Ами сега?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ами сега?

От СРС към диктофон: Сега всички слушат Танов

Ами сега?

Из пъзела на скандала с подслушването на Ваньо Танов

11553 прочитания

От СРС към диктофон: Сега всички слушат Танов

© Красимир Юскеселиев


Няма как да не ви е направило впечатление как няколко дни след началото на скандалите около изтеклите разговори на Ваньо Танов позицията на управляващите започна да следва ясна и категорична линия - разговорите са манипулирани.

Първоначално изтеклите СРС-та бяха посрещнати от премиера Бойко Борисов с мълчание, тъй като "нямат ясен източник". После бяха пренебрегнати с насмешка: "Чак ми стана жал за Влади, милия, как се е издал" или пък "ако човек забрави какво е казал, то е нещо като архив", по министъра на икономиката Трайчо Трайков. Сега тезата е, че тъй като няма как да бъде доказано дали записите са истински, страницата със скандала трябва да бъде затворена.

Това вероятно няма стане. Въпреки усилията на държавното обвинение и парламентарната комисия за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС) картината по никакъв начин не изглежда по-ясна, а институциите по никакъв начин не могат да убедят обществото кое е истина и кое лъжа. Затова ще се опитаме да сглобим пъзел от парченцата налична информация и да допуснем какво точно се е случило в действителност.

Всичко започва

в края на 2009 г. Източници на "Капитал" в държавното обвинение коментираха, че там е получен сигнал от ГДБОП и ДАНС с идентично съдържание, който станал причина за образуване на досъдебно производство срещу неизвестен извършител. По думите на председателя на парламентарната подкомисия за контрол над СРС Явор Нотев става дума за "престъпна група, занимаваща се с контрабанда, за която имало съмнение, че може да пробие защитата на митниците".

Някъде по това време прокурор Пламен Георгиев, командирован в Софийската градска прокуратура (СГП), иска и получава от председателя на Софийския градски съд (СГС) разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства спрямо Ваньо Танов. Източници на "Капитал" в държавното обвинение коментираха, че периодът, в който Танов е подслушван, е януари - юли 2010 г. Не е ясно обаче колко негови телефона са били "слушани" и дали спрямо него са приложени и други разузнавателни способи - проследяване, следене и т.н.

Периодът съвпада с разгарянето на скандалите между МВР и директора на митниците Ваньо Танов, от една страна, и между финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов - нещо, от друга. Тогава премиерът на практика подкрепи Цветан Цветанов и от Агенция "Митници" бяха освободени няколко от приближените на Танов служители.

Контрабанда или контрол

Според високопоставен източник на "Капитал" в ръководството на прокуратурата сигналът, по който е било образувано производството, е имал оперативен характер: "Още от самото начало беше ясно, че няма да излезе нищо." Ясно е, че полицай като Танов би имал идея какво да говори и какво да не говори по телефона, ако участва в контрабандна схема. При това положение излиза, че делото вероятно е образувано само за да има правно основание Ваньо Танов да бъде контролиран. Единственият начин това съмнение да бъде опровергано е МВР и ДАНС да дадат публичност на автора на сигнала. При положение че вътрешният министър и ресорен за службите вицепремиер Цветан Цветанов многократно е коментирал публично оперативна информация, няма да е никакъв прецедент, ако това се случи в действителност.

Тук има и още един проблем - преди седмица ръководителят на Софийската градска прокуратура (СГП), най-ключовата  в страната, Николай Кокинов даде пресконференция, на която се опита да заблуди журналистите, че СГП не е искала разрешение за подслушването. Впоследствие се опита да обърне нещата, като този път каза, че прокурор Пламен Георгиев всъщност е част от специализираните екипи за разследване, които били на подчинение на Върховната касационна прокуратура. ВКП няма оперативни функции и няма практиката да иска СРС-та. В регистрите на съда за сметка на това ясно е записано, че искането е направено от прокурор при СГП. Така, вместо да каже истината или пък да откаже да коментира, Николай Кокинов абсолютно недопустимо се опита да бъде съучастник в опитите да бъде наложено пълно информационно затъмнение около случая.

След като "слушането" на Танов продължава

Половин година

се появява и логичен въпрос - какво е стигнало до прокурора, който е поискал прилагането на специалните разузнавателни средства. По информация на "Капитал" в прокурорското искане за подслушването е посочено, че резултатите от СРС-тата трябва да бъдат докладвани на трима служители на дирекция "Р" в ДАНС. Те са слушали Ваньо Танов "на акаунт" - в реално време, без информацията да бъде преслушвана от служители на дирекция "Оперативни и технически манипулации" (ДОТО) в МВР. Слушането на акаунт се използва най-често от оперативните служители преди реализацията на дадена разработка, тъй като това е единственият начин да се реагира в реално време на случващото се - те знаят най-добре за какво е разследването и могат да преценят коя информация за какво ще им е необходима.

Само можем да предположим за количеството разговори, минали през ушите на служителите на ДАНС за тези шест месеца. Едно нещо е сигурно обаче - няма нито един, който да е докладван на прокуратурата.

Принципът при подслушването в рамките на едно досъдебно производство е, че тези, които слушат (в случая агентите на ДАНС), да изготвят "съобщения" до заявителя (прокуратурата) - това са кратки уведомления, които разказват за съдържанието на разговорите, които биха имали отношение към разследването. Например "обектът се чу с ХХ, коментираха назначенията и се разбраха да се видят утре". Тези съобщения помагат на заявителя да се ориентира за кои разговори да поиска изготвянето на веществени доказателствени средства (ВДС) – това е сваленият на хартия разговор.

Източници на "Капитал" коментираха, че по делото срещу Ваньо Танов до прокуратурата са били изготвени осем съобщения. В нито едно от тях обаче не се споменавали нашумелите през последните седмици разговори. Подобна "селекция" е допустима по отношение на т.нар. лични разговори - те не се записват и не се отразяват, защото нямат отношение към разследването.

По делото има изготвени и няколко ВДС-а, но те отново не засягат изнесените разговори между Танов, Владислав Горанов, Тони Странджев,Бойко Борисов и Симеон Дянков. Това е повече от странно, тъй като предметът на тези разговори (или поне така, както придобиха популярност)пряко засягат предмета на разследването (контрабанда според Явор Нотев). Т.е. агентите на ДАНС, които не са изготвили съобщения до прокуратурата, не са имали основание да ги третират като "лични".

При положение че прокуратурата не е поискала изготвянето на протоколи и според разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), записаните разговори са унищожени.

Това най-вероятно е станало още миналия юли, когато слушането на Танов е приключило. Източници на "Капитал" в съдебната система коментираха, че впоследствие досъдебното производство е преместено... в Хасковската

окръжна прокуратура. Не е ясно кога е станало това и защо – задължение на прокуратурата обаче е да обясни защо.

Как са изтекли разговорите остава също неясно. По всичко изглежда, че те са записани на диктофон, след като оригиналният файл е пуснат да звучи през тонколоните на компютъра.

Това вероятно е станало в СДОТО – службата на МВР за проследяване на подслушване, поне ако се вярва, че оригиналните файлове няма как да бъдат изнесени. А и притежателите им едва ли биха атакували Бойко

Борисов с копия, ако ги имаха.

"Къртицата" е най-голямата неяснота в историята

В края на ноември бившият министър на вътрешните работи Румен Петков попита "разработван ли е Ваньо Танов в качеството му на директор на Агенция "Митници" тази година. Използвани ли са били срещу него СРС-та и

какви са резултатите". Изстрелът на Петков дойде след странно съобщение на американското посолство, че е прекратена визата му за достъп до САЩ и последвалите догадки, какво е предизвикало това. Румен Петков едва ли е предполагал какво има в СРС-тата, тъй като те като цяло поставят в добра светлина Танов, а взаимната омраза между тях е очевидна. Той по-скоро е побързал да съобщи нещо, за което е знаел бегло.

Това е вероятно моментът, в който в кабинета разбират за изтичането на информацията. Тогава ДАНС напуска Божидар Налджиев, шеф на сектор в Дирекцията за борба с корупцията. По-късно Mediapool съобщава, че той е бил принуден да напусне след съмнения за двойна игра в полза на Алексей Петров, обвинен, че е начело на т.нар. "Октопод". Съпругата на Налджиев е била за кратко кандидат за общински съветник от РЗС, които вече не крият връзката си с Петров. За него съществува и версията, че въпреки близките му връзки с "Октопода", не той е изнесъл СРС-тата.

Румен Петков се намесва отново на 21 декември, като съобщава, че синът на Ваньо Танов също е бил разработван с цел шефът на Агенция "Митници" да бъде направен зависим. Танов потвърждава това в края на месеца пред "Нова тв" и обяснява атаката срещу него с действията му в митниците, които са засегнали много хора. Не казва откъде е получил сигнала, но показва, че е много добре осведомен за действията срещу себе си и вероятно има достъп до вътрешна за МВР информация – той все пак е бивш шеф на ГДБОП. Любопитно е, че всички изтекли СРС-та го поставят в добра светлина.

При положение че няма оригиналите на записите, ще е много трудно да се разбере дали това, което разпространяват в. "Галерия" и РЗС действително е било записано.

В същото време обаче прокуратурата би могла да сглоби пъзела и от факти, които няма как да бъдат унищожени.

Това е важно, за да се отговори на основния въпрос -

Прикривал ли е премиерът данъчни нарушения

Сам по себе си скандалът с "Леденика" има доста неясноти, на които записите не могат да отговарят директно (повече в карето "Там съм поел ангажимент"). Но дори те да не се окажат автентични, за правителството е по-добре да назначи независима комисия, която да провери случая с отнемането на лиценза на бирената фабрика в Мездра.

В четвъртък след разпита му в Националната следствена служба Ваньо Танов коментира, че разговорът му с Бойко Борисов е фалшив. Разпространена ден по-рано експертиза на Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) казва, че "при изследване на потока на речта, смисловото съдържание и интонационния контур на провежданите разговори на отделни места се констатира нарушение на параметрите в областта на синтаксиса, стилистиката и интонацията. На места в звукозаписите се открива пропадане на отделни звукове в началото, средата или края на думите". На тази база експертите казват, че "тези отклонения биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите". Заключението на прокуратурата обаче е доста по-категорично – записите са манипулирани, те не могат да бъдат използвани за доказателствено средство.

Факт е обаче, че подобно заключение пряко обслужва вътрешния министър, а НИКК, изготвил заключението, е на подчинение на Цветан Цветанов. Ето защо в случая експертизата трудно може да се нарече независима. И прокуратурата има интерес да назначи друга, която да бъде изготвена от независим орган.

ИТ специалистът Делян Делчев направи обстоен анализ на заключенията на експертите в блога си, като коментира един основен момент, тотално пренебрегнат от експертизата: "Всеки един запис съдържа бипове на 3250 hz на точно 2.5с отстояние, започващи с подслушания запис и завършващи с него." И още: "Трябва обяснение на произхода на биповете. След като знаем, че записите са станали от оборудване на СДОТО, и знаем, че има (по твърдение на производителите на такова оборудване по интернет) индустриален стандарт за слагането им с цел да се премахнат възможностите за манипулация, можем да предположим с изключително висока вероятност за истина, че те са сложени от това оборудване. Това може да се засече с писмо до производителя на оборудването."

По информация на "Капитал", държавното обвинение е поискало информация за трафичните данни от телефоните на Ваньо Танов (с кого, кога е говорил и колко е продължил разговорът), която без съмнение ще позволи изясняване на картината. От тях ще се разбере дали продължителността на разговорите съвпада със записите и може да се направи извод за автентичността на презаписа – до колко той е съкращаван или удължаван.

Другото сигурно е, че има поне един служител на ДАНС, който е слушал 24 часа в денонощието Ваньо Танов – ако бъде разпитан, той може да каже дали е чувал такъв разговор или не. Това не е толкова трудно, тъй като до апаратурата за подслушване достъп имат доста ограничен брой хора.

Липсата на тези отговори обаче сериозно компрометира ГЕРБ, независимо че противниците му са, меко казано, от тъмната страна на българската политика.

"Нека се мразят"

Първите записи (от 5 януари 2011 г.), разпространени от журналистите от в. "Галерия", приеман за издание, близко до Алексей Петров, не се превърнаха в сензация. Коментарите на анализатори и медии се насочиха към търсене на източниците им, а не по съществото на разговорите, може би защото в тях нямаше конкретика, а по-скоро интригантстване. Записите (аудио и стенограми) потвърждаваха, че в кабинета през март 2010 г. е имало напрежение между министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и директора на митниците Ваньо Танов, от една страна, а от друга - между финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов - нещо, което беше публична тайна. През пролетта на миналата година Танов и Цветанов спореха за работата на митниците, по-специално за спирането на контрабандата на цигари, и си прехвърляха отговорността един на друг. В скандала тогава министърът на финансите взе страната на директора на Агенция "Митници". Последва помирителна среща при премиера Бойко Борисов и Танов запази поста си. Отиде си обаче заместникът му Антоний Странджев, който беше в екипа на директора още по времето, когато оглавяваше ГДБОП. Постовете си напуснаха и другите заместници на Танов - Красимир Николов, директорът на инспектората Спас Шопов, а шефът на "Митническо разузнаване и разследване" Веселин Георгиев беше преместен в митницата в Русе. От публикуваните разговори се потвърди и съмнението, че Владислав Горанов е по-скоро "политическо" назначение на Цветан Цветанов и не се сработва с министъра на финансите Симеон Дянков. В конкретния случай той увещава Танов да не напада вътрешния министър по време на предстоящото му участие в сутрешния блок на bTV.

Оттогава е репликата на премиера, че е нормално министрите да се слушат и е по-добре да се мразят, за да не може да се договорят за контрабандата например. Съмнението за евентуално покровителстване на незаконни канали за търговия беше само блед намек, по-скоро се четеше между редовете на стенограмите. В същото време лидерът на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев започна кампания срещу подслушването. Прокуратурата излезе с противоречиви твърдения, Цветан Цветанов обеща проверка, която още не е приключила. Тримата - Дянков, Цветанов и Танов, даже демонстрираха добри отношения, като позираха усмихнати до уши до хванат камион с контрабандни цигари в гр. Гоце Делчев. 
"То ще стане е..си скандалът"

Може би за да не изостава в скандалите, в понеделник, 10 януари 2011 г., лидерът на Яне Янев пусна в обращение стенограми от разговори на Ваньо Танов с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) и със съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова. За разлика от в. "Галерия" обаче в РЗС първоначално нямаха аудиозаписи, а няколко дни по-късно предоставиха звуков файл само от диалога Танов - Фидосова. Имаше и още една разлика - директорът на митниците, който досега не потвърждаваше, но и не отричаше за предишните разговори, категорично каза, че разговорът със Стоянова е монтаж.

Темата този път беше кадруването в митниците. От записа с Искра Фидосова става ясно, че тя е лобирала за назначаването на служител в митницата в Лом. Когато Танов й казва, че не става, защото той има оценка 2.90 на изпита, Фидосова спонтанно отвръща: "Как 2.90, бе? То ще стане е..си скандалът!" Оказва се, че на въпросния конкурс са се явили двама кандидати - Антоан Рафаилов и Володя Богданов. Първият е получил 2.99 на интервюто във финалната част, а вторият е назначен за началник. Този факт дава силен аргумент на Бойко Борисов, а и на Фидосова да твърдят, че в крайна сметка ГЕРБ не кадруват в митниците. Управляващите по съвет на премиера започват да търсят медийно участие и масирано да обясняват какво означават записите. В края на същата седмица в. "Галерия" пусна на пазара извънреден брой. 
"Там съм поел ангажимент"

Извън спекулациите за манипулации или фалшификации на СРС-та най-важен е отговорът на въпроса, който премиерът старателно се опитва да избегне - какво означава репликата "Там съм поел ангажимент..." и какво е последвало от разговора между шефа на митниците Ваньо Танов и министър-председателя Бойко Борисов.

Защото предисторията на тази интрига и нейното развитие нямат еднозначен прочит. На 9 ноември 2009 г. митнически служители правят проверка на данъчния склад на фирма "Булбрю Бг" ЕООД и констатират наличието на 123 хил. л бутилирана бира, за която не са представени документи за платен акциз и данъци. Направени са констативни протоколи от Агенция "Митници" за нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове. На базата на тях на 8 февруари 2010 г. директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов издава решение № 55/08.02.2010, с което отнема лиценз №249, издаден на 29.09.2006 г. на лицензиран складодържател за управление на данъчен склад с идентификационен номер BGNСА* в Мездра на фирма "Булбрю Бг" ЕООД.

На 14 март 2010 г. се провежда разговорът между Ваньо Танов и Бойко Борисов, в който премиерът казва, че е поел ангажимент към Михаил Михов - Мишо Бирата и трябва да го изпълни. (В разговора Танов казва, че на следващия ден ще пътува за Македония, а на 15 март 2010 г. в Охрид започва годишната конференция на директорите на митници от европейския регион.) Ваньо Танов казва още "Аз му звъннах по мобила и му казах: "Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата."

На 30 март 2010 г. изпълнителният директор на "Булбрю Бг" ЕООД  Йохан де Смет ван Дам заявява пред "Капитал", че "фирмата има временно разрешително за производство", а собственикът на фабриката Михаил Михов заявява: "Само мога да ви кажа, че фабриката в Мездра си работи и заплатите на служителите се изплащат."

На 7 юни 2010 г. Софийският административен съд отменя решение №55 от февруари, с което се отнема лицензът на фирма "Булбрю" ЕООД. Агенция "Митници" не обжалва решението на съда.

Въпросите в случая са два - съществува ли изобщо понятието временен лиценз и ако да, кога е даден той - преди разговора между Борисов и Танов или след това. Съмнението се поражда от това, че едва ли би имало нужда премиерът да се намесва, ако фабриката е имала временно разрешение да работи. Ако е получила такъв лиценз след разговора между шефа на митниците и премиера, очевидно е, че  разговорът е имал ефект в полза на Мишо Бирата.

Отделно от това остава въпросът защо Агенция "Митници" не е обжалвала решението на съда и дали преди това явяването на президентския съветник Сашо Пенов (макар и изрично в качеството му адвокат) от името на "Булбрю Бг" ЕООД не е оказало влияние върху съдебното решение.

 По темата работиха още Елена Старидолска, Илин Станев и Йово Николов

Няма как да не ви е направило впечатление как няколко дни след началото на скандалите около изтеклите разговори на Ваньо Танов позицията на управляващите започна да следва ясна и категорична линия - разговорите са манипулирани.

Първоначално изтеклите СРС-та бяха посрещнати от премиера Бойко Борисов с мълчание, тъй като "нямат ясен източник". После бяха пренебрегнати с насмешка: "Чак ми стана жал за Влади, милия, как се е издал" или пък "ако човек забрави какво е казал, то е нещо като архив", по министъра на икономиката Трайчо Трайков. Сега тезата е, че тъй като няма как да бъде доказано дали записите са истински, страницата със скандала трябва да бъде затворена.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  ages avatar :-|
  ages

  Бат Бойко го е пазел от рекета на митничарите и полицията бе.

 • 2
  alfanero avatar :-P
  alfanero

  "На места в звукозаписите се открива пропадане на отделни звукове в началото, средата или края на думите". На тази база експертите казват, че "тези отклонения биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите".
  Същото ми се е случвало като говоря през М-тел и Глобул!
  Означава ли това,че разговорите ми са били манипулирани,или още по-лошо,те никога не са се състояли и всичко е плод на моето богато въображение...

 • 3
  slavena_83 avatar :-|
  Славена

  Танов много добре е знаел, че го подслушват, дори сам го заявява в разговора си с Дянков. В тази връзка, "къртицата" в МВР може би е повече от една, тъй като едва ли едни и същи хора ще предупредят Танов, че е разработван и ще презапишат СРС - та с цел да ги изнесат. Възможно е записите да се изнесени от хора на Алексей Петров, но е почти невероятно същите тези хора преди това да са предупредили Танов предвид супер обтегнатите отношения между тях.

 • 4
  krlkirilov avatar :-|
  Кирил Кирилов

  Ето ви и мнението лично на вътрешен човек от ДАНС
  http://www.youtube.com/watch?v=Qq9El3ki0_g

 • 5
  maniask avatar :-|
  maniask

  Простете скептицизма ми, но изпитвам затруднения да повярвам, че въпросното лице е "дългогодишен" кадрър на ДАНС.

 • 6
  visak avatar :-|
  visak

  Имам 30 годишен опит в електронните средства за обработка на сигнали. Да се твърди, че (например) репликата ...Мишо Бирата ми се обади... е сглобена от 3 отделни случайни разговора между ББ и ВТ изглежда напълно фантастично.
  Техническите аргументите на анализаторите от МВР са изсмукани от пръсти и могат да повлияят само на неизкушените технически лица. Колкото и да не ни харесват методите и целите на източниците и разпространителите на записите - не виждам аргументи за да не се потвърди автентичността им (една независима частна лаборатория в САЩ например може лесно да потвърди това).
  За съжаление ГЕРБ изгуби основната си морална опора....жалко.

 • 7
  ju_li avatar :-|
  ju.li

  А всичко започва от слугинското възпитание...
  Що за министър е този, който е щастлив да бъде подслушван?!?
  Що за плебейско управление?
  Примитивна чалга!

 • Фронт за Национално Обединение

  Надявам се най после да видим осъден не просто някой бушон,а премиера барабар с ключовите му министри.Това ще бъде добър урок за бъдещите управляващи

 • 9
  tapanar avatar :-?
  tapanar

  До коментар [#8] от "Владимир Български":

  в най-новата ни и стория има доста министър-председатели! този ли точно ти изглежда най-голям престъпник?!! как може да си толкова дебелоок?

 • 10
  skydiver avatar :-|
  Skydiver

  "в най-новата ни и стория има доста министър-председатели! този ли точно ти изглежда най-голям престъпник?!! как може да си толкова дебелоок? "
  Нито за Костов, нито за Станишев, нито за "Царю" някога са излизали преки доказателства за тяхно участие в корупционна схема или търговия с влияние. Много косвени, разбира се, но никакви преки.

  Това последно изречение на статията си казва всичко:
  "Липсата на тези отговори обаче сериозно компрометира ГЕРБ, независимо че противниците му са, меко казано, от тъмната страна на българската политика"
  Бих казал дори повече - ролята на прокуратурата в опитите за замазване на скандала ясно показва че обслужват силните на деня и има нулеви шансове злоупотребата да се разследва обективно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK