Безлични данни

За да спре злоупотребата с ЕГН-та и лични карти, трябва хората да познават правата си и активно да ги защитават

Може ли мъртвец да иска референдум? Оказва се, че може. В подписката на "Ред, законност и справедливост" за свикване на референдум агентите на ДАНС откриха цели 53 "мъртви души".

Може и да ви прозвучи абсурдно, но това всъщност е добра новина. Защото най-после един голям обществен проблем стана видим и за политиците.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


98 коментара
 • 2
  a3 avatar :-|
  аз

  аз лично си мисля, че проблемът е в много по-голям от налагане на санкции. аз имам договор за наем в който фигурират всичките ми данни по лична карта, заедно с тези на хазяина. и двамата притежаваме копие и двамата ли трябва да се регистрираме за администратори на лични данни? да не говорим за това, че в договорът ми с банката има упоменати личните данни на лицето упълномощено да представлява банката. да продължавам ли с търговския регистър, например? да не говорим, че унищожаването в определени случаи е невъзможно, ако личните данни са част от документи, които следва да се пазят в архив (данни за бивши работници, фактури, договори, т.н.). като цяло в българия е невъзможно да се направи смислена закон за защита на личните данни, защото толкова много друи законо и практики си остават непроменени....

 • 3
  mrraff avatar :-|
  Vencislav Dimitrov

  Добре де, ама на фона на темата, защо вашият сайт ме пита разни неща като откъде ползвам интернет и т.н.?

 • 4
  afektiranzritel avatar :-(
  спейс мен

  някой правил ли си е труда да отвори Търговския регистър? Нямам какво да добавя повече...

 • 5
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Пред всеки един друг член на обществото или икономически агент ние се легитимираме с личните си данни но нали точно за това са измислени, ролята им е точно такава. От това следва, че за да се минимизират рисковете от злоупотреба не трябва да се търси решение в скриването на личните данни а в изработването на система, която да защити легитимацията ни от възможност за неправомерна употреба. Система която да направи по-сигурна самата ни легитимация защитена от фалшифициране.

 • 6
  huku avatar :-?
  Huku

  "Единственият начин да се намалят злоупотребите минава през изграждането на култура в тази област, а за да се случи това, трябва да има повече практика. Това ще позволи да се видят слабите страни в закона за защита на личните данни, конфликтите му с други разпоредби и те бъдат изгладени."
  ?!?
  Това ли е извода от: "...тези дружества се чудят кой закон да нарушат - този за счетоводството или закона за защита на личните данни."?!
  Кой закон е от "вчера"? Този, за счетоводството или този, за защита на личните данни?
  ...и то, ако противоречието беше само между тези двата, с мед да го намажеш...

 • 7
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Само да попитам защо трябва на сметките за стационарен телефон от Виваком и мобилен телефон от М-тел трябва да изписват трите имена, пощенски код, населено място, пълния адрес, пълния телефонен и мобилен номер. За да не се обърка някой ако погрешка получи в пощенската си кутия моята сметка ли? И в моятат са пускали чужди сметки и съм унищожавал писмата. Няма да хукна да търся непознат адрес я! Ама пък не винаги паля камината и трябва да дера.
  ВиК и Еон премахнаха пълните данни от фактурите за физически лица. Но пак ме притеснява изписването на трите имена.
  Напълно достатъчно е име и фамилия, а ако има номер на телефон, последните цифри да не се виждат.
  Отделно получавам на мейл предложения за специализиран софтуер, участия за семинари в моята област, а върха на нахалството беше една покана, с лично обръщение към мен. В трите случая нямам представа откъде могат да знаят с какво точно се занимавам на работа, но подозирам откъде могат да са взели данните. Подавам служебни данни на фирмите с мои данни по към НАП и НОИ като длъжностно лице.
  За НАП да кажа ли, нищо че са голяма институция, съхраняват цялата информация за всеки в персоналния регистър. Преди години пуснах данъчна декларация за някакви стотина лева по друг договор освен трудовия. Имах глупостта да впиша и мейл - искаха, ми имам бе, точно три имам, що да не напиша представителния. И всяка година получавам едно официално писмо с любезното напомняне кога трябва да си подам данъчната декларация за доходите, нищо че пишман станах с оная дребна сума и повече не се занимавам със законни допълнителни доходи. А в същото време обаче пропускат да ми напомнят едни 10лв с лихвите за здравна вноска от 2009г.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  Още с пререгистрирането си в ТР заявителят попълва задължителна декларация по чл. 14, която гласи "Аз, ..., роден на........., живущ на....., с ЕГН........., лична карта номер............." декларирам истинността на заявените обстоятелства и документи. Тази деклариция се сканира и става видна за всички потребители на мрежата во веки веков.

 • 9
  vladimiryosifov avatar :-|
  Владимир Йосифов

  Здравейте, в края на миналата година нотариус, с който се виждам за първи път и не знае що за човек съм, ме остави за повече от 10 минути сам в кантората си.
  Това е опасно !
  Всеки, който борави с чужди данни, документи и информация Е ДЛЪЖЕН да бъде параноик !
  Защото иначе има риск за невинни хора .
  Вижте клипа:
  http://www.youtube.com/watch?v=BKed9CZ7WxM

 • rapidfire

  А ми здаваха въпроси, защо така се противя на събирането на биометрични данни, ако "съвестта ми е чиста".
  Някой да си дава сметка какво може да се направи с тях?
  На тези, които са си дали пръстовите отпечатъци - честито.
  А Шенген ще го гледаме през крив макарон.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход