С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
54 4 фев 2011, 15:02, 5927 прочитания

Измамно щастие

По-високата минимална заплата би навредила на всички

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Синдикатите преговаряли със Симеон Дянков:
- Искаме 400 лева минимална заплата и вдигане на осигуровките с 5 на сто.
- ОК - отвърнал финансовият министър, - предлагам ви 800 лева минимална заплата и да вдигнем с 20% осигуровките за сметка на работодателите.
- Вие се шегувате! - възкликнали хората от синдикатите.
- Е, вие започнахте първи! - отвърнал Дянков.


Този виц е от средата на миналия октомври. Пак от тогава е и предпоследното "завъртане" на темата за повишаването на минималната заплата, която синдикатите претоплиха в последните десетина дни. И старият анекдот отново стана актуален.


Още през януари КНСБ поде миналогодишния рефрен - скок от 1 юли на най-ниското възнаграждение с  почти 21% до 290 лв. Синдикатът посочи главно социални причини: издръжката на живота се е увеличила, а чистата минимална заплата в момента е под линията на бедност. Министърът на труда Тотю Младенов също се включи в профсъюзната кампания и за пореден път се сблъска челно с колегата си Симеон Дянков, който лаконично отсече: "В бюджета за 2011 г. няма предвидени средства за вдигане нито на пенсиите, нито на минималната работна заплата."

Икономиката губи...

Основният несиндикален аргумент на профсъюзите - че административното увеличение на минималната заплата ще стимулира потреблението, а оттам и икономиката, е доста спорен. Особено ако е вярно другото им твърдение, че и сега много от официално работещите за 240 лв. получават пари под масата. Така изваждането на тези доходи на светло на практика няма да увеличи покупателната способност.Социалният министър отбеляза свиването на сивата икономика като плюс на такова решение. Работодателите и независимите икономисти обаче са категорични, че ефектът ще бъде точно обратен - неформалният сектор ще се увеличи. Подобен сценарий вече се разигра при самоосигуряващите се, чийто брой внезапно намаля след въвеждането на по-високи диференцирани прагове за тях от тази година. От повишаване на минимума няма да спечелят и нискоквалифицираните работници, въпреки че идеята е да се защитят точно техните доходи - увеличението ще остави доста от тях без работа. Икономистите са единодушни, че от това ще пострадат особено младите хора без висше образование. 

"В момента заетостта е ниска и подобни регулации по-скоро пречат за подобряването на пазара на труда. А условието икономиката да излезе от кризата е тя да е по-гъвкава", твърди Димитър Чобанов, преподавател в УНСС. "Истината е, че никой работодател не е склонен да дава повече, отколкото му носи даден служител. Нормално е да наемете някого, ако производителността му е по-висока от разходите за труд, които ще направите за него. Когато се увеличава минималната заплата, трябва да се е увеличила и производителността на този работник, за да има смисъл работодателят да го задържи", добавя той.

Против увеличението на минималното възнаграждение е и Менда Стоянова, председател на бюджетната парламентарна комисия. "Заплати могат да се вдигат само ако има повишена производителност на труда. Иначе логиката е обратна на икономическата и няма да доведе до желания ефект", заяви тя.

"Сега моментът за подобен ход е абсолютно неудачен. Подходящото време беше, когато се обсъждаше бюджетът и тогава беше взето решение минималната заплата да не се пипа. Не са изминали и два месеца и отново има искане за драстична промяна на основен параметър в него. Не може да променяме най-важния закон в държавата на коляно. Бизнесът има нужда от предсказуемост", реагира изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.  

Работодателите настояват долната граница на възнаграждението да не служи за решаване на социални проблеми, а да се разглежда като функция от положения труд. "Основен фактор за неговото повишаване следва да бъде нарастването на производителността на труда в съответните отрасли, измерена чрез показателя брутна добавена стойност на един зает", препоръчват от Българската стопанска камара.

Ако искането на синдикатите стане факт, разходите на бизнеса за труд на човек на месец ще се увеличат с 59.05 лв. заедно с осигуровките, пресметнаха в КНСБ. При над 105 хиляди заети на минимална заплата в частния сектор към третото тримесечие на миналата година това означава допълнителни харчове за компаниите от 6.2 млн. лв. месечно. Тази сума нараства още, когато се вземат предвид задължителните добавки за прослужено време и увеличението на заплатите на хората, които в момента работят за суми между 240 и 290 лв. Да не говорим за натиска, който такъв драстичен скок би оказал върху всички останали заплати в предприятията.

...бюджетът също

Вдигането на минималното възнаграждение ще донесе повече приходи за хазната, отколкото ще бъдат нейните разходи, обяви и.д. президентът на КНСБ Пламен Димитров. Неговите експерти подкрепиха това твърдение с разчети, според които консолидираният бюджет ще печели по 2.4 млн. лв. месечно от данъци и осигуровки, ако минимумът стане 290 лв. Тази сметка обаче услужливо пропуска да отчете добавките за стаж, вдигането на заплатите в диапазона 240 - 290 лв. и всички плащания от бюджета, свързани с по-високата минимална заплата (виж карето). Изчисленията на социалното министерство взимат всичко това предвид и показват съвсем друга картина: приблизително нетно месечно увеличение на разходите от 1.4 млн. лв., при това при минимална заплата от "само" 270 лв. В добавка повишаването на минимума със сигурност би предизвикало съкращения и в обществения сектор (например болници и училища) и съответно по-голямо натоварване на социалната система.

Най-сериозният индиректен негативен ефект ще е увеличеният брой безработни в частния сектор. Той ще намали приходите от осигуровки и данъци и ще увеличи разходите за обезщетения и социални помощи.

От Центъра за икономическо развитие са категорични, че вдигането на доходите в бюджетния сектор под политически натиск би било вредно, защото ще доведе до по-висок дефицит, а това ще е лош сигнал за бюджетната дисциплина в България. "Целият алгоритъм на бюджета ще бъде нарушен. Всяка промяна в посока увеличаване на разходите на държавата ще доведе до изкривяване и дефицит доста над 3%, което ще ни навлече големи неприятности с Европейската комисия", смята и Евгений Иванов. Георги Ангелов от "Отворено общество" също прогнозира наказания от Брюксел, ако втора поредна година правителството изненадващо отново увеличи дефицита.

Думи на вятъра

Всъщност целият дебат за минималната заплата е излишен. И депутати, и икономисти, и работодатели са на мнение, че няма нужда от единна ставка на минималното месечно възнаграждение. В най-добрия случай може да се говори за определяне на минимуми по сектори (в зависимост от производителността на труда) или по региони.

Не се изключва и вариантът минималните осигурителни прагове по икономически дейности и групи професии да бъдат приети и за минимални възнаграждения за съответните категории заети. "Осигурителните прагове са по-близка величина до икономиката, отколкото административно определената минимална заплата, защото почти във всички сектори за определянето на осигурителните прагове има реални преговори между работодатели и синдикати", убеден е Евгений Иванов.

Най-добре е обаче да се договорят само минимални почасови ставки по браншове и да се облекчи процедурата за наемане на временни работници. Това е изпитана рецепта за съживяване на пазара на труда.

По темата работи и Вера ДенизоваПлащания, свързани с минималната заплата

- Помощ на майките студентки (100% от МРЗ*)

- Обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (100% от МРЗ)**

- Обезщетение за съпругите (съпрузите) на военнослужещи, напуснали работа, за да ги последват в друго населено място (100% от МРЗ)

- Обезщетение на безработните съпруги (съпрузи) на участващите във военни мисии в чужбина (100% от МРЗ)

- Гаранция за студентски кредити***

- Възнаграждение за членовете на Националното бюро за правна помощ (50% от МРЗ за всяко заседание)

- Потребителска такса за посещение при лекар на деца, хора с увреждания, социално слаби и др. (1% от МРЗ)

- Такса за болнично лечение за деца, хора с увреждания, социално слаби и др. (2% от МРЗ на ден)

- Годишна субсидия на политическите партии и коалиции (5% от МРЗ за всеки действителен глас на последните избори)

- Стипендии за даровити деца (50% от МРЗ за 12 месеца)

- Месечна добавка за дете с трайни увреждания (70% от МРЗ)

- Заплата на наети по програми и мерки за насърчаване на заетостта (100% от МРЗ + осигуровки)
-----------------
* минимална работна заплата
** Формално това обезщетение не е обвързано с минималната заплата, но де факто винаги се съобразява с нея
*** Кредитът се изчислява на база на семестриалната издръжка, която е минималната заплата, умножена по броя месеци от семестъра. Може да се отпуска за повече от един семестър

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Нещо ново, много от същото и едно неизвестно в екипа на Фандъкова Нещо ново, много от същото и едно неизвестно в екипа на Фандъкова

Идеите за нови звена и лица в общината звучат красиво, но въпросът е доколко ще са ефективни на практика

7 дек 2019, 2225 прочитания

Подчинен на главния прокурор ще може да го разследва 4 Подчинен на главния прокурор ще може да го разследва

Предложението на правителството е това да е началникът на отдел "Инспекторат" във ВКП, което не кореспондира с препоръките на Венецианската комисия

7 дек 2019, 3141 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Двойно прецакване

Скандалите между здравните институции не вещаят нищо добро за пациентите и лекарите

Още от Капитал
Четиримилиардната алтернатива

Годината е рекордна за взаимните фондове, като те са сред малкото инвестиции, които бият инфлацията, макар да има и доста на загуба

Супер звук в мини тяло

Кои са най-добрите TWS слушалки на пазара

Язовир "Черна дупка"

Пресъхването на язовир "Студена" заплаши Перник с пълно безводие до края на годината и разкри огромните пропуски при управлението на водите в България

Румънското управленско дуо: От едната страна на барикадата

Новият премиер Лудовик Орбан и преизбраният президент Клаус Йоханис обещават про-ЕС ера и реформи в Румъния

Звуковата терапия на Стейси Кент

What a Wonderful World: певицата за нуждата да имаме споделени преживявания в кризисно време

20 въпроса: Красимир Георгиев

Често предизвиква себе си, а с това мотивира и други хора към промяна

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10