Tрябва да има публичен и реален дебат за избора на ВАС

Американският съдия Стюард Уолдрип пред "Капитал"

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Профил

Стюарт Уолдрип е пенсиониран съдия от второинстанционния съд на Ориндж каунти, Калифорния, и адвокат по бизнес спорове. Той прекара близо половин година в България, като заедно с магистрати от районния и градския съд в София Уолдрип търсеше решение на проблемите с бавното правосъдие и болничните по граждански и наказателни дела. Миналата седмица той отново беше в България, за да види докъде са стигнали проектите, по които е участвал.

Представете се няколко думи. Каква е мисията ви в България?

Аз съм пенсиониран съдия от Калифорния, имам опит както в гражданското, така и в криминалното правораздаване. Прекарах в България шест месеца от януари до юли тази година. През този период работех по програма, наречена Judicial Consulting Iniative. Тя се администрира от Държавния департамент на САЩ и нашето министерство на правосъдието, а тук, в София, от американското посолство. Работих с български съдии, законодателите и администрацията по отношение на подобряването на съдебната система, на управлението на делата, справедливостта и по въпроси, свързани със съдебната етика. С българските ми колеги искахме да създадем методична система, чрез която магистратите да се срещат и да обменят информация.

Идеята беше българските съдии да се срещат и дискутират общи проблеми и предизвикателства пред тях, за да могат да попиват полезен опит един от друг и впоследствие да разпространяват информацията сред други колеги и съдилища в цялата страна. Ще бъде въведена и компютърна информационна система, която ще осигури достъп на магистратите до информация от всички съдилища, за да могат да се възползват от добри идеи и да управляват по-добре делата, които водят. Системата е под егидата на Националния институт на правосъдието и ще бъде въведена през февруари 2011 г. Идеята е въпросните комитети по управлението на делата да споделят своите подобрения и практики, така че например съдиите в Смолян да могат да се възползват от опита на колегите си в Габрово? Например. Аз се включих в процеса като доброволец и тази седмица съм тук само за да разбера как вървят нещата и да се убедя, че е налице прогрес.

Казахте, че сте работили и по проблеми, засягащи съдебната етика?

Да, през тези шест месеца участвах и в обучителната програма, спонсорирана от Националния институт на правосъдието, предназначена за етичните комисии на съдиите в България. Помагах в програмата и също така се срещнах с отделни комитети по етика от районните съдилища.

Какво е мнението ви за съдебната етика в България, наскоро имахме няколко големи скандала, свързани с високопоставени магистрати - казусите "Красьо" и "Приморско"? Смятате ли, че Висшият съдебен съвет даде адекватен отговор на тези проблеми?

Приветствам  усилията, положени от г-н Цонев и другите членове на етичната комисия към Висшия съдебен съвет. Те вложиха много труд да започнат обучителната програма и да приложат етичните стандарти от етичния кодекс. Като всяко нещо, което е в началото си, съм сигурен, че могат да се направят много подобрения, но мисля, че те се стремят усилено да разследват сигналите за корупция и други проблеми в съдебната система, а с времето ще постигат и по-добри резултати. Има още много работа, цялата идея да се обучават съдебните служители на етични принципи е нова за България. Едно нещо е просто да напишеш етичен кодекс, съвсем друго е да направиш така, че той да бъде "написан" и в сърцата на членовете на съдебната система. Има нужда и от ефективна система за обратна връзка, за да бъдат анализирани проблемите, които се появяват, и да се осигури подходящото разследване и наказание за тези, които нарушават стандартите. В случая с Красьо не съм в позицията да определям дали наказанието е правилно или не, но е позитивен фактът, че Висшият съдебен съвет не се уплаши да приложи етичните правила, а доколкото ми казаха, това не е традиция в България. Това е първият случай, когато високопоставен магистрат бива наказван за нарушения, и смятам, че това е сигнал за развитието на системата.

А какви са впечатленията ви от българските съдии, прокурори и разследващи органи като цяло?

Не работих много с прокурори и разследващи органи, така че наистина не съм квалифициран да ги коментирам. Но присъствах на много съдебни производства, спрях да ги броя, когато достигнаха 200, а общият им брой може би надхвърли 300. Мога да ви кажа, че съм впечатлен от упоритата работа, посвещението и почтеността на българските съдии, с които работих. А те работят в много затруднени обстоятелства, не разполагат с подходящи сгради и съоръжения, имат нужда от по-добър помощен персонал. А иначе според последните изследвания на NGO средната продължителност на делата в България е сред нормалните стойности за европейската общност. Проблемът със забавянето идва от големите, сложни дела, които изискват специално управление. Затова усилено работехме по техники за управление на такива сложни и с голям публичен интерес дела. Смятам, че успешно разработихме процедури за този вид дела и сега те се управляват много по-ефективно.

Бяхте и в районния съд, какви са впечатленията ви от условията на работа там, както и от броя на делата, с които се занимава един съдия, понякога те са над 700?

Да, цифри от рода на 600 или 700 за година са нормални за криминалните дела, гражданските също са доста на брой. Ако съдия от моята страна дойде и види кабинетите на магистратите, толкова малки и с по 3-4 служители в една стая, както и малките съдебни зали, сигурно ще бъде ужасен от неприятните обстоятелства, при които те се трудят. Условията трябва да бъдат променени. Чух за възможността гражданското отделение да се премести в нова сграда, сега трябва да се намерят средствата за осъществяването на тази идея, защото това е наложително. Наистина съм изумен от резултатите, които постигат магистратите при тези лоши условия.

Ще коментирате ли последните изказвания на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов относно съдебната ни система? Може ли подобно нещо да се случи в САЩ?

Едва ли такова нещо ще се случи в САЩ заради голямото уважени към принципите на разделение на властите в нашата страна. Мисля, че коментарите му са несправедливи. Все пак смятам, че не е честно да се критикува съдът за решенията му, тъй като първо трябва да изслушаш всички доказателства и целия процес обстойно, преди да дадеш оценка за работата на определен съдия - мисля, че реакцията на министъра е прекомерна.

Какво е мнението ви за работата на Висшия съдебен съвет относно кариерното развитие на магистратите там, наистина ли се избират най-добрите?

Трудно ще ми е да бъда критичен към Висшия съдебен съвет, тъй като не съм работил с него. Но се надявам, че ВСС ще въведе повече прозрачност при селектирането на магистратите, те трябва да бъдат по-публично отворени, да поканят за участие в процеса и обществото, за да спечелят доверието на хората в съдебната система и да отпаднат съмненията, че тя се ръководи от интереси на различни групи или задкулисни сделки. Смятам, че има напредък в тази насока, но ще ми е по-лесно да дам коментар след няколко седмица, когато ще се избере новият председател на Висшия административен съд.

Относно въпросния избор, съдия Колев беше номиниран за позицията от Висшия съдебен съвет, но той няма опит в административни дела. Мислите ли, че той ще бъде добре приет от другите съдии във ВАС?

Не знам какви ще са реакциите на съдиите. Но не мисля, че може да се каже, че магистратите, идващи от различни ресори, са си свършили лошо работата.  Това, което повече ме вълнува, е дали процесът по избора ще е прозрачен и дали ще се даде възможността на хората да дебатират и задават въпроси, да участват в процеса преди вземането на финалното решение.

Какво е мнението ви за идеята за създаването на специализиран съд?

Говоря не само от мое име, но и от името на страната ми - САЩ и съдия Уолдрип са за въвеждането на специални мерки за справянето с организираната престъпност и корупцията в България. Проблемът е доста натежал, а досега не е постигнат много голям успех, затова България трябва да действа другояче. Дали ще е специализиран отделен съд или специализирано подразделение към съществуващ съд, структурата не е важна, важното е да се направи нещо положително и ситуацията да се подобри. Очевидно не всеки, който е обвинен за участие в организираната престъпност или корупция, е виновен само защото е бил обвинен, но българският народ и тези хора заслужават процесите да бъдат разглеждани внимателно и същевременно бързо, за да се избегнат огромни загуби на време, преди да се вземе решение.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Цецо, Цецо..ооо..ооооо от оня край на Света да дойдат да ти кажат:
  --------------------------------
  "...... последните изказвания на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов относно съдебната ни система? Може ли подобно нещо да се случи в САЩ?

  Едва ли такова нещо ще се случи в САЩ заради голямото уважени към принципите на разделение на властите в нашата страна. Мисля, че коментарите му са несправедливи. ............... - мисля, че реакцията на министъра е прекомерна...." клакьорите извън съдебната система, човекът ви каза да коментирате мачовете и то не на Левски и ЦСКА....

 • 2
  jj avatar :-|
  J.J.

  Той човека много правилни неща говори, но като ВСС няма изгода да стане прозрачна системата, да има достъп до съдебна практика и т.н., как ще стане...

 • 3
  kamendc avatar :-|
  Камен

  Идват да ги учат на акъл хората, ама явно не могат да се научат нашите магистрати. Пример: в Софийски Градски Съд ако пуснеш молба за най-простото нещо (издаване на изпълнителен лист за по чл. 418 от ГПК) което по закон трябва да стане в срок 2 (два!) дни, то отнема 3-6 месеца.
  През цялото това време трябва през 1-2 седмици да ходиш на гишето и да питаш докъде са стигнали. Не може по телефон, не може по интернет - справка само лично! Има хора от провинцията идват по няколко пъти само за да ги наругаят и да им се присмеят, че очакват съда да си свърши работата в срок. Лелките на гишето не са чували както значи понятието "работа с клиенти". Сигурен съм, че по турско да отидеш при кадията да си свършиш работа е било много по-лесно и удобно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход