Да правим каквото искат, да става каквото ще

ВСС е на път да превърне казуса с магистратските имоти в Приморско в Параграф 22

Деница Урумова и баща и - съдия Николай Урумов на излизане от сградата на ВСС миналото лято.
Деница Урумова и баща и - съдия Николай Урумов на излизане от сградата на ВСС миналото лято.    ©  Красимир Юскеселиев
Деница Урумова и баща и - съдия Николай Урумов на излизане от сградата на ВСС миналото лято.
Деница Урумова и баща и - съдия Николай Урумов на излизане от сградата на ВСС миналото лято.    ©  Красимир Юскеселиев

"Чак не ми се вярва"; "Хубаво, почнаха да ги наказват заради зулумите"; "Браво!".

В тази посока бяха коментарите под новината, че кадровият орган на съдебната система - Висшият съдебен съвет (ВСС), е уволнил младши съдията от Благоевградския окръжен съд Деница Урумова. Тя беше наказана заради уронване престижа на съдебната власт, а именно, че като крайно нуждаеща се е получила отстъпено право на строеж в Приморско.

Уволнението на Деница Урумова беше второто решение по четирите дела, които ВСС образува след скандала. В средата на януари, по същото обвинение ВСС наложи на ген. Веселин Пенгезов по-леко наказание, като го освободи от заемания от него председателски пост на Софийския апелативен съд, без да го уволнява от системата. На пръв поглед поведението на съвета звучи справедливо, спор няма.

Действителността обаче не е толкова розова. Решенията на ВСС може и да се вписват в очакванията на обществото, но вместо да внесе яснота, с действията си съветът всъщност предизвика вълна от въпроси. Решението на кадровия орган на Темида създава впечатлението, че е взето не защото членовете осъзнават кое поведение е неморално, а защото някой очаква това решение от тях. Което може и да прилича на саморазправа, но в никакъв случаи не е правораздаване.

Какво се случи

Миналата пролет след серия публикации се разбра, че през 2004 г. майката на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Андрей Икономов; дъщерите на Панайот Генков и Николай Урумов (също съдии във ВАС), синът на бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов и дъщерята на тогавашния председател на Военноапелативния съд Веселин Пенгезов са получили от община Приморско право на строеж, декларирайки, че са в крайна жилищна нужда. За да получат строителни права, роднините на висшите магистрати декларират, че живеят при мизерни условия, други се регистрират адресно при служители на общината и т.н.

След като историята се появи в медиите, трима от съдиите бяха освободени от ръководените от тях постове във ВАС. Съветът започна проверка, която доведе до дисциплинарните производства. Софийската градска прокуратура (СГП) образува дело за корупция.

Още в първите дни на скандала и от малкото известни факти можеше да се предположи, че придобиването на имоти в Приморско не е съвкупност от изолирани случаи, а по-скоро схема - търгувайки с влиянието си, посредством близките си висши магистрати получават от общината атрактивни имоти. Във всеки от случаите става въпрос за най-близки роднини - пълнолетни деца и майка, чието имущество магистратите обаче не трябва да декларират пред Сметната палата, т.е. има голяма възможност придобиването да остане незабелязано. Усещането за схема идва и при простото съпоставяне на фактите - приблизително по едно и също време, в едно населено място роднини на група висши магистрати, които не са малоимотни, получават право на строеж. Налице са твърде много "съвпадения" за да твърдим, че сме свидетели на случайно стечение на обстоятелствата.

По времето, когато е станало отстъпването на правата на строеж в Приморско, Андрей Икономов и Панайот Генков са членове на ВСС. Като такива те се застъпват за желанието на кмета да бъде създаден съд в морското градче. Николай Урумов от своя страна ръководи отделението във ВАС, което е гледало делата по Закона за общинската собственост, в т.ч. и на община Приморско. Пак по същото време Веселин Пенгезов ръководи Военноапелативния съд, който е втора инстанция за всички дела в България по престъпления, извършени от полицаи. Това са видимостите - ВСС (в дисциплинарните производства) и прокуратурата (в разследването) трябваше да изяснят всичко около тези подозрения. До този момент обаче това не се е случило.

Как подходи ВСС

Въпреки че има всички данни за схема, ВСС подходи към скандала "на парче". Предложенията за образуване на дисциплинарни производства са буквално copy+paste, без да се влиза в дълбочина или да се търси връзка между тях. След като във ВСС започнаха заседанията по делата, обвиняващият орган - комисията по дисциплинарните производства - показва пълна незаинтересованост и така и не изпраща представител в процеса.

Представете си, че по изключително важен за обществото процес прокуратурата внася формално обвинение и след това дори не се явява в процеса, за да го поддържа. И оставя обвинените (което е тяхно законно право) да събират доказателства, на които никой не се противопоставя.

В края на процеса, дисциплинарният състав излиза с решение, с което предлага на ВСС да наложи или не съответно наказание. И тук идват въпросите.

Какво знаем и какво видяхме

Едва ли някой се съмнява, че скандалът с малоимотните роднини на магистрати е нещо различно от звучен шамар за съдебната система. Дистанцирайки се от тази констатация. Какво всъщност разбрахме от решенията на ВСС до този момент?

Когато получава правото на строеж в Приморско, Деница Урумова не е още магистрат. Тя е започва да правораздава едва няколко месеца преди порочната история да придобие популярност. Към 2004 г. Урумова е по-скоро средство за постигане на целта (като роднина на влиятелен магистрат) -  това е тезата, която е възприета и от самия ВСС. Не случайно съветът заедно с делото срещу нея образува и производство срещу баща й Николай Урумов.

Пак според ВСС, средство за постигане на целта е и дъщерята на Веселин Пенгезов. Не случайно ВСС го наказа заради неговите действия и бездействия.

В крайна сметка обаче Деница Урумова е уволнена, а Пенгезов получава по-леко наказание. ВСС не дава отговор на това противоречие. Има и още един въпрос - какво е по-укоримо - да си замесен в подобна афера след десетилетия правораздавателна дейност (какъвто е случаят на Пенгезов) или преди въобще да си станал магистрат? Въпросът е риторичен.

Интересното е, че предложението на дисциплинарния състав, разгледал делото срещу Урумова е било за по-леко наказание. Мнозинството във ВСС обаче не се съобразява с това заключения и я уволнява.

Очевидно ВСС, наказва Деница Урумова, приема (макар и да не дава обяснения никому), че придобивката в Приморско е изцяло в резултат на нейните действия, а не заради позицията на баща й. При това положение каква е логиката нататък - за какво да отговаря Николай Урумов след като според съвета той няма нищо общо? Ето как ВСС сам се поставя в параграф 22.

Мъглата може би ще се вдигне, когато станат публични дебатите от заседанията около гласуването на двете наказания (по закон те са тайни до влизането в сила на решнията на ВСС).

Единственото, което сме видели до момента, е извадка от протокола от заседанието, на което беше уволнен Веселин Пенгезов - там обаче мотиви не се виждат. Което без съмнение ще бъде използвано като аргумент от Веселин Пенгезов пред съда.

Казусът с "малоимотните" магистратски роднини в Приморско е тест за кадровия орган на Темида. Той трябваше да покаже дали ВСС е готов да наложи нови, по-високи морални критерии за магистратите. Дали може да раздели етично от неетично. И че не е необходимо някой съдия или прокурор да бъде хванат с димящ пистолет в ръка на местопроизшествието, за да го накаже. Е, оказа се, че този тест явно не е по силите на мнозинството в съвета. Явно то е добро само в мимикрията.