Бъдеще, което ще си ремонтираме сами
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бъдеще, което ще си ремонтираме сами

Отляво надясно: Петко Димитров, заместник-председател на КРИБ, Томислав Дончев, министър по европейските фондове, Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството, Антъни Хасиотис, член на борда на директорите и изпълнителен директор, Пощенска банка, Николай Младенов, министър на външните работи

Бъдеще, което ще си ремонтираме сами

Правителството обеща на бизнеса децентрализация, по-добро управление и нови приоритети за парите от ЕС и помощ от дипломацията

Огнян Георгиев
7044 прочитания

Отляво надясно: Петко Димитров, заместник-председател на КРИБ, Томислав Дончев, министър по европейските фондове, Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството, Антъни Хасиотис, член на борда на директорите и изпълнителен директор, Пощенска банка, Николай Младенов, министър на външните работи

© Цветелина Ангелова


Бъдещето, особено напоследък, не може да бъде предсказано, затова е най-добре да работим усилено и да го направим такова, каквото искаме да бъде. Посланието на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев обобщава втория дискусионен панел на годишната среща на бизнеса с правителството.

Децентрализацията и ефективното използване на европейски средства са два от най-важните инструменти, на които България ще разчита, стана ясно от изключително интересната дискусия, озаглавена "Програмиране на бъдещето".

В нея също така външният министър Николай Младенов обеща, че дипломацията ще работи много по-активно и близко с бизнеса, за да гради "невидимата инфраструктура", която да промотира и помага на българските интереси навън.

Цялата власт на регионите

"Това правителство ще остане в историята, ако регионите се сдобият със свои инвестиционни програми," смята Плевнелиев. "Смисълът е в отключването на потенциала на регионите. Сега имаме 3 общини, които във всяко направление са успели да защитят интересите и проектите си, но това е само началото", допълни той.

Според министъра по управление на европейските средства Томислав Дончев, мисли се изцяло за нова визия за териториално административно делене на страната. В тази дискусия се обсъжда разделянето на 6 региона на ниво планиране, както и за обединяването на по-малки общини. Това винаги ще среща съпротива, смята Дончев, но обясни, че добрите практики от Европа сочат, че много малки общини, които са на ръба на възможностите си да осигуряват услуги, ще са съгласни да се обединят с други подобни срещу определени финансови стимули. 

В правителството се дискутира създаването на мега-агенция за развитие, която да управлява всички европейски пари и да остави "министерствата да се занимават с формулиране на политики", по думите на Дончев.  В момента управляващите органи на всяка оперативна програма се намират в ресорните министерства. Тази мега-агенция трябва да слезе на регионално ниво, за да може 2/3 от цялата работа с бенефициенти да се върши от хора на място.

Парите и ремонтите

Както в полу-шеговит тон припомни изпълнителният директор на Пощенска банка Антъни Хасиотис - "никой инвеститор не ни обича повече от ЕС сега". Европейските средства са само 10% от всички пари, които българската държава ще разпределя в следващите десет години, но са 50% от инвестиционния ресурс на страната, посочиха Дончев и Плевнелиев. Ето защо те са основният начин да се дефинират приоритети и да се подкрепят финансово, още повече че страната изглежда за пръв път в позиция и с капацитет да го направи, както припомниха от публиката участници в дискусията. Избирането на приоритети означава да решим и какво няма да можем да правим, подчерта Дончев. Бяха споменати доста сектори, които биха могли да станат нови мотори за развитие. Дебатът за това, какво ще бъде заложено като български приоритет в следващия бюджетен период на ЕС, предстои.

На срещата обаче станаха ясни две положителни неща. Първото е, че вече се прави анализ на влиянието на европейските пари върху секторите - първоначалният такъв на земеделието (което е най-субсидираният отрасъл) например показва, че ефектът е по-скоро негативен. Дончев изнесе цифри, които показват, че въпреки огромните средства, секторът регистрира 6% спад на брутната продукция и 15,6% спад на производителността на труда в сравнение с предприсъединителния период. Това се дължи на лошо планиране и неефективно харчене. Подобни анализи ще стоят в основата на предстоящото планиране за периода 2013-2020 г.

Вторият положителен факт е изводът от панела, в който бяха обсъдени доста идеи. Ако ползваме метафората за ремонта, която присъстваше на цялата среща, материалите за него са тук, въпросът е да стане добре.

Бъдещето, особено напоследък, не може да бъде предсказано, затова е най-добре да работим усилено и да го направим такова, каквото искаме да бъде. Посланието на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев обобщава втория дискусионен панел на годишната среща на бизнеса с правителството.

Децентрализацията и ефективното използване на европейски средства са два от най-важните инструменти, на които България ще разчита, стана ясно от изключително интересната дискусия, озаглавена "Програмиране на бъдещето".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  krlkirilov avatar :-(
  Кирил Кирилов

  Обещанията са си обещания. ГЕРБ обещаваха абсолютно същото и преди изборите:

  http://www.gerb.bg/bg/program

  Само, че действията на ГЕРБ нямат нищо общо с обещанията им. Нещо повече, действията на ГЕРБ са точно обратното на това което обещават.

 • 2
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/11/blog-post_13.html

  То, правителството, хубаво е заобещавало на бизнеса всичко, което той си поиска, но не е ли време вече, след повече от двадесет години "демокрация", същото това правителство да ми обещае и на мене нещо (бидейки аз най-масовия гласоподавател и данъкоплатец или с една дума - мнозинство)?! Не е ли назрял твърде отдавна моментът, това управление да ми обещае високи, европейски доходи и добре уреден живот до края на мандата му? И ако не изпълни тези си обещания - да се разкарва незабавно от властта!

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/11/2011.html

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Добре за еснафите, сега му викат "бизнес", е било при турските султани... шом плащаш данъци значи си добър подданик и нямаш грижа.....
  Откакто крадливата неодучка Стамболов докара Фердо, държавата, чрез правителството и бюджета само пречи на еснафа / то биш бизнеса....
  -------------------------------
  Така че в българската държава спасение няма... за еснафа / то биш бизнеса.... виж при султаните, друга работа.... ама то беше отдавна...

 • 4
  reveal avatar :-|
  Reveal

  Поискайте нови избори и изобщо не навлизайте в емоционалната страна на нещата дали е добре или зле, защото единствено важно е залогът, общенията да възтържествуват и се изпълнят и то на всяка цена при даденото доверие в замяна на което са овластени слугите.

  Нима треньорите с високи цели не ги уволняват преждевременно когато отборът им си задържи на дъното на таблицата? Страната прекалено закъснява in the contest of speed и е без значение и смисъл да гадаем какво би станало ако власта падне и има нови избори.

  Важното е ясно да се разбере и на следващия, който дойде на власт независимо кой е, да му се изясни, че никой няма да бъде търпян дълго за да некадърства и краде цели четири години. Избори има всеки ден, всеки час, минута, секунда. Гласувайте.

 • 5
  mto avatar :-|
  mto

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Боби, Боби... Дано да си направил 1/1000 поне от това, което е направил Стамболов за България! Но се съмнявам да си...

 • 6
  motochristo avatar :-P
  motochristo

  До коментар [#5] от "mto":

  И само "Боби, Боби..." стигаше. :)

 • Valdes

  "Бъдеще, което ще си ремонтираме сами"
  Миии ... защо не го направим по-здраво?!? Защо да правим нещо (бъдещето) некачествено, че да се налага и да си го ремонтираме?! Хайде стига глупости! Признайте си, че ни управлявате на принципа - Проба, грешка!!

 • 8
  borsi avatar :-|
  Jay Gould

  Когато обещаят едно, значи ще правят обратното.
  За 17 месеца винаги така са правили.

 • 9
  epoc avatar :-|
  epoc

  Бъдещето трябва да се ремонтира сега, в настоящето. 45 години живяхме с мисълта за светлото бъдеще, затова в началото на 90-те се изпя - "искам цвете едно но сега, ЗАЩОТО УТРЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС"!

 • 10
  zeroone avatar :-|
  ZeroOne

  Цялата власт на регионите???
  Когато почнат да ми нареждат за някаква си децентрализация, която ще реши проблемите и се сещам за "братя" Галеви и "децентрализацията" на Дупница.Не може като папагали да повтаряме чужди схеми и да прилагаме чужди формули, измислени за напреднали европейски народи и държави, а не за полу-ориенталци като нас.Напротив, за България - яка централизация, даже кметовете трябва да се назначават от горе, както е били преди 9 септември.Иначе, примери много, вижте какво стана в Несебър, в Царево, в Дупница и къде ли не.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.