Обречени на инфлация

България е обречена на висока инфлация, но засега без шокове

Всяка година инфлацията прави парите ни по-малко ценни и вдига цените на стоките и услугите, които купуваме. Което е най-малкото неприятно.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
22 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 27
  • + 30

  Каква инфлация, какви пет лева....? В България 30% от бизнеса минава на "тъмно" т.е. не генерира практически инфлация, а още поне 10-15 въобще не минава през паричното обръщение... "Прасето от наште" и "виното на стария" в кой паричен оборот го слагате и каква инфлация генерира?
  Па и "боднеш клечка, пиеш вино"..... не я мислете България от към инфлация, гледайте да не се пръкне нова виденка и да катурне валутният борд, а и разни алафранги-натегачи да не вдигат много мита, такси, акцизи и данъци......

  Нередност?
 • 2
  dnevniklive avatar :-|
  dnevniklive
  • + 38

  Ще се надуе още повече инфлацията. И "най-веселото", тези заради които имаме инфлация, сега искат да се индексират с нея:
  "Ако инфлацията е повече от 4-5%, би трябвало да се включи в ценообразуването на електроенергията, каза председателят на ДКЕВР: http://www.investor.bg/news/article/110795/332.html

  Нередност?
 • 3
  mirohero avatar :-P
  mirohero
  • - 7
  • + 34

  "В случая изборът на продавачите, противно на икономическата теория, бе да компенсират намаляващите си приходи чрез по-високи цени."

  От моя опит, малките продавачи по целият свят компенсират намаляващите приходи с увеличаване на цените, и ако банкрутират поради спадащите продажби, просто започват друг бизнес. Или други търговци се появяват на тяхно място. Икономическата теория затова е теория, щото по-често нещата се случват "противно" на нея, особено ако се прилага в частни случаи. Теорията работи при икономически конгломерати като Тойота или Интел, но пазарът в БГ няма такъв обем, че да се генерализира.

  Нередност?
 • 4
  dimhristov avatar :-|
  dreamer
  • - 4
  • + 23

  До коментар [#3] от "mirohero":

  то това си е отдавнашен трик на нашите търговци. като продаваш на по-високи цени постигаш относително същата печалба като си прехвърлил много по-малко кашони със стока. този тарикатлък си идва още от преди демокрацията, когато всеки се опитваше да се оправи с колкото може по-малко работа

  ако човек си направи труда да анкетира продавачите на който и да е пазар ще види че повечето мислят така. а през тоя пазар са минали и доста от днес по-големите фирми навремето в зората на демокрацията. и разбира се не по различно мислят и онези, които някога получаваха куфарчетата с пари от партията, много от тях почнаха пак през пазари, минимаркети и барчета.

  Нередност?
 • 5
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip
  • - 9
  • + 19

  Kазана дума -Хвърлен камък -слуховете имат тенденция да се самоподхранват от "само себе си " остава да чакаме само .
  Базирате прогнози за инфлация на какво ?
  - Някой каза ? някой чу ?
  най вероятно .. Директора на пикадили ?
  Шеф зърнена асоциация ,директор снабдяване Белла ?
  Покутрително но най вероятно в часовете по икономика сте били заета с маникюр,педикюр...
  може би сте под натиск или с взаимен интерес с некомпетентните ви редактори от писането на глупости трудно ми е да дефинирам но
  Инфлацията в българия е волатилна и неконтролируема точно поради некомпетентни писания самоподхранващи и пренасящи инфлационни очаквания.
  Ако производителите в Бг са статистически погледнато за мащаба на дървавата с-нищожно малки то другият факт по важният и ужасяващ е именно че те в 99,999 % от тях квалифицират за медицинския термин "Олигофрени" без да влагам лош умисъл в термина и персонално лоши чувства .
  Състоянието е принципно безнадеждно ,дължи се предимно на генетични аномалии в развитието.
  С така изложената поръчкова статия на капитал е напълно възможно подобен индивид с дадената диагноза опериращ в зърнодобив ,въгледобив и лебопроизводство дори и с засегнатият си умствен багаж да види,или да му птедадат статията ви с което да реши че е чиста проба монета
  Тук влиза в действие и тотално обърканата и изкривената пазарна логика на всички субекти в производство и продажби на БГ пазара ,аномалиите в ценообразуването и откаченият % на печалба за бг.
  Неизлечимо болните субекти прочитат и решават да вземат обосновано ,основателно решение да вдигат цените на хляба до 5 лева .
  Два телефонни разговора с останалите монополни Диагнози в сектора и разговора добива измерение :
  чух , щъ скачъ ? аре да деуствуваме ? Пиши го в КЪПИТАЛЪ аъ .Колко да дигнем ОК ?
  В нормална държава и свободна конкуренция хората престават да купуват скъпият хляб ,минават на евтини алтернативи ,икономиката не търпи паразитите и те фалират .
  В ненормална страна с аномалии в ценообразуването и монополен пазар на всички стоки тези няколко медицинско освидетелствани о... Ще контролират пазара
  Инфлацията ще се породи целенасочено договорено спекулативно заради тези картели и монополи .Единственият губещ е потребителя и вашата заплатка дано го осъзнавате .
  Пшеница ,ЗАХАР ,Олио ,горива ,суровини
  Всички растящи цени в бг в момента нямат никаква солидна пазарна обосновка,не следват никаква ама никаква пазарна логика .
  Растежа им не се базира на пазарни флуктуации в международните стокови борси и цени а на слухове като вашите
  Дизеловото гориво по нормалната логика за бг трябва да е 20 % по евтино от бензина който е е 91.29$ в момента
  Пшеницата и хляба също .Изводите сами си ги направете за
  Газ,храни,електроника и пр.
  И тук идва резонно въпроса чий интереси Вие обслужвате и мисля че отговора е ясен .
  Единственният начин за да се защитите от инфлация е да генерирате възвращаемост повече от темпа на инфлацията .
  За момента имаме фиксирани безрискови депозити от 9 % на годишна база в токуда банк с 27 % възвращаемост .
  Фондовият пазар ще е краткосрочно силно рисков и с отрицателна възвращаемост а втори риск за БФБ е компании тип мостстрой.
  Пенсонните фондове са абсолютно ненадеждни за защита от инфлация в аспект че чистата загуба на портфолиото на клиентите им е в размери в фрапиращи случаи до минус 70 % от цялостното портфолио .
  Златото е изключителен балон който също изисква крупни суми и не носи възвращаемост а по скоро се очаква корекция

  Имотният сектор -отрицателна възвращаемост очакван спад в цените и силна корекция до пазарните нива на оценка

  Нередност?
 • 6
  mirohero avatar :-|
  mirohero
  • - 1
  • + 24

  "За момента имаме фиксирани безрискови депозити от 9 % на годишна база в токуда банк с 27 % възвращаемост . "

  Момко, нещо не е както требе с тези проценти по депозити, по света са 10 пъти по-ниски...поне. Ако на теб банката ти гарантира 10%, бизнеса, който бянката финансира трябва да изкарва нетно 50%, да те светна. Такава норма на печалба даже и в търговията с наркотици го няма, така че прави си изводите сам кое колко ти е гарантирано.

  А цените на храните и горивата растат навсякъде, в комбинация с мораториуми по износ на храни от основни производители като Русия и Индия, Малайзия...Официално инфлацията не скача никъде, щото никой не променя кошницата при изчислението й, в която реално все по-голям дял имат основни потребителски стоки. Тази статистическа игра я играе и ФЕД в САЩ, и ЦЕБ в Европа. Иначе казано, като ти трябват като потребител повече пари за храна, заделяш по-малко за дрехи, компютри и прочие - и ето цените на стоките влизащи в изчислителния индекс падат, щот няма покупателна способност за тях. Официалните инфлационни индекси също падат, щото "волатилните" горива, храни и ипотеки/наеми са изключени от изчислението им :):), а аз не съм видял бензина да е поевтинял до ниво 2005-а година например.

  Отделна тема е, че когато имаш валута в паричен борд, внасяш инфлация и инфлацията на държавата приемник расте по-бързо от държавата с валута-котва. Този механизъм е добре разработен теоретично и доказан практично с бордовете в Латинска Америка. Така че, да - статията има резон.

  Нередност?
 • 8
  bbc avatar :-|
  BBC
  • - 1
  • + 7

  Инфлацията влече със себе си вдигане на лихвите. Това ще доведе до изчезване на междубанковите кредити с лихва близка до нулата ...

  Нередност?
 • 9
  yuriiprodanov avatar :-|
  Юрий Петров Проданов
  • - 4
  • + 21

  Нещо не разбирам. Инфлацията е нещо изключително просто и представлява нарушаване на баланса между паричния ресурс в обращение и наличните стоки и услуги на съответния пазар в посока към увеличаването на паричния ресурс.
  Втори момент - увеличаването на цените си има неинфлационни причини - увеличаване на акцизи, цени на енергиийни източници и пр.
  При положение, че България е във валутен борд, то единственият инфлационен фактор би бил свързаността на икономиката ни с пазари, където има инфлационен натиск. Но, доколко сме свързани с тях чрез нашия износ?!
  И още - у нас отдавна липсва възможност за нарастване на паричната маса - за разлика от времето на Виденов (класическа инфлация, ала "Черният обелиск") - сега държавата не печата пари.
  (Осведомените знаят, че увеличаването на износа ни в последната година към държави от ЕС се дължи на различни схеми за източване на ДДС чрез фиктивен износ на зърно, метали и пр., но това е една друга тема.)
  Един от класическите икономисти на 20-век казва, че: "търсенето на причините за инфлацията в нарастването на цените е нещастие"
  В заключение ще кажа нещо. Разбрах едно нещо в живота си - икономическите механизми са прости и ясни. Финансисти, банкери, брокери - представителите на "търговията с пари" клатят лодката на реалната икономика, търсейки високи норми на печалби в непроизводствения сектор (търговията с пари). Скрити зад загадъчността на сложни термини за финансови инструменти, скъпите си вратовръзки и обикновената човешка алчност докарват нещата до катастрофа.
  Не мога да разбера обаче, как такова елементарно нещо не влиза в главите на нашите журналисти, (към които за нещастие принадлежа) та продължават да говорят за инфлация в ситуации като нашата сега.
  Поздрави за всички читатели на Капитал


  Нередност?
 • 10
  emiivailia avatar :-|
  emiivailia
  • - 9
  • + 7

  А на вас кой Ви каза, че като сме във валутен борд те не печатат пари,това ,че нямат право не означава че не печатат,помислете логично при една и съща маса пари цените непрекъснато се вдигат,би трябвало всичко да замре без пари а като гледам варна и софия не е така

  Нередност?
Нов коментар