Време е софиянци да започнат да гласуват като данъкоплатци
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Време е софиянци да започнат да гласуват като данъкоплатци

Време е софиянци да започнат да гласуват като данъкоплатци

Георги Кадиев, общински съветник и бъдещ кандидат за кмет на София от БСП, пред "Капитал"

Иван Михалев
4315 прочитания

© Анелия Николова


Защо общината реши да вдига данъци точно преди изборите?

Защото не разбират какво правят. Те през цялото време твърдяха, че не вдигат данъците, а само данъчната основа. Жителят на София, като си получи бележката не го интересува дали му е вдигната основата или ставката - интересува го само, че ще плаща повече пари. Фактът е, че ще плаща повече пари. Те с някакво религиозно упование продължават да твърдят как не вдигали данъци при положение че очевидно го направиха със 123 000 имота, тоест 400-500 хиляди души вече изтърпяха това унижение да не знаят какво да си платят.

Това е в районите, на които им се вдига категорията, така ли?

Да, аз си направих труда да прегледам записите от сесията на 16 декември, когато се гласува презонирането на София. На нея не присъства кметът Фандъкова, тя излиза малко преди това. Не присъства и Минко Герджиков, парадоксално. И през цялото време с дива партийна дисциплина Андрей Иванов и общинските съветници от ГЕРБ защитават решението - колко правилно и социално справедливо е било. А всъщност вносителите ги няма вътре. И аз няколко пъти задавам въпроса "къде е кметът на София". Това е много симптоматично за управлението на София - тях ги няма, когато се взимат важните решения.

Това на какво го отдавате?

Не знам. Безхаберие някакво. Аз не мога да си представя как ще вземеш решение, което засяга 25% от софиянци (партидите на имотите в София са около 450 000, а това засяга 123 000 партиди) Имало комуникационен проблем. Има, да -  и той се казва Йорданка Фандъкова. Имало технически проблем. Има, да - той се казва Йорданка Фандъкова. И най-вече има политически проблем. Не можеш да взимаш такова решение, а вътре да ги няма кметът и заместник-кметът. И после щели да правят проверка - дали бил виновен Минко Герджиков. Ми аз ще им го кажа без проверка - всички са виновни. И отговорността в случая се поема от този, който е избран от хората. Защото тя е в първо лице, единствено число. А не - дайте да си измием ръцете с "универсалния сапун" Минко. Винаги като стане някакъв проблем в Столична община - Минко да опере пишкира, защото той не е от нашите. Йорданка Фандъкова разви синдрома "Борисов" - прехвърляй отговорност на някой друг, мятай я настрани, колкото можеш, предавай всеки, който можеш и се надявай, че по този начин ще управляваш.

Сигурно щяхме да го търпим, ако имаше и малко компетентност в цялата история. Първо казаха, че са само 90 000 партиди, сега казаха, че са 123 000. Казаха, че ще бъде между 15 и 25 лева увеличението, хората дойдоха с бележки по 150 - 200 лева. Казаха че максималното увеличение ще бъде 48%, а хората дойдоха с бележки с 80-90%. Как стана така, че няколкото улици с най-голямо увеличение в София, са точно около Централния затвор в София, който е в Банишора. Какво се случи около централния затвор, да му се не види? Боза абсолютна.

Казаха, че виновен е софтуерът, който бил наследен от НАП. Има ли такъв проблем?

Има, разбира се. Кампанията е компрометирана не само заради презонирането, а защото никой не знае дали бележката му е вярна и в останалите райони. И съветваме хората - вие си платете парите, а после, ако трябва, ще ви върнем парите. За какво да го правят това? Аз предложих за две седмици да замразим данъчната кампания, да влязат външни експерти и да погледнат софтуера от 1998 г. Как така, докато беше в ръцете на НАП, работеше, а сега не работи? Не може всичко да го мяташ или на някакъв софтуер, или на Минко Герджиков, а те целите в бяло.

Пак не разбрах защо трябваше се вдигат данъците за част от София? Колко приходи разчита да събере общината повече?

От презонирането се очакват 3 млн. допълнително приходи от данък сгради, около 4.5 млн. от такса смет.

Тоест общо 7.5 млн лева повече?

Да, около 7.5 млн. лева. Даже не е и огромен ресурс.

Защо се прави точно преди изборите?

Безхаберие. Някой реши, че едва ли не въвежда данъчна справедливост. Както ми обясняваше един общински съветник - понеже направихме градинка в Младост 2, там стана по-добро качеството на живот, дай сега ще вдигнем категорията, ще я направим като на Младост 1. Или за Младост 4, понеже има бизнес парк. Хубаво, ама в Младост 1 имаш метро и стигаш относително лесно до центъра, докато в Младост 4 има два рейса. Да не говорим за хората в Горубляне, които ги направиха все едно са в Бояна или Драгалевци. А те са на края на света. По-лесно ще стигнат до Пловдив, отколкото до центъра на София.

Минко Герджиков каза, че трябват пари за инфраструктура.

Хубаво, аз също съм казвал, че София има нужда от презониране. Очевидно, че градът се е променил от 1998 г. Нещо трябва да направиш. Обаче първо трябва да изработим критериите. Техният критерий беше, че пазарната оценка на имотите се е вдигнала. И аз ги питам - кой точно прецени, че около Централния затвор се е вдигнала със 77% пазарната оценка на имотите. Кой точно го прецени това? Между другото, те излъгаха за Младост. През декември, когато взимахме решението, никой не каза нито дума за Младост 2, 3 и 4. Тогава се говореше за Лозенец, Банишора, Сточна гара, но никой не каза за Младост. Такъв огромен пропуск.

Вторият пропуск - сега се оказа, че има квартали, които пък са понижени в по-ниска зона - Левски В и Левски Г. Те са минали от 3 в 4-а категория, сега ще ги върнем обратно в 3-а, като отменим презонирането. Да не говорим, че в Закона за местните данъци и такси пише, че промените в ставката и в начина на изчисляване на данъка се правят до 31 декември (за данък сгради) и до 31 януари (за такса смет) на съответната година. Ние вече сме минали този срок. Сега, тръгвайки на отказ от това решение, влизаме в казуса - ако някой го обжалва в съда, дали няма да падне. И ако падне, ще стане още по-голяма каша.

И ще се върне сегашното положение?

Ще се върне старото положение, да. Тази боза ще ни върти оттук до не знам кога... Сметна палата, прокуратура може да се самосезира, областен управител...  За мен това е подарък, защото такава тема никога не съм очаквал, че ще ми вдигнат. Само че какво като спечеля няколко точки. Грешките на политиците ги плащат хората. Грешката на Йорданка Фандъкова я плащат онези 400-500 хиляди души, които сега не знаят какво да правят - да плащат ли, да не плащат ли. Крайно време е софиянци да започнат да гласуват като данъкоплатци.

Има ли проблем с данък сгради за фирмите?

Има, да. До 31 декември 2010 фирмите имаха право сами да определят за нежилищните си имоти кое да им е данъчната основа - данъчната оценка или отчетната стойност на имотите. Сега вече е задължително за основа да се ползва по-високото от двете. Промилът си остава същият, но основата се вдига. Знаете, че при гражданите има само данъчна оценка. При фирмите обаче има и отчетна стойност, която е стойността на придобиване. Някои от тях са придобити в много стари периоди и се водят на много ниска отчетна стойност в баланса. Веднага давам пример с "Болница Лозенец" (бившата правителствена болница - бел.ред.) - отчетна стойност 60 млн. лева, данъчна оценка 180 млн. лева. Всички останали болници са така.

Болниците не са ли освободени от данък сгради и такса смет?

Сега ще кажа. Ако Сметната палата тръгне да ги изследва, може и там да ни ударят. Те са публична държавна собственост и като такава са освободени. В същото време са търговски дружества и като такива не са освободени. И има казус - ако Сметната палата тръгне да го изследва и реши, че те не са освободени, ще трябва да накаже Столичната община, че не си събира данъците.

Колко фирми ще засегне тази промяна в данъчната основа?

Понеже всички фирми досега са били на по-ниската база, защото никой не е глупав да плаща на по-високата база, сега всички до един имат проблем с данък сгради.

Какъв е очакваният ефект за общината?

Твърдят, че облагаемата основа ще се увеличи с 4 млн. лева, умножено по 1.875 промила, това прави 7.5 млн. лева. Тези пари някой ще трябва да ги извади от джоба си. И аз като ги питах как са изчислили тези 4 млрд. лева повече, те ми казаха, че ръчно са ги вадили от данъчните декларации на фирмите. В което аз силно се съмнявам. Според мен са гледали в тавана.

Това означава ли, че всички търговци ще имат по-висок данък?

Абсолютно всички. Колкото по-голяма е разликата между едното и другото, толкова повече ще изреват. Тук искам да кажа - понеже се оправдават със софтуера. В предизборната програма на Бойко Борисов е записано, че до 31 декември 2008 г. ще има нов софтуер, който ще позволи 100% събираемост на местните данъци и такси. Вятър и мъгла. Нищо няма. Миналата година взехме решение, с което отпуснахме 3 млн. лева за разработване на тази система. Още няма дори обявена поръчка.

Очаквате ли спад на събираемостта, след като се компрометира данъчната кампания?

Надявам се да няма. Аз лично ще си платя данъка, макар че съм убеден в компрометирането на кампанията, защото това все пак е задължение на всеки гражданин. Аз на тяхно място бих замразил кампанията за 2 седмици. За да мога след 2 седмици да изляза с доклад и да кажа - проверихме на случаен принцип сметките и всичко е окей. Тоест няма проблем извън презонирането. Сега те в момента не могат да кажат такова нещо. Хората идват при мен - имаше такъв случай на човек с два апартамента, които се намират един под друг - на единия му е увеличена с 1% данъчната основа, а на другия с 25%. И питат какво става? И двата апартамента са по 95 кв.м. в Младост 3 - единият на четвъртия етаж, другият - на петия етаж. Вярно, че там етажите имат значение, но трябва да се обясни на хората. Освен това бих удължил срока за 5-процентовата отстъпка, при еднократно плащане, въпреки това е промяна в закона и трябва да мине през парламента. Бих въвел отстъпка и такса битови отпадъци. Каква е логиката да няма отстъпка след като ти като община искаш да ги събереш по-рано? Ние го предложихме, но те казаха "ще загубим 6-7 милиона лева".

Защо общината реши да вдига данъци точно преди изборите?

Защото не разбират какво правят. Те през цялото време твърдяха, че не вдигат данъците, а само данъчната основа. Жителят на София, като си получи бележката не го интересува дали му е вдигната основата или ставката - интересува го само, че ще плаща повече пари. Фактът е, че ще плаща повече пари. Те с някакво религиозно упование продължават да твърдят как не вдигали данъци при положение че очевидно го направиха със 123 000 имота, тоест 400-500 хиляди души вече изтърпяха това унижение да не знаят какво да си платят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  yani_kishkov avatar :-?
  yani_kishkov

  Кадиев ли ? Та той не е ли от БКП/бсп мафията - охранената и нагушената, оставила това наследство.

 • 2
  kalin_m avatar :-?
  kalin_m

  И нито дума за грабителската методика за такса смет, за липсата на съответствие между такса за услуга и стойност на услугата, за тоталното погазване от общинарите на ЗМДТ. "Всичките са маскари!". Аз пък призовавам всички софиянци да не си плащаме незаконно определната ни такса смет, да отделим по някой лев и да съдим Столична община. Според ЗМДТ:
  Чл. 67. (1) (Предишен текст на чл. 67 - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2004 г.) Размерът на таксата се определя в левове според количеството на битовите отпадъци.

  (2) (Предишно изр. 2 на ал. 1, т. 2 - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2004 г.) Когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал. 1, размерът на таксата се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет.

  (3) (Нова - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2004 г.) При определяне размера на таксата в зависимост количеството на битовите отпадъци се включват разходите по чл. 66, ал. 1, т. 1, 2 и 3.

  (4) (Нова - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2004 г.) Таксата за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване в населените места се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет.

  Никъде не е написано, че данъчната оценка следва да бъде базата, за определяне на такса смет! Ето какво казва по този въпрос ЗМДТ:

  Чл. 62. (Доп. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Таксата се заплаща за услугите по събирането, извозването и обезвреждането в депа или други съоръжения на битовите отпадъци, както и за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места. Размерът на таксата се определя по реда на чл. 66 за всяка услуга поотделно - сметосъбиране и сметоизвозване; обезвреждане на битовите отпадъци в депа или други съоръжения; чистота на териториите за обществено ползване.
  Чл.66.ал.(5) (Нова - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Одобрената план-сметка за определяне разходите на общините по ал. 1 подлежи на проверка от Сметната палата.

 • 3
  ysc33375808 avatar :-|
  Deyan Todorov

  Вярно, че изборите наближават, ама нека да обявят предизборна кампания първо.
  Капитал и господин Михалев (наистина добър журналист, доколкото е възможно в тази държава), дебатът не е за това колко са ни данъците, а за какво ги харчим. Не искам да знам от др. Кадиев какво мисли за г-жа Фандъкова, а той като ще се кандидатира за кмет, къде вижда градът след пет години, какво, как и с какви пари (които ще събира от данъци предполагам) ще промени в него. И не, не искам да слушам, че ще дострои метрото, което го правят вече десет мандата сигурно, защото това ТРЯБВА да стане, а например как ще изчисти града от кучетата, как ще дисциплинира почистващите фирми и колко би ни струвало това или какви идеи има за модел за благоустрояване и поддържане на парковете.
  Хвърляме напразни усилия да четем колко са данъците, вместо да мислим как да се харчат по-умно. Интервюто ви е за административен, донякъде финансов, и в няколко (със сигурност малцинство) случая може би социален (само за тези, които наистина не могат да си го позволят) проблем, не за реален.
  Добре е като си добър кмет, да си също експерт или добър мениджър, но много по-важно е да можеш да оцениш едно свое решение като неправилно или несправедливо и да го отмениш. Евала, госпожо Фандъкова. Това е мъжка постъпка, а на другаря Кадиев - е, вече е ясно какво мисля за него.

 • 4
  dalaver3 avatar :-|
  dalaver3

  До коментар [#2] от "kalin_m":

  ТАКСА СМЕТ Е НЕЗАКОННА И ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА !!
  В МОМЕНТА ИМА ЗАВЕДЕНО ДЕЛО В СТОЛИЧЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ПРОТИВ ТБО (ТАКСА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ), КОЕТО НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ БЪДЕ СПЕЧЕЛЕНО !!

  http://www.spravedlivost.net/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=526&Itemid=1

 • 5
  epoc avatar :-|
  epoc

  Какво става с фирма "Градска Мобилност", бившата"Паяци и грабежи"? Къде отиват събраните от нея пари, защото хич не вярвам, че работи на загуба.

 • 6
  ras16377431 avatar :-|
  ras16377431

  До коментар [#1] от "yani_kishkov":

  Всъщност в София точно не помня да е имало кмет на БСП, не и в десетината години, откак живея тук. Голямото крадене на седесарите Янчулев и Софиянски премина в голямото тъпо на герберите. Едва ли ще гласувам за Кадиев, ако примерно Мартин Заимов се кандидатира, но ако изборът е между Кадиев и Йордечка - що пък да не пробваме и с БСП.

 • 7
  gt avatar :-P
  гт

  И преди тях един Каракачанов, издигнат от СДС, който беше толкова зелен, че сега съвсем почервеня, та ще ходи на избори с комунистите, подкрепял им кандидата...

  Та...

  :-)

 • 8
  plaats avatar :-|
  Луд Общественик

  До коментар [#6] от "gradinko":

  пепе;л ти на устата....

 • 9
  ras16377431 avatar :-|
  ras16377431

  До коментар [#8] от "PLAATS":

  Ами хайде да видим десните какъв кандидат ще ни предложат. Сещам се и за друг освен Заимов, за когото бих гласувал - Прошко Прошков, понастоящем кмет на Лозенец.

 • 10
  h2so4 avatar :-|
  h2so4

  И к'во като е от БСП? Поне от икономика и управление разбира със сигурност повече от Фъндъкова. Симпатична е жената, ама няма капацитет за тази работа.... И при Бойко и при нея нещата ги движеше Герджиков...... Вечния администратор..... Сега си измиват ръцете с него - лошо няма. Хубаво е висшите чиновници да се сменят, за да не дебелеят прекалено - има и други гладни, нали :)

  На мен Кадиев определено ми е по симпатичен от Фъндъкова ... Какво - да не би да не си личи и от самолет, че е по-компетентен....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK