Кодекс на властта

Кодекс на властта

И ГЕРБ се изкуши да промени правилата за изборите в своя полза

Елена Старидолска
7244 прочитания

© Ася Колева


Плюсовете според ГЕРБ

- по-дълъг срок на уседналост

- без удостоверения за гласуване на друго място

- един придружител най-много за двама избиратели

- полиграфическа защита на бюлетините

- отбелязване на вота само със знак X

Ако сте част от малка, ентусиазирана политическа формация с идеи, но без много пари и дисциплинирани структури и без заявки за партньорство с управляващите, не се надявайте на успех на предстоящите избори. 

Една година след изпуснатата на шега реплика на Бойко Борисов, когато научи резултата на Йорданка Фандъкова в София в частичните избори, депутатите от ГЕРБ претвориха думите му в текстове от изборен кодекс. "Има общински съвет от 50 може би общински съветници на ГЕРБ, "Синята коалиция" и "Атака", 22–ма районни кметове. Между другото можеха спокойно да кажат - да си назначим Фандъкова, за да не се харчат пари", сподели премиерът през есента на 2009 г., след победата на сегашния столичен кмет с повече от 60% от гласовете. 

Идеята от това моментно хрумване днес е близо до осъществяване заради текстовете на проекта за изборен кодекс. След комбинация на различни нови правила в него  опозицията отдясно и отляво изчисли, че догодина на местните избори в страната:

- около 1.7 млн. гласоподаватели в София, Пловдив и Варна вече няма да могат да избират районните си кметове, защото те ще се назначават от общинския съвет по предложение на кмета на общината

- около 1600 населени места с жители под 500 души или повече от половината от всички села в страната също няма защо да ходят до урните, защото ще имат вече наместници, назначени от кмета на съответната община.

Малко, но скъпи

С 20% се намалява и броят на общинските съветници в цялата страна, което прави влизането в местните парламенти по-трудно. В София например от 61 съветниците ще станат 49. Според математика Михаил Константинов това ще вдигне с около 25% "цената" на едно място. Според други експерти по изборите естествената бариера за влизане в съветите ще стане около 10%, т.е. само партии с голяма мобилизация ще могат да я прескочат. И то ако са провели достатъчно популярна разяснителна кампания сред избирателите си, че вотът ще се отбелязва само със знака X, и то задължително със син химикал. Всякаква друга драскулка ще прави бюлетината недействителна и ще изхвърли гласа им на боклука. На парламентарните избори през 2009 г. имаше над 96 000 недействителни бюлетини, без да съществува подобно изискване. Аргументите на ГЕРБ са, че по този начин се ограничава контролираният вот, тъй като се изключва възможността да се поставят знаци и да се отчитат гласовете от купувачите.

Парите за разяснителните кампании и агитациите няма да са проблем, тъй като досегашното ограничение от 1 млн. лв. за партии и 2 млн. лв. за коалиции, е заменено с 4 млн. лв. За изборите през октомври 2011 г., които ще са два вида - за местна власт и за президент, сумата се удвоява.

"Като цяло българите ще избират по-малко, което ще снижи представителността на хората във властта", коментира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. Тя прогнозира, че общинските съвети например ще се доминират от една партия. Мнозинствата пък ще се възпроизвеждат в по-малките населени места и в районите на София, Пловдив и Варна, тъй като те ще назначават съответните кметски наместници. Ако вземем примера на Бойко Борисов от ноември 2009 г. за столицата, мнозинството в общинския съвет (което вече е сведено почти само до съветниците на ГЕРБ) може да си назначи без проблем 24-те районни кмета в София, докато сега БСП има двама, а "Синята коалиция" - петима. Според Мая Манолова от БСП това е "почистване на политическия пейзаж от малки субекти".

"Промените в изборното законодателство са правени сякаш в ГЕРБ очакват да има спад в подкрепата за тях догодина, коментира политологът Румяна Коларова, но уточни, че всички управляващи биха се опитали да направят правила за себе си. Опитът досега показва, че не са имали голям успех." Коларова определи проекта като вид "нормативна застраховка за управляващите".

Сами, но със стегнати редици

Освен да ограничават на ръба на конституцията правото на избор на гласоподавателите, управляващите са помислили и за политическата  конкуренция. В кодекса има мерки срещу партийните съюзи от типа на "Коалиция за България", както и срещу изборния туризъм, патент на ДПС. Лично за кандидатите за кметове, съветници, депутати и президенти се въвеждат нови правила за техните имунитети.

ГЕРБ настоява партиите, които искат да участват в изборите, да се регистрират предварително в Централната избирателна комисия (ЦИК). Едва след това те могат да образуват помежду си коалиции, за което пак се иска повторно вписване. Проблемът е, че за първоначалната регистрация са нужни по 15 000 подписа от всяка формация и депозит от 10 000 лв. Те трябва да докажат, че имат партиен живот, т.е. структурите им се събират редовно на заседания, имат ежегодни финансови отчети пред Сметната палата. Социалистите изчислиха, че за да поддържат "Коалиция за България" ще са им нужни 105 000 подписа, а на "Синята коалиция" - 75 000 подписа. ГЕРБ ще мине с 15 000. Депутати, близки до ръководството на БСП, вече споделят в неофициални разговори, че на "Позитано" 20 обмислят самостоятелно явяване на изборите. Управляващите наричат това "стабилизиране на политическата система".

ГЕРБ затягат и правилата за т.нар. уседналост. Една година преди местния вот всеки, който иска да гласува или да се кандидатира за кмет или съветник, трябва да има постоянен и настоящ адрес в страната (по изключение срокът за изборите през 2011 г. е намален на 10 месеца). Правилото ще засегне най-много избирателите на ДПС извън страната, които са декларирали, че живеят в Турция. Ако искат да участват в изборите през октомври 2011 г. ще трябва най-късно до края на януари да сменят адресната си регистрация с българска.

Депутатите от ДПС намекват, че ще потърсят начин да сезират Конституционния съд за тази разпоредба. Според Четин Казак тя нарушава чл.42 и чл.26 от основния закон. Народните представители от движението обаче са едва 37, а за да се сезира съдът, са нужни 48 подписа. Поради тази причина ДПС не можа да се обърне към него и през 2007 г., когато за пръв път беше въведено подобно условие с промяна в закона за избиране на парламент, но от управляващата тогава БСП. 

И ако партиите успеят да отговорят на всички изисквания на кодекса, за да се регистрират в ЦИК, те трябва да внимават и за още една опасност, която идва от неочаквано място. Номинираните за избираеми постове, както и техните застъпници няма да имат пълен имунитет за съдебно или наказателно преследване. "Това е огромна възможност за злоупотреби", твърди Четин Казак. Член 103 от кодекса предвижда, че кандидатите могат да бъдат задържани или привличани като обвиняеми, ако "са били задържани или привлечени като обвиняеми преди датата на регистрацията". Опозицията намеква, че управляващите могат да арестуват техни представители щом разберат за намеренията им да се състезават за кметски пост или друга позиция на изборите.

Попитани за нарушенията по време на вота обаче, едва около 9% от българите се сещат за явлението "изборен туризъм", според изследване на НЦИОМ, поръчано от ГЕРБ. Много "по-популярна" е търговията с гласове, посочена е от 36.6% от българите, като 7% от тях биха продали гласа си, стига да получат достатъчно пари. Срещу тази покупко-продажба мерките в кодекса не са много, въпреки че съпредседателят на парламентарната група на управляващите Искра Фидосова изтъква тях сред предимствата на новите правила (вижте вляво). Социолозите спорят дали подобен феномен може да се премахне с изборни закони, или с наказателни норми. Или както казва социологът Александър Маринов, "много по-важно е да се отговори на въпроса защо хората искат да продадат гласа си, преди да се реши как да ограничим това".

Какво ново

1. Експериментално гласуване по интернет

Организациите на българите в чужбина, които най-много настояваха за това, са недоволни, че ще е само експериментално. Освен това е възможно времето между приемането на закона и вота през 2011 г. да е недостатъчно, за да може избирателните комисии да се подготвят. Според политолога Димитър Димитров, който е експерт по избори, правилата позволяват да се създадат цели борси от прекупвачи на гласове в интернет. Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда пък дори заподозря, че е възможно целта да е експериментът да се окаже неуспешен. 

2. Експериментален преброителен център

Идеята е на неправителствената организация "Прозрачност без граници" като мярка срещу купуването на гласове. Целта беше бюлетините да се броят не от партийно излъчените избирателни комисии, а от експерти в подобни центрове. Кодексът обаче почти приравнява статута им с този на една общинска или регионална избирателна комисия, защото съставът им отново ще се назначава от ЦИК след консултации с парламентарните формации.

Плюсовете според ГЕРБ

- по-дълъг срок на уседналост

- без удостоверения за гласуване на друго място

- един придружител най-много за двама избиратели

- полиграфическа защита на бюлетините

- отбелязване на вота само със знак X

Ако сте част от малка, ентусиазирана политическа формация с идеи, но без много пари и дисциплинирани структури и без заявки за партньорство с управляващите, не се надявайте на успех на предстоящите избори. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


27 коментара
 • 1
  malkatapizza avatar :-|
  Малката Пица

  ГЕРБ вървят по пътя на тройната коалиция - дебнат какви промени да направя в кодекса, за да извлечат полза от тях на изборите. Поне както те си го представят и предвиждат.

  Миналата година тройните така сами се изГЕ(Ъ)РБиха с мажоритарните кандидати, по препоръка на Гоцката. Всичките мажорирни кандидати ги взе ГРОБ.

  Сега очакваме подобен номер да си спретнат и ГРОБ. Само да видим как ще се прецакат.

 • 2
  jj avatar :-|
  J.J.

  Напълно прав си. Въпросът е кой идва след тях?

 • 3
  kosio avatar :-|
  Konstantin Bochkov

  Аз мисля,че им е време вече на сините:)

 • 4
  yanislav_russev avatar :-?
  yanislav_russev

  Между другото може ли някой да даде информация как стои въпросът с гласуването на БЪЛГАРИТЕ зад граница в момента? Последно - могат ли или не, ако са с двойно гражданство? Честно казано като гражданин на България (все още) повече бих се интересувал от техния вот - от вота на стотици хиляди българи (все още) зад граница, отколкото на няколко десетки хиляди турчина...
  А няма ли вече да се появи някоя партия, която защитава интересите на въпросните емигрирали българи? Например да направи привлекателно завръщането им със по-ниски данъци, осигуряване на ДОСТЪПА до високи управленски позиции в публичната администрация, да защитава правото им на гласуване...
  Ще ми е много интересно да ми отговори някой живеещ на запад българин - какво би искал от партия, която претендира да защитава неговите интереси тук в България, а защо не и там, където е в момента?
  Иначе съм съгласен с коментар №3 за Костов - според скромните ми икономически познания на 20-годишен за нищо не ставащ студент от УНСС, Костов е направил най-много за тая държава...

 • 5
  yanislav_russev avatar :-?
  yanislav_russev

  Ако някой си мисли, че няма нужда да се защитават интересите на емигрантите, че те са си добре там, че трябва първо себе си да оправим... нека се запита кое е по-добре:
  от Франция да се върнат трима квалифицирани и можещи българи или 300 крадливи цигани? :)
  И тук има кадърни хора (в УНСС не съм ги виждал, ама както и да е:) ), но не можем по никакъв критерии да сравняваме българските ноу-хау и образование със западните...
  Според мен ако емигрантите (и емиграцията като цяло) не станат приоритет в близките 15-20 години, последствията ще са много по-сериозни от кризата в момента.

 • Hristo Genev

  Няма такова нещо като нов Изборен Кодекс!
  Това е удачна компилиция на старите 4 закона, засилваща недемократичните и дискриминиращи тенденции.
  Увеличават парите за кампании, а да сте видели някъде какви са санкциите при превишаване на този лимит - смешни! 10 000 лв глоба!
  Последното безплатно появяване по БНТ и БНР - хрониките става платено! Какъв е принципа да плщаме на Държавната телевизия два пъти? В цивилизованите държави телвизионната и радио реклама, клипове итн за политически партии и участници в избори са ЗАБРАНЕНИ, само ДЕБАТИ и то РАВНОПОСТАВЕНИ! Продължаваме да налагаме практически имуществен ценз-ДЕПОЗИТИТЕ! Намаляването на броя на общ.съветници ще доведе до еднопартийни общински съвети! Хайде познайте къде ще бъдат и кой освен ГЕРБ има полза от това?! Да не говорим за големият страх от преференции в листите - кой се страхува да не му пренаредят кандидатите - всички парламнентарно представени партии - ето кой! Сега ще се пазаруват направо листи - естествено парите трябва да отиват в партийните или лидерските каси! Никакъв полъх на демократичност или либерализация,къде точно е мястото на гражданското общество в избирателния процес?! и за десерт - "пилотно" Е-гласуване !!!
  Ако не беше трагично, щеще да е много смешно!
  Пак си изберете същите, не че ще имате кой знае какъв избор.....

 • 7
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Честно казано трябва да обърнем много повече внимание на промените в изборните правила. Демокрация се прави с демократични средства въпреки, че става бавно. С натиск и изборни хватки се постига нещо друго, само не и демокрация. Пътят към ада е постлан с добри намерения, надявам се депутатите на герб да го знаят това.

 • 9
  kkozarev avatar :-?
  Kamen Kozarev

  "С 20% се намалява и броят на общинските съветници в цялата страна" - това добре, можем да кажем, че се намалява бюрокрацията, а заедно с нея и корупцията с поне 40%. Поне за Пловдив това ще е много хубаво. Капитал, не разбирам нуждата ви да се допитвате до математици по този въпрос! Все едно казвате, 'колкото повече съветници, толкова по-добре, понеже ще са достъпни местата за повече партии'?! Никакъв смисъл няма в това.

  "И то ако са провели достатъчно популярна разяснителна кампания сред избирателите си, че вотът ще се отбелязва само със знака X, и то задължително със син химикал" - чудесно, ще се намали малоумният вот. Няма нужда вече неграмотни и сенилни да решават моето бъдеще - в България има безплатно училищно образование, който не се е възползвал да ходи на нивата. Това си е своеобразен тест за минимална интелигентност - ако не можеш да отбележиш както трябва своя избор на бюлетината, кой знае колко лесно си повярвал на сладкодумни празни обещания на мазни политици...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход