Енергетика и лошо управление

Доклад на Центъра за изследване на демокрацията прави обобщение на проблемите в енергийния сектор

   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

В енергетиката липсват ясни цели, политиката е непоследователна, пренебрегват се финансовите анализи, секторът е непрозрачен, липсва отговорност и съществува ненаказуемост. Това в едно изречение характеризира управлението на енергийния сектор според доклада на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) "Енергетика и добро управление – тенденции и политики".

Обзорът на сектора, изготвен от ЦИД на базата на експертните мнения на различни специалисти от сектора, дава доста мрачна картина на държавното управление в енергетиката. Голяма част от тях са известни с критичните си по принцип мнения към енергийната политика на България, но въпреки някои нюанси, анализът им на фактите трудно може да бъде опроверган.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично
  • + 14

  Домакинствата ни ползват средно 40% повече ел. енергия от средното за ЕС.
  Промишлеността ни ползва средно 50% повече ел. енергия от средното за ЕС.

  Ако ги оптимираме тези параметри само с 10%, ще излезем толкова далече от заложения растеж на потребление на НЕК, че тогава ще е вече .... няма такава дума, която да опише последствията от строежа на Белене.

  И само да спомена : на европейския енергиен пазар често се случва мегаватчас пикова ел.енергия да се продава на космически цени - от сорта на 3000 до 5000 евро. Базовата ел.енергия обаче е стабилна - 35-50 евро за мегаватчас.

  И ние умниците вместо да си направим съоражения да продавам пикова енергия на съседите и да ударим кжоравото на печалба, ние строим втора атомна, сякаш сме удвоили територията на България.

  Това си е моето мнение, а ако някой не ми вярва за данните, които написах - да отиде да ги провери!

  Нередност?
 • 2
  b52 avatar :-|
  B52
  • + 2

  "В енергетиката липсват ясни цели, политиката е непоследователна, пренебрегват се финансовите анализи, секторът е непрозрачен, липсва отговорност и съществува ненаказуемост. "

  Това казва всичко! Пусто за сега няма сигнали че Помпиерът 6те разсече възела на зависимости, които така са оплели "държавата" че ядрената мафия се храни безнаказано за сметка на данъкоплатците и потребителите на ток.

  Песимистично съм настроен поради отсъствието на аргументиран дебат в об6теството. Удря се на емоции, а там манипулацията е много лесна.

  Нередност?
 • 3
  weinlock avatar :-|
  weinlock
  • - 1
  • + 1

  Твърдението за високата енергийна интензивност на българските домакинства и промишленост се оказва мит. Напротив, изследванията показват, че българските домакинства потребяват около 40% по-малко от енергията ползвана от домакинствата в средно европейски ниво. Като е отчетено, че това става за сметка на качеството на живота.

  Българската промишленост също се характеризира с нарастваща енергийна ефективност във всички браншове с изключение на транспорта. Тук има една особеност, която ще бъде коментирана по-долу.

  Но България непрекъснато бива сочена с пръст, че е изключително неефективна в енергийно отношение, а това всъщност е много несправедливо, предвид фактическия енергиен недоимък в който живеят българите. На практика неимоверно е висок дялът на цената не енергията, която плащат българските домакинства, съотнесена към техния доход. По този негативен показател България е на първо място в ЕС, въпреки че по социални съоображения цената на енергията в България все още се поддържа изкуствено ниска в сравнение с Европа.

  Проблемът с който се спекулира така щедро е, че енергийната ефективност се измерва показателят "нефтен еквивалент на единица произведен БВП". Логично е, че по този начин недостатъците на БВП като измервател за производителност манипулират оценката на енергийната ефективност. Това е твърде очевидно и се отнася не само за България, но и за всички по-бедни страни. Цифрово българите потребяват по-малко енергия от средното европейско потребление, но пък печелят много по-малко от средното за Европа, поради което излиза, че в България енергията се прахосва.

  Тук е мястото да се спомене, че въпреки безспорния напредък на енергийната ефективност в българската индустрия, непрекъснатото повишаване на тази ефективност също в голяма степен се дължи на икономическия смисъл на понятието. Факт е, че за последните 10 години принадената стойност реализирана от българската индистрия непрекъснато се повишава, във връзка с което пък пада енергийният еквивалент на единица печалба, при фактически покачваща се консумация.

  Поради тези причини е некоректно категоричното обвинение към България в енерийно прахосничество. Наистина, неопосримо е, че има още много възможности за увеличаване ефективността на енергийното потребление у нас и те трябва да се преследват.

  http://www.utilities.bg/show.php?storyid=797491
  http://taskoermenkov.com/files/50.pdf

  Нередност?
 • 4
  stg avatar :-|
  stg
  • + 5

  съвсем нормално е да няма икономическа обосновка на проекта Белене, тък като няма никаква икономическа причина да бъде построена такава централа

  Нередност?
 • 5
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi
  • + 1

  Искам само да споделя, че към момента не ползвам услугите на Топлофикация, но имам "служебни" 400 киловатчаса топлоенергия! Не съм сигурен, но предполагам че този показател влиза в тези сметки... Същевременно имам 600 киловатчаса електроенергия, която ползвам за всичките си реални нужди. От това правя извод, че виртуалните киловатчаси на Топлофикация наистина могат да изкривят статистиката... Жилището ми е топлоизлолирано, отоплявам се с климатици последно поколение, които разходват енергия колкото няколко лампи. Всички останали електроуреди са А+, но какво значение има, когато Топлофикация виртуално почти удвоява разхода ми...
  Смятам, че тези статистика за енегоефективността на българските домакинства са абсолютно изкривени и не отразват реалността!

  Нередност?
Нов коментар