Росен Плевнелиев: Eнергийната ефективност трябва да стане приоритет като магистралите

Големият проблем на България е липсата на ясни приоритети

Росен Плевнелиев: Eнергийната ефективност трябва да стане приоритет като магистралите

Министърът на регионалното развитие и благоустройството пред "Капитал"

5827 прочитания

Големият проблем на България е липсата на ясни приоритети

© Надежда Чипева


Защо до този момент нямаме мащабна програма за енергийна ефективност, щом всички, поне на думи, я искат?

И при пътищата беше така - всички искаха магистрали, но нищо не ставаше. Трябва някой да я приоритетизира и да я снабди с работещи механизми – финансови и организационни. Големият проблем на България е именно този - да дефинираме няколко приоритета, да докажем, че са такива, и да се впрегнем да ги изпълним. Примерно в МРРБ ние отговаряме за 13 политики, т.е. имаме 13 приоритета. Но сме достатъчно честни да кажем, че не можем да изпълним всички. Но при пътищата доказваме, че това е приоритет не само на думи, но и на дела.

ПРОФИЛ

Росен Плевнелиев е министър на регионалното развитие и благоустройството от 2009 г. Той е един от най-популярните министри в кабинета, след като успя видимо да ускори и да подбри процеса по изграждането на автомагистрали в България. 

Плевнелиев има 19-годишен опит в строителния бранш. Непосредствено преди да поеме управлението на МРРБ, ръководеше българския офис на една от най-големите германски строителни компании - Lindner. Участвал е и в реализацията на едни от най-големите инвестиционни проекти в България - "Бизнес парк София" и "Резиденшъл парк София". Плевнелиев е дипломиран инженер и е завършил Техническия университет в София.

По същия начин ми се иска да адресираме темата с енергийната ефективност. Това ще бъде много мащабна, милиардна програма...

Кой трябва да направи това? Енергийната стратегия, приета наскоро, приоритетизира ефективността, но малко на думи.

Трябва да се фокусираме върху най-елементарното - досега залагахме само на количество, но не и на качество. Ще направим едно "Белене", един "Цанков камък". Продължаваме да инвестираме в нови мощности, но не инвестираме в енергийната ефективност. Искам като министър да обърна мача. Например при санирането на жилища: инвестираме не просто в производство, а в качество на живота - повишаваме комфорта на хората и стойността на имотите им, подобряваме градската среда, създаваме работни места за малки и средни предприятия, а не на огромните строителни компании.

Не трябва ли да има един орган, който да се занимава с ефективността. Сега тя е разпръсната на много места и когато се намесят енергетиците, от идеите за енергийна ефективност нищо не остава?

Абсолютно. Те са фокусирани върху количеството и голямото харчене. Цялата идея на това правителство е да има ясна отговорност. Спомнете си, че от три агенции, които се занимаваха с IT нуждите на държавата, направихме една. По същия начин трябва да бъде и сега. Има агенция по енергийна ефективност, има фонд за енергийна ефективност, има фонд "Козлодуй", четири министерства - да бъдат така добри всички да работят заедно.

Колко би струвала една програма за енергийна ефективност, примерно тази, която е във вашите правомощия - санирането?

Амбицията ни е голяма. Министерството ни има изключителното преимущество в нещо, което често толкова ни липсва - последователност на действията на различни правителства. Предишният кабинет стартира проект съвместно със ПРООН за саниране на 54 жилища. Те са успели да направят половината. В най-дълбоката криза извадихме 3.8 млн. лева, за да довършим този проект. Така вече имаме пилотен проект, който е доказал своята ефективност. Имаме цифрите, имаме данните, знаем колко точно спестяват тези 1014 семейства, знаем как се подобрява тяхната среда на живот, знаем как те променят собствената си среда и ако щете, стават по-добри комшии. Тези ефекти могат да бъдат постигнати още сега. Сметката показва, че хората спестяват 1220 лв. на година, след като са инвестирали 5000 лв. в санирането на жилищата си. Тези 1220 лв., умножени по 720 хил. семейства, които се очаква да станат потенциални бенефициенти - е това е една милиардна програма, която ще стимулира икономиката.

Още тази година ще приложим модела вече върху 600 сгради. По регионална програма "Регионално развитие" резервирахме ресурс от 80 млн. лева. Сега говорим с банките, говорим с компаниите за комунални услуги, говорим с общините, с Брюксел... Говорихме с министерството на екологията парите от продажбата на CO2 да отидат за тази цел. С Министерството на икономиката и енергетиката за средствата от фонда "Козлодуй" - по-добре за такава реална идея вместо за някой съмнителен екопроект. Министърът на еврофондовете знае, че имаме готова програма и стратегия, и той трябва да намери начин да я подкрепя. Планът ни е до края на март да има първи варианти за модел и след това до 15 юни да сме окончателно готови и да стартираме с тези 600 сгради.

Защото тогава финансовите институции не са много заинтересувани в момента, ако възвращаемостта е гарантирана?

Защото трябват три неща - сигурни стимули, заинтересувани мениджъри и много говорене за смисъла от това.

Интелигентни държави като Австрия и Германия казват така - инвестирайте в енергийна ефективност, направете бъдещите АЕЦ ненужни. Държавата ще ви бъде благодарна, тъй като няма да инвестира в тези мощности, като насреща ще ви върне част от данъците. По този начин министерството на финансите в тези държави не само подпомагат ефективността, но и насърчават плащането на данъци, защото хората знаят, че ще им върнат част от парите. Този списък от стимули трябва да бъде много дълъг.

Второто е мениджърите. Те могат да бъдат банките, компаниите за комунални услуги, могат да бъдат и общините, както и други институции, които ние ще определим до 15 юни. Мениджърите ще получават такса за това, но ако имат интерес да си разширят бизнеса, те могат да помогнат на програмата и без пари. Примерно една топлофикация има интерес да организира процеса по санирането безплатно, за да може да върне обратно част от клиентите си. Банките пък могат да го управляват с идеята, че след това ще спечелят от заемите, които отпускат.

И накрая, на всички трябва е ясно какъв е големият смисъл от това, което правим. Смисълът не е просто да вземем 300 млн. от фонд "Козлодуй" и да инвестираме в количество. Или да продадем емисиите CO2 и да ги дадем за някоя креативна форма за проекти за енергийна ефективност. За съжаление думичката "зелени", дали технологии, инвестиции или икономика, доста е девалвирала. За това искаме много ясно да адресираме нещата. Без да имаме енергийна ефективност, за каква зелена икономика изобщо си говорим. За това да не залитаме в големи и модерни проекти, дайте да видим какво работи в държавата.

  Защо до този момент нямаме мащабна програма за енергийна ефективност, щом всички, поне на думи, я искат?

  И при пътищата беше така - всички искаха магистрали, но нищо не ставаше. Трябва някой да я приоритетизира и да я снабди с работещи механизми – финансови и организационни. Големият проблем на България е именно този - да дефинираме няколко приоритета, да докажем, че са такива, и да се впрегнем да ги изпълним. Примерно в МРРБ ние отговаряме за 13 политики, т.е. имаме 13 приоритета. Но сме достатъчно честни да кажем, че не можем да изпълним всички. Но при пътищата доказваме, че това е приоритет не само на думи, но и на дела.


  Благодарим ви, че четете Капитал!

  Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

  Влезте в профила си

  Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

  Вижте абонаментните планове
  Close
  Бюлетин
  Бюлетин

  Вечерни новини

  Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


  18 коментара
  • 1
   nikolavj avatar :-|
   Никола Йорданов

   приоритезира

  • 2
   maria_ivanova avatar :-|
   Мария Иванова

   До коментар [#1] от "Никола Йорданов":

   Хм, вярно - оправих го. Благодарим за забележката.

  • 3
   t avatar :-|
   т

   Ох, трябва панелните блокове да се санират, изолират, поизмажат и да се оправят междублоковите пространства, защото сега картинката е сюрреалистична.
   Ако този прекрасно звучащ проект за енергийна ефективност, прерасне в нещо по-голямо, което да направи всички граждани малко по-отговорни към пряката си житейска среда, ще бъде много положително за цялото общество.

  • 4
   asystolette avatar :-|
   Теодора

   Думата 'зелени' не е била актуална, за да има време да девалвира.. Дори и 5% от масата в България и за ден не са били ни най-малко 'зелени'

  • 5
   finland avatar :-|
   Finland

   Всичко звучи прекрасно, подкрепям енергийната ефективност, но кой ще гарантира че санирането ще се направи качествено? Виждал съм няколко блока, на които са санирани отделни калкани, а след 2-3 години изолацията е паднала и виси само някакаква мрежичка. Качеството на строително-ремонтните работи в България е трагично.

   Още повече, че след сегашното национално преброяване, ще се убедите, че в провинцията има градове, където в един панелен блок 1/3-та от апартаментите са необитаеми. Санирането на необитаеми апартаменти не знам как ще помогне.

   Все си мисля че съсредоточване на средствата за: 4-камерни дограми за обитаемите апартаменти, енергоспестяващо осветление на жилища и територии, когенерации и геотермални инсталации, могат да постигнат по-добър ефект с единица пари.

  • sir__lanselot

   Махнете 100-те милиона в бюджета за подслушване и ги дайте като безлихвени кредити на хората за саниране ...

  • 7
   politika avatar :-P
   politika

   На Плевналиев приказките за всеобщо,общонародно саниране на сгради е жив популизум!!!!!Шанса да се реализира приоритета МУ е почти нулев.

  • 8
   moremore_ avatar :-|
   moremore_

   това сам човек не може да направи.. един министър. с години чакаме някой от правителството да ,,ни оправи" -- по този начин и господ не може. не сме дорасли явно да сме нито гражданско обшество нито да сме народ да имаме нормална държава.
   за тези прословути 20 години преход -нещата толкова се кмпрометираха. толкова лъжи изслушахме... такова безверие настана,че трудно нещата могат да се наредят.
   ако един дом не е бил подържанн 20 години-- който и да дойде не може с една боичка само да го направи цветен и приветлив. тр яко къртене и мазане.

  • 9
   sgasharov avatar :-|
   sgasharov

   Г-н Плевналиев, имам предложение до вас, но то все не може да стигне до кабинета и ушите ви.

  • 10
   mara avatar :-|
   mara

   @sqasharov - ми, кажи го де...


  Нов коментар

  За да публикувате коментари,
  трябва да сте регистриран потребител.


  Вход