Наистина мобилни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Наистина мобилни

Около 70 души протестираха срещу политиката на мобилните оператори и КРС

Наистина мобилни

Със закъснение държавата убеди мобилните оператори да премахнат автоматичното подновяване на договорите

Андриан Георгиев
10121 прочитания

Около 70 души протестираха срещу политиката на мобилните оператори и КРС

© Цветелина Белутова


"Нямате неплатена фактура"

Проблемите с билинг системата на "Мобилтел" продължават, сигнализират читатели на "Капитал". От компанията отказаха коментар точно колко души не могат да проверят сметката си към оператора в момента. Проверката, която абонатите сега могат да извършат, е да се обадят на *88 и да чуят "Нямате неплатена фактура", обясняват от "Мобилтел". Няма информация колко хора не са получили своите дългове за стари периоди, нито кога ще приключат проблемите с билинг системата. Междувременно някои абонати се оплакват от надписани сметки, други от неправилно изчислени кредитни лимити, а обслужването на трети потребители отнема по-дълго от нормално. Не е ясно на каква сума възлизат несъбраните сметки на потребителите, но от "Мобилтел" отговарят, че е в рамките на техните очаквания.

Няма sim-карта - няма проблем

Всеки човек да има не повече от три предплатени SIM карти - по една за всеки оператор. Това предложи в началото на седмицата Веселин Божков, председател на КРС. Оправданието за нелепата идея са "зачестилите криминални деяния, извършени чрез предплатени SIM карти". От началото на 2010 г. операторите продават ваучери само срещу име и ЕГН. Новата регулация допълнително ще ограничи правото на избор на потребителите и операторите са против нея.

На практика към момента липсват данни от МВР и КРС какъв е броят на извършените досега справки за SIM карти и ваучери, както и тяхната ефективност в борбата срещу престъпността. Новото предложение на Божков е по-скоро знак, че регистрацията на предплатените SIM карти не дава резултат в разкриването на престъпления. Още повече че сегашна практика на "Виваком" показва по-рационален подход към проблема. От бившия държавен телеком коментират пред Mediapool, че винаги предупреждават, когато се съмняват, че става въпрос за измама. Към момента в компанията има около 800 лица, на чието име са регистрирани над 10 предплатени мобилни карти, около 45 души са с над 50 номера, а тези, които притежават над 100 предплатени SIM карти, са 35.

Категорично "Не". Само преди два месеца това беше безапелационният отговор на Андреас Майерхофер, изпълнителен директор на "Мобилтел", на въпроса ще отпадне ли автоматичното удължаване на договорите с мобилния оператор. Обяснението беше, че едностранното продължаване е "удобство за клиента". Според него компанията няма физическата възможност поотделно да преподписва договора с всеки от своите над 5 милиона абонати.

През изминалата седмица обаче и трите оператора се разбраха да оставят в миналото тази спорна практика. Това трябва да стане факт през следващите два месеца и ще важи за всички индивидуални и бизнес клиенти - досегашни и нови. Все още не са ясни конкретните законодателни промени, на базата на които конкуренцията би трябвало да се увеличи. Новите условия на практика означават, че като закупите телефон с промоционален абонаментен план за 12 месеца, след като те изтекат, може да прекратите договора във всеки момент, без да плащате неустойка.

В момента "Мобилтел" и "Глобул" автоматично удължават договор с всеки клиент, ако той изрично не е подал предизвестие месец преди изтичане на документа. В такъв случай, ако той иска да смени своя телеком, трябва да плати неустойка. Само "Виваком" не продължава автоматично договорите за някои мобилни и стационарни телефонни услуги.

Решението за отмяна на автоматичното продължаване идва след серия жалби на потребители в Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за защита на потребителите. Недоволството от тази практика на телекомите тлее отдавна, но лумна с нова сила заради бюрокрацията около пренасянето на номерата от август насам.

След като КРС разпореди, че трябва да има по-бърза процедура за смяна на оператора при запазване на номера, броят на жалбите на потребители се увеличи заради постоянните "технически пречки", с които се сблъскваха операторите. От август насам потребителите са подали над 600 сигнала в КРС заради затруднената преносимост. В крайна сметка недоволството от блокиралата процедура за пръв път сега успя да излезе от интернет и се превърна в работещ потребителски натиск върху операторите.

Проблемът се разгоря с нова сила през септември, когато "Мобилтел" започна да сменя своята билинг система и добави към нея софтуер за управление на връзките с клиенти. Изпълнението на проекта се проточи, фактурирането на потреблението започна да закъснява и много абонати на "Мобилтел" нямаха достъп до своята сметка.

Повече от четири месеца след началото на обновлението на софтуера неизвестна част от потребителите на "Мобилтел" все още не знаят колко точно дължат на оператора. Затрудненото обслужване на оператора стигна дотам, че ако искате да прекратите договора с компанията, не може да го направите, защото не сте си платили задълженията, за които нямате информация.

От "Мобилтел" опровергават тази информация: "В настоящия момент, ако клиент на "Мобилтел" иска да пренесе номера си в друг оператор и няма излязла фактура, ние го пускаме без да заплаща или чака; ако даден клиент  иска да се пренесе в друг оператор и има излязла фактура, която е в срок, го пускаме без да плаща; ако даден клиент иска да се пренесе в друг оператор и има излязла фактура, която е просрочена, го спираме до плащането й."

Няколко дни след като телекомите обявиха, че до два месеца ще премахнат автоматичното удължаване на договорите, Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ) и асоциация "Активни потребители" организираха

Малоброен протест в София срещу мобилните оператори

Те предлагат създаването на потребителски борд за "дисциплиниране на телекомите" и етичен кодекс, забраняващ няколко практики. Той гласи, че всички неустойки по прекратяване на договори не бива да надвишават 7% от стойността му. Кодексът забранява и изпращането на рекламни есемеси между 21 ч. вечерта и 7 сутринта.

Проектът за документ е изпратен на операторите през октомври, но все още няма отговор от тях, обяви Янаки Ганчев, председател на управителния съвет на АПТИУ. Всъщност исканията са малко прекалени и ще въведат повече бюрокрация в иначе строго регулираната телеком индустрия. По-голям ефект ще има, ако потребителите започнат да четат договора си, преди да го подпишат, и защитават правата си по-дейно.

Отношенията между операторите и техните абонати са описани в договорите между тях и най-вече в общите им условия. Освен това дейността на мобилните оператори се регламентира от Закона за електронните съобщения и се регулира от Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията. "Затова не считаме, че има нужда от допълнителен етичен кодекс за взаимоотношенията между мобилен оператор и клиент", коментират от "Глобул".

"Едно такова предложение е неприложимо, тъй като договорите нямат точно определена стойност, а зависят от месечното потребление", допълват от "Мобилтел". Относно етичния кодекс в компанията смятат, че  "има достатъчно авторитетни и компетентни органи, които регламентират отношенията между мобилните оператори и клиентите".

Позицията на "Мобилтел" по въпроса с рекламните съобщения е, че компанията дава опция на всеки потребител да изрази несъгласие с бъдещо получаване на подобни съобщения, което се взима предвид.

Не така мислят обаче във "Виваком". "Въвеждането на етичен кодекс за отношенията между мобилните оператори и потребителите е особено важно за създаване и поддържане на хармонични взаимоотношения между горепосочените страни", заявяват от бившия държавен телеком. Компанията разполага със свой етичен кодекс, който е подписан от нейните служители в средата на 2010 г.

Неизпращането на рекламни съобщения между 21 и 7 ч. вече е част от политиката на бившия монополист, но според неговите представители въпросът с неустойките "не трябва да измества по-същественото в момента решение – отпадането на клаузата за автоматично подновяване както на бъдещите договори, така и на вече съществуващите такива", отговарят от "Виваком". Неговата мобилна мрежа е с най-малък пазарен дял и има най-сериозен интерес от облекчените договорни отношения с абонатите.

След като държавата защити шумно правата на мобилните абонати, време е да насочи същата енергия и към потребителите на останалите телекоми. Има над 25% увеличение в жалбите срещу интернет доставчици и телекоми, различни от "Мобилтел", "Глобул" и "Виваком". За 2009 г. те са 210, а за миналата - 269. В тях хората се оплакват най-често от качеството на интернет връзката, цифровата и кабелната телевизия, неизпълнението на подписаните договори и закъснелите реакции на оператора след подадена рекламация.

"Нямате неплатена фактура"

Проблемите с билинг системата на "Мобилтел" продължават, сигнализират читатели на "Капитал". От компанията отказаха коментар точно колко души не могат да проверят сметката си към оператора в момента. Проверката, която абонатите сега могат да извършат, е да се обадят на *88 и да чуят "Нямате неплатена фактура", обясняват от "Мобилтел". Няма информация колко хора не са получили своите дългове за стари периоди, нито кога ще приключат проблемите с билинг системата. Междувременно някои абонати се оплакват от надписани сметки, други от неправилно изчислени кредитни лимити, а обслужването на трети потребители отнема по-дълго от нормално. Не е ясно на каква сума възлизат несъбраните сметки на потребителите, но от "Мобилтел" отговарят, че е в рамките на техните очаквания.

Няма sim-карта - няма проблем

Всеки човек да има не повече от три предплатени SIM карти - по една за всеки оператор. Това предложи в началото на седмицата Веселин Божков, председател на КРС. Оправданието за нелепата идея са "зачестилите криминални деяния, извършени чрез предплатени SIM карти". От началото на 2010 г. операторите продават ваучери само срещу име и ЕГН. Новата регулация допълнително ще ограничи правото на избор на потребителите и операторите са против нея.

На практика към момента липсват данни от МВР и КРС какъв е броят на извършените досега справки за SIM карти и ваучери, както и тяхната ефективност в борбата срещу престъпността. Новото предложение на Божков е по-скоро знак, че регистрацията на предплатените SIM карти не дава резултат в разкриването на престъпления. Още повече че сегашна практика на "Виваком" показва по-рационален подход към проблема. От бившия държавен телеком коментират пред Mediapool, че винаги предупреждават, когато се съмняват, че става въпрос за измама. Към момента в компанията има около 800 лица, на чието име са регистрирани над 10 предплатени мобилни карти, около 45 души са с над 50 номера, а тези, които притежават над 100 предплатени SIM карти, са 35.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

40 коментара
 • 1
  chesten5139 avatar :-|
  Навуходоносор

  Като един от организаторите бих искал да допълня, че едно нещо, може би не умишлено, убягваше на повечето медии при отразяване на протеста. Това, че ние не протестирахме главно срещу мобилните оператори. Основно ние протестирахме срещу КРС, която според нас заради бездействието си, доведе хаос във взаимоотношенията между потребители и доставчици на услуги. Ние не можем да накараме мобилните оператори да приемат исканията ни. Ние искаме КРС да започнат да изпълняват служебните си задължения и да налагат волята на потребителите над мобилните оператори.

  Мислите ли, че мобилните оператори и КРС щяха да имат "принципно съгласие" да отпадне автоматичното преподписване на договорите, ако не бяхме обявили протеста още Декември? Не мислите ли, че автоматичното преподписване е най-малкия проблем в сферата на телекомуникационните услуги и че именно заради това те се опитват да ни замажат очите като го премахват?

  Проблемът с ОГРОМНИЯ размер на неустойките мисля, че е по сериозен. Ако бяха в нормални граници, дори договорът да се преподпише автоматично, потребителите могат да го прекратят и да заплатят малкия размер неустойки. Дали като отпадне автоматичното преподписване няма пак да го преподписват за 1 година, като просто ни осведомяват за това? Пак клиентите ще са заробени от договори за 1 година.

  А проблемът с кредитния лимит на Мтел? Мтел казват, че не било услуга, а възможност от тяхна страна и те си преценявали кога да спрат телефона. Мтел правят ли разлика от правните термини "императив" и "диспозитив". т.54 казва" Мобилтел има право по своя преценка да спре достъпа на абоната.....", ако лимита бъде стигнат и абоната не го плати. Това е ДИСПОЗИТИВ и Мтел сами преценяват кога да спрат абоната. 25.3. Мобилтел информира абонатите си за изчерпване на кредитния лимит при достигане на сума, равна на 90 % от същия. Това е неотменно задължение на Мтел(ИМПЕРАТИВ). Тук вече няма шаване, Мтел са ЗАДЪЛЖЕНИ да информират потребителя при достигане 90% на лимита. В ситуацията при все още НЕРАБОТЕЩАТА система на Мтел те не са известявали клиентите си, че са достигнали кредитния си лимит и че даже са го минали с пъти и сега искат от потребителите да платят високите суми.

  От Мтел се оправдават, че кредитния лимит бил премахнат.
  25.1. Мобилтел определя КОНКРЕТНА сума /кредитен лимит/
  Конкретна означава, че е дадено точно число на кредитния лимит.
  25.2.1 Индивидуалният кредитен лимит може да се актуализира периодично от Мобилтел.
  Може да се актуализира, но не може да се премахва напълно без знанието на потребителите.

 • 2
  merankol avatar :-|
  Stoyan Tonev Dimitrov

  До коментар [#1] от "Искрен":

  Относно кредитния лимит съм леко раздвоен. От гледна точка на правото сигурно е така. Ама си мисля само кредитния ни лимит ли да наблюдават, не може ли и да идват да ни хранят с лъжичка. Казвам го по повод една такава случка с една наша клиентка: Та както при мтел и ние имахме бъг в билинга и сме и показвали 0лв сметка за разговори няколко месеца, при положение че тя е говорила на корем и на всичкото отгоре по трафика и личи, че е забелязала съответния проблем и по всяка вероятност съзнателно е говорила без да плаща.

 • 3
  merankol avatar :-|
  Stoyan Tonev Dimitrov

  До коментар [#2] от "merankol":

  Или примерно това (днешно?) бъгче на сайта на Капитал, дето ти показва най коментирани и четени статии не от последния брой а от миналата година и то статия с 3008!? коментара:
  МОЛя, не стачкувайте

  от Яна Бодурова, 10 фев 2009 11:09, 3008 коментара

 • 4
  kelly avatar :-|
  Kelly

  Като са нямали физическата възможност да преподписват договорите на абонатите, да бяха направили поне една проста функция да уведомят клиента със СМС например, че му изтича договора и предстои да бъде подновен автоматично, с информация как да го прекрати ако желае. И без това пращат по 10 спамърски СМСа на ден.. Ама това е то - клиента няма право да знае... колкото по-заблуден, толкова по-добре.

 • 5
  velmarinova avatar :-|
  Величка Маринова

  Фактът, че правата на потребителите на телекомуникационния пазар не са добре защитени е предмет на дебат и дискусии на европейско равнище от 2007 година. Резултатът от този дебат е, че през 2009 г. ЕП прие:
  Директива 2009/136/ЕО на Европейския парламент и на Съвета
  от 25 ноември 2009 година
  за изменение на Директива 2002/22/ЕО относно универсалната услуга и правата на потребителите във връзка с електронните съобщителни мрежи и услуги, Директива 2002/58/ЕО относно обработката на лични данни и защита на правото на неприкосновеност на личния живот в сектора на електронните комуникации и Регламент (ЕО) № 2006/2004 за сътрудничество между националните органи, отговорни за прилагане на законодателството за защита на потребителите

  Държавите членки , вкл. и България следва да приемат и публикуват до 25 май 2011 г. законовите, подзаконовите и административните разпоредби, необходими, за да се съобразят с настоящата директива. Те незабавно съобщават на Комисията текста на тези мерки.
  Директивата е на адрес:
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009L0136:BG:NOT

 • 6
  chesten5139 avatar :-|
  Навуходоносор

  В момента операторите опитват да закрепостят потребителите с едногодишни или 2-годишни договори, а не да ги задържат като им предлагат най добрата услуга
  Ако потребителя може свободно да премине от 1 оператор на друг( като се премахне автоматичното преподписване, намалят се неустойките и да се прекратява договор с едномесечно предизвестие) ще се получи реална конкуренция.

 • 7
  merankol avatar :-|
  Stoyan Tonev Dimitrov

  Това с договорите вярно е голяма гадост понеже силно намалява конкуренцията, а и потребителя поради разни психологически приоми получава грешно усещане за цената на услугата. Най добре би било според мен след първата година, договора да се промени в безсрочен с предизвестие от месец без неустойки по прекратяване. Ако клиента иска може да дойде да подпише нов срочен(ако му бъде дадена по изгодна оферта), да си стои така, или да отиде при друг оператор.

 • Kamen Kozarev

  Като чета за родните мобилни 'оператори', ми идва да псувам на висок глас!

 • 9
  kaisersoze avatar :-|
  Андрей Ляпчев

  И да им забранят да продават гсм-и. Отделно да има магазини от тях да продават гсм-и.Да им се забрани.
  Да се проведе търг за 4-ти и 5-ти мобилен оператор.
  Да свалят цените на разговорите до ЕС и СаЩ и между другите 3 оператора.
  Да приемат условие да се плаща месец за месец, без договор, без дискриминация към тези, които не сме на договор.

  ПРОТЕСТ ДО ПОБЕДАТА и приемането на кодекса.

 • 10
  plap avatar :-|
  plap

  В момента плащам четири такси за четири номера, които не ползвам. Глобул си поднови договора едностранно, въпреки навременното ми предизвестие за прекратяване от моя страна!? Сезирах КРС, но тя не направи нищо друго, освен да ми изрази съчувствие и разбиране...

  Бих искал да обърна внимание на всички, които искат да прекратят договор с Глобул, че това става с ДВЕ ПРЕДИЗВЕСТИЯ!!!!!! Първото - най-малко месец преди изтичане на договора и още едно - непосредствено преди изтичането му. Може да е абсурдно, но чрез второто предизвестие трябвало да потвърдиш, че не си размислил и наистина искаш да се откажеш от услугите им!?

  От Глобул ще направят всичко възможно да ви вкарат в капана, така че си отваряйте очите и ушите на четири за циганските номера на византийците!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.