В първи клас

Българските общини се учат как да управляват европроекти. През 2011 г. обаче грешките им досега ще бъдат наказани.

   ©  Капитал
   ©  Капитал

Представете си голямо жълто училище в средата на малко градче в Родопите, поразкъртено и позакърпено отвън, но с видимо нова пристройка. През нейните големи прозорци се вижда модерен плувен басейн, готов да посрещне десетки ученици. Басейнът обаче е празен.

Ако това е картичка, ще прочетем, че градчето е Кирково - малък общински център до гръцката граница, а басейнът е неговата голяма гордост. Струва почти милион, ремонтиран е с пари по европейската програма "Регионално развитие" и е първият в цялата област, включително Кърджали. Когато е отворен през март 2009 г., статия в местния в. "Нов живот" констатира, че "интересът към плуването сред малките в Кирковска община е голям. Някои от по-големите ученици могат да плуват, но друго си е да бъдат обучавани от специалист."


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Едва сега някои разбират колко е абсурдно да кажеш "акъл не ми трябва, пари ми дай." Ето, дали са им пари и ... по-големи проблеми!

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  От "програмите" на брюкселските зелки повече не можеш и да очакваш...
  Практикуването на двойни и тройни стандарти в ЕС до нищо добро не води, както става ясно и от статията.... просто дайте да ръсим едни парета ей така, ден да мине, друг да дойде....

 • 3
  user1 avatar :-|
  user1

  Физкултурният салон в Русе е пристройка към сградата на Английската гимназия, която е на над 100 години и е паметник на културата. Не знам дали това изискване е заложено заради определена фирма, но не е толкова абсутрдно, колкото излиза от статията.

  Иначе темата е "в десетката". В Русе, пак по европейски проект, в момента се ремонтира централния площад, който си беше в чудесно състояние. Ще струва 10 млн. лв. - като си помисля какво може да се направи с тези пари, ако се изхарчат за полезни неща ...

 • 4
  berbenkov avatar :-(
  berbenkov

  Шегата настрана.
  Това не е новина.
  Такава е нашата
  шибана страна!!!

 • 5
  spot avatar :-|
  spot

  В резултат от "прехода" (неизвестно към какво), в редица по-малки общини вече се стига да парадокса инфраструктурата и общото състояние да се подобряват, но хората намаляват катастрофално. Пълно е със заключени жилища, в които никой не живее, тук-там има по някой пенсионер, доста градове в Италия и Испания са приютили български колонии, където също преобладават пенсионери.

 • 6
  molesan2 avatar :-|
  Васил Дакев

  Темата на "Капитал" е удар в десятката.Но колкото и да виниме общините за някаква корупция в усвояването на европейските средства,то едва ли това е основната причина за неблагополучията.Според мен основните причини са две:липсата на административен капацитет в малките общини и липсата или поне нарушена комуникация с централните органи,където също май се забелязва липса на административен капацитет при толкова честите политически метли,които играят там.Колкото и да не ни се иска,отново на дневен ред излиза проблема са целесъобразността от съществуването на малките общини,където просто е невъзможно да се комплектува подготвен административен персонал.Налага се окрупняване,което и сегашните управляващи нямат смелост да го направят.

 • 7
  stavrogin avatar :-|
  Stavrogin

  търгове по смисъла на ЗОП не се провеждат, има процедури, бъдете малко по коректни с терминологията!

 • 8
  sage avatar :-?
  Михал Мишкоед

  Нещо не ми се връзват нещата - хем НЯКОЙ е одобрил и платил по тези проекти, хем същият този някой наказва получателят на сумите за това, че ги е получил с неговото разрешение. Ако проектите са били грешни, неадекватни, не-европейски - кой и защо е одобрил и разрешил плащането по тях, а не го е спрял поради несъответствия? Нека НЕГО / НЕЯ да глобяват; защо ще вземат от Общините??? А бе аз ли съм полудял или тия от ГЕРБ тотално за се побъркали за пари, пари, пари ....

 • 9
  ras16377431 avatar :-|
  ras16377431

  Каква е разликата между Сдружението на общините в България и Асоциацията на общините в България? Кое е по-якото?

 • 10
  enkbg2034 avatar :-(
  enkbg2034

  Обучение или Изпълние?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход