Въвеждането на регистрационен режим ще струва много милиони

Емил Радев, депутат от ГЕРБ, вносител на предложението за ограничаване на публичността на Търговския регистър

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Защо предложихте засекретяване на фирмените дела?

Първо искам да уточня изрично, че всеки един потребител на ТР - било то търговец, гражданин, разследващ журналист - ще има свободен и безплатен достъп до нужната му информация и след промените. И досега всички вписани обстоятелства - като отворите първата страница на партидата на дадения търговец - фирма, предмет на дейност, адрес, съдружници, акционери, управителни органи. Цялата тази информация ще бъде достъпна. Както и историята на дружеството - кой е бил предишен собственик, кои са били предишните органи на управление, как се е сменял капитала и т.н. Също така и обявените актове - годишен финансов отчет, съдебни решения, покани за общи събрания. Въвеждаме и една промяна в Търговския закон, според която уставът и дружествения договор ще трябва да се обявяват.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  alexander5000dm avatar :-|
  Arexander

  "Или уважаващ себе си адвокат, нотариус, съдия или прокурор - никога няма да даде достъпа до този цифров сертификат на трето лице, защото ще знае, че носи отговорността за тези си действия." - отговорността от това, че си гледал документи в ТР е като отговорността на манафа - никаква. Поне докато не пипнете НК да инкриминирате извършването на справки в ТР :).

  "Хубаво беше да бъде само с регистрация, но това означава много милиони, които трябва да се хвърлят за инвестиции в тази система.". Е да - къде по-евтино е с електронни сертификати, дума да няма. Все пак регистрационните системи са едни от най-тежките и рядко използвани в света на Интернет, където всеки си цъка с електронния подпис :D

  "А и знаете, че се ползват подставени лица. Както се прави със SIM-картите. Ако едно лице от ромски произход си изкара електронен подпис - да той ще се регистрира, но кой точно в един момент борави с този електронен подпис, не е ясно. И когато се стигне до престъпление, ще намерим човека Х, който ще каже, че преди три години е продал този електронен подпис на неизвестно лице срещу 200 лева.". Е как да го коментирам това... Боже, Боже, колко мъка има по света... не е истина просто с колко малко думи колко фундаментално неразбиране на елементарни неща може да се демонстрира! Но пък пипат смело с две ръце...поне да бъркаха по контактите, а не по законите

 • 2
  gt avatar :-P
  гт

  Да, де, но преди 15 минути нямаше достъп...

  :-)

 • 3
  petya_raykovska avatar :-P
  Петя Райковска

  Жестока снимка!

 • 4
  dkny avatar :-|
  Daniel

  Верно много добра ::)))

 • 5
  m17 avatar :-|
  m17

  Така и не мога да разбера какво точно притеснява журналистите - ако е вярно че ще може да се ползва цялата информация ( вкл. ЕГН'тата на хората) с изключение на сканираните документи то функционалноста на търговския регистър не се нарушава.
  А ако някой групи включително журналисти ( през юристконсулта) могат да стигати и до документите, какъв е проблема точно ?.

 • 7
  whocares avatar :-|
  who cares

  уф, това вече ми идва малко в повече - пък е петък, в края на работния ден;-( Каква защита, какви пет лева - копия на лични карти отдавна не се изискват, а и ги смениха тази година с нови. "имотните измами" няма как да станат без участието на "нотариусчета" и "адвокатчета" - сиреч, крадецът ще вика "дръжде крадеца". Аман от барети и ченгета. Търговският регистър няма пари за компютри, няма кой да сканира "личните данни", ... а келнера трябва да изпълни поръчката. СМЕТКАТА, МОЛЯ!

 • 8
  maria_ivanova avatar :-|
  Мария Иванова

  До коментар [#2] от "гт":

  От няколко дни ту има, ту няма. Обикновено с презареждане на страницата се оправя. :)

 • 9
  niela avatar :-|
  niela

  Данните на собствениците на фирмите ги има свободно, достъпно, всеки може да ги извади и използва. Това си е гаф, според мен.
  Не знам колко ще струва на държавата/респективно на нас/, но в този си вид Търговския регистър обезсмисля изобщо Закона за защита на лични данни.

 • 10
  blago72 avatar :-|
  blago72

  И какво като ги има данните на собствениците на фирмите? За професионално организирани групи, които се занимават с измами, свързани с имотния и фирмения регистър, няма да бъде никакъв проблем да намират необходимите им данни. И не само от регистъра.
  Има страшно много неточности - кой проверява данните ти, като вадиш документи от имотния регистър например? Това, че ги попълваш на заявления не значи, че някой го проверява.
  Абсолютно задължително е да има пълен достъп до Търговския регистър. Нямам предвид сканираните лични карти на управителите, за които може да се намери начин да не бъдат показвани доста по-евтино от много милиони. Е, ако използваме тарифите, които са плащани за изработка на разни сайтове от държавата, можем да отидем и на много милиони. Но тогава искам аз да го разработвам :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход