Трябват високи технологии и производство

Министърът на финансите Симеон Дянков даде пример с добрите икономически показатели на Полша и Естония. До него: Левон Хампарцумян, Хенинг фон Стечоу, Трайчо Трайков и Огнян Донев

Трябват високи технологии и производство

Дотук България е стабилна, но за да расте след кризата са нужни нови двигатели

Вера Денизова
8639 прочитания

Министърът на финансите Симеон Дянков даде пример с добрите икономически показатели на Полша и Естония. До него: Левон Хампарцумян, Хенинг фон Стечоу, Трайчо Трайков и Огнян Донев

© Надежда Чипева


Основният успех на България е, че правителството успя да запази макроикономическа стабилност в кризата. Сега, когато статистическите данни показват отлепяне от дъното, е важно по какъв път ще поеме икономиката: към следващия балон, или ще се насочи към инвестиции в устойчив растеж и производство. Това беше основното послание на втория панел по време на петата годишна среща "Бизнесът и правителството", организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и в. "Капитал".

От макропогледа

"Кризата промени разделението в Европа. Докато преди границата за финансова стабилност беше между страните на изток и на запад, случващото се в Ирландия, Португалия и Гърция показа, че това разделение вече не същестува", обясни вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, като даде пример с добрите икономически показатели на Полша и Естония. Той обясни, че България също излиза от кризата сравнително стабилна. Страната не се нуждае от споразумение с Международния валутен фонд, а фискалната дисциплина през следващата година ще се засили.

"Но фискална дисциплина не е достатъчна, нужен е и икономически ръст. През третото тримесечие на тази година България отчита малък ръст спрямо миналата. Дори и по американската дефиниция страната е преминала през рецесията", заяви финансовият министър. Той отново припомни, че България е с едни от най-ниските данъчни ставки в ЕС, а това позволява през следващата година да се намали и преразпределителната роля на държавата. А този процес е обвързан със структурни реформи.

"За мен пенсионната реформа за е един от най-големите успехи на това правителство, защото има дългосрочна визия. За първи път имаме начало на рейтингова система на университетите в България. За последната година централната администрация е намаляла с 14 хил. души. Това е добро начало. Само начало. Много неща не станаха така, както ги искахме. Но за мен най-големият успех е, че преди година се очакваше България да е следващата страна, която ще има фискални проблеми. Сега никой не си и помисля да говори за това", завърши Дянков.

Макростабилността е един от основните фактори, които влияят на взимането на инвестиционни решения. " Структурните реформи са важни, данъчната система ви е конкурентна, но е важно да намалите бюрокрацията и  да подобрявате образованието си", допълни картината Хенинг фон Стечоу, управляващ директор на "Райфайзен инвестмънт".

Към микро картината

Сериозният дебат за това какво да е нашето икономическо развитие започва сега, убеден е Трайчо Трайков, министър на икономиката и енергетиката. Според него, ако преди мантрите са били земеделие, туризъм и високи технологии, сега неговото министерство предлага друг поглед – към високите технологи, еко технологии и науките за човека и за здравето. "В по-широк план, това което трябва да направим като правителство, е да осигурим капитал за инвестиции, да стимулираме иновациите така, че тези инвестиции да са с голям мултипликаторен ефект. Да осигурим условия за повишаване на квалификацията на хората, за да могат те след това да управляват този капитал и да правят иновации", заяви Трайков. Министърът продължи по този начин тезата на еврокомисаря Кристалина Георгиева от първия панел на конференцията. "Хората са най-ценния актив на България и затова трябва да се погрижим системите, които определят целия им живот (образователна, здравна и социална), да работят по-добре", обясни Георгиева. 

В същото време според Трайков "трябва да се погрижим и за белите предприятия, които произвеждат ниската добавена стойност, защото те осигуряват нови работни места".

Друг участник в дискусията – главният изпълнителен директор на Unicredit Bulbank Левон Хампарцумян допълни, че България разполага с ограничен ресурс и е важно как той ще се разпределя през следващите години. "Трябва да бъдем разумни и растежът да бъде устойчив". Хампарцумян допълни, че въпреки, че икономиката отлепя от дъното, още до две тримесечия ще се усещат проявленията на кризата под формата на влошени портфейли на банките и корпоративни фалити. Но това е моментът бизнесът да се преориентира и да намери своето място в новата реалност.

Устойчивостта на икономиката минава и през възраждане на предприемчивостта на българите, коментираха участници в дискусията. Според министър Трайков в България трябва да се развива американския модел - захващаш се с бизнес, защото така усилията ти ще бъдат по-добре възнаградени, а не южноевропейския, при който ставаш предприемач, ако не си намериш работа другаде. За тази цел обаче трябва да се улесни средата за правене на бизнес, добави Трайков.

Основният успех на България е, че правителството успя да запази макроикономическа стабилност в кризата. Сега, когато статистическите данни показват отлепяне от дъното, е важно по какъв път ще поеме икономиката: към следващия балон, или ще се насочи към инвестиции в устойчив растеж и производство. Това беше основното послание на втория панел по време на петата годишна среща "Бизнесът и правителството", организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и в. "Капитал".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


28 коментара
 • 1
  bette avatar :-|
  bette

  и да повторим за науката :) Дянков определено не трябва да се занимава с тази тема. Археологията била важна наука, за нея след метереологията и сеизмологията ще има държавни дотации. I have an exclanation for that - дебрите на науката са широки, а умствените мащаби на това правителство: ограничени. Важното е да има мощи. На светци. За да ги покаваме на Путин и други чужди политици. Нещо като атракцион. Може и сградата на БАН да я показват като същото: Тук бе сградата на Българското книжовно дружество, по-късно БАН. Пак атракцион.

 • 2
  bette avatar :-|
  bette

  Това ли е с което ще се хвали българската държава? Останки?

 • 3
  bette avatar :-|
  bette

  Да не забравяме и динозаврите, Дянков, pls don't forget about them, с тях не се занимава археологията (подчертавам, не археологията), а палеонтологията. Значи още една наука в списъка на Дянков just write it down.

  В крайна сметка човек има право да се радва на себеподобните си. :)

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Този лозунг "Трябват високи технологии и производство" го слушаме от 1958 година нон стоп- нещо не се заквасва у нас.....

 • 5
  bette avatar :-|
  bette

  * метеорология, explanation

  поправчица :)

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/11/blog-post_13.html

  Че трябват високи технологии е твърде общо казано. Кои точно високи технологии трябват (не сме в състояние да развиваме абсолютно всичко без изключение) и защо точно?

  Първо е нужна точна оценка, на кои стоки се пада най голям дял от вноса ни? Кои вносни стоки водят до най-съществено номинално изтичане на средства извън България. След това производствата, свързани с подобни стоки трябва да се стимулират с намаляване на данъците. Например - с освобождаване от всякакви данъци за период от една до пет години, в зависимост от приоритета, мащаба и размера на инвестицията.

  Сегашната Борисово-Дянково-Трайкова финансова и икономическа политика на повсеместно намаляване на някои данъци и осигуровки, докато държавата се тресе от социални неуредици и напрежения, е откровено безумие и, съвсем обяснимо, няма да доведе нито до някакви рекордни чужди (какво остава за вътрешни) инвестиции, нито пък ще осигури заложения в Бюджет 2011 3,6-процентов ръст на БВП. Единствено ще лиши от допълнителни права и средства и без това най-бедното и безправно в ЕС българско население.

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/11/2011.html

 • 7
  bestbuy avatar :-(
  За да останат ХОРА в България.

  Иска се много патриотизъм, саможертва на учени и оргомни пари на държават за въстановяване на високите технологии. Защото такива имаше допреди 15 години. От соц. епохата останаха много технологии, заводи, научни центрове, институти с хубава апаратура, но всички можещи бяха изгонени от хунвейбините в родинатани. Сега вече Университетската апаратура е стара, научни институти почти не останаха, кадрите го няма. Може би 20-25 години ще стигнат да се въстанови част от имиджа.
  Но как да стане това, ако парите за наука и образование намаляват всяка година?

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "bestbuy":ако имаше високи технологии преди 15-20 години, Тато нямаше да "падне" още щеше да ни прави весело... "високи" бяха технологиите за тези дето се облажваха от тях, я "Елка", я "Правец", я "Марица", я "Нева", я "тежко машиностроене", я "тежка електроника", я "под налягане".... леене имам предвид, не това дето си го мислите...
  ------------------------------------
  За да "расте" българската икономика, трябва да намалее държавното вмешателство, т.е. шут под гъза на чиновника и свобода на предприемача, па дали ще е висок или нисък няма значение, турският султан е делял еснафа по данъците които плащат ... съответно привилегии... ама той прост сунит, къде му е до Дянков, Гечев, Луканков.... кой още титан...?


 • 9
  cekosi avatar :-|
  cekosi

  Хора, не разбрахте ли най-после че България няма пари за наука.
  Това в момента дето в БАН му казват наука е някаква квази-простотия и то от висока класа, ква наука кви пет лева? На гол тумбак чифте пищови е казал народа. Пенсионерите мрат от глад по улиците, в детските домове не ми се говори каква драма е.
  Време е да разберем, че с само туризъм и високи технологии няма да стане - иска яко бачкане като в периода 1948-1960, за да се натрупа нещо, дето после от него до даваме за наука и т.н.
  Средното ниво на народа ни е не по-лошо от тези в Германия, само че хората там могат да плануват спокойно за 5-10години напред, а при нас
  не знаем утре на какъв кеф ще се събуди "шефа", затова и не виждаме по далеч от края на месеца, когато евентуално се плащат заплати.

 • 10
  cekosi avatar :-|
  cekosi

  Не ни е виновен Бойко, че сме олигофрени


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход