5 изборни плюса за ГЕРБ

Управляващото мнозинство и старите партии прекрояват правилата за гласуване в своя полза

Депутатът от ГЕРБ Ивайло Тошев съсредоточено слуша дебатите, разтворил папката с проекта на изборен кодекс <br />
Депутатът от ГЕРБ Ивайло Тошев съсредоточено слуша дебатите, разтворил папката с проекта на изборен кодекс <br />    ©  Надежда Чипева
Депутатът от ГЕРБ Ивайло Тошев съсредоточено слуша дебатите, разтворил папката с проекта на изборен кодекс <br />
Депутатът от ГЕРБ Ивайло Тошев съсредоточено слуша дебатите, разтворил папката с проекта на изборен кодекс <br />    ©  Надежда Чипева

"Стаханов е свършил в лудницата." Това написа на стената си във фейсбук депутат от мнозинството, изтощен от безкрайните заседания на Народното събрание, посветени на проекта за изборен кодекс.

Според историята Алексей Стаханов, миньорът-легенда на Съветския съюз, повече от десетократно преизпълнил работническата си норма, наистина е приключил жизнения си път в психиатрия. Депутатите се замеряха с обиди като крави монтафонки и момичета на късмета, дремеха в кулоарите и превърнаха гласуването на кодекса в едни от най-драматичните досега заседания на настоящото Народно събрание. Въпреки опитите за съпротива на опозицията единствената пречка пред парламентарното мнозинството на Бойко Борисов и Волен Сидеров да гласуват 322-та членове и параграфи в кодекса, е физическата издържливост на депутатите. До началото на коледната ваканция остават само пет дни, а те са едва на средата на кодекса. Но колкото и да бързат ГЕРБ и "Атака", депутатите най-вероятно ще трябва да прекъснат почивката си, защото президентът Георги Първанов, сам на път да създаде политическа формация, вече обяви, че ще върне закона за второ обсъждане в парламента. А след това му остава и още един инструмент - Конституционият съд.

Официално бързането е, за да се спази едно от първите обещания на ГЕРБ - правилата за изборите да са известни достатъчно рано. Но не е нужно да сте голям анализатор, за да прозрете, че става въпрос за осигуряване на малко служебни предимства преди местните избори. Прогнозите на експерти и депутати са, че промените ще помогнат на управляващите, ДПС ще затвърди хегемонията си в смесените региони, БСП ще трябва да стегне редици, а новите партии нямат шанс.

ГЕРБ няма да стигнат до психиатрията, но практиката от последните години сочи, че законодателното инженерство невинаги носи очакваните резултати. Както припомни тази седмица президентът Георги Първанов, през 1999 г. тогавашният политически технолог на СДС Евгений Бакърджиев обещаваше на БСП "на вас Борован, на нас Варна". "Ние взехме и Варна, и Борован", обобщи Първанов.

Без изборни екскурзии

- за ДПС, + за останалите партии

На местните избори ще може да се гласува или по постоянен адрес, или по настоящ, ако избирателят е живял на него в последните 12 месеца. И двете регистрации обаче трябва да са в страната. Целта е да се изключат тези поддръжници на ДПС, които живеят в Турция, но заради местните избори се прибират в България, за да гласуват по родните си места. Ефектът от това решение ще е голям, тъй като в малките общини кмет се избира понякога с разлика от няколко десетки гласа. Мярката обаче едва ли ще проработи. Според Четин Казак от ДПС тя ще ограничи само тези от българските изселници, които добросъвестно са посочили, че имат настоящ адрес в Турция, всички останали по документи живеят в България. И преброяването в началото на 2011 г. няма да ги разкрие, защото избирателните списъци се изготвят по данните, съхранявани в служба ГРАО, а не в Националния статистически институт. Все пак ДПС ще се опита да сезира Конституционния съд заради това ограничение за избирателите му, но най-вероятно няма да може да събере 48 депутатски подписа, защото всички останали политически формации поддържат принципа за уседналост. Хората на Ахмед Доган обаче владеят и други изборни техники, не по-малко ефективни - в малките населени места измамите стават директно в комисиите.    

 
Кметски наместници за 300 000 българи

- за БСП и "Синята коалиция", + за ГЕРБ и ДПС


В селата с население под 350 жители кметовете няма да се избират, а ще се назначават от общинския съвет по предложение на кмета в съответния голям град. Сега това правило се прилага за села с под 150 жители.

Социалистите изчисляват, че новата мярка ще засегне над 1000 населени места, или около 300 000 българи. В същото време намаляването на броя на общинските съветници с около 20% вдига избирателния праг (т.е. за избирането на един общински съветник ще са нужни повече гласове), от което губят малките партии или независимите кандидати. Така на картата на България ще се появят цели общини, в които ще доминира една политическа сила. В смесените райони това ще е ДПС. Не случайно от движението не протестират срещу тази промяна. В Кърджали например от 42 съветника общо в местния парламент 26 са на ДПС, кметът Хасан Азис също е от тази политическа сила. "Малкото останали българи в тези места съвсем няма да смеят да се обадят", каза Димчо Михалевски, депутат от БСП, бивш зам.-кмет на Кърджали (вижте картите, които той направи за илюстрация в прикачените файлове). В случая ДПС може да прибави и село Пеньово, единственото кметство с по-малко от 350 жители, в което кметът не от движението. "В Шумен обаче не е така", дава пример Четин Казак, депутат от ДПС. Според него в тази община има села, които сега си избират кмет от ДПС, но ако трябва да ги назначава мнозинството в общинския съвет, резултатът няма да е в полза на движението.

Същия принцип ГЕРБ прилага и към районните кметове в София, Пловдив и Варна. Те вече ще се назначават, а няма да се избират пряко. В общинския съвет в столицата управляващите имат мнозинство, кметът Йорданка Фандъкова също е от ГЕРБ, което означава, че вместо социалистите да управляват два района в София, а представителите на "Синята коалиция" - пет, както е сега, е много възможно и 24-те позиции да са за ГЕРБ. Още по-важното е, че, освен да се назначават, районните и "малките" кметове по същия начин ще могат и да се освобождават. "Принципът, по който ще се определят, е да са послушковци", твърди Мая Манолова от БСП.
Край на масовото преселение в деня на вота+ за всички партии, - за новите бизнес партии

С кодекса се премахват удостоверенията за гласуване на друго място. През 2009 г. за изборите за народни представители бяха издадени близо 41 473. С тях избирателите стават "свободни електрони", които могат масово да се пренасочват в един или друг избирателен район според нуждите на партията. В изборния ден на миналата година изведнъж Рилският манастир стана много желана дестинация за "екскурзианти" с удостоверения, които по пътя се отбиваха да гласуват в Кюстендилско, където кандидат за депутат беше единият от т.нар. братя Галеви - Пламен Галев.

В БСП протестират, че застъпниците, които наблюдават изборния процес в секционните комисии, няма да могат да гласуват на място, а в тяхно отсъствие представителите на останалите партии ще могат да направят спокойно машинациите си. Известно е, че в някои села ДПС решава изборите още между 6 и 7 сутринта.

Забраната за издаване на удостоверения няма да прекрати пренасочването на гласове, което вече ще става със заявления за гласуване по настоящ адрес. По-предвидливите "търговци" вече започнаха да преместват големи групи хора от едно място на друго (за да отговорят и на условието за уседналост), най-вече в общините край морето. Според справка на ГРАО за промяна на адресната регистрация през месеците септември, октомври и ноември само в несебърската община са се регистрирали по настоящ адрес 424 българи - в село Свети Влас са 297, в Равда са 238. В Созопол са се заселили 74 души, но пък в близкото село Габър новите жители са 184, в Зидарово - 112, в Росен - 60. На последните местни избори кметът на Несебър е избран с разлика от 3750 гласа.

Щедро финансирани кампании

+ за всички партии с богати спонсори

Мнозинството повиши горната граница на парите, които партиите могат да похарчат в кампаниите - от 2 млн. лв. на 4 млн. лв., независимо дали се явяват сами или в коалиция. Неправителствени организации като асоциацията "Прозрачност без граници" отдавна алармират, че финансирането на изборната надпревара е много по-щедро, отколкото сочат отчетите на формациите. С повишаването на лимита част от тези пари ще излязат на светло. ГЕРБ създава и регистър в Сметната палата, в който по време на кампаниите участниците ще обявяват дарителите си. Всички преводи над 1000 лв. трябва да се правят по банков път, а пък произходът на средствата да се обявява. Забранява се на фирми да предоставят безмъзмездно офиси, техника или реклама на политиците. През 2009 г. например лидерът на РЗС Яне Янев, който грееше на почти всички билбордове от София до морето, твърдеше, че рекламните площи са му подарък от фирма на симпатизант. Сега той протестира най-яростно срещу новото ограничение.

Вратички обаче остават. Физически лица ще могат да работят безвъзмездно в кампаниите, ще предоставят личните си автомобили или помещения за целта. Трудът или бензинът например няма да се осребряват и не влизат в лимита на общото финансиране. Няма да е чудно, ако партиите приложат познатите схеми със социално бедни, на които се прехвърлят фирми с задължения. Възможно е такива хора да станат фиктивни собственици на коли и офиси, за целта на отчетите в Сметната палата. Или пък един дарител да даде на партията 10 пъти по 999 лв., за да избегне прозрачността.

Опозицията има резерви към безпристрастността на одитния орган - Сметната палата, чиято структура ГЕРБ промени преди две седмици, а президентът безуспешно оспори. "Вместо колективен орган ръководството на палатата вече ще е еднолично и ще работи в полза на управляващите", подозира Мая Манолова.        

 

Само Х за отбелязване на вота

+ за ГЕРБ, - за БСП и ДПС

97 387 бяха недействителните гласове по време на изборите за парламент през 2009 г. само за пропорционалния вот, а заедно с невалидните бюлетини  в мажоритарния общият им брой надхвърли 100 000. Според ДПС и БСП догодина числото ще е много по-голямо, защото управляващите въвеждат само един знак, с който ще може да се отбелязва предпочитанието - Х, и то изписан само със синя химикалка. "Това е мярка срещу контролирания и купуван вот, защото с другите знаци търговците на гласове отбелязваха колко са успели да купят", твърди Искра Фидосова от ГЕРБ. В ДПС и БСП са притеснени, тъй като ще трябва да обясняват на избирателите си, че всяка друга отметка ще направи гласа им недействителен. Освен това заради масовите измами досега се въвеждат и други забрани - да се снима или показва бюлетината с отбелязания глас, да са изнасят листчетата извън секциите. В същото време се премахва общата бюлетина в изборите за Народно събрание, а се връщат старите бели бюлетини за отделни партии. Те ще се разполагат в специални кутии, наречени модулни, които щели да гарантират, че ще отпускат само по една бюлетина на избирател. Но това по никакъв начин не означава, че няма да се повтори практиката на индианската нишка - партиите да раздават предварително попълнена бюлетина на първия от купените избиратели, а всеки следващ да изнася тайно празна в замяна. 

А ето и позицията на една от най-активните неправителствени организации по темата - Института за развитие на публичната среда:

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  u2h2 avatar :-|
  u2h2

  В градовете с районно деление кметовете трябва задължително да се избират. Само ако са избираеми, те ще са отговорни пред избирателите си и това ще ги мотивира да са диалогични и ефективни.
  Чиновниците-кметове ще са "импотентни".

 • 2
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Всичко което е минус за ДПС и БСП на мен ми върши работа.

 • 1984

  Вече по Путински образец започнахме да назначаваме кметове.
  Засега пилотно в малките населени места.

 • 4
  geny77 avatar :-?
  geny77

  Изборността на длъжностни лица е мерило за ДЕМОКРАЦИЯ !

  НЕ това е обаче целта на милиционерско-фатмашката партия ГЕРБ !...
  За тях принципът на единоначалието е властващ , което пък е типично за периодите на култа към личността и тоталиталните общества ...
  Вероятно на безмозъчната част от електората точно това и харесва ?!...
  Дали все още е властваща безмозъчността при електората - ще се види на изборите ...

 • 5
  kamendc avatar :-|
  Камен

  районните кметове вместо да ги назначават централно, най-добре хич да ги премахнат.
  в общ. красно село в софия няколко пъти съм пускал жалби и молби, я за градинка, която са я обърнали на паркинг търговците от пазара, я за подобни неща - няколко пъти нищо не отговарят, а един път отговориха, че бюджета за благоустройство им бил спуснат централно от софийска община и ако догодина имало пари, тогава щели да я оправят.
  не знам въобще каква работа вършат тези кметове и за какво отговарят.

 • 6
  chievo avatar :-|
  Chievo

  Нали по конституция всички сме задължени да учим до 8-ми клас.

  Затова - гласуване само с диплома за основно или по-високо образование.

  И всички проблеми ще се решат от само себе си. ДПС няма да влезе в парламента.

 • 7
  naturisten avatar :-|
  naturisten

  До коментар [#6] от "Chievo":

  И БСП, щото за тях гласуват, предимно платено, неграмотните цигани.

 • 8
  vanfan avatar :-|
  СВОБОДЕН

  СТИГА ЗАБЛУДИ ,ИЗБОРИТЕ СЕ ФАЛШИФИЦИРАТ В КОМИСИИТЕ..
  ИЗХВЪРЛЯТ СЕ ИДНИ И ДОБАВЯТ ДРУГИ БЮЛЕТИНИ ,ПУСКАТ СЕ ОТ ЧУЖДО ИМЕ .. ПОДМЕНЯТ СЕ ПРОТОКОЛИ..

  БЕЗ НОМЕРА НА ПРОТОКОЛИ И БЮЛЕТИНИ НЯМА РЕАЛЕН РЕЗУЛТАТ...

  И ТОВА СТАВА ПО НЯКОЛКО ПЪТИ ,В ЕДНА КОМИСИЯ ,КОЙ КАКВА ВЪЗМОЖНОСТ ИМА .

  ЕДИНИЯТ ПУСКА ЗА НЕЯВИЛИТЕ СЕ..
  ДРУГИЯТ ГИ ПОДМЕНЯ С ДРУГИ..
  ТРЕТИЯТ ПИШЕ НОВ ПРОТОКОЛ..
  ЦЕНТРАЛНАТА НАГЛАСЯВА /ПО ПРИЗНАНИЕТО НА ПРОФ. МИШО/
  ДРУГ РЕЗУЛТАТ И Т.Н.
  ЗА КАКЪВ ИЗБОР СТАВА ДУМА..?????????????????????

  ВСИЧКИ ТЕЗИ ВЪЗМОЖНОСТИ БАХА ОСТАВЕНИ. ЗАЩО.?????


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход