Новият брой: Магистрален грабеж

С липсата на регламентация върви и отказът на здравна подкрепа

Понякога те са просто безсилни да договорят безопасен секс

С липсата на регламентация върви и отказът на здравна подкрепа

Рисковете на професията

3133 прочитания

Понякога те са просто безсилни да договорят безопасен секс

© Красимир Юскеселиев


На проституиращите се гледа като на рискова група по отношение на общественото здраве, по-специално на сексуално предавани инфекции (СПИ), в това число ХИВ/СПИН. С проституцията се свързват някои общи здравни рискове: множество сексуални партньори – все пак,това не е задължително условие за заразяване с ХИВ и други СПИ; уязвимост към насилие; затруднен общ достъп до здравна помощ, както и липсата на здравни осигуровки. Част от проституиращите са и инжекционно употребяващи наркотици. Основните проблеми по отношение на здравето винаги са свързани с групите, които остават извън закона.

Какво се случва с предлагащите сексуални услуги, когато тяхната дейност е нерегламентирана, както е в България? Тогава се отварят множество пролуки за нарушаване на конституционни, граждански и човешки права на хората, предлагащи сексуални услуги. Характерна е липсата на всякакви възможности за социална, здравна и правна подкрепа.

Данните за здравния и социалния им статус са оскъдни. Според информация на програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването в страната има около 5000 до 8000 проституиращи на месец. Проституиращите имигранти са 10%, главно от Русия, Украйна и Молдова.

Характеристиките силно варират според секторите в секс индустрията. Улична и магистрална проституция – в този сектор са проституиращите от най-ниските обществени слоеве. Те са с най-ниско ниво на образование и здравна култура, но с най-висок риск от насилие. На тези места се срещат и хора, които предпочитат да работят без посредник. За да осигурят безопасността си, те практикуват главно през деня, на по-сигурни места, наемат охрана или работят в тясно сътрудничество с местната полиция. Голямата част от транссексуалните и мъжете, предлагащи сексуални услуги, също предпочитат работата на открито. Почти винаги те работят самостоятелно и за себе си.

Фондация "Инициатива за здраве" има опит в предоставяне на здравни услуги именно на тази група в София. Според нашите данни процентът роми сред обслужваната група е 70%, българите са 30%, процентът на жените е 82.7%, а на мъжете и транссексуалните - 17.3%, тоест значително повече роми и значително повече мъже от осреднените данни за страната. Пропорциите са изчислени на базата на общия брой достигнати клиенти за осем години, които са 3732.

Проституиращите, работещи на закрито, живеят и работят в сравнително добри условия, имат и по-добър достъп до социални и здравни услуги. В повечето случаи те принадлежат към българския етнос.

Тези, които работят на улицата, са в най-неравностойно положение, което означава заплаха от насилие, лоши условия на труд, както и много ограничен достъп до услуги. Използването на презервативи сред тази група е непостоянно. Понякога проституиращите са просто безсилни да договорят безопасен секс, дори когато се опитват да го направят. Не е рядкост и клиентите да предлагат повече пари за секс без кондом. Подобно предложение често е неустоимо за проституиращите с много малки доходи.

Сериозен проблем за организациите, предоставящи здравни услуги, е достъпът до проституиращите. Те често не се възползват от предоставените им възможности поради различни притеснения, дори срам. Тъй като проституцията не е престъпление в страната ни, учудваща е изобретателността на полицията в поводите за задържане на момичетата – от съставянето на акт за създаване на предпоставка за ПТП поради пребиваване на пътното платно, през проверки на лични документи до плащане на дневен рекет на полицаите, за да ги оставят да работят на дадено място. Всяка подобна полицейска активност води до скриване на проституиращите от улицата и невъзможност за здравните екипи да работят с тях, както и до страх и мнителност за ползване на услуги от непознати лица.

Проституиращите в клубовете остават скрити за здравните работници. Консумативите се приемат от посредници, а достъпът до проституиращите е ограничен. Кондомите стигат до тях, но информацията и здравното консултиране, както и възможностите за кръвно тестуване, които са неразделна част от цялостната услуга, остават неполучени.

Данните от провежданите кръвни тестове от фондация "Инициатива за здраве" сред проституиращи на улицата в София през август 2003 - ноември 2008 показват следното: изследвани са общо 134 лица за ХИВ, хепатит В, хепатит С и сифилис. Позитивни за ХИВ няма открити, позитивни за хепатит В са 10.5%, за хепатит С – 15%, за сифилис – 21% (в случаите на хепатит В и сифилис е възможно да става дума за стара, лекувана инфекция). Петдесет и девет процента от изследваните не са имали никаква инфекция. Десет процента от популацията проституиращи, с които работехме, са били инжекционно употребяващи наркотици. Две от данните дават основание за оптимизъм, а именно – неналичието на ХИВ и високият процент неинфектирани лица. Проституиращите като цяло са по-здрави, отколкото обикновено се очаква, особено като се има предвид, че тестуваните принадлежат към най-уязвимата група проституиращи на улицата.

За по-голямата част от проституиращите  здравето е ценност, инвестиция  и те с готовност сътрудничат на здравните екипи. Това може да се използва успешно за прилагането на здравно превантивните дейности.

Проблемите от здравен характер, свързани с проституцията, произтичат не толкова от естеството на занятието, колкото от маргинализацията и социалната изолация на проституиращите. Независимо от множеството доказателства, че превантивните мерки са ефективни и понякога животоспасяващи, те все още са недостатъчно разпространени. В България днес те се осъществяват само от неправителствени организации и благодарение на финансиране от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. За съжаление след четири години то ще бъде прекратено. Това налага спешна работа за промяна на политическата визия. Независимо че проституцията е възприемана като неморална и е налице неудобство за политическите сили да признаят съществуването на секс индустрията, това е единствената отговорна крачка към запазването на общественото здраве.

Как е в Европа

В Европа се наблюдават четири основни типа проституция: през"витрина"; клубна; улична и т.нар. компаньонки. Във Виена са разпространени клубовете, но има също и добре развита мрежа от улична проституция. Брюксел предлага клубове и "витрини". В Стокхолм са популярни стриптийз баровете, в някои от които се предлагат сексуални услуги.

Tиповете проституция са в пряка зависимост от законовата уредба. В Европа съществуват четири основни вида законова регулация: криминализация - проституцията е нелегална (Албания, Андора, Хърватия, Молдова, Македония); криминализация на търсенето (Швеция, Норвегия, Исландия); липса на регулация - проституцията не е забранена, но не е и легализирана (България, Белгия, Италия, Дания, Франция, Полша); легализация и регулация – проституцията може да се приеме за легитимен бизнес.

На проституиращите се гледа като на рискова група по отношение на общественото здраве, по-специално на сексуално предавани инфекции (СПИ), в това число ХИВ/СПИН. С проституцията се свързват някои общи здравни рискове: множество сексуални партньори – все пак,това не е задължително условие за заразяване с ХИВ и други СПИ; уязвимост към насилие; затруднен общ достъп до здравна помощ, както и липсата на здравни осигуровки. Част от проституиращите са и инжекционно употребяващи наркотици. Основните проблеми по отношение на здравето винаги са свързани с групите, които остават извън закона.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход