепи все още сравнително голямото обществено одобрение на работата на правителството. "Дейността на правителството в сферата на вътрешните работи продължава да се възприема като един от най-успешните ресори на управлението", твърди директорът на социологическата агенция "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

Ако Борисов реши все пак да  приложи досегашния си принцип "който бръкне в кацата с меда, го отстранявам на момента" при Цветанов, крайната мярка може да има и още един ефект - да създаде у съпартийците му впечатлението, че се поддава на натиск. Немалка част от депутатите на ГЕРБ  са убедени, че атаката на Алексей Петров и РЗС срещу министъра на вътрешните работи е свързана с опита му да се справи с престъпността.

По тази причина никой не се наема да прогнозира  политическата съдба на вицепремиера. Ако в началото на кампанията на Алексей Петров и РЗС миналата седмица някои си мислеха, че Цветанов ще се раздели с постовете си в изпълнителната власт и дори ще се върне като депутат в парламента, след репликата на Борисов на заседанието на изпълнителната комисия миналия вторник "Не ме занимавайте с глупости", вече преобладава настроението, че засега последствия за зам.-председателя на ГЕРБ няма да има. 

Политически случващото се все повече се разчита като война  колкото срещу Цветанов, толкова и към Бойко Борисов. Все пак вицепремиерът беше едно от имената, споменати лично от премиера като вероятния кандидат за президент на ГЕРБ. Скандалът около имотното му състояние обаче прави почти невъзможна номинацията му на този етап. А всяка друга кандидатура на ГЕРБ за президент, различна от Борисов и Цветанов, е по-скоро губеща.

"Ако узнаем кой е "покровителят" на Алексей Петров, целите на компроматната война ще станат ясни от само себе си. Най-простото обяснение е дискредитиране на част от ГЕРБ и отваряне на ниша било за ново разпределение на силите в това образувание, било за нови политически проекти", коментира директорът на социологическата агенция "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

Като подкрепа на тезата й на прицела на РЗС през седмицата попадна и соченият за близък до Цветанов председател на столичния общински съвет и лидер на софийската структура на ГЕРБ Андрей Иванов. Отново стана дума за имоти и нерегламентирани финансови отношения с вътрешния министър.

Депутати от ГЕРБ прогнозират, че под ударите на кръга "Октопод" ще попаднат и други приближени на вицепремиера активисти на ГЕРБ. Боряна Димитрова  е категорична, че ако правителството не успее да преодолее кризисните моменти в управлението и  Борисов се кандидатира за президент, бъдещето на партията клони към варианта "началото на края".

По думите й обаче в момента компроматната война е

В стадий вряща смес

и много трудно би могло да се прогнозира какво ще излезе от химическия процес. "Възможните изходи са в широк диапазон - от утаяване на съставките до взривоопасна смес", добави тя.

На този етап обаче публиката беше принудена да консумира комбинация от истини, полуистини и откровени манипулации, компромати и неясни сюжетни линии.

Затова ще опишем случилото се и като сериал, защото през последните две седмици в епизодите имаше по малко от всичко - имоти, комисиони от консултантски договори, екшън с журналисти, оплетени сюжети кой всъщност стои зад Петров и какви са целите му. И като за капак - сексуални ефекти в развитие.

Октопод за начинаещи

Какво се случи до момента във войната между Алексей Петров и Цветан Цветанов

Действие 1: В полето на Цветанов

Часове след като беше освободен, Алексей Петров разви завидна медийна активност. Прие в дома си политици и главните редактори на вестниците "Галерия" и "Гласове", след което още неотегчените зрители разбраха, че бившият арестант е готов с факти за изчезването на един милион евро по сделка с белгийска фирма, докато Цветан Цветанов е бил зам.-кмет по сигурността на столицата.

Към това Яне Янев добави обвинението, че вътрешният министър притежава общо шест имота, като за два от тях, купени през 2008 г., не може да докаже произхода на средствата. Става въпрос за 124 803 лв., с които той е заплатил един от апартаментите. В близо двучасово интервю по Канал 3, излъчено в два поредни дни, Алексей Петров съобщи, че Цветанов е използвал различни фирми около дружеството му "Лев корпорация", които са превеждали пари за финансирането на ГЕРБ. Намекна и че това е правил и соченият за дясната му ръка по делото "Октопод" Антон Петров-Хамстера чрез таксиметровата си фирма  "Такси-С-експрес".

Очакванията, че Петров ще подкрепи твърденията си с документи, обаче не се оправдаха. В края на миналата седмица от РЗС обявиха, че разполагат със свидетел, който ще потвърди, че фирми на Алексей Петров са спонсорирали ГЕРБ. Въпросният свидетел Асен Урманов долетя от чужбина и на летището каза, че лично е бил свидетел на това по времето, когато е работил за фирми от кръга на "Лев корпорация". Но не даде повече информация с аргумента, че ще направи това пред главния прокурор Борис Велчев. Междувременно с подписите на депутатите от БСП и ДПС Яне Янев внесе в парламента искането за анкетна комисия, която да разследва имотите на Цветанов и финансирането на ГЕРБ.

Действие 2: Отговорът на Цветанов

Колкото и да продължава да твърди, че е очаквал подобна офанзива от враговете си, атаката на Алексей Петров и РЗС завари зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не съвсем подготвен. Той първо се впусна да обяснява, че за единия апартамент, платен в брой с пари от спестявания от заплати, има банкови преводи, а за втория има теглен кредит, за който всеки месец плаща по 900 лв. После се оказа, че към спестяванията има и пари от родителите на съпругата му. След това прибави и средства от консултантски договори, за които обаче отказа да каже за какво са и с кого са сключени. След  неубедителните му отговори откъде са тези 124 803 хил. лв. последваха още по-нелогични аргументи. Като капак полицаи се престараха с екип на в. "Галерия", който снимал къщата му в годечкото с. Шума (повече тук).  

Като във всеки банален български виц и този път не мина без сексуален сюжет. Внезапно бившият активист на РЗС Светослав Стефанов изпрати жалба до ГДБОП и две комисии в парламента - вътрешната и тази за борба с корупцията, в която се оплака, че лидерът на партията Яне Янев му е оказвал секстормоз. Комисията за борба с корупцията приоритетно разгледа въпроса и реши да изпрати сигнала до главния прокурор. Гей скандалът струваше на РЗС загуба и в жива сила. Изненадващо дори за самите депутати от РЗС организационният секретар на партията и народен представител Тодор Великов замрази членството си във формацията на Янев. Бил омерзен.

Действие 3: Човекът в сянка

Президентът Георги Първанов беше вкаран в сценария от представители на "Синята коалиция". "А президентът мълчи, защото е някъде около главата на октопода", заяви Иван Костов. След него бившият парламентарен секретар на правителството на Жан Виденов Пламен Николов обвини Първанов, че като лидер на БСП е внедрил Алексей Петров в таксиметровата компания "Такси-С-ескпрес".

Тук вече Цветанов се включи без недомлъвки и нарече президента "политически гръб на Алексей Петров". Нещо повече, заяви, че арестуваният по акцията "Килърите" Петър Стоянов-Сумиста бил споменал, че ще е част от бъдещия политически проект на Първанов. (Преди това пък от РЗС бяха обвинили Цветанов, че се е срещал със Сумиста в деня на убийството на самоковския бизнесмен Юри Галев.)  От прессекретариата на президентството светкавично обвиниха вътрешния министър, че провокира изкуствено конфликт с държавния глава. И зададоха пет въпроса, между които кои политици са имали бизнес отношения с Алексей Петров и кои са техните фирми. (Разбирай - Бойко Борисов). To be continued.

"Война е. Който оцелее..." Така Бойко Борисов коментира през февруари шумния арест на някогашния си съдружник Алексей Петров. Вероятно още тогава премиерът си е давал сметка, че ако обвиненията срещу бившия съветник от ДАНС не издържат в съда, му предстои сериозна битка.

Едва ли обаче министър-председателят е имал предвид щетите, които тя може да му нанесе в политически план.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  jddi avatar :-|
  Димов

  Майко мила, какви идиоти ни управляват.

 • 2
  jj avatar :-|
  J.J.

  Отдавна на всички е ясно какъв е ЦЦ -> човек с образование за физкултурен треньор, работил в МВР като секретар на ББ... Не мога да повярвам, че сега е вицепремиер... Ако ББ иска да запази поне малко доверие към правителството е време да направи промени.

 • 3
  gilermos avatar :-|
  gilermos

  Извинете, но не считате ли, че акцентът не следва да е поставен върху факта на компраматната война?! А и компроматна ли ще да е тя, ако изнесените твърдения и за Цветанов, и за Иванов са верни? В крайна сметка се оказа не само, че част от имотите са скъпи, а други - скъпо ремонтирани, но и че сегашният министър няма как да е имал такива доходи с битието си на полицейски апаратчик и временното си безработие. Данните са доста тревожни и сочат на разни прояви, упоменати в НК, ако казаното е истина. Това, че зад изваждането на тези подробности несъмнено стоят нечии (солидни) интереси, не означава, че министърът е жертва в цялата тази случка. Ще е жертва, ако всичко с имотното му състояние е ОК, а Яне пак се изхвърлил. Не искам да ме разбирате погрешно - на никого не симпатизирам, най-малко пък на разни кръгове и свързаните с тях, но да съчувствам на Цветанов и да уважавам двойния му стандарт и липсата му на морал....- не, не мога! Да се излагат взаимно като си разкриват всички тайни и всеки да си отива там, където му е мястото.

 • 5
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/10/blog-post_29.html

  Подухнал ветрец, а на всички им се привидяла буря! Нищо му няма на Цветанов. Даже и на насекомите в гората вече е ясно, че "атаката" срещу Цветанов от страна на Алексей Петров (РЗС) се базира на чисти инсинуации. А пък партиите, различни от ГЕРБ и АТАКА, но заедно с Първанов, много се молят, измислената им кампания да даде плод и да се отрази негативно на цветановия (и на борисовия) рейтинг.

  Аз лично много се чудя, как Цветанов още не се е сетил да попита РЗС, след като са толкова сведущи относно цветановите злоупотреби - защо не осветлят обществото толкова пълноценно и за Алексей Петров-ите злоупотреби?! Или, според РЗС и Яне Янев, техния шеф Алексей Петров-"Трактора" е по-чист от момина сълза (и от произволен български гражданин, защото днес в България почти или въобще не съществуват хора, които доброволно или по принуда да не нарушават един или друг закон. Минимум, закона за движение по пътищата, но и не само...)?!!!

  Първанов пък казал, че нямало да се включва в спора между "ъндърграунда". Това означава, че Първанов публично признава, че Алексей Петров е част от "ъндърграунда" ("подземния свят", престъпността) и че РЗС и Янев обслужват престъпността. (Тъй като на Цветанов му е работа да преследва престъпността и това налага, както всички виждаме, да спори с нея - оценката на Първанов за принадлежност към "ъндърграунда" очевидно се отнася за Алексей Петров.) Браво на Първанов! Веднъж и той да нарече нещата с истинските им имена! На всички ни е ясно, че работите на Алексей Петров никак не са чисти. Досега Първанов винаги е фиксирал реалностите с половин уста или, доста често, и никак. Браво за сегашната му категорична позиция в подкрепа на Цветанов! Една от твърде малкото коректни първанови позиции!

  Проблемът на Цветанов се нарича Дянков (това значи - Борисов, защото Борисов е този, който се крие зад поведението и некадърността на Дянков). Заради най-видимия провал на ГЕРБ в областта на финансовата и на социално-икономическата политика, недоволството на хората от некадърността на управляващите в тези най-важни сфери може да се пренесе и върху Цветанов, като това се отрази негативно на имиджа му (ако хората не живееха все по-зле - никой нямаше да обърне и минимално внимание, колко имота имал или нямал Цветанов).

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "Станислав Янков": щото Алексей Петров няма шест апартамента за 12 години полицейска дейност.... няма как да стане шоу, а както барабойко правилно определи по друг повод, андрешко иска шоу..... за да гласува правилно.... не иска приказки, иска шоу....... и берекет версин, че не иска и хляб към шоуто, че не е римлянин.....
  Затова и препоръчвам на пишман политиците да четат историята поне на тримата Буров, Яблански и Чолакът...... па и да я практикуват.... (не че е нямало и други майстори)
  Ако има Яблански, Буров , Янетата пасат говеда по Пирина, не са в парламента или около него....

 • 7
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#6] от "boby1945":

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/10/blog-post_29.html

  Да! Алексей Петров има в пъти повече от Цветанов. (Аз на РЗС-арските инсинуации, че Цветанов уж притежавал половин България, не се връзвам. Това е торлю-гювеча за малоумния български андрешко, както много точно си определил целокупното българско народо-население. Иначе, току-виж се оказало, че Янето имал повече имотчета от Цветанов - я как РЗС-то ударно купува офиси и друга скъпа посуда с парите на българския данъкоплатец! А пък колко ли е и личната собственост на Янето?!)

  Кой знае, колко точно притежава Петров през бушоните (подставените лица, дето му укриват от законодателството парите)! За да може да си купи РЗС-то, при това, барабар с Янето - бая пара ще да има човека! (Аз се пробвах някога, в зелените си младини, поне един път да говоря с некой, все едно от коя партия, партиен големец, ама не им носех пари и всичките не щяха и да ме погледнат, камо ли пък да чуят, какво имам да им думам. Явно, кой плаща - пичели, а кой не плаща - не пичели ... партийното внимание! Данъците, явно, съм длъжен да им го давам безвъзмездно! Милите!)

 • 8
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Значи, стана интересно. Оказа се, че поне един си позволи, в случая Алексей Попов, поредния пуснат поради липса на доказателства да почне да си го връща. Няма да ги съди за тези месеци в ареста, но ще използван други методи. Дали Първанов стои зад гърба му, няма как да разберем защото президента няма право да е пристрастен, а не като президента Стоянов дето тресна репликата че е син отвсякъде.
  Понеже догодина ще има кметски и президентски избори точно сега е момента за компроматни войни. Гласиха физкултурника за кандидат президент и затова притоплиха супата с имотите. Те за имотите казаха миналото лято, но никой не си взе бележка - бяха сила тогава ГЕРБ и беше страшничко. Не като сега - пускат кьорфишеци и никой не ги взема насериозно.
  Дори и да не подаде оставка Цецко просто няма да бъде издигнат за кандидат другата есен.
  Още нещо - кметските и президентски избори ще покажат на всички за двете години управление докъде са стигнали ГЕРБ и колко доверие са заслужили за следващите парламентарни избори.
  Мен такива войни преди избории ме кефят. Не ми пука гей ли е Яне, а как се пести от полицейска заплата. Баща ми беше полицай. Не можа да спести и наполовината от Цецко - нали не беше шеф, вземал е наполовина, значи трябва да има 3 апартамента, ремонтирани като луксозни хотели и 64 хил.лв.
  Така че господа политици - цапайте се. Пари като няма, нека има зрелища

 • 9
  reges avatar :-|
  reges

  До коментар [#1] от "Димов":

  много ми е интересно кой и защо не е съгласен с този факт и цъка минуси?????????

 • 10
  rapidfire_ avatar :-P
  rapidfire

  До коментар [#9] от "reges":

  Дежурните. ;) :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.