Долу дефицитът

ГЕРБ прие идеята за фискален борд. Въпросът сега е как ще я реализира.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че референдум за промяна на данъците може да има от началото на 2013 г., ако идеята бъде приета.
Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че референдум за промяна на данъците може да има от началото на 2013 г., ако идеята бъде приета.    ©  Надежда Чипева
Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че референдум за промяна на данъците може да има от началото на 2013 г., ако идеята бъде приета.
Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че референдум за промяна на данъците може да има от началото на 2013 г., ако идеята бъде приета.    ©  Надежда Чипева

От компроматната престрелка със СРС-та и последвалия вот на доверие към правителството все пак изскочи и нещо хубаво. В опита си да отклони вниманието от скандалите ГЕРБ в лицето на финансовия министър Симеон Дянков официално заговори за въвеждане на правила (познати като фискален борд), които да гарантират финансовата стабилност на държавата. Идеите са три. Преките данъци да се променят само след референдум, държавата да не преразпределя (и съответно да не отнема от бизнеса и гражданите) повече от един определен процент от брутния вътрешен продукт (БВП), а размерът на бюджетния дефицит да се ограничи със закон.

Мерките са в начален етап на обсъждане, но заслужават внимание. Ако страната успее да наложи бюджетна дисциплина и тя не зависи от конкретни политици или предстоящи избори, икономиката ще стане с една идея по-предвидима и рисковете ще намалеят. А това означава по-ниски лихви, по-високо доверие на инвеститорите и по-бързо възстановяване. Въвеждането на фискални правила ще има и положителен имиджов ефект за България в контекста на дълговата криза в еврозоната и бюджетните проблеми на някои от страните членки.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Другият проблем е, че тежестта между данъкоплатците е разпределена асиметрично. Много малко хора ги засяга пряко размерът на корпоративния или на подоходния данък. Това също би повлияло върху крайния резултат", добави той.

  Хм. В един друг форум се изненадох как е трудно асимилирането на подобна идея, но щом експерти като Лъчезар Богданов се затрудняват явно положението си е тежко.

  Ами, като няма рефендум, правителството (което и да е то) просто ще вземе решение и то ще бъде прието от Нардното Събрание. А иначе това няма да е достатъчно. Колко му е човек да го съобрази това нещо?

 • 2
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  България има в момента едно от най-ниските данъчни нива в ЕС и опасенията са, че това няма да е за дълго - достатъчно е да дойде някой още по-голям популист ( а те в България не са дефицит) и този данъчен режим ще е в историята. Това може да стане буквално след по-малко от 3 години.

  В сравнение с това тази Конституция вече 20-та година кара - нищо, че се изредиха червени, сини, жълти и пембяни. А данъчния режим междувремено бе променян няколко пъти.

 • 3
  chievo avatar :-|
  Chievo

  Да провеждаш референдум за данъците е доста безумно според мен. Особено при неграмотно население като българското.

  Вие искате гласоподаватели, които мерят бюлетини с линийки, да дават мнение по данъчно законодателство?

  Иначе съм на мнение, че колкото по-малко разпределя държавата, толкова по-добре. Просто ще намалеят средствата, отклонени в частни швейцарски сметки. Ако могат наистина да го намалят до 25%, ще цъфнем, но за мен това е нереална цел при настоящото ниво на нашите политици, голяма част от които още са "гладни".

 • 4
  oziris7 avatar :-|
  oziris

  Изцяло подкрепям тази идея. Нашите политици не могат да се контролират и е добре да им се сложи намордник - в случая фискален борд. Как добре се получи с валутния борд. Кучето скача според тоягата.
  Аз реално не виждам никаква полза за мен като гражданин от плащаните от мен данъци. Следователно да се минимизират вредите за гражданите. Ако може да се свали размерът на разходите до 30% от БВП би било добре, ако се стигне до 25% ще е още по-добре. Тогава ще ги видя народните паразити, пардон представители, с какви пари ще ходят на околосветски пътувания и банкети до зори.
  Да се въведе незабавно електронна администрация и всички документи да се изпращат и получават по електронен път. Холяди напълно безполезни чиновници ще могат да се съкратят само от тази мярка. Пример Естония.

 • 5
  smileislife avatar :-|
  SML

  Аз лично съм доста скептичен спрямо тази идея.. много е трудно да заложиш такова нещо в закон и то да се спазва. Пример:

  В САЩ има законов таван на публичния дълг, който за 71 години от както съществува е вдиган има няма 73 пъти.

  Да не говорим, че има случаи, в които механичното намаляване на дефицита би било по-скоро вредно. Но да видим първо какво ще е крайното предложение..

 • 6
  stoyanovl avatar :-|
  stoyanovl

  Толкова ялови въдици е заложил този финансов министър,че всяка уловка като провеждане на референдум за данъците е лека закачка преди новите скандали. Истинско чудо е,че при тази бъркотия с митниците този господин все пак остана читав,защото от досега случилите се все той бе в окото на тайфуна.Халал да ни е великия финансист!!!

 • 7
  velbg avatar :-|
  velbg

  Данъците са изрично изключени като предмет на референдум по закон. И съвсем правилно, всъщност.

  А репликите на министъра за подобен плебисцит са откровена демагогия.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Флик е прав, че дефицитът трябва да се държи под контрол и ме на никой сегашен или бъдещ финансов "гений" от типа "поразяващата уста" 1994-1997, не трябва и да преминава през ума да го пристъпва, надвишава....

 • 9
  postingcanter avatar :-|
  Posting Canter

  До коментар [#4] от "oziris7":
  не бих могъл да изразя по-добре идеята; изцяло съм съгласен, особено с естонския пример

 • 10
  kamendc avatar :-|
  Камен

  референдум за данъците е безумна идея. мнозинството българи данъци не плащат - това включва пенсионери, безработни, студенти, цигани, земеделски производители... мисля, много над половината са.
  те на референдума спокойно могат да кажат 90% да станат данъците. 2-та милиона полезно заети ще ги плащат, а останалите ще цоцат от тях.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата