Лед под снега

Ски федерацията опитва да превземе лицензирането на инструкторите в зимните курорти

Цеко Минев (с очилата) се чувства истински домакин при гостуването на световната ски звезда Марк Жирардели в Банско
Цеко Минев (с очилата) се чувства истински домакин при гостуването на световната ски звезда Марк Жирардели в Банско    ©  Надежда Чипева
Цеко Минев (с очилата) се чувства истински домакин при гостуването на световната ски звезда Марк Жирардели в Банско
Цеко Минев (с очилата) се чувства истински домакин при гостуването на световната ски звезда Марк Жирардели в Банско    ©  Надежда Чипева

Според дългосрочните прогнози следващата зима ще е много студена и с много сняг. И докато най-запалените скиори вече са наточили кантове и сложили вакса, Българската федерация по ски също се подготвя за сезона - наскоро оттам изпратиха писмо до най-големите планински курорти в България - Банско, Боровец, Пампорово и Витоша, с което ги информира за нов ред и организация на ски училищата и инструкторите - създава се направление "Български професионални ски инструктори", чиято цел ще бъде повишаване качеството на обучение на ски инструкторите в Република България и контрола, който в последните години е занижен." На пръв поглед това звучи по-скоро окей - всички имаме интерес от това да се учим от добре подготвени преподаватели.

Само на пръв поглед обаче - писмото е подписано от председателя на федерацията  Цеко Минев. Неговото име индиректно се свързва със собствеността на фирмите, които стопанисват съоръженията в Банско и на Витоша. И още - в писмото се казва, че  "това направление предстои да прелицензира ски училищата и инструкторите, а ръководството на федерацията приканва курортите да издават лифт карти САМО и ЕДИНСТВЕНО на инструкторите на "Български професионални ски инструктори".  По-късно от федерацията уточниха, че става въпрос за издаване на удостоверения за правоспособност, а не на лиценз.

Законов вакуум

В момента дейността на ски инструкторите и училищата не е ясно регламентирана. В Закона за туризма многократно бяха писани поправки, които да уреждат взаимоотношенията между инструкторите, училищата, туроператорите и курортите, трябваше да има и специална наредба за това, но до нея така и не се стигна.

Заради липсата на ясни правила и на исторически принцип ски училищата досега съществуват в състояние на саморегулация. Всички те са обединени в сдружение, наречено "Българско ски училище", за което плащат членски внос. "Сдружението има 40-годишна история. То е създадено като Комитет на ски учителите на трите държавни ски организации - Боровец, Пампорово и Витоша. Преди 20 години се пререгистрира в сдружение, а в момента в него членуват 50 училища и 1500 учители", обясни неговият председател Петър Янков.

"Комитетът на ски учителите е бил под шапката на федерацията по ски до средата на седемдесетте години, допълниха от БФСки. Извади го Младен Дойчинов - създателят на най-старото ски училище "Витоша".

Сдружението "Български ски училища" е институцията, която в момента единствена обучава ски инструктори и се издържа от техните такси. То определя тяхната квалификация и им издава удостоверения.

Статутът на това сдружение не е уреден в закон, а съществува на наследствен принцип. И принципно е редно да има разписани единни критерии за ски учителите и за това как те си взаимодействат с туристите.

Сега федерацията по ски стъпва на липсата на законов регламент и самоинициативно се опитва да поеме контрола върху професията. Те аргументират своята претенция, като се позовават на Закона за спорта: "Единствено федерацията има право по Закона за спорта да осигурява специализирани кадри. Отдавна трябваше да го вземем това решение. Практиката по света е такива, че документи за правоспособност се издават от държавните органи, управляващи спорта, или от федерациите. Нито курортите, нито клубовете имат отношение към този процес", коментира Георги Бобев, който е зам.-председател на БФСки.

Въпрос на гледна точка

Проблемът има няколко измерения.  На първо време идва въпросът кой има право да обучава и лицензира самите ски учители и какво представлява обучителната програма на всеки един ски инструктор. От министерството на спорта обясниха, че според сега действащия закон за спорта министърът "трябва да издаде наредба за професионалната правоспособност и квалификацията, която урежда процеса на обучението и тренировките в системата на физическото възпитание и спорта, както и предоставянето на спортни услуги". Но това касае всички спортове, а не само дейността на ски инструкторите.

"Такава наредба няма. Прави се в момента. Затова сега федерацията не е орган, който може да издава удостоверения за професионална правоспособност и да излъчва кадри. Може само да предлага обучение с квалифицирани кадри", каза юрист на министерството за "Капитал".

Тоест всяка друга дейност от страна на федерацията по ски в момента е своеволие.

Вторият момент в своеобразното узаконяване на професията ски учител е в отговорността на министерството на образованието. То разработва специални критерии за всяка професия - през какво обучение минават хората, които искат да я практикуват. В това отношение и просветното ведомство трябва да си свърши работата.

Третият сюжет е как се регламентират отношенията между училищата по ски и курортите и туроператорите. Защото тук не става въпрос за спортна, а за търговска и туристическа дейност, а към нея БФСки не може да има никакво отношение. В момента се обсъждат детайлите, които ще бъдат записани в новия Закон за туризма, който е почти готов.

Адвокат на Сдружението на ски училищата коментира пред "Капитал": "Няма посочено нито едно законово основание за извършване на дейност по обучение от това т.нар. направление към БФСки. Няма позоваване на ЗПОО (Закона за професионалното образование и обучение), нито пък е разписана процедура, която да отговаря на изискванията на този закон... Прави се опит да се регламентира една процедура по обучение и да се легитимира една обучаваща организация при пълно незачитане на изискванията на закона."

Подозрително близки

Опитите на федерацията самостоятелно да регулира лицензирането на ски инструкторите е притеснително - първо, заради подозренията за конфликт на интереси на председателя на ски федерацията Цеко Минев. Въпреки че директно няма никаква връзка със собствеността на дружествата  "Юлен" и "Витоша ски", съвпаденията са факт. В съвета на директорите на "Витоша ски" са Костадин Костадинов, Георги Бобев и адвокат Петър Петров. Бобев е зам.-председател на БФСки. Петър Петров е в съвета на директорите и на "Юлен" АД. Собствеността на двете фирми е скрита зад няколко офшорни компании.

И към двете фирми има ски училища, които действат в курортите от години. Така излиза, че от една и съща група хора ще зависи обучението на инструкторите, лицензирането (което засяга техните конкурентни училища), определянето на финансовите условия (цената на ски картите на инструкторите), капацитетът на пистите и необходимите учители за тях. Нещо, което не кореспондира с пазарните принципи.

Свързаната собственост на съоръженията и ски училищата създават неконкурентни условия за останалите играчи. Конкретно - през миналата година Сдружението на витошките ски училища заведе жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу "Витоша ски" и дъщерната й "Витоша ски училища", че като собственик едновременно на съоръженията и ски училище фирмата, собственик на съоръженията, въвежда система за отстъпки и поставя ценови условия, които третират по различен начин всички играчи на пазара. Недоволството дойде оттам, че през миналата зима собственикът на съоръженията постави прекомерно висока цена на картата за ски учителите – 2 хил. лв. на сезон, при положение че цената за крайните клиенти е 590 лв. КЗК не видя нарушение. Решението е обжалвано пред Върховния административен съд, който е насрочил делото за… април месец догодина.

Недялка Сандалска, която е директор на "Бороспорт" и собственик на съоръженията на Боровец, каза пред "Капитал", че става въпрос за търговски отношения, които не може да се регламентират от спортната федерация. "Трябва да има регламент в закона за туризма", каза тя за "Капитал".

Цветелина Бориславова, председател на съвета на директорите на CSIF и собственик на "Пампорово" АД, коментира, че сертифицирането на ски учителите не може да води до картелни споразумения или до злоупотреба с монополно положение. "Много е важно да има документи за професионална квалификация, издадени от специализирани институции. В подготвяния законопроект за туризма трябва да се предвиди създаването на институция, която да лицензира по международни стандарти както ски учителите, така и ски патрулите. В повечето европейски страни тези институции са държавни. Затова сме на мнение, че трябва сдружение "Българско ски училище", ски федерацията и зимните курорти да си сътрудничат", каза Бориславова.

Фактори на влияние

Ако някой си има курорт, федерация, писти, влекове и учители, наистина е изкушен да си напише и собствени правила, по които всичко това да се регулира. Всички участници в тази ситуация – и малките, и големите ски училища, федерацията, курортите и министерствата, са единодушни, че трябва да се създаде регламент за професията ски учители. Въпросът е празнотите в законодателството да се запълнят по такъв начин, че да няма уклон към интереса на едни за сметка на други.

С усещане за предначертаност

В новия закон за туризма, който се подготвя в момента, е заложено ски учителят да стане регулирана професия, съобщи източник на вестника, запознат с проекта. Идеята е една браншова организация да дава правоспособност за упражняване на професията. При приемането на закона, ако има една професионална организация (сегашното сдружение), тя ще стане естествен наследник и ще регулира достъпа на инструкторите до пистите. Ако има обаче две заварени браншови организации, те ще трябва да се обединят. Източник на вестника съобщи, че в момента на направлението към ски федерацията се гледа като на браншова организация, макар че правно няма такъв статут. Тоест, ако се приеме законът в сега предлагания вариант, сдружението и направлението към федерацията ще трябва да намерят форма на обединение. Ако не, министерството на икономиката, което пише текстовете, е оставило резервен вариант: всяка година ще се подписва споразумение между ведомството и браншовите организации, според което ще се разпределят задълженията им. Текстовете още се дискутират, а срокът на внасяне на закона се измества все повече.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  liliakostova avatar :-?
  Лилия Костова

  Абе Цецо няма ли да направи една акция "ски лапачите" и да прибере Цеко на топло, че люта зима се е задала...
  Или Борисов му е казал, там да не пипа, за да не закачи погрешка и неговата екс/възлюбена?

 • 2
  mto avatar :-?
  mto

  инструктУрите част от структурите ли са ?

 • 3
  gorskia avatar :-|
  gorskia

  алчността няма граници, поне у някой хора. ако могат да минат за такива.

 • 4
  grazhdanin avatar :-|
  гражданин

  Вън Цеко от Алеко!

 • 5
  moreni avatar :-|
  moreni

  Докога на тоя олигарх ще му се правят подаръци от държавата?
  МОСВ бави резултатите от измерването на пистите на Юлен (ПИБ, Цеко Минев), предлагайки същевременно поправка в НК, според която увреждане на защитена територия не се счита за престъпление, ако е извършена с "надлежно разрешение"; "Витоша ски" (ПИБ, Цеко Минев) от години не си е плащало таксите за ползване на земята под съоръженията, а сега чака законът за горите да му ги опрости, като му разреши да я изкупи - и това в най-стария парк на Балканите(!); 2008 г. Витоша ски построи незаконен ски път, взриви морени, изрови 400 скали от писта "Витошко лале" и я ерозира, делото по случая продължава да се протака.... И това въобще не е всичко. Подаръци от властта, лобизъм в законите. Докога? Докато безскрупулният сребролюбец ИЗСЕЧЕ ВСИЧКАТА ГОРА ЛИ?

 • 6
  marin avatar :-|
  Марин

  Мафиотите постигнаха много, накараха ни да ходим в Австрия на ски.

 • 7
  nt avatar :-|
  nt

  В статията пише: "Защото тук не става въпрос за спортна, а за търговска и туристическа дейност, а към нея БФСки не може да има никакво отношение. "
  За съжаление, това може само да е пожелание към БФСки - основният й предмет на дейност е туризъм и търговия. А, и недвижими имоти...

 • 8
  srebroliubec avatar :-|
  srebroliubec

  До коментар [#5] от "moreni":

  Абе пич,ти на витоша ходил ли си скоро да видиш гората? То след като я изсекоха и тя оредя,сега вятъра ще я довърши. То около лалето и алеко няма какво да изрежат,така,че небой се. Господата които отговарят за тази планина са за затвора.

 • 9
  moreni avatar :-|
  moreni

  До коментар [#8] от "srebroliubec":

  Да, ходил съм. Знаеш ли че тая пролет Янчевска река миришеше на нафта? Най-вероятно защото на някой мързелив служител на Витоша ски му е щукнало да излее маслата от Романския в нея? Знаеш ли че Вишотко лале, дето беше позараснало от няколко години и му се радвахме, че се възстановява, беше превърнато в кален склон? Знаеш ли че доброволци, фирми и НПО засаждат на болните от корояда места и точно там Цеко Минев възнамерява да изоре писти, понеже било "обезлесено"? Защото гората не расте за един ден. А знаеш ли защо Голи връх не е гол? Защото през 30-те години софиянци са го залесили с доброволен труд. Защото планинарската традиция не е от вчера. И идеята й е да се посади нещо сега, за да израсне далеч в бъдещето, когато тебе и мене вече може и да ни няма.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход