Касим Дал: "Ахмед Доган предаде каузата ДПС" (обновено)

Бившият зам.-председател подаде оставка от ръководството на ДПС

Касим Дал
Касим Дал    ©  Цветелина Белутова
Касим Дал
Касим Дал    ©  Цветелина Белутова

Бившият зам.-председател и организационен секретар на ДПС Касим Дал подаде оставка от централното оперативно бюро на ДПС, съобщиха източници от централата на движението. Според тях Дал напуска само ръководството на движението, но остава член на Централния съвет на ДПС и депутат.

Пред "Капитал" Касим Дал потвърди, че е подал оставката си от ръководството на ДПС.

Заедно с това Дал изпрати и обръщение до структурите на ДПС, в което заявява, че в последната година партията е изпаднала в тежък вътрешнопартиен колапс и небивала изолация. "Основното ми обвинение е главно към председателя на партията, имайки предвид неговите действия и главно бездействия", се казва още в обръщението. В него бившият зам.-председател на ДПС изрично посочва, че "няма амбиции към лидерското място в ДПС", както и че няма намерение нито да разцепва партията, нито да прави нова алтернативна формация.

"Епизодичното появяване на председателя в централата на ДПС и пълното му отсъствие от дейността на парламентарната група възпрепятстват нормалното функциониране на партията в политическия живот на страната", се казва още в обръщението.

И още: "Откровеността ни принуждава да признаем най-тежката последица от поведението на нашия председател - изчезването на общата "Кауза ДПС", която отстъпи място на личните каузи за бързото материално обогатяване, без съобразяване с когото и каквото и да било".

В обръщението до местните структури на ДПС Дал заявява още: "Примерът, който получихме от човека на най-висок пост в партията да се използват безскрупулно властта и хората като употребени салфетки е най-лошото, което можеше да се случи на ДПС"

Според неофициална информация оставката е била депозирана пред председателя на ДПС Ахмед Доган вчера. Депутати от движението засега отказват да коментират напускането и неофициално заявяват, че не знаят за подобно решение, но от доста време са допускали подобен ход от страна на Касим Дал. Засега все още няма официална реакция и от страна на ръководството на ДПС.

В кулоарите на парламента говорителят на ДПС Камен Костадинов каза, че е изненадан от решението на Дал. Но добави, че отдавна вървели "приказки", че Касим Дал обикаля по структурите и обявява как ще създава нови паралелни партийни структури и търси хора, които са недоволни. "Но аз до този момент смятах, че са слухове и интриги. Оказва се, че може би не съм бил съвсем прав", заяви Костадинов.

Дълги години Касим Дал беше зам.-председател на движението и се считаше за дясна ръка на лидера Ахмед Доган. Като заместник на партията той отговаряше за партийните структури на ДПС. Един от застъпниците на концепцията, че ДПС трябва да излезе от рамките на етническия си електорат и да се отвори и за българи.

През януари миналата година при избора на ново ръководство на партията лидерът на ДПС го отстрани от зам.-председателското място, но го остави в ръковоството. (Според устава на ДПС централното оперативно бюро се избира от Централния съвет на партията по предложение на лидера.) Въпреки че остана в ръководството Дал на практика беше изолиран.

Касим Дал е един от основателите на Турското национално-освободително движение в България през 1985 година, за което е осъден и излежава три годишна присъда в затвора. Той е и един от основателите на ДПС, а от 1993 г. зам.-председател на партията. Депутат от парламентарната група на движението четвърти мандат. Автор и вносител е на Закона за досиетата в предишния парламент, който позволи тоталното разсекретяване на досиетата на бившата Държавна сигурност.

Допълнение, четвъртък, 13.01: Основателите на партия ДСП в Ловешкия регион изпратиха открито писмо до медиите, в което изразяват подкрепата си за решението на Касим Дал и искат оставката на лидера на ДПС Ахмед Доган. "Смятаме, че тези събития са естествена реабилитация за елиминираните основатели на ДПС по места през 2001 г., с което лидерът на ДПС Ахмед Доган се постави в условия на зависимост към други политически сили и доктрини, наруши устава на партията и коренно промени националната кауза и приоритети на ценностната политическа система на ДПС", се казва в писмото.

Междувременно от пресцентъра на ДПС съобщиха, че Централното оперативно бюро на движението ще изслуша Касим Дал на редовното си заседание във вторник .

Очаквайте интервю с Касим Дал и коментар на случващото се в ДПС в новия брой на "Капитал" в събота и в петък на capital.bg.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  rikardo avatar :-|
  rikardo

  кораба започва да потъва.

 • 2
  bill_doors avatar :-|
  bill_doors

  Капитал,
  дайте повече информация - кой е Касим Дал, с какви функции е в ДПС, какви са отговорностите му в структурата на партията, по какъв начин е материализирал политическото си влияние последните 8 години?

 • 3
  raimond avatar :-|
  Meister Eckhart


  Касим дал Касим взел.

 • 4
  u2h2 avatar :-|
  u2h2

  Касиме, кога разбра, че Ахмед Доган е предадел? Като паднахте от властта ли?

 • 5
  npaine avatar :-|
  NPaine

  По изнесената информация изглежда свестен човек.

  Дано подадената му оставка е морален акт на вътрешни убеждения, а не по нареждане на висшестоящ офицер (било то на ДС, било то на турските служби).

 • 7
  ivanov avatar :-|
  Ivanov

  Не, не е свестен за съжаление :) Там такива няма. Те са просто една политическа фирма. Както се казва :... а га яди кифтетата ни рива......

 • 8
  moro1 avatar :-|
  moro

  Май тази златна мина, която се отвори пред ДПС при управлението на НДСВ им изигра лоша шега. Доган като че ли се главозамая оттогава и забрави и свои и чужди и от правене на политика и пари, премина основно към второто. Неслучайно Ердоган не пожела да се срещне с него. Надявам се скоро да ДПС да загуби съвсем влияние, защото според мен е една вредна за България партия. Мисля дори Атака няма да им помогне да мобилизират електората си.

 • 9
  evstati avatar :-|
  evstati

  Каква ви е каузата на ДПС-то , бе господа ! ?
  Имате и права и свободи повече от другите.......
  Ами така е , във всяка държава си имат партия на тези, на които все нещо им е виновно , все са репресирани , все са неразбрани и онеправдани и т.н.
  И една шепа тарикати кярят от всичко това.....

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  И аз да отговоря на въпроса дали е свестен Касим Дал - не, категорично не е, макар че думите му за Доган са верни, но и много закъсняли. И вярвам, че това ще се разбере съвсем ясно през следващите дни, а защо н и с помоща на Капитал - като факти и събития...
  Предлагам ви да хвърлите поглед на една хубава статия:

  Милиционери станаха милионери
  2011.01.10 4 коментари
  Автор: Христо Марков

  Българският ХХ век бе белязан от преврати: антитоталитарен през 1923 год., прототалитарен през 1934 год., комунистически през 1944 год. и вътрешнопартиен през 1989 год.
  За последния преврат имаше сериозен спор в началото на 90-те дали е демократичен, дали социалистически, дали антиживковистки или е някакъв друг – перестроечен, например.

  Сега вече сме наясно, че преди повече от две десетилетия комунистическата партия в България реши да си спретне вътрешна промяна и както всичко при тях тя се изрази със смяна на лидера, т.е. изпусна се парата контролирано. В резултат – БКП се оказа най-подготвената комунистическа партия от всички нейни посестрими в бившия Източен блок. На персонално, генеалогично ниво тук промяна не е настъпила, ако не отчетем биологичния часовник. Просто поколенчески старата комунистическа партия се е обновила, червените кръвни телца са сменени с нови, така да се каже. Тежките комунистически фамилии Живкови, Станишеви, Бокови, Пръмови /в нея блести комисарката Меглена/, Пирински, Велчеви, Танчеви са в управлението на страната, дори си живеят на същите места, където ги е сварил 10 ноември. Други от тези фамилии са в „национално-отговорния бизнес“, като един от последните шефове на ДКМС Евгений Узунов, който е „влиятелен банкер“ или последния комсомолски лидер Иван Атанасов, който бе шеф на Пътния фонд. В крайна сметка дори „Кремиковци“ е същото бреме за държавата.

  Оня красив и бурен „вятър на промяната“, който отнесе Берлинската стена и Чаушеску, Югославия и Ярузелски, СССР и ГДР, мина през републиката българска като лек и много миризлив повей с дъх на зловещата ДС, назначените милионери, самоцензурата, поръчковите убийства, демографския срив, турбо-чалгата, циганските своеволия, парвенющината и мега-корупцията.
  Равносметката ни е ужасяваща, защото този вятър не можеше да ни подмине, защото светът се променяше с дни, защото още на 16.01.1988 год. в гр. Септември политическия затворник № 1 в света Илия Минев бе създал своето НДЗПЧ, по-късно се появиха Клуба за защита на Русе и Екогласност, Комитет 273 и Подкрепа, съживяваха се БЗНС-Никола Петков, БСДП и ДП, защото „Свободна Европа“ стана по-популярна от „Хоризонт“, а Рейгън спечели битката с Империята на злото – СССР. Равносметката ни е ужасяваща, тъй като българина след 21 год. се пита как стана така, че сме най-бедната страна в ЕС, най-корумпираната, най-бързо изчезващата нация в Европа, как стана така, че през 2007 год. имаме по-малко засята земя, отколкото след Първата световна война, как стана така, че сме с най-много наркомани на глава от населението, а за проститутките да не говорим. Питат се останалите в Родината какво стана, че за последните 15 год. има у нас най-много поръчкови убийства от всички страни-членки на ЕС. И в същото време най-много луксозни автомобили и яхти… Въпросите нямат смислен отговор за българина, освен за Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, които гордо обявиха края на прехода. За тях, разбира се. БКП ли бе най-подготвена за прехода или опозицията ни се оказа най-неподготвената?!

  Можем и да получим някакви отговори след десетилетия, ако въобще ги получим, защото балканците се славим с недовършените дела, с палиативните решения и доволствата от изкуствения блясък на ерзац ВИП-овете. По-вероятно е да не ги получим, обаче.
  Истината е, че „млада България“ и улицата през 1989 год. акумулира енергия за промяна, за радикална промяна, че избухна „гневът на роба“, но водачите не бяха на нивото на „улицата“ или не искаха да бъдат. Вместо да вземат властта на 14.12.1989 год. новите лидери на СДС ни подсетиха да се прибираме по къщите, за да видим „как ще се отрази протеста по телевизията“/Ивайло Трифонов/. Да, направиха го от балкона на Студентския дом в София, когато „властта се търкаляше по улицата“ – така написа един анализатор. „Градът на истината“ и студентските стачки свалиха нелепия президент Петър Младенов, но не промениха посоката на „промяната“. Националната стачка свали Луканов, но остана неговия мораториум по външния дълг. В същото това време по друг път вървяха ГДР, Полша, Чехия и Унгария. В тези страни протестиращите не обградиха Парламентите, а блокираха сградите на тайните служби, на ЩАЗИ и Секуритате. Дали в тези мрачни и зловещи помещения не са се криели истинските архитекти на „прехода“? Изглежда, че чехите и унгарците, даже румънците са били прави в ония „първи дни“, защото и след две десетилетия сме единствената страна в ЕС, в която не се проведе дори символична лустрация, а да не говорим, че само тук и никъде другаде бивши доносници на политическата полиция могат да станат депутати, министри и даже президенти/Гоце Сирищника/. Цялото ни „обществено-държавно“ устройство заприлича на юдинско хоро, което няма край.
  Само още веднъж хората събраха сили да изхвърлят властимащите. През 1997 год. вярващите и гневливите подариха управлението „на тепсия“, а новата власт роди уродлива приватизиция, РМД-та, Гаражите и Надето Михайлова, Славчо Христов и Олимп, Богомил Бонев и Никола Филчев. За доносниците и техните механизми отново не остана време. Стигна се до 2001 год., когато това управление „на тепсия“ бе пометено от един ерзац-цар с глупотевини от рода на „800 дни и нов морал“. Тогава се откри и широко пътя на безнаказанието и нищоправенето, защото новите управници не бяха толкова глупави и прецениха, че обществената енергия след 1990 и 1997 год. вече няма да подари властта, че течението ще ги остави до края на мандата. Хората не простиха проиграването на мечтите, защото гладуваха и студуваха за много малко – за справедливост, която не получиха/Ив. Костов от стълбите на храма – „Няма да ви излъжем!“/. Някаква нова справедливост се отля в имотите и горите на бившия цар, в джобовете на разни ченгета, мутри, колбасари, псевдо-юпита, партийни секретари или просто обикновени престъпници и проститутки, обявени за новия ни елит, за „национално-отговорен капитал“ или вип-персони. Хората не получиха „своята малка справедливост“ и можещите поеха към чуждите пазари, а пенсионерите чакаха подаяния от Масларова или Станишев за поредните 20-30 инфлационни левчета.

  Удивлението от сбърканата „промяна“ и „преход“ роди този тежък въпрос „Какво стана?“. Защото никой от „дежурните интелектуалци“ /основни представители Левчев, Дончев и агент „Бор“=Тошко Тошев/ още не може да обясни как така две десетилетия сме най-бързо намаляващата нация в света, как възпроизвеждаме повърхностни гласоподаватели, които се самоубиват с търгувани гласове, как така Райна Кабаиванска и Гена Димитрова бяха заменени в ценностната скала на българина от Азис и Галена, как така група идиоти унищожава Черноморието – едно от най-красивите кътчета на земята и как така го нарекоха „спа и уелнес туризъм“, как така този строителен башибозук разсипва красотите на Пирин, Родопите и Рила и кръщават всичко това „зимен и конгресен туризъм“, докато правителството на Дмитриевич пращаше пенсионери на зимно море – да се поизкъпят в студа, та дано не дочакат другата пролет. Сега не мога да си обясня как един елементарен тетевенски помак, обслужвал години наред партийни велможи и милиционерски шефове се превръща в национален мъченик с претенции да замени Гоце Президента – формен граовски елементарник. Не спирам и да се питам как така аристократичния и витален Пловдив стана собственост на един северняшки свинегледач като Гергов и се управлява от наследник на служител от ДС като Славчо? Ами да споменавам ли неповторимия природен експеримент и партиен шеф Мара Мисса?! Тя няма свършване…

  Единственият жив български гуру и европейски интелектуалец Светлозар Игов казва на едно място,че всъщност комунистите са постигнали мечтата си, сочена още от класиците Маркс и Енгелс, а тя е: „Пролетариите да станат буржоа“. Да, по парадоксален начин, но я постигнаха. Синът на слезлия от планината чавдарец Дмитрий Яковлевич бе премиер и приятелката му въртя кълки в бляскаво лайф-стайл предаване; осиновената щерка на полуграмотния Янко бе видна депутатка и собственичка на фешън модна агенция; наследниците на селско-стопанските труженици са видни анализатори на финансовия пазар, а бедното комсомолче Банев е българския Онасис. Така че – българският преход изпълни мечтата на пролетариата в цялост. Като добавка – гоцеделчевският безработен адвокат Праматарски вече има къща до посолството на САЩ с басейн на покрива. Ама какъв символ само, нали!? Басейн на покрива! Мечтата на всеки комунист – „Работникът да стане капиталист“.

  Обяснението на „Как така се случи?“ след 10.11.1989 год. има, поне според мен, две обяснения. Едното като проблясък, другото като смешно разделяне с миналото. Първото е на неповторимия Игов и гласи, че „Народ от роби ражда водачи лакеи“, а комичното е, че на същата тази дата 10.11. през 1982 год. си е отишъл от тоя свят Леонид Брежнев – дали дейците на ЦК не са проявили и въображение и подсказали на Живков, че времето му е изтекло с това на съветския пръв ръководител? Второто е по-сериозно и зловещо – на тази дата от 1962 год. в СССР официално като празник се чества … Денят на милиционера. Затова ли толкова милиционери, като о-бозе почившия Кюлев, станаха милионери??? Май и двете обяснения са приемливи.

  Такива размисли ми се завъртяха в главата тези дни в началото на годината, докато се запознавах с наследството, което са ни оставили другарите от Държавна сигурност – досиетата. Страшна работа, гнусотия тече на талази от тези странички! Ако имате възможност се разходете до тази сграда на „Врабча” 1, поискайте проверка за себе си, ако няма данни имате възможност да се запознаете с папка на вече обявените доносници – направете го. Постепенно ще започнат да ви се проясняват събитията и манипулацията, в която живеем вече десетилетия. Ама защо ли давам съвети и ги пиша тези работи? Остана ли надежда вече у някой? Дано 2011 г. е по-смислена – как мислите?!

  Източник: http://www.frognews.bg/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход