Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Хляб за зрелища

Цените ще се увеличат, а идеите за натискането им надолу са антипазарни или чисто популистки

Темата с цените на хляба е любима на политиците. Още повече в година на избори
Темата с цените на хляба е любима на политиците. Още повече в година на избори
Темата с цените на хляба е любима на политиците. Още повече в година на избори    ©  Цветелина Белутова
Темата с цените на хляба е любима на политиците. Още повече в година на избори    ©  Цветелина Белутова

Проверки от данъчни, заплахи за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията и идеи за регулиране на цени чрез държавен стратегически резерв... По веригата зърно-брашно-хляб напоследък се случват интересни неща. След като хлебопроизводителите дадоха заявка за 20% увеличение на цената на продукцията си, отвсякъде заваляха съмнения, предложения и обвинения, някои от които са невъзможни и опасни и за пазара, и за потребителите.

До голяма степен ръстът на цените се дължи на обективни причини: още от лятото на тази година имаше индикации, че хлебната пшеница и фуражите ще поскъпват заради сушата в Русия и Украйна. А и в световен мащаб котировките на всички борсови стоки тръгнаха нагоре. Ръстът на българския пазар на зърно не закъсня.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • focus__radio
  • - 8
  • + 8

  И това са номера от селски вечеринки !
  На селянина или много сняг му е пречка или малко сняг , или много студена зима или много мека зима ... Все нещо му е пречка и все в уклон да повишава цените ! ...
  Заслужават пълен бойкот ама с това племе ...

  Аз пък си купувам брашно по 46 стотинки и си правя хляба в къщи !!!

  Оня по магазините - ДА СИ ГО ЯДАТ ония от сдруженията на хлебопроизводителите ...

  Нередност?
 • 2
  komutator avatar :-|
  Димитър Димитров
  • - 3
  • + 13

  Поздравявам автора за прекрасната статия. Цените на всички хранителни продукти в световен мащаб ще растат. Това е научно обосновен факт който е предсказан отдавна. Факторите са много и силно преплетени. Като определящ е петрола, чието производство вече започва да спада и ще продължи да намалява рязко през следващите 10 години(М.Хъбърт). После трайното спадане на добивите в световен мащаб(пик през 1996 година отогава траен и постоянен спад). Климатични промени:предстоят още по-драматични явления(урагани,наводнения,суши). Само че за да повярва и разбере трябва човек да почете малко. Например в докладите на института Уърдуоч. Или някоя интересна книжка като ,,Eating fosil food" например. Или литература за геополитика. Поначало имаме намаляване на добивите поради изчерпване на водни източници (най-вече подземни), резистентност на вредители към инсектициди. Знаете ли например че повечето земеделски препарати за третиране в основата си имат арсен!. А че изкуственните торове се правят от природен газ? Трябват ви 30 кг на декар всяка година за зърнени култури, иначе няма да получите нищо.Това се нарича пряка връзка храна-изкопаеми горива. А ,,ЮМЗ"-то на село ,,гори" 1 литър дизел на всеки 5 декара обработка на земята. Това е косвенна връзка гориво-храна. Затова е сметнато оттавна 10 кал. гориво са нужни за една калория храна. Скъпо гориво-скъпа храна това е съвсем логично. А сега си предствете дефицит на гориво, или директно липса след 20- 25 години. Според мен това означава глад,пълна разруха и измиране.
  В английската литературата се използва термина ,,Starvation" което означава глад до смърт. За съжаление тези сценарии идват от научна литература от признати за светила в своята област учени. Това ни чака. И още нещо. Не можем изцяло да се върнем към така модерното био-земеделие. Припомнете си каво означава,,угар" например. Земята трябва да си почива при неинтензивно земеделие. Освен това къде са стотици хилядите глави едър рогат добитък за естественно наторяване на нивите при дефицит на изкуственни торове. Кой ще жъне със сърп при очертаващ се световен остър дефицит на петрол . Това с био- дизела са пълни глупсти. Знаете ли например че от един декар земеделска площ се добиват около 130 литра био-дизел. Тоест само за земеделската техника е нужна огромна площ земя за производство на дизел, толкова просто не може да бъде отделена защото няма да има за производство на пшеница. Така че проблема с нарасващите цени е сложен. Предстоят ,,интересни" времена и всякави критики към производителите са безумни и глупави.

  Нередност?
 • 3
  nimako avatar :-|
  nimako
  • - 5
  • + 5

  В момента хлябът в България няма нищо общо с цената на пшеницата защото нея я няма в него.Цената зависи единствено от конюнктурата на областа където се продава и мутризацията на района.В Габрово хлябът от 5години беше 1лев.а сега го намалиха на 85ст .всеки може да си направи сметка някой колко пари е изкарвал.според мене е необходимо да има закон за хляба в България по подобие на закона за чистотата на бирата в Германия

  Нередност?
 • 4
  stoiank avatar :-?
  stoiank
  • - 2
  • + 6

  До #3
  И как го виждаш този закон за хляба? То досега сте имали закон, никой освен богоизбраната мутра да не продава във вашия район. Само че сега се появиха големите вериги и на човека който го покрива му са отънели връзките. А относно Закона за чистота на бирата си направи малкия извод. В момента един кен бира-немска в ЛИДЛ е около 0.50 лв, Шуменско е 1.10 лв. Не съм я пробвал, но ти я сравнявам не с Премиум сегмента Карлсберг или Туборг. Само конкуренцията ще ни научи да работим и мен и теб и останалите. Колкото и да не ни се иска! Успех в тотото.

  Нередност?
 • nenovski_gb
  • - 6
  • + 5

  Ако наистина пшеницата формира 60% от цената на хляба тогава едно увеличение в рамките на 15% би било нормално. Само, че не мога да разбера как ги определиха тия 60% при условия, че ядем един от най-нискокачествения хляб в ЕС.
  Само за сравнение ще кажа, че пшеницата представлява едва 4% от цената на един френски багет (франзела). Затова и цената на багета е относително устойчива дори и при драстично увеличение на цената на пшеницата.
  Тази статия почива единствено върху голите твърдения на хлебопреоизводителите за важността на пшеницата при ценообразуването на хляба.

  Нередност?
 • 6
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi
  • - 3
  • + 4

  От всичко най-много ме забавлява господин Костов, който съвсем "дясно" каза, че като сме производители на зърно цената не може да се вдига! Това естествено може да се тълкува по два начина:

  -пъвият, че зърнопроизводителите ни са прости и не виждат какви са цените на световните борси и ще продават на загуба тук на много по-ниски цени
  -вторият, че трябва да се наложат ограничения на износа на пшеница за да се задължат зърнопроизводителите да продават на загуба

  И двата варианта въобще не са популистки и са напълно "десни", типично в посткомунистическият стил на говорене характерен за политиците на прехода!

  Нередност?
 • beni_8
  • - 4
  • + 8

  БРАВО ЗА ХУБАВАТА СТАТИЯ!!! Най-после истината.Някой трябва да обясни на хората, че това с покачването на цените трайна световна тенденция.Пиша Ви като бивш производител на хляб, /15години/.За това време разбрах, че всички правителства си правят социалната политика на гърба на този бранш. И правителство, и народ са спокойни, когато цената на хляба е ниска.Затова никога няма да го изкарат от сивата икономика/около 80% е на тъмно/, защото цената неминуемо се покачва с 20%ДДС.Надявах се, че този кабинет ще има смелост, ама НЕ!
  ВМЕСТО ТОВА "НАШИЯТ МИНИСТЪР"/на земеделието и храните/ НИ НАРИЧА ВСИЧКИ ПО ВЕРИГАТА СПИКУЛАНТИ БЕЗ ДА ПРОПУСНЕ СЛУЧЕЙ.
  Думата спекула в условията на пазарна икономика не е мрасна дума.Тя е отживелица от времето, когато правителствата определяха цените.
  СЕГА ЦЕНАТА НА ХЛЯБА ТРЯБВА ДА Е 1,90-2,20лв/кг.с ДДС крайна цена на дребно.Всичко друго е на тъмно ,ама това маѝ министъра не го притеснява. ТОВА Е ИСТИНАТА!!! ВСИЧКО ДРУГО Е ПОЛИТИЧЕСКО ГОВОРЕНЕ И ТОТАЛНА НЕГРАМОТНОСТ.

  Нередност?
 • 8
  kamendc avatar :-|
  Камен
  • + 2

  е защо да не могат да планират цените 30 дни напред - ето че пшеница се търгува на борсата за доставка през март. като си я заплануват сега, си знаят, че през март примерно цените им ще са 20% по-високи, и да си актуализират отношенията с дистрибуторите и веригите, както е по-договор.
  аз не мисля, че цената перманентно се е качила - сега като се видя голямата далавера с пшеницата (аредна 30 лева на декар, обработка още 30, и вадиш 300кг = 100 лева), догодина би трябвало де що има земеделец да се юрне да сее пшеница, и тя съответно ще падне.

  Нередност?
 • 9
  beni_8 avatar :-|
  beni_8
  • + 4

  Не можеш да прогнозираш пазара, защото много детайли му влияят,не можеш да знаеш предварително, че в Русия ще има пожари, а в Америка - наводнения. тази година това взриви пазара на всички зърнени храни. А що се отнася до това, че всички ще увеличат площите с пшеница - няма да стане, защото маслодайните култури и царевицата са много по-рентамилни от нея и затова се сеят все повече от тях, за сметка на житото.Слънчогледа тази година стигна 1,20лв/кг с ДДС.Това от както 15г. съм земеделието не е ставало.

  Нередност?
 • 10
  orio avatar :-|
  orio
  • + 4

  ако мога да продам пшеница за износ на 450 лв./тон кой ще ме задължи да продавам на вътрешен пазар по-евтино.Така би трябвало да мисли всеки производител.Съответно производители на брашно и хляб трябва да плащат тази цена за да могат да купуват зърно и да произвеждат-цената на зърното се определя от износа.

  Нередност?
Нов коментар