"Белене": кой кого финтира

Правителството твърди, че е спечелило четири месеца за допълнително изясняване на проекта за атомна централа

Шефът на "Росатом" Сергей Кириенко: Ха, тук има една компания, която може да стане инвеститор в АЕЦ "Белене"
Шефът на "Росатом" Сергей Кириенко: Ха, тук има една компания, която може да стане инвеститор в АЕЦ "Белене"    ©  Анелия Николова
Шефът на "Росатом" Сергей Кириенко: Ха, тук има една компания, която може да стане инвеститор в АЕЦ "Белене"
Шефът на "Росатом" Сергей Кириенко: Ха, тук има една компания, която може да стане инвеститор в АЕЦ "Белене"    ©  Анелия Николова

След като си гарантира "Южен поток", Москва явно започва фронтална атака за другия голям проект в руския енергиен шлем в България – АЕЦ "Белене".

Вече няколко месеца Русия не пропуска повод да повдигне въпроса за ядрената централа, като се опитва да изтръгне отговор от България за по-нататъшната съдба на проекта. Последно това се случи по време на посещението на премиера Владимир Путин в София преди три седмици, когато уж трябваше да става въпрос само за договарянето на газопровода "Южен поток". Путин сам повдигна въпроса и подхвърли новата цена на АЕЦ - 6.3 млрд. евро, въпреки че през 2006 г. договорът е подписан за 4 млрд. Колкото и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков да се опитваше да омаловажава демарша на Путин, оказа се, че Москва е готова за офанзива.

Тази седмица обаче всичко започна неочаквано. Във вторник шефът на Росатом" Сергей Кириенко беше неприятно изненадан от българския премиер, малко преди да вземе участие в провеждащата се в София енергийна конференция. "Искам публично и ясно г-н Кириенко да каже, че когато са подписвали за 4 млрд., това не е цената. Тя е скрита в инфлационния индекс", каза Бойко Борисов в характерния си заплашителен тон, и дори поиска извинение. По всичко изглеждаше, че от най-високо правителствено ниво София се опитва да промени хода на преговорите в по-благоприятна за себе си посока. Само няколко часа по-късно, след среща между двамата стана ясно, че Националната електрическа компания и "Росатом" подписват меморандум за разбирателство за принципите за основаването на проектната компания за АЕЦ "Белене". В рамките на четири месеца страните трябва да се договорят за акционерната структура, а след десет да направят така, че строежът на централата да започне. На практика това е вторият опит след оттеглянето на предишния основен инвеститор RWE.

"Този меморандум не поражда никакви правни последици, той само изразява волята на двете страни да работят в посока за структуриране на проекта", каза за "Капитал" министър Трайчо Трайков (интервю на стр.16). Документът наистина съдържа такива клаузи и според запознати с първоначалните предложения на руснаците, той е много по-необвързващ.

Проблемът обаче е, че споразумението само отлага във времето истинските преговори. Тази седмица България не успя да изтръгне нито извинение, нито дори и намек за отстъпки от страна на руската компания за предложената от нея цена. По този начин разговорът се измества към предложените от руснаците условия - София се съгласява с продължаването на проекта формално, макар да е несъгласна с предлаганата цена. В същото време, след като става все по-очевидно, че няма да се намери голям стратегически инвеститор, обсъжданият финансов модел накланя везните в посока създаването на изцяло руски проект.

Някакви 4-5 милиарда

През ноември 2006 г. НЕК подписва споразумение със ЗАО "Атомстройекспорт", в което са описани основните моменти за проекта "Белене", както и базисната цена. Документът е само предварителен договор, а много от детайлите са обозначени като "ще бъдат допълнително изяснени". На базата на това споразумение обаче проектът започва да се материализира. По време на тройната коалиция е приета поправка, чрез която българската страна се задължава да заплати 700 млн. евро за изработването и доставянето на оборудване с дълъг производствен срок. Към онзи момент все още няма изцяло одобрен технически проект (и все още няма такъв), нито има осигурено финансиране, ясна е само технологията. Това поставя България в неизгодната позиция да преговаря по подробностите на все още неподписания договор, след като вече е инвестирала или гарантирала плащането на над 1 млрд. евро.

Така след четири години неясноти "Росатом" извади от килера новата цена за проекта – индексирана според инфлационен индекс, който самата тя е определила. Схемата на оскъпяване не е одобрена през 2006 г. и е оставена за доизясняване впоследствие. В последните две години са се обсъждали шест варианта в зависимост от индекса (ЕС-15 или ЕС-27), като сумата е варирала от 400 евро до 1.8 млрд. евро. "Росатом" обаче изненада България с 64% увеличение, което може да дойде само ако се смята руската инфлация (нарастването на цените в ЕС-25 за периода от 2006 до 2009 г. е под 7%) - нещо, което никога не се е обсъждало сериозно. Пред "24 часа" Иван Атанасов, бившият ръководител на групата за управление на проекта "Белене", отбелязва, че цената е фиксирана в евро, не в рубли.

Преди съмнително изгоден, а сега?

Дори преди подписването на споразумението за изграждане АЕЦ "Белене" изглеждаше съмнително изгодна. Още тогава прогнозите за цената на произвежданото електричество го изравнява със"скъпите" централи в Маришкия басейн, които в последно време бяха обвинявани, че загробват енергетиката на България. Новата ТЕЦ AES "Гълъбово" (бившата "Марица-изток 1") се очаква да има цени между 110 и 130 лв. за Мвтч, докато финансовата рамка за "Белене" се връзваше при около 100 лв за МВтч. В интервю за "Капитал" от миналата година Богомил Манчев, управител на "Джи Си Ар", фирмата подизпълнител на архитект-инженера по проекта "Парсънс", дори предвиди цени от 120 лева за Мвтч.

По принцип произвежданото от новата централа електричество е логично да бъде по-скъпо, още повече че цените в България неизбежно ще растат. Но смисълът на АЕЦ за всички поддръжници на ядрената енергетика винаги е бил, че при високи първоначални разходи за строителство след това себестойността е ниска. След поисканото от "Росатом" оскъпяване с над 60% само може да се гадае каква би била продажната цена от АЕЦ "Белене" и дали скоро време за нея ще бъде намерен пазар.

От Министерството на икономиката и енергетиката неофициално признават, че при всяка цена на доставка на реакторите над 5 млрд. евро (т.е. около 7 млрд. евро за целия проект, като се добавят и другите разходи), строежът става неизгоден.

Руска финансова рулетка

Руското предложение изстрелва общата цена на АЕЦ "Белене" до над 9 млрд. евро. Според Трайков подобни суми не са приемани и тепърва новоизбраният консултант по сделката, банката HSBC, ще прегледа числата. Въпреки това е ясно, че финансиране трудно ще бъде намерено, дори и финално договорената сума да е някъде между исканията на София и тези на "Росатом". За това отново на дневен ред е вариантът за руски кредит и дялово участие.

В меморандума, подписан тази седмица, се предвижда НЕК да запази 51% от проекта, а останалите 49% да бъдат поделени между "Росатом" и други инвеститори (виж допълнителния текст). Как точно ще се финансира това разпределение обаче все още не е ясно, тъй като руската компания веднъж говори за дялово участие, друг път за нисколихвен кредит. Поради това, че България просто няма как да даде държавна гаранция, обсъжданият вариант е бил "Росатом" да финансира и българското участие. Срещу което върху акциите на НЕК да бъде учреден особен залог в полза на руската компания.

Според тази схема, когато България има пари, винаги може да си върне пълния контрол или да продаде дела си, особено ако се намери инвеститор, които да плати над номиналната цена на акциите. Погледнато по друг начин обаче, това може да означава, че Русия слага ръка върху АЕЦ "Белене" и тогава пак се поставя въпросът за какво изобщо се изгражда този проект.

В търсене на изгубения инвеститор

Преди две години една от гениалните идеи за преодотвратяване на затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Колзодуй" беше отдаването им под наем на... аржентински фирми. Неевропейските компании можели да заобиколят диктата на Брюксел, твърдели източници от делегацията на президента Георги Първанов, който през 2008 г. беше на обиколка из Латинска Америка.

Търсенето на инвеститори за АЕЦ "Белене" засега не е стигнало толкова на юг, но в последно време всеки, който попита за този проект, има шанс името му да бъде забъркано като потенциален акционер. Преди месец премиерът Борисов спомена, че в проекта се очаквал интерес от страна на баварски инвеститор. От E.ON (поделението, което отговаря за Източна Европа, е базирано в Мюнхен) неофициално коментираха за "Капитал", че категорично отхвърлят тази възможност (тази седмица германската компания окончателно се раздели с дела си в "Газпорм"). По-късно пред Mediapool изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов пък каза, че се водели разговори за връщането на RWE в проекта. Немците се оттеглиха в края на 2009 г., малко след като станаха стратегически инвеститор, когато се оказа, че не могат да контролират разходите и не могат да работят с руснаците. На въпроса на "Капитал" дали има вероятност RWE да се върнат говорителят на компанията Лотар Ламберц лаконично отговори: "Не."

Тази седмица премиерът Борисов отново каза, че "Сименс" - основният заподозрян като баварски инвеститор, ще се включи в проекта в момента, в който разреши съдебните си битки с "Арева". От компанията казаха за "Капитал" преди време, че не могат да потвърдят за инвестиционен интерес. От офиса на "Сименс" в Ерланген само подчертаха, че техниката, която ще доставят, е по конвенционалната част на централата. Смисълът на това уточнение е, че съдебният спор няма как да им попречи да участват, тъй като в момента забраната е да конкурират "Арева" (която всъщност подизпълнител на "Росатом" в "Белене"), само в ядрените технологии.

"Сименс" може да влезе индиректно по друг начин в "Белене" - ако "Росатом" стане акционер в АЕЦ. Очаква се през следващата годината немската компания да слее ядрения си бизнес с руската компания и да придобие 49% дял от нея. Сделката е в напреднала фаза, а изпълнителният директор на "Сименс" Петер Льошер е редовен гост на руския премиер Владимир Путин, а най-силният лобист за руските интереси в Европа, бившият канцлер Герхард Шрьодер, сега служител на "Газпром", също се опитва да помогне за случването на сделката.

Дългата ръка на "Газпром" се вижда и в привличането на финландската компания "Фортум". Тя бе обявена тази седмица като новия стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" заедно с френската консултантска компания "Алтран". Докато французите са малка компания (предвид мащабите на енергийния бранш),  "Фортум" е с размерите на чешката ЧЕЗ. Според министерството на икономиката и енергетиката след придобиване на дял от 1% те били готови да увеличат участието си до 25%. По думите на Ане Брунила, говорител на компанията, такава опция съществувала, но не е била обсъждана. "Фортум" основно се интересувала от продажба на ноу-хау и технологии. Според енергийни експерти финландците могат да се включват като доставчици на оборудване в областите, където "Сименс" няма право да работи.

Финландската компания идва малко набързо в проекта, сякаш за да запълни празнина. Както пише в. "Комерсант": "На българите им намериха инвеститор." "Фортум" са съакционери с "Газпром" в ТГК-1 – най-големия енергодоставчик в Северозападна Русия. Освен това връзките между двете компании са скрепени и в общото им участие в "Еести гааз" - естонският газов доставчик. "Фортум" са партньори и на втория по големина газов производител на Русия – НОВАТЕК. Според Ане Брунила те са партньори с "Росатом" вече четири десетилетия – първата финландска атомна централа е модернизиран вариант на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Пред "Капитал" тя обясни, че засега двете компании нямат общи проекти, като са разглеждали възможността да участват в бъдещата балтийско-полска ядрена централа, но се отказали. "Фортум" е активна на пазара на малки централи, основно са свързани с централно отопление (доставят парно на гр. Нокиа), но също така предоставят услуги при строежа на ядрени централи.

 
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


90 коментара
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  Засега, относно "Белене", правителството се справя добре! Но да не прибързваме, че в управленските планове има "подводни камъни", които би могло да влошат конкурентоспособността на икономиката ни.

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/11/blog-post_30.html

 • 2
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично
  • -15
  • +129

  Искаме да построим нещо, което не се знае дали ни трябва и дали изобщо ще носи доход.

  Нямаме пари за него.

  Една едиснтвена съмнителна компания се натиска да го построи.

  Една единствена съмнителна държава ни тика пари в ръцете.

  Компания от "бяла" държава е избягала като попарена от гореща вода от проекта.

  Нещо друго да има някой да допълни?

 • 3
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  До коментар [#2] от "schlupf":

  Аз имам да допълня и бих желал да получа от теб (явно се считаш за доста сведущ по въпроси, свързани с областта на електроенергетиката ни) отговорите на въпроси, които вече ти зададох под предишен материал, свързан с АЕЦ "Белене" (тогава не получих отговор):

  До 2021 година България ще загуби по едни или по други начини около 5000 MW инсталирани електроенергийни мощности.

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/06/blog-post_25.html

  Каква е точната ти стратегия този проблем да бъде преодолян без сътресения в електроенергетиката ни (а като следствие и в икономиката ни, защото електроенергията е една от най-стратегическите суровини). Как точно ще преодолееш този проблем: в какви точно срокове, с какви точно средства и на каква точно цена?

  Който няма пари - тегли заеми. Стандартна бизнес-практика.

  Пак ти повтарям: Ако ти лично управляваше някоя глобална, мултинационална, мултимилиардна мега-компания - под твое ръководство тази компания щеше да загуби пред конкурентите си почти всички свои конкурентни предимства. На практика, с управленската си "стратегия" ти щеше да работиш за конкурентите на управляваната от теб мега-компания.

 • 4
  1con avatar :-(
  1con

  Хора, разкошен е сайта, но ми се иска и функция "ignore" за коментарите на потребител да се добави... моля!

 • 5
  rome avatar :-|
  Rome

  Ясно е, че централа ще има, ако искаме да се развиваме, а не само да пасем овце и да садим и сеем. Но на каква цена. Естествено всеки си натиска за своето. Не е малко, че се договарят нови условия на договорите. Дано да са подготвени добре хората в делегацията от наша страна. Защото с руснаците не се преговаря лесно.

  Вместо здравей те казват искате или не искате централа.

 • 7
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  До коментар [#4] от "1con":

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  И ти ли си падаш по цензурата, вместо по смислената, съдържателна дискусия? Как пък все най-некомпетентните искате "Игноре"-то?! Аз лично нямам никакъв проблем с тази функция. Когато я имаше, обезателно четях само "игнорираните" от масовата некомпетентност коментари. Тъкмо с връщането на тази функция смислените коментари пак ще започнат да се открояват по-лесно (те ще са "игнорирани").

  Между другото - можеш да хвърлиш поглед на коментара с номер 5 тук. Чрез този коментар най-ясно се вижда разликата между рационално-мислещ човек (автора на коментара) и "дясната" некомпетентност (неслучайно няма нито един български политик и дори поне само българин, който да е направен най-висш мениджър на мощна глобална корпорация).

 • 8
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  До коментар [#2] от "schlupf":


  Цената на централата се определя от Русия, България само приема, дори да е официално "несъгласна" с цената или части от нея.
  Не са ясни лихвите които ще се плаща за по Белене! Тях пак ще ги определя Русия...

 • 9
  navy avatar :-|
  navy

  До коментар [#3] от "Станислав Янков":

  Ясно е ,че много обичаш да пишеш ,но преди това трябва много да четеш!
  Нещо да си подочул ,че лиценза на 3 и 4 блок /може/ и ще бъде удължен с 20 годинил.Първо с 10 после още с 10.Просто въпрос на издаване на един документ защото двата блока отговарят на всички изисквания.
  Колкото до инсталираните мощности имаме над 11000вмт ,а при най-голямо наговарване през студените зимни дни рядко работят и 7000 мвт
  Ето ти и малко ограмотяващо четиво
  http://frognews.bg/news_23024/Prof_P_TSvetanov_AETS_Belene_e_politika_protiv_Balgariia/

  Щото си като чукчата:Чукча писатель , а не читатель!

 • 10
  charlyb avatar :-|
  charlyb

  България никога не може да спечели от Белене, включително и руснаците изцяло да я построят за собствена сметка. Причината е, че чрез Белене, България се обрича на вечна енергийна зависимост от Русия. При това положение единственият шанс за България е Русия да стане нормална държава. Това дори и някога да стане, не е в рамките на обозримото бъдеще на човечеството.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход