Мероприятието изглежда свърши
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мероприятието изглежда свърши

Яне Янев в действие

Мероприятието изглежда свърши

Независимо дали ще продължи да бъде лидер на РЗС или не Яне Янев изпада от голямата политическата сцена. Засега

Велина Господинова
12519 прочитания

Яне Янев в действие

© Красимир Юскеселиев


Отива ли си Янев

- Алексей Петров си къса СРС-то.

- "Човекът за Яне" вече иска да излезе сам на сцената.

- Някой има за него компрометиращи материали и го притиска.

- Решил е да се покрие, за да не го съдят за клевета и изнасяне на класифицирана информация.

- Играе

, за да е в медиите.
Председателят на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев е подал оставка от лидерския пост, съобщиха в петък от пресцентъра на формацията. Заедно с него поста си напуска и заместникът му Атанас Семов. В неделя предстои да се проведе заседание на управителния съвет на РЗС в разширен формат от 200 души, на което ще бъде избран нов политически съвет на партията. Заседанието ще бъде закрито.

Когато Яне Янев ви каже, че ще участва във ваш форум, подгответе не микрофон, а пожарогасител. Защото може да очаквате не реч, а димка. Лидерът на партията "Ред законост и справедливост" (РЗС) е известен с безкрайните си маймунджилъци, така че когато тази седмица намекна, че се готви да подава оставка от поста, първата реакция беше да се запитаме какво готви Яне. Или кой готви лидера на РЗС.

Цялата интрига се върти около това дали Яне Янев не е вече употребен и трябва да бъде заместен от ново политическо лице. Поддръжниците на теорията, че зад Янев стои Алексей Петров, смятат, че бившата барета сериозно иска да се разграничи от него заради негативите, които лидерът на РЗС вече му носи, и сериозните гафове, които допусна в последно време. Другата група, която подозира, че "човекът зад Яне" е всъщност колективен образ, смята, че играчите скоро ще започнат да излизат на светло, за да извличат ползи от политическите компромати, които разпространяват. Така че той става излишен. Третата и по-маргинална група пък се надява лидерът на РЗС да прекара всички и така скандалът да стане още по-голям.

Вместо да разпространява СРС-та и папки с твърдения за корупция, от две седмици

Янев влезе в нова роля

Изненадващо за свикналата с революционния му плам публика лидерът на РЗС изведнъж заговори колко е отчаян от политиката. И как не виждал смисъл в това, което прави, защото нямало чуваемост в обществото за изнасяните от него изобличаващи факти за ГЕРБ. "Не издържам, уважаеми приятели. Такава репресия срещу всички мои близки хора, разкарване в полицейски участъци, следствие, прокуратура - мисля, че срещу най-големия престъпник в държавата не се е осъществявало", проплака Янев. И продължи: "Не стига, че денонощно ме тормозят, не стига, че слушат телефона ми, не стига, че ме следят външно, ами тормозят и най-близките ми хора - майка ми, приятелката ми и нейните родители." Със сълзи на очи разказа как четирима мъже в черно следили и заплашвали майка му в Сандански. Към това беше прибавен и инцидент с луксозния му джип, който изчезна мистериозно от охраняемия паркинг на ведомственото му жилище в София заедно с "изключително важни документи и 9 магнитни носителя на информация" според разпратеното съобщение от пресцентъра на РЗС. Янев намекна и че може да напусне лидерския пост в РЗС и дори да емигрира в чужбина. След тази изповед лидерът на РЗС спря публичните си изяви и изключи мобилния си телефон. Покриха се и хората около него. А публиката започна да тръпне в очакване как ще се развие продуцираната от самия Янев

Сапунка "Ще сдаде ли лидерския пост"

в РЗС и ако да, кой ще го смени, чиято развръзка се очаква на 6 февруари. За новата драматургия на Яне Янев и ролята му на мъченик на властта има няколко възможни обяснения. Толкова са и вероятните развръзки за бъдещето му на политическата сцена след заседанието на управителния съвет на партията в неделя. Всичките обаче не са в полза на Янев.

Ако се вярва на сърцераздирателните признания на Янев, че е "огорчен от липсата на подкрепа в обществото за действията си", както твърди, логиката на по-нататъшното му политическо поведение наистина би трябвало да е - подавам си оставката от лидерския пост!

От седмица главно в медиите се лансира версията, че за негов наследник се подготвя заместникът му в РЗС Атанас Семов. Подобен сценарий за смяната на Янев с по-приемливия от гледна точка на умерено поведение преподавател по европейско право в Софийския университет упорито се лансираше неофициално още преди година, когато партията все още разполагаше с парламентарна група в Народното събрание и не беше стартирал процесът на разпад в нея. Семов е и най-пряката връзка на РЗС със сочения за благодетел на формацията главен обвиняем по делото "Октопод" Алексей Петров. Докторът по европейско право от дълги години е зам.-председател на консултативния съвет на Съюза за стопанска инициатива, създаден от бившия съветник в ДАНС. Така или иначе тогава смяната не се осъществи. През седмицата Семов обаче категорично отрече да има намерение да заеме лидерския пост в партията. В редица медийни появи по въпроса Алексей Петров, който, след като напусна ареста, започна да се изявява като експерт към партия РЗС, каза, че Янев трябва да продължи да оглавява партията и нееднократно заяви, че трябва да бъде подкрепен.

Ето защо такъв сценарий със смяната на Янев със Семов изглежда малко възможен, въпреки че би бил най-удобен за бившия съветник от ДАНС. По вероятно звучи обяснението на бивши депутати, че намеците на Янев за напускане на поста са

Поредният цирк

който разиграва, защото е загубил позициите си пред бившия съветник от ДАНС. "Яне Янев вече не е необходим на хората, които го използваха и му даваха информацията. Защото с неадекватното си поведение той вече им вреди", каза за "Капитал" Атанас Железчев, който заедно с Янев учреди формацията, но миналата година я напусна. Към това соченият доскоро за дясна ръка на лидера на РЗС Тодор Великов прибави и гафа на Янев с разпространената разпечатка от телефонните разговори между Ваньо Танов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ). "Такъв запис няма", категоричен е Великов. Той е убеден, че обявената за открадната кола на Янев е постановка, за да се прикрие точно липсата на този запис. "Странно как автомобилът му заедно с 9-те флашки изчезна, след като поискахме Янев да бъде изслушан по въпроса в комисията по вътрешна сигурност", добави той. Като фал може да се определи и подписката за референдум за свикване на Велико народно събрание за нова конституция, за която има съмнения за фалшиви подписи и откраднати лични данни. Така Янев компрометира идеята, зад която публично застана Алексей Петров. Към това трябва да се прибави и фактът, че позициите на лидера на РЗС в парламента значително отслабнаха, след като петима негови депутати го напуснаха. Разпадът на парламентарната група отне редица предимства на народните представители от РЗС като гарантирано време за изказвания по време на важни дебати в Народното събрание, както и участия в парламентарните комисии.

"Никой не може да махне Янев от поста председател на РЗС, освен ако той самия не пожелае", казва Железчев. Според бивши депутати от РЗС членовете на управителния съвет на партията (101 души), който се събира в неделя, са изцяло под негов контрол. "Те не са избирани на конференция, а лично са назначавани от Янев", твърди народен представител, който наскоро напусна РЗС.

Не е изключено обаче Янев да прибегне и до сценария в неделя да подаде оставка като председател и да предложи временно някой да заеме поста до свикването на партийна конференция. Това е начин

Временно да изчезне от политическата сцена

"Ако се окаже, че Янев не разполага със запис на Танов и Менда Стоянова, той може да бъде съден", казва Тодор Великов. По думите на бивши депутати от РЗС прокуратурата разполага с признанията на нотариус Станислав Филипов, че Яне Янев е принуждавал част от кандидатите за народни представители да подписват записи на заповеди, с които срещу избираемо място в листата на РЗС те са ползвали заем за кампанията от 50 хил. лв. Филипов беше и член на ръководството на РЗС, но неотдавна напусна партията. Заради последните обвинения на Янев към съпредседателя на групата на ГЕРБ Искра Фидосова и депутата Иван Петров, че ръководят контрабандните канали за цигари по границата със Сърбия и Турция, двамата се заканиха да го съдят. По тези причини не е изключено Янев да е решил да се оттегли за известно време, докато нещата се разминат, а на евентуална конференция след време отново да бъде избран за лидер, прогнозират бивши депутати от РЗС. Подобен сценарий той вече веднъж разигра при преименуването на бившата му формация НС-БЗНС в "Ред, законност и справедливост" през 2005 г. Тогава за кратко председател на партията стана бившият конституционен съдия Георги Марков, който се оттегли година по-късно след провала си като кандидат за президент.

Независимо обаче дали Яне Янев ще запази поста си, или ще се покрие временно от светлините на прожекторите, със сигурност може да се каже, че засега той е изключен от голямата игра със СРС-тата и битката на "октопода" с управляващите. Докато някой не реши да прибегне до услугите му отново. А ако никой не го направи, лидера на РЗС го очаква дълга политическа зима.

Майсторът на политическата димка

Депутат, доскоро близък до Яне Янев, разказа следната случка с него от парламентарните избори. Двамата пътували с кола по време на кампанията и както си говорели, изведнъж Янев казал: "Представяш ли си сега колата пред нас да се взриви." Подобна ситуация е мечта за всеки политик във време на кампания, особено за лидера на партия "Ред, законност и справедливост". Можем само да си представим какво щеше да се случи, ако хипотетично Янев се озове в близост до такъв инцидент. Без съмнение веднага щеше да свика пресконференция, че това е атентат срещу него. Щяха да започнат по медиите версии кой и защо иска да отстрани Янев и това щеше да му гарантира присъствие в медиите за дълго време.

Със сигурност лидерът на РЗС знае как да извлича максимални ползи от такива ситуации. А ако те липсват, Янев си ги създава сам. Защото точно с подобни акции лидерът на РЗС влезе в политиката. Даже за кратко рейтингът му беше толкова голям (преди изборите през 2009 г.), че го нареди в челото на най-одобряваните политици в България. А на последните парламентарни избори дори успя да вкара партията си в парламента. Вероятно след време студентите по политология ще изучават "инициативите" на Янев, които го направиха известен, създадоха му име на "борец срещу корупцията" и за кратко му гарантираха присъствие на голямата политическа сцена. Като пускането на димка по време на важно заседание на СДС в Пловдив, разпръскването на позиви срещу БСП от делтапланер над симпатизантите на социалистическата партия на Бузлуджа, граничещата с патология свръхактивност да внася папки в прокуратурата и да "громи" корумпираните държавни служители по високите етажи на властта. А в последно време и постоянните петъчни пресконференции, на които вадеше компрометиращи данни и телефонни записи на ключови фигури от управляващата партия.

 

Отива ли си Янев

- Алексей Петров си къса СРС-то.

- "Човекът за Яне" вече иска да излезе сам на сцената.

- Някой има за него компрометиращи материали и го притиска.

- Решил е да се покрие, за да не го съдят за клевета и изнасяне на класифицирана информация.

- Играе

, за да е в медиите.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 1
  gt avatar :-P
  гт

  Едва ли "засега"!

  Защото всеки опит за ремисия на янето - той си стана нарицателно, за което сам си е виновен, - ще се обърне срещу изживяващите се като управляващи от сенките.

  Но пък като виждам интелектуалния им потенциал, нищо чудно да сте прави, Велина!

  :-)

 • 2
  mto avatar :-P
  mto

  Винаги съм се чудил какви са хората, които са способни да се впечатлят от този палячо...
  И щеше да ми бъде смешно, но картинката като цяло всъщност е тъжна!

 • 3
  cheta avatar :-|
  cheta

  Една шумна сянка по-малко. Но реалните проблеми остават като че ли в КЮШЕТАТА НА ОБЩЕКТВЕНОТО ПРОСТРАНСТВО: енергийна ефектиност - на опашката сме, изследвания - в колбите на светли намерения, иновации - дневни сънища! Скандали, скандали и одумки...- не само в парламента!

 • 4
  jj avatar :-P
  J.J.

  Ама вие наистина ли мислите, че ще се оттегли? Хаха, шутът никога не си тръгва сам, трябва някой да го изгони ;)

 • 5
  gt avatar :-P
  гт

  Я, станало...

  :-)

 • 6
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Кой сега ще прави "разкрития"?

 • 7
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  Винаги съм се чудил какви са хората, които са способни да се впечатлят от този палячо...
  --------------------------
  .."през 1990 г., става лидер на независимата студентска организация в Пловдив"..."политическят му ангел се казва Надежда Михайлова. Именно при нейното управление в СДС напористият земеделец се сдоби с първия си депутатски мандат"..."парламентарите избори през 2005 г. Решението си Михайлова оправдава с нуждата от земеделски сегмент в дясната коалиция"

 • 8
  rumen_rusev avatar :-|
  bandyuga

  Толкова е жалък,че даже не си струва да бъде мразен.Партията му по-скоро буди отвращение,отколкото признателност за "изнесените правителствени злоупотреби".Наистина "димка" олицетворява,като че ли,най-добре от всичко друго ЯЯ и РЗС-пушек,леко зловоние и после всичко се изпарява.

 • 9
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  До коментар [#2] от "mto":

  Абсолютно споделям! Яне Янев олицетворява тоталната деградация, а подръжниците му живеят в някакъв техен измислен свят! За щастие Яне Янев и РЗС са като грипа, пикът на епидемията мина и повечето хора вече са имунизирани към перманентния поток от глупости! Естествено има и жертви, но те са по-скоро изключение...

 • 10
  yard avatar :-P
  Yard

  Яне се оттегля защото ако през този мандат построят всички магистрали за следващите избори няма да има пари да сложи билбордовете със "СПРИ" на всеки 20 метра.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.