Субсидирани партии

Субсидирани партии

За какво партиите харчат парите от държавната субсидия

Елена Старидолска, Велина Господинова
14217 прочитания

© Shutterstock


Как е в Германия

Германия осигурява обществено финансиране на политическите партии от 1958 г. Понастоящем общия бюджет, който може да бъде отпуснат за партиите, е 133 млн. евро годишно. Те получават средства пропорционално на получените гласове - по 85 евроцента за всеки от първите 4 млн. гласа и по 75 евро цента за всеки следващ. Освен това държавата отпуска по 38 цента за всяко евро, което идва от частно дарение на стойност не повече от 3300 евро. Насреща партиите трябва да внасят подробни финансови отчети, като само самоличността на големите дарители (над 10 хил. евро) задължително трябва да бъде разкрита. Частните дарители могат да приспадат от данъците си до 50% направените дарения, ако не надвишават 3000 евро. Няма ограничения за тавана на сумите, които могат да бъдат дарявани. Няма и ограничения на разходите по кампаниите.

Ако следите новините от българския парламент в последните няколко седмици, със сигурност ще останете с впечатление, че лукс е залял народните представителите. Първо стана известно, че лидерът на РЗС Яне Янев се вози в луксозно BMW, чиято начална цена започва от над 150 хил. лв. После депутатите и министрите от ГЕРБ се сдобиха с iPad със същия източник на средства.

В това няма нищо кой знае колко скандално. В крайна сметка българските народни представители не са харчили парите си в еротични клубове – след подобен случай в САЩ председателят на организационния комитет на републиканската партия Майкъл Стийл трябваше да подаде оставка. Проблемът е, че българските партии очевидно не знаят за какво да похарчат парите си.

Дребни партийни благинки

Миналата седмица ГЕРБ обзаведе министрите и депутатите си с iPad-и и плати за скъпите устройства над 200 000 лв. от държавната субсидия. Преди година премиерът Бойко Борисов пътува с правителствения самолет до Испания за сметка на партията. Като причина за скъпия воаяж тогава от централата на ГЕРБ посочиха среща с лидера на испанската Народна партия Мариано Рахой, но най-запомнящото се от посещението му в испанската столица беше присъствието му на испанското футболно дерби "Ел класико" между отборите на "Реал" -  Мадрид, и "Барселона".

Когато в края на мандата на тройната коалиция беше прието драстичното увеличение на държавното финансиране на партиите (от 3% на 5% от минималната работна заплата, или по 12 лв. за всеки спечелен глас на парламентарните избори ) аргументите в полза на това бяха, че така ще се намали чувствително възможността партиите да получават средства с неясен произход и ще бъдат независими. И че внушителната сума ще се използва от политическите формации главно за  подготовката на кадрите  им, както и да обучават собствени експерти.    

Само за миналата година средствата, които спечелилите над 1% на парламентарния вот формации получиха, беше 43 млн. лв. При това сумата беше намалена с 15% заради икономическата криза. За тази година издръжката на политическите формации ще струва на бюджета 50 500 000 лв. Големият въпрос обаче е как тези пари се харчат. 

Джаджи вместо експерти

"Необходимо е партиите да развиват свой собствен експертен капацитет, а не да разчитат само на наети външни експерти и агенции. Вместо това обаче средствата от държавната субсидия обикновено се изразходват за външни експерти, PR агенции и реклами в медиите", казва Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. "Затова бяхме предложили 10% от държавната субсидия да се предоставя срещу развити проекти за усилване капацитета на аналитичните звена към партиите, стипендии за техни кадри, образователни мероприятия за персонала и детайлно развитие на програми и стратегии", добавя той. Като пример Смилов посочва Великобритания, където партиите нямат право да използват държавните средства за закупуване на тв и радиореклама например.

Проверка на "Капитал" показа, че партиите харчат субсидията си главно за заплати, наеми и консумативи на централите си и местните партийни клубове, както и за командировки на активисти в страната и чужбина. Единствено от СДС казват, че използват част от средствата за Политическата си академия за обучение на кадри, която провежда веднъж на три месеца обучение на около 100 свои членове.  

Сериозно перо разходи в

ГЕРБ - най-богатата партия

е за заплати, казва административният секретар на управляващата формация Цветомир Паунов. По думите му партийният апарат на ГЕРБ в страната, който е на щат към формацията, наброява около 270 човека. "Освен 23-мата души, които работят в централата в София, имаме и технически лица в областните и общинските ни структури", добавя той. По думите му от средата на 2009 г. досега общо за заплати и осигуровки ГЕРБ е платила около 3 400 000 лв. Паунов обяснява още, че областните структури на партията получават средства едва след като представят в централата проектобюджет за всяко тримесечие. А превеждането им става по критерии, приети от ръководството на ГЕРБ. Част от тях са брой членове, планирани мероприятия, както и спецификата на района. "Има области, които са с повече общини, а други - с по-малко, затова и средствата за издръжка са различни", уточнява административният секретар на управляващата партия. Част от парите от субсидията ГЕРБ ще използва за ремонт на централата си в София. В края на 2009 г. с решение на МС партията получи за ползване още един етаж от административната сграда на НДК. Партията прави и дарения. "Дадохме 30 хил. лв. за ремонт на покрива на църквата в смолянското село Средногорци", казва Паунов. Със субсидията беше покрита и ипотеката от 440 хил. лв., която Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов направиха, за да финансират предизборната кампания на ГЕРБ за европейските и парламентарните избори. Колко общо средства от внушителната субсидия, която получи управляващата партия за миналата година от близо 18 млн. лв., е спестена обаче административният секретар не пожела да каже. Само уточни, че сумата е депозирана в банка.     

БСП дава 45% от субсидията

на местните си структури, каза за "Капитал" главната счетоводителка на Националния съвет на партията Цонка Василева. С тези средства те разплащат текущата си дейност - наеми, издръжка на партийните организации. БСП има местни организации във всичките 265 общини в страната. Редът, по който структурите се разплащат, е гласуван от Националния съвет. През този колективен орган минават и всички решения, свързани с разходването на бюджета на партията. Около 16% от субсидията остават в централата в София за покриване на разходи, свързани с международната дейност на БСП - членски внос в Социалистическия интернационал, ПЕС, както и пари за международни командировки или срещи. Общо за издръжката на червената централа на "Позитано" 20 - наем и консумативи отиват между 20 и 22%

Останалите близо 15% са за фонд "Работна заплата", осигурителни вноски и т.нар. граждански договори за сътрудници, но те са много малко. Повечето са с трудови договори.

Субсидията е по-големият дял от цялото финансиране на социалистическата партия, която разчита и на членски внос и дарения. Повечето от това допълващо финансиране обаче остава по структурите в страната. От "Позитано" 20 коментират, че ограничаването на държавните пари през 2010 г. с 15% им се отразило негативно и затова им се наложило да преразгледат някои планирани мероприятия и да намалят други разходи. "На никой не му стигат средствата", беше отговорът на въпроса дали субсидията им е достатъчна. Средствата на БСП от държавата за миналата година бяха 6.7 млн. лв.

Парите ни стигат, но не ни остават

така коментира финансовото положение на СДС председателят на постоянния предизборен щаб на партията Борис Марков. Подобно на социалистите и СДС отделя почти половината от субсидията си за издръжка на местните структури - 48% по думите на Марков, като средствата отиват главно за издръжка на централата и партийните клубове по места и покриването на разходите за наеми, ток и консумативи. Той уточнява, че поради недоброто финансово състояние на партията се наложило в началото на миналата година да приемат бюджет. "Започнахме тази бюджетна година от нулата и се издържаме изцяло от държавната субсидия", казва Марков. Сините са съкратили почти половината си администрация на "Раковски" 134 и в момента там работят около 20 човека. Върнали са и 10-те автомобила, които ползваха в централата на лизинг. "Вместо тях взехме 5 опела, за които също плащаме лизинг", казва още Марков. Държавната субсидия за синята партия за 2010 г. беше близо 1.7 млн. лв. Като коалиционни партньори с ДСБ в "Синята коалиция" двете формации си поделят парите в съотношение 2 към 1 в полза на СДС. (ДСБ получи 990 хил. лв.). Част от общите пари дават и на останалите партньори от коалицията - радикалдемократи, земеделците на Анастасия Мозер и социалдемократите на Йордан Нихризов. "Сумите за трите партии, които нямат депутати, обаче са много малки", уточнява Марков.

От

"Атака" не казаха как харчат  

държавната субсидия, която за миналата година беше малко над 4 млн. лв. Според представители на партията най-големите разходи на партията са свързани с наема на помещения в страната. Тъй като формацията на Волен Сидеров е сравнително нова, за повечето партийни клубове из страната  "Атака" плаща свободен наем. Причината е, че помещенията, които им предоставят от общините, са неподходящи. "Добрите" офис имоти вече са заети от БСП, СДС и други по-стари партии и затова атакистите масово излизат на свободен наем, сподели депутат от формацията на Волен Сидеров. Отделно с парите от държавната субсидия се закупува и елементарното оборудване, за да може партийните клубове да работят. Партията плаща и заплата на поне един човек, който да поддържа офиса. "Атака" разчита изключително много на държавната субсидия. Въпреки че издава едноименния партиен вестник, разходите за него се покриват от приходите му, т.е. той се самоиздържа, твърдят още от формацията на Сидеров.

Не е ясно на какъв принцип правителството на тройната коалиция е решило държавата да отпуска точно 5% от минималната заплата за всеки спечелен глас на изборите. Отговорът на въпроса дали средствата са достатъчни е относителен. Ако питаме партийните счетоводители, 12 лв. на избирател не стигат. По-важно е обаче парите да отиват за присъщата дейност на политическите сили - да осигуряват реална комуникация с избирателите, изграждането на експертен потенциал и прозрачност. Каквато за съжаление липсва. Иначе са излишни.

Забележка: В приложената таблица са използвани данни от Министерство на финансите за 2010 г. За 2011 г. субсидиите са по изчисления на "Капитал" и са при предположение, че парламентарните групи и коалиционните споразумения не се променят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  Радвам се, че предложението ми да се види за какво партиите харчат субсидиите си е било възприето. Браво!

 • 2
  gt avatar :-P
  гт

  Суицидирани партии...

  Ай!паднали...

  :-)

 • 3
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  а ДПС за какво си харчат парите?

 • 4
  arimancer avatar :-|
  zeromancer

  До коментар [#3] от "Rage Against":

  повечето са на Доган. той си ги харчи .. за барбекюта и ханъми

 • 5
  donyon avatar :-|
  donyon

  САЩ са близо 300 милиона,а имат 2 партии-демократи и републиканци.България е 7,5 милиона,а има 365 и кусур партии...Колко още ще ги търпим?

 • 6
  smartfobia avatar :-|
 • 8
  bolderdash avatar :-|
  Balderdash

  "В крайна сметка българските народни представители не са харчили парите си в еротични клубове – след подобен случай в САЩ председателят на организационния комитет на републиканската партия Майкъл Стийл трябваше да подаде оставка."

  Това не е вярно. Майкъл Стийл не е подавал оставка след скандала със стриптийз клубовете.

  Скандалът се случи през февруари 2010. Майкъл Стийл не беше избран за втори мандат на RNC (Republican National Committee) при редовно гласуване в Републиканската партия през януари 2011.

 • 9
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Партиите, които спечелят място в парламента НЕ трябва да получават субсидия от държавата.

 • 10
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#5] от "donyon":

  Е това са глупсти - освен двете основни парии, в САЩ има ХИЛЯДИ други, повечето маргинални партийки, фондации и всякакви групи ненормалници.
  И какво точно ви пречат стотиците партийки и движения от типа "един файтон хора". Искали, направили партия, Сами си я финансират, техен си проблем.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход