Претоплена закуска
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Претоплена закуска

Румен Петков, депутат от "Коалиция за България"

Претоплена закуска

Управляващите припомниха скандалите около бившия министър на вътрешните работи Румен Петков

Елена Старидолска
5513 прочитания

Румен Петков, депутат от "Коалиция за България"

© Анелия Николова


Ако има нещо ново в последните "разкрития" за бившия вътрешен министър Румен Петков, които тези дни се леят в сутрешните телевизионни блокове, то е, че се опроверга един слух, обикалял коридорите на "Позитано" 20 в началото на мандата на Бойко Борисов. Съпартийци на Петков, попаднали под ударите на закона, след като изгубиха властта, почти завистнически твърдяха, че той често е засичан пред кабинета на премиера, най-вероятно в опит да избегне сблъсък с правораздавателните органи.

Съдейки по последния ажиотаж около него обаче, това няма да стане.

Румен Петков, депутат от "Коалиция за България"
Фотограф: Анелия Николова

Парадоксалното е, че фактите в историята около срещата в ресторанта на басейна "Спартак" между вътрешния министър и т.нар. Братя Галеви в края на 2006 г. с малки изключения са известни още от 2008 г. Единствената новина от тези дни е, че посолството на САЩ отне визата на  Петков заради информация за "криминално разследване". Две години след като беше уволнен като министър, той е обикновен депутат от "Коалиция за България", далече от първите опозиционни редици. Не е член на ръководството на БСП, не се появи и по време на анонса на т.нар. президентско движение в НДК на 11 ноември, въпреки че "прати" бившия шеф на баретите ген. Красимир Петров. Най-вероятно и самият Румен Петков си дава сметка, че с политическата му кариера е приключено.

Въпросите, на които днес няма отговор, са няколко - защо сега, докъде ще се стигне и кой стои зад претоплянето на вехтите истории. Частични отговори дадоха през седмицата бившият депутат от БСП Татяна Дончева и бившият министър на вътрешните работи от ОДС Емануил Йорданов. Според Дончева "За Бойко Борисов Румен Петков трябва да знае нещо, което се повтаря многократно" и затова премиерът му отмъщава. Йорданов пък твърди, че възкресяването на скандала със срещата с Братя Галеви "може да се разглежда единствено в контекста на предстоящите избори".   

На медийната фронтова линия все още не са заели позиции някои от участниците в епизода през 2006 г., като бившият агент на ДАНС Алексей Петров и т.нар. Братя Галеви например. Останалите действащи лица се появиха в следната последователност:

#1

Ваньо Танов, директор на агенция "Митници", даде старт на атаката, като обяви, че срещата между Румен Петков и Братя Галеви - Ангел Христов и Пламен Галев от Дупница, е била, за да се разпредели пазарът на наркотици, а посредник - Алексей Петров. "Тази договорка касае Златко Баретата и Галеви, за да не си пречат взаимно - едните да изнасят синтетиката, а другите да връщат хероина в България." Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов веднага каза, че това звучи достоверно, но Петков не може да се разследва, защото данните от специалните разузнавателни средства (СРС), които са били събрани по време на срещата, са унищожени, а без тях "не може да се докаже нищо". Бившият вътрешен министър пък зае защитно-агресивна позиция: "Ще се посъветвам в следващите дни с адвокати и ще използвам всяка възможност, за да съдя тези клеветници." Той отрече СРС-та да са унищожавани, определи себе си като "главно слушател". Лидерът на "Атака" Волен Сидеров предложи анкетна комисия, която да разследва връзките на Петков с мафията, като призова главният прокурор да му поиска имунитета. Ваньо Танов беше и в основата на уволнението на Румен Петков като министър на вътрешните работи през 2008 г. Тогава той вече беше напуснал директорското място на ГДБОП (2005-2007) и беше повикан за изслушване в комисията по вътрешна политика в 40-то Народно събрание. Поводът - арестът на зам.-директорът на службата Иван Иванов - Рилски заради съмнения за изтичане на информация към разработвани лица. В хода на разговора с Ваньо Танов се разбра за среща през 2006 г. между Румен Петков като министър с Братя Галеви, разработвани за наркотрафик, уредена с посредничеството на Алексей Петров, тогава "секретен сътрудник" на МВР. Разрастването на скандала костваше министерския пост на Румен Петков.

#2

Румен Петков отговори, като попита публично дали са "разработвани началникът на митниците Ваньо Танов и неговото семейство от МВР през март тази година и ако да, защо". По думите му данните от СРС-та са унищожени, защото ГДБОП не е проявила интерес към тях. Той поиска да се разсекрети разработката срещу Галеви. Златомир Иванов-Баретата не остана безучастен. В една от паузите по делото срещу него в Съдебната палата той каза, че не познава Румен Петков, а Ваньо Танов е "глупак". Даже иронично риторично попита дали има нужда от посредник с "Геле и Пламен" (Братя Галеви), намеквайки, че тримата са били по едно и също време в отряда за борба с тероризма, или т.нар. барети. 

Според закона за СРС министърът на вътрешните работи няма отношение към тяхното унищожаване. Това става автоматично след определен срок, ако службата, която ги е заявила (т.е., която е поискала да бъдат използвани), прецени, че няма нужда от събраните данни в съответното разследване. В конкретният случай службата заявител е ГДБОП, а по това време тя се оглавява от Ваньо Танов.

 
#3

Бившият депутат от БСП Татяна Дончева припомни доклада на вътрешната комисия в 40-ото Народно събрание, в който пише, че срещата на басейна е нерегламентирана и има неясноти около съществуването или не на записите със СРС-та. Тя твърди, че Братя Галеви са имали офицер за свръзка с МВР по времето на Румен Петков и даже го назова - Ивайло Проданов, бивш шеф на РЗБОП в Благоевград, който работел в кабинета на главния секретар на МВР.

Междувременно Цветан Цветанов обяви, че Ваньо Танов не е бил разследван в началото на 2010 г.

По партийна линия Татяна Дончева не питае топли чувства към Румен Петков. Известна е репликата по неин адрес, произнесена в парламента от тогавашния министър на вътрешните работи: "Тишината в спалнята ражда безумия." Дончева беше член на комисията по вътрешна политика в миналия парламент и един от авторите на доклада с разкритията по случая с Братя Галеви. 

 

#4.

Посолството на САЩ анулира "неимигрантската виза" на Румен Петков "въз основа на информация, появила се във връзка с провеждано криминално разследване". Коментарът на бившия министър беше: "Бях там преди месец и половина, не съм ходил нелегално." Бойко Борисов пък заяви: "Когато основни фигури биват по такъв начин публично зашлевени, това не говори добре като цяло за държавата." Румен Петков изпрати писмо до главния прокурор, с което иска разследване на информациите за него и обяви готовност да си свали сам имунитета, ако Борис Велчев го поиска.

Съобщението от посолството на САЩ е единственото развитие в историята на Румен Петков от 2008 г. насам. Засега няма други официални данни срещу него да има разследване. Главният прокурор изпрати писмото му на Софийска градска прокуратура за проверка на твърденията на Ваньо Танов и Цветан Цветанов.

 

#5

Атаката срещу Румен Петков излезе извън темата за срещата с оперативно интересните лица, след като в нея се включи и бившият директор на НСС Атанас Атанасов. Той повтори твърдението си отпреди, че бившият вътрешен министър е провалил оперативното дело "Лиана", занимаващо се с корупционни схеми около ДПС. Едно от лицата на митичния кръг "Монтерей", бившият министър на външните работи Виктор Вълков, пък предположи, че Петков се познава с Младен Михалев- Маджо. Цветан Цветанов отрече да има конфликт с бившия министър, който за него бил само "политически опонент". Междувременно заради започналата проверка в градската прокуратура се провали изслушването на Петков в комисията за контрол на ДАНС, оглавявана от Волен Сидеров.

По времето, когато Румен Петков беше министър, циркулираше виц, който разшифроваше абревиатурата МВР като "Маджо вика Румен". Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък има за какво да си връща на бившия министър. Благодарение на него в миналия парламент с месеци се разнищваше катастрофа на магистрала "Тракия" с участието на Волен Сидеров. Срещу него дори беше заведено дело за подбудителство към лъжесвидетелстване.

Ако има нещо ново в последните "разкрития" за бившия вътрешен министър Румен Петков, които тези дни се леят в сутрешните телевизионни блокове, то е, че се опроверга един слух, обикалял коридорите на "Позитано" 20 в началото на мандата на Бойко Борисов. Съпартийци на Петков, попаднали под ударите на закона, след като изгубиха властта, почти завистнически твърдяха, че той често е засичан пред кабинета на премиера, най-вероятно в опит да избегне сблъсък с правораздавателните органи.

Съдейки по последния ажиотаж около него обаче, това няма да стане.

Румен Петков, депутат от "Коалиция за България"
Фотограф: Анелия Николова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/11/blog-post_25.html

  Истината е проста! Министър няма място на срещи със съмнителни фигури като "Галеви", "Баретата" и други подобни. За тази работа си има тайни агенти, оперативни работници, следователи, прокурори... Работата на вътрешния министър е съвсем различна от това - да ми се прави на миротворец между групировките. И като се е срещал с тях Румен Петков - поне да си беше записвал срещите, за да може при нужда да докаже, че не е участвал заедно с въпросните съмнителни фигури в още по-съмнителни схеми!

 • 2
  afonia avatar :-|
  RED MAFIA

  http://www.plevenonline.com/index.php/docs/pdf/templates/JavaBean/images/index.php?option=com_content&task=view&id=790&Itemid=98

  И конкретният случай е придобивката му в испанския град Барселона, откъдете си купил чисто ново луксозно жилище за “скромната сума” от 1 милион евро, но не си мислете, че тези преференциални цени са за всеки. Добре, че е Камата да му резне от цената.

 • 3
  borsi avatar :-|
  Jay Gould

  Ако искаш да отклониш внимание от една новина, раздухай друга.

 • 4
  kaddisfly avatar :-(
  kaddisfly

  Този е толкова оплескан до ушите, че и в църква да го видя, ще си помисля, че пак идва да краде нещо, да мами, да лъже. Ужасен човек, вижте го в последното интервю с Диана Найденова:

  http://www.btv.bg/shows/neka-govoriat/videos/video/1785922071-Diana_Naydenova_Opasno_blizo_s_Rumen_Petkov.html

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Градският е много печен, Дианчета, Росенчета, цецковчета и разни тути кванти, не го бъркат... опекъл си е работата овреме.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK