Съдът каза "не" на конкуренцията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съдът каза "не" на конкуренцията

Засега "Виваком" успешно отлага по-евтиния достъп до своята канална мрежа

Съдът каза "не" на конкуренцията

ВАС замрази по-ниските цени за достъп на други оператори до каналната мрежа на "Виваком"

Андриан Георгиев
5523 прочитания

Засега "Виваком" успешно отлага по-евтиния достъп до своята канална мрежа

© Цветелина Белутова


Върховният административен съд (ВАС) спря предварителното изпълнение на решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), с което тя намалява таксите за достъп на конкурентни оператори до каналната мрежа на "Виваком".

Решението на телеком регулатор от ноември 2010 г. е ключово за целия телекомуникационен бранш. То налага ценови тавани на бившия монополист и сваля месечния наем на линеен метър от 20 ст. на 8 ст. Ето защо "Виваком" обжалва първо законосъобразността на цялото решение и отделно неговото предварително изпълнение.

Така на практика съдът потвърди практиката на бившия държавен монополист. Телеком регулаторът ще обжалва определението на ВАС за замразяването пред петчленен състав на съда. Два дни преди съдът да замрази по-ниските цени, Европейската комисия (ЕК) одобри пазарен анализ на КРС, който също предвижда облекчен достъп до каналната мрежа на "Виваком". До месец регулаторът може да въведе анализа, който да замени атакуваното от "Виваком" решение. Той обаче също може да бъде обжалван в съда.

Въпреки предварителното изпълнение, в периода между задействането на регулацията и определението на ВАС, "Виваком" продължава да фактурира на старите, по-високи цени достъпа на конкурентни оператори до своята канална мрежа.

Подходът на компанията е избирателен. "При услугите за колокация на кулите (бел. авт. - които може да се използват за безжичен пренос на данни) на БТК дружеството възприема точно обратната политика - тъй като указанията на КРС по общите условия на БТК за достъп до кулите предполага увеличение на цените, БТК използва решението на КРС и фактурира по-високите цени независимо от факта, че има сключени договори при свободно договаряне преди това, които не включват клаузи за промяна на цените", коментира за "Капитал" Николай Кичев, директор "Взаимоотношения с оператори и регулации" в "Мобилтел". Мобилните оператори се нуждаят от евтин достъп до кулите на "Виваком", за да монтират на тях антени и базови станции за своята мобилна мрежа.

Битката е за бързия интернет

"Намаляването на цените за канален достъп има потенциал да увеличи конкуренцията на телеком пазара и в крайна сметка тази мярка ще допринесе за по-качествена и достъпна услуга за крайните потребители. Още по-фрапиращото за нас в случая е, че определението на съда идва два дни след като Европейската комисия одобри анализа на КРС", коментира Невен Дилков, председател на Сдружението за електронни комуникации.

В случая битката е за пазара на високоскоростен фиксиран интернет, който през 2014 г. ще възлиза на 233 млн. евро от 140 млн. евро през 2009 г., по данни на Telekom Austria Group, собственик на "Мобилтел". През 2010 г. "Виваком" има 28% от пазара на високоскоростен фиксиран интернет, а сборът от всички по-малки LAN доставчици е 35%, твърди докладът на Telekom Austria Group. Чрез достъпа до каналната мрежа телекомите искат да предоставят и стационарна телефония.

Годишните приходи на "Виваком" от нейната канална мрежа са около 90 млн. лв. без ДДС, изчисляват от Сдружението за независими интернет доставчици (СНИД). Този вид постъпления не са посочени конкретно в отчета на "Виваком", а от компанията отказват да коментират техния размер.

"Виваком" трябва да извърши инвентаризация за 3 млн. лв. на каналната мрежа, за да спази предварителното изпълнение на решението на КРС, пише в аргументите на компанията пред ВАС. От бившия държавен телеком не коментират кога е започнала и кога ще завърши инвентаризацията. Компанията ще претърпи загуба от 7 млн. лв. от липсата на точна информация за положените кабели, пише още в жалбата на "Виваком". От БТК не коментират как са изчислени тези загуби.

"Мобилтел изложи подробни аргументи, включително беше представена и счетоводна експертиза, че БТК прилага необосновано високи цени и че цените не са определени в съответствие със Системата за определяне на разходите. Изложени бяха и аргументи от нас, че БТК налага необосновани търговски условия, които целят утежняване на процедурата по предоставяне на услугата – срокове за предоставяне на услугата, подаване на заявки и др.", обяснява Николай Кичев.

КРС започна консултациите за облекчен достъп до обектите на "Виваком" с огромно закъснение в края на 2009 г. Повечето интернет доставчици с години достигаха своите клиенти по въздушен път или чрез тежката процедура на "Виваком" за достъп до каналната й мрежа. Паралелно КРС получи правомощия да глобява доставчици за въздушни кабели, което увеличи натиска върху по-малките оператори да "приземят" своята инфраструктура. Решението на КРС дойде едва през ноември 2010 г., когато някои оператори вече бяха глобени с по около 60 000 лв. за висящи кабели.

Определението на съда идва в момент, когато

"Спиди нет" и "Виваком" спорят ожесточено

@@file:[email protected]@

Върховният административен съд (ВАС) спря предварителното изпълнение на решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), с което тя намалява таксите за достъп на конкурентни оператори до каналната мрежа на "Виваком".

Решението на телеком регулатор от ноември 2010 г. е ключово за целия телекомуникационен бранш. То налага ценови тавани на бившия монополист и сваля месечния наем на линеен метър от 20 ст. на 8 ст. Ето защо "Виваком" обжалва първо законосъобразността на цялото решение и отделно неговото предварително изпълнение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  aha avatar :-P
  aha

  Да са ви честити кабелите между блоковете. Вече е решено - българските градове не трябва да приличат на европейските, а на близкоизточните. Докато не се измисли по-широколентов и по-ефтин вариант за предаване на данни.

 • 2
  077888888888 avatar :-P
  077888888888

  Тези висящи кабели са абсолютна простотия!!

  Пред нас ги има и дори на тях висят кецове..

  И пак гласувайте на Боко Дюнера!!

 • 3
  ngorchilov avatar :-P
  Ники Горчилов

  Гледам, любимото на цял народ БеТаКа, 5 години по-късно все още е в каменната ера на бизнеса.

  Вместо да прави убийствени пакетни услуги, на които не можеш да устоиш, губи време и усилия да се пречка на конкуренцията. А, и да трупа черни точки пред регулатора, който няма да е вечно толкова кекав.

  То и резултатите си го показват. <30% пазарен дял на интернета за бившия монополист, въпреки всички регулативни еквилибристики.

  До коментар [#2] от "07":
  "Тези висящи кабели са абсолютна простотия!!"

  Мами, по-добре простори между блоковете, отколкото молбички в "пощата".

  Амин.

 • 4
  sulio_parvi avatar :-|
  sulio_parvi

  Ами разбира се че има убийствени пакетни услуги, аз вече забравих за други оператори и за 72 лв на месец имам ВСИЧКИ възможни услуги които можете да се сетите (плюс тези дето не можете) и за разговори (всякакви) допълнително плащам 2 (два) лева на месец. А, а иначе имам 9 часа на месец изговорени....Всичко останало е flat и на корем.Затова VIVA VIVACOM a малките оператори да си лопаят да си прекарват (някои по хитри вече го направиха) да си инвестират и тогава да предложат по ниска цена.
  Не работя във VIVAKOM, просто и ползвам ВСИЧКИ услуги и засега съм доволен (с малки изключения, но както знаем в България идеaлна компания ТЕОРЕТИЧЕСКИ не може да има заради Bacilus Bulgaricus)

 • 5
  ngorchilov avatar :-|
  Ники Горчилов

  До коментар [#4] от "sulio_parvi":

  Сульо, не бъркай понятието "убийствени пакетни услуги", с някакъв механичен сбор от отделни услуги, за които сигурно трябва на различни гишета, различни молбички да попълваш. Конвергенцията е нещо повече от билинг интеграция и пакетна цена.

  Що се отнася до сещането, мога да ти изброя поне 10 конвергентни услуги, които БеТаКа е в позиция да направи, ама няма кой.

  И последно, по отношение на копането. Можеш ли да ми посочиш поне една причина, защо е по-добре всеки един оператор да разкопава поотделно? Как това ще подобри/поевтини комуникациите в България?

 • 6
  kamendc avatar :-|
  Камен

  тази шахта много хубава, бе. обикновено са изронени, с прозиращи арматури, и недай боже в тъмното да минаваш оттам.
  ще кажеш, че с тези 20 ст/метър/месец не могат барем капаците да си подновят.

 • moreni

  Каква логика и справедливост търсите в решенията на ВАС? Там са прекалено крайно нуждаещи се, плачат за хотели кай морето, и това им замъглява преценката по един много особен начин. Току-що научих, че са разрешили ски зоната на Витоша! 1000 дка от белия дроб на София, между два вододайни резервата, около - Черни връх - мястото, където е основан пешеходният ни туризъм от влюбени в българската природа хора като Алеко Константинов и Вазов! Що за наглост, що за продажничество цари в този така наречен висш съд?

 • 8
  epoc avatar :-|
  epoc

  До коментар [#4] от "sulio_parvi":

  За 72 лева на месец си мисля, че си се минал. Надявам се поне да са ти дали безплатен компютър, включен в цената.

  До коментар [#6] от "Камен":

  Обикновено шахтите на енергото са изронените. Направо не разбирам как общината ги търпи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK