България е в дъното на класацията по четивна грамотност

Според PISA 2009 българските ученици могат да четат и пишат, но не осмислят и анализират прочетеното

За близо четвърт от деветокласниците четенето е загуба на време
За близо четвърт от деветокласниците четенето е загуба на време    ©  Красимир Юскеселиев
За близо четвърт от деветокласниците четенето е загуба на време
За близо четвърт от деветокласниците четенето е загуба на време    ©  Красимир Юскеселиев

Българските ученици трудно анализират текстове, не се справят при разчитането на графики и четат най-вече списания. Това са основните изводи от представеното днес международно изследване PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD). То изследва нивото по четене, математика и природни науки сред 15-годишните ученици от общо 65 страни, като акцентът тази година е върху четивната грамотност. От България са участвали 4508 ученици от 179 училища, основно от девети клас.

Резултатите за България не са изненадващи и потвърждават изводите от предишното издание на PISA през 2006, както и от матурите през последните три години. А именно, че българското образование е предимно теоретично, с остарели учебни планове и далеч от идеята да преподава умения за справяне в живота и за решаване на проблеми.

По четивна грамотност България се нарежда на 46-о място от общо 65 страни (като през 2000 г. бяхме на 33-то от общо 41, а през 2006 г. - на 43-то от 57) и е в една група по ниво на образователните стандарти със Сърбия, Уругвай, Мексико, Румъния, Тайланд, Тринидад и Тобаго. Средният резултат на българските деветокласници е 429 точки, при среден за страните от OECD 492 т.

Най-тревожният извод е, че 41 процента от българските ученици са под критичния праг за четивни умения. Това означава, че притежават елементарна функционална грамотност - могат да четат и пишат, но се затрудняват при тълкуването и интерпретирането на текстовете. Съответно най-трудната част за деветокласниците е осмислянето и оценяването на текста. Още по-слаби са резултатите при анализа на нетрадиционни формати като графики, илюстрации и карти. Учениците с най-добри резултати в България са под 3 процента (за сравнение съответният процент в Шанхай е 21,4%). Въпреки това постиженията по четене, математика и природни науки са по-високи от предишното изследване през 2006 г. и в общи линии се връщат на нивата си от 2000 г. (виж таблицата). През 2006 г. делът на учениците под критичното ниво на грамотност беше над 50 на сто.

Среден брой точки на българските ученици

PISA 2000 PISA 2006 PISA 2009
Четене 430 402 429
Математика 430 413 426
Природни науки 448 434 439

Изключително голяма е разликата между резултатите по четивна грамотност на момчетата и момичетата. По този компонент България се нарежда на второ място измежду всички изследвани страни (след Албания) като момичетата в българските училища изпреварват момчетата с 61 точки, което се равнява на близо две години училищно образование. От изследването излиза също, че повече от половината от момчетата се класират под критичния праг на четивна грамотност. Според Светла Петрова, координатор на PISA за България, ако успехът на момчетата се повиши, това ще подобри като цяло мястото на България в класацията. По думите на Петрова причините за огромната разлика между постиженията на момчетата и момичетата могат да се крият в съдържанието на учебните програми по български език и литература, както и във феминизирането на учителската професия.

България попада и в групата страни, в които социално-икономическите фактори оказват голямо влияние върху нивото на образованост. Измежду тези фактори с голямо значение е професионалният и образователен статут на родителите - в България влиянието на семейната среда (и особено това на майката) е по-силно отколкото в други страни. В тази връзка от значение е и броят книги в дома на ученика. Почти една четвърт от участвалите в изследването младежи споделят, че у тях има между 26 и 100 книги, а семействата на близо 30 процента притежават по-малко от 25 книги. Повечето от деветокласниците четат най-вече списания. Близо четвърт пък твърдят, че за тях четенето е загуба на време.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


42 коментара
 • 1
  lol avatar :-(
  lol

  ех, това да беше само при учениците, човек като види коментарите тук и особено в дневник му става ясно, че осмислянето и анализирането на прочетеното е твърде стар и задълбочен проблем...

 • 2
  cvetancvetanov avatar :-|
  cvetancvetanov

  Преди години цялото общество начело с правителството и медиите се надигна да смаже учителите.Смазахме ги,унищожихме ги.Ето резултата - унищожено образование и няма връщане назад.
  Сега смазахме лекарите,щяхме да смажем и полицаите,ако полицейска душица не управляваше държавата.После ще смажем инженерите,а не,тях ги смазахме още преди 15 години.Нищо ще издирим и ще смазваме още несмазаните и така ще унищожаваме отрасъл по отрасъл.В това време Бориславова ще си прибере милионите малко преди фалита на банките където ще изгорят мизерните ни спестявания.А от какво ще живеем ние смазващите.Да - ще чакаме спасители да влезат в Духлата и ще им окрадем багажа.Долу Бойко Борисов и неговата клика

 • 3
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  Да благодарим на управляващите за вече над 20-те години "демократични реформи". "Реформи", при които средствата за образование, наука, здравеопазване, пенсии и какво ли не още друго непрекъснато са рязани. Мерси, скъпи управляващи, че толкова усърдно работите срещу интересите на България и на мнозинството в България! Будалите нека ходят да гласуват пак! За всички вас!

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/11/blog-post_18.html

 • 4
  reges avatar :-P
  reges

  да избием населението и да закрием държавата :)

 • 5
  gk avatar :-|
  gk

  И какво правите по въпроса, мрънкалници хронични?

 • 6
  raimond avatar :-|
  Meister Eckhart


  Цялата методика на българското образование може да се определи като едно заучаване и възпроизвеждане.И абсолютно нищо повече.И подмазване, разбира се.

  Една моя приятелка, преди години, беше получила двойка и порицание пред целия клас,за това ,че по литература в анализа, който е направила защитила тезата ,че Кочо Чистеменки , който убива семейството си и на края себе си е постъпил неправилно и че не е имал право на това.

 • 7
  cartman avatar :-|
  Eric Cartman

  Булгааар, булгааар!!! За българина ДЕМОНСТРАЦИЯТА на простотия е най-висша добродетел и изконно човешко право. За всичко са виновни тъпите американци, евреите и планът Ран-Ът. Има световна конспирация за унищожаване на цвета на цивилизацията - слушателите на Пайнер.

 • 8
  chievo avatar :-|
  Chievo

  "Учениците с най-добри резултати в България са под 3 процента (за сравнение съответният процент в Шанхай е 21,4%)"

  Аз ли не разбирам нещо, или създателите на класацията са малоумни?

  Защо сравняват град с държава? Нормално е в най-големия китайски град да се стичат по-качествени хора.

  А иначе - отдавна е ясно, че българските ученици масово са неграмотни. В главата са им само телефони, дискотеки, компютърни игри, пиячка и секс. Такъв срив на ценностната система едва ли сме имали в историята.

 • 9
  ras16377431 avatar :-|
  ras16377431

  А по физкултура как сме?

 • 10
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  ЗАЩОТО алкохолната мафия от години е над закона. Тя е свързана с другите мутри, собственици на чалгаджийници и заведения за проституция и дрога. СЕГА мутрите са на власт като групировка ГЕРБ и затова нищо добро не се случва в държавата. Всеки ден има хаос, скандали, престъпления…. Нали мутрата Бойко Борисов щеше да затваря чалга кръчми и заведения ????? Да, ама не…. Мафиотите там са все негови мафиотски друзя !!!!! Студентски град ?????? ОТГОВОР : Там бъка от алкохол, дрога, проституция, убийства….. Само не и студенти…., истинските студенти са в чужбина…..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход