Данък популизъм
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Данък популизъм

Заместник-кметът Минко Герджиков (вляво) пое вината за гафа за данъците. Кметът Йорданка Фандъкова призна: "Не бяхме добре подготвени. Дължим извинение на софиянци"

Данък популизъм

Или защо на София хронично не й стигат парите

Иван Михалев
11908 прочитания

Заместник-кметът Минко Герджиков (вляво) пое вината за гафа за данъците. Кметът Йорданка Фандъкова призна: "Не бяхме добре подготвени. Дължим извинение на софиянци"

© Георги Кожухаров


"Изкуството да се събират данъци прилича на умението да се оскубе повече перушина при най-малко съскане на гъската", казвал Жак Некер.

Когато Луи XVI поел управлението на Франция, държавата била затънала в огромни дългове. Тежката задача за напълването на хазната се паднала на Некер. За известно време той успял да стабилизира финансите на държавата, но напрежението сред народа се покачвало. Така се стигнало до френската революция и екзекутирането на краля и съпругата му Мария Антоанета.

Новото зониране се отлага с година

Столична община предприе ново зониране на София с пет категории райони (в първа категория попадат най-елитни райони, а в пета - най-неуредените). Обяснението беше, че така ще се постигне по-голяма данъчна справедливост. Оказа се, че това води до поскъпване на данъка и такса смет за 123 000 домакинства в София, което е почти 1/4 от всички имотни партиди. Някъде увеличението достига 80%, въпреки уверенията на заместник-кмета Минко Герджиков, че поскъпването ще е между 18% и 48%. След като две седмици защитаваше новото зониране на София, в четвъртък Столичната община реши да го отмени и да върне старите данъци за софиянци. В следващите дни софиянци ще получат нови съобщения по пощата за дължимите от тях данъци. Те ще са същите както през 2010 г. Изключението ще е само за жителите на "Банишора", които са плащали по-малко данък няколко години поред заради техническа грешка. До септември кметът Фандъкова ще трябва да представи анализ и критерии за ново зониране.

Ако столичните общинари бяха научили този урок, едва ли щяха да предприемат вдигане на данъците в предизборна година (виж карето вляво). Вероятно кметът Фандъкова и нейният екип са разчитали, че покачването на данък сгради и такса смет за част от софийските райони няма да предизвика толкова силно "съскане" на скубаните.

Те обаче подцениха медиите и опозицията в лицето на БСП, която се възползва от гафа с данъците, за да даде начало на предизборната кампания в София. "Крайно време е софиянци да започнат да гласуват като данъкоплатци", заяви бъдещият кандидат за кмет на левицата Георги Кадиев (интервю с него - тук).  

Равносметката от скандала е една подадена оставка (на заместник-кмета Минко Герджиков) и "дупка" от 7.5 милиона лева във вече приетия общински бюджет. Поуките обаче са за кмета Йорданка Фандъкова и нейния екип, който за пореден път оставя впечатление, че в общината цари хаос.

Така беше и преди няколко месеца при началото на кампанията за записване в детските ясли. Изнервени родители дежуряха дни наред на студа на няколко смени, за да включат децата си в заветния списък, защото електронната система на общината още не е готова.

Сега се получи нещо подобно - много хора получиха объркани сметки за дължимите от тях данъци, тъй като се оказа, че софтуерът на общината дава дефекти. Някои от тях платиха по сгрешените сметки и сега ще трябва да им бъдат връщани надвзетите суми.

Големият проблем е тотално сбърканата бюджетна политика на Столичната община, която продължава да субсидира много публични услуги. "Шампион" в усвояването на пари е градският транспорт, който всяка година получава бюджетна инжекция от близо 100 млн. лева. С тези пари се покриват не само безплатните карти за студенти и пенсионери, но и неефективността на превозвачите, които имат възможността да раздуват разходите си според заложения бюджет. Това е само един от примерите как общинарите правят социална политика на гърба на данъкоплатците.

Другият фундаментален проблем е липсата на дисциплина. Вместо да режат разходи заради кризата, както прави държавата, общината увеличава бюджета си и тегли заеми за строителство на инфраструктура, за да може кметът Фандъкова и премиерът Борисов да режат ленти преди изборите. Това води до огромно раздуване на бюджетния дефицит, който тази година достигна 10%. По този начин общинарите прехвърлят тежестта на инвестициите върху бъдещите поколения. Което до един момент е приемливо, но след това изниква въпросът дали не е по-разумно да се ограничат други разходи.

София няма нужда от пари, а от икономии

Автор: Капитал

Всички проблеми на Столичната община произлизат от твърди ниския дял на собствените й приходи - само 42%. Това са парите, които общината събира само под формата на данъци и такси. Останалото са субсидии от държавата, пари от европейски програми и кредити от банки, което прави София силно зависима от външни фактори (виж графиката вляво).

Има два начина да се намали тази зависимост. Единият е, като се режат разходи. Другият - като се вдигат данъците. В година на избори общинарите предпочетоха по-лесното от двете. Непопулярните решения никога не са били на мода в София, но точно сега са най-малко желани, защото свалят рейтинга на управляващите.

Далеч по-приятно е, вместо да уволняваш излишни чиновници, да откриваш прясно асфалтирани булеварди и метростанции. "В желанието да се направи един предизборен бюджет инвестиционната програма на Столичната община беше прекалено напрегната. Много проекти, които се прехвърляха от година в година, защото нямаше пари, сега се струпаха в тази година. Това доведе до изнасилване на данъците - хем не ги повишаваме, хем тихомълком да ги вдигнем чрез зоните", коментира Вили Лилков, общински съветник от ДСБ.

Той смята, че ако се изпълни заложената инвестиционна програма на ГЕРБ, градът ще бъде така разкопан, че ще транспортът ще бъде блокиран. "Тоест предизборното желание да се режат ленти ще доведе до това, че октомври ще финишираме с катастрофа в много системи", смята Лилков.

Ефектът от планираното мащабно строителство е раздуване на бюджетния дефицит на общината до 10%. "Ако общината беше държава, щеше да е фалирала досега", заяви по време на дискусиите за данъците съветникът от НДСВ Владимир Каролев. И е напълно прав. По този показател Столичната община се нарежда до страни от еврозоната като Гърция, Испания, Португалия и Ирландия, които отдавна са обект на ожесточени критики от Брюксел. Вместо да търси начини да обложи повече данъкоплатците, общината би трябвало да мисли за бюджетни икономии.  

Един пример. Общинската агенция за приватизация разполага с 14-членен надзорен съвет, който струва на данъкоплатците 300 000 лева годишно. С тези пари се плащат възнаграждения на надзорниците, сред които са четирима от заместниците на Йорданка Фандъкова, както и голям брой общински съветници. Всички те получават по още една заплата месечно, при положение че от години приватизация почти няма. "Периодично от четири години предлагам да се намали надзорният съвет на агенцията по приватизация, но никой не го прави", коментира Владимир Каролев.

Добрите плащат и за лошите

Общината има още един грях към жителите на София. Тя предпочита да облага лоялните данъкоплатци вместо недобросъвестните - тези, които нарушават наредбите и правилниците. Кметството практически не разчита на приходи от глоби. При заложени приходи от 6.5 млн. лева в бюджета за миналата година към деветмесечието бяха събрани само 1.9 млн. лева (което прави по-малко от 30% събираемост). Затова тази година очакваните приходи от глоби и лихви са 4 млн. лева.

Причината за дезертирането на общината от контролната й функция е архаична система за налагане на глоби. "Проблемът е, че инспекторатът налага глобите, а районните кметове трябва да ги събират. Те ги бавят, хората обжалват и т.н. Затова инспекторатът гледа да налага глоби до 100 лева, защото те са необжалваеми", коментира Георги Кадиев.

Другият проблем е несъразмерността на общинските глоби спрямо провиненията. "Ние приехме една наредба, където заложихме глоба за изтръскване на чаршафи през прозорците между 500 и 5000 лева. За поливане на цветя с питейна вода - пак между 500 и 5000 лева. За миене на кола с питейна вода - също между 500 и 5000 лева. Естествено, че никой нищо няма да събере. И ето го ефекта - глобите големи, а събираемостта - нула", добави Кадиев.

Освен слабата нормативна уредба и лошото администриране (един налага глобата, друг я събира, при трети се обжалва) има още една причина за ниската събираемост - липсата на мотивация сред чиновниците, които налагат глобите. Те не получават процент от наложените глоби подобно на данъчните, които имат т.нар. ДМС-та (допълнителни материални стимули).

Много кранчета, от които тече

По подобен начин пари изтичат от наем на общинска собственост. Столичната община е вторият по големина собственик след държавата. Приходите от управлението на тази собственост обаче се губят. "Огледайте заведенията през пролетта и лятото, които са по тротоарите. На много места са абсолютно незаконно, а на други са законни, но пише примерно 8 маси, а има 80. От това могат да се съберат милиони", смята Владимир Каролев. Липсващите приходи имат само едно обяснение - гигантска корупция. "Частният бизнес винаги си плаща, каквото трябва. Въпросът е дали го плаща на общината или на общински служители", добави Каролев.

Типичен пример за пропуснати ползи са рекламните билбордове и съоръжения в столицата. Новата наредба и конкурсите за тях се бавят вече няколко години, а междувременно много от наемателите не плащат и стотинка на кметството. Според Георги Кадиев само от проваления наскоро търг общината ще загуби 3 млн. лева за тази година. "Провалиха търга умишлено, за да изчакат промяна в закона, за да може да ги отдават за 10 години, а не за 5. И ще направят търга преди изборите, за да си гарантират билбордовете за изборите", смята той.

Друга пробойна е несъбраният данък върху автомобилите. "По регистрите на КАТ има 900 хиляди автомобила в София, а по регистрите на общината - 700 хиляди. Губят се 200 хиляди автомобила. По 70 лева среден данък на автомобил, това прави 14 млн. лева на година. Плюс глобите за неизвършената регистрация - от 20 до 200 лева за физически лица. Още 10 млн. лева може да се съберат само от това", заяви Кадиев. Добре, че беше акция "Хеликоптер" на данъчните, за да подсети общинарите, че огромен брой имоти в София стоят нарочно без Акт 16, за да не плащат данъци.

Всички тези вини едва ли могат да бъдат стоварени на гърба на един-единствен човек. Дори и той да се казва Минко Герджиков.

След гражданите ще изреват и фирмите

Много от фирмите в София още не знаят, че ще трябва да платят значително по-висок данък за нежилищните си имоти в София, отколкото са плащали досега. Увеличението ще дойде от промяна в Закона за местните данъци и такси, гласувана от ГЕРБ и "Атака" в края на миналата година. Досега фирмите имаха право да избират на каква основа да плащат данък сгради - дали това да е данъчната оценка или отчетната стойност на имота. С поправката отпада правото на избор. Всички фирми ще плащат данъка върху данъчната оценка, която почти навсякъде е по-висока. Така ставката на данъка се запазва (1.875 промила), но се вдига базата за част от фирмите. Икономическият ефект от промяната е 4 млрд. лева - с толкова ще се вдигне общата облагаема база за нежилищните имоти на фирмите в София. Като се умножи по данъчната ставка, това прави 7.5 млн. лева повече приходи за общината. "Понеже всички досега са били на по-ниската база, сега всички ще изреват", заяви Георги Кадиев.

"Изкуството да се събират данъци прилича на умението да се оскубе повече перушина при най-малко съскане на гъската", казвал Жак Некер.

Когато Луи XVI поел управлението на Франция, държавата била затънала в огромни дългове. Тежката задача за напълването на хазната се паднала на Некер. За известно време той успял да стабилизира финансите на държавата, но напрежението сред народа се покачвало. Така се стигнало до френската революция и екзекутирането на краля и съпругата му Мария Антоанета.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

33 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Георги Кадиев мисли за данъкоплатците? Пази Боже, вълк ще пази стадо! Него досега съм го засичал поне 20 пъти да пише и говори за вдигането на поне 2 местни данъка: за възмездно придобиване на имот (сега 2,5% за София) и за данъка за наследството. И посланията бяха точно в стил "Щом имат пари купуват, значи мърдат, мама им да е...! Мърдат!".

  Община София е изключително популистично управлявана община. За да се угоди на синдикатите в ущърб на частните линии, се возим все още на стари икаруси. За да "може и бедните да ползват кола", данъците за стари трошки без катализатор са оставени на по 16 лева на година, и то ако изобщо могат да ги съберат, защото за връзка между КАТ и общината се говори от 10 години. Зелената и жълтата зона, която трябваше да се простре в квартали с африкански условия на паркиране, беше сведена до минимум. Така разхищението на паркингова площ се превърна в бич за София. Всеки селяк, който си ползва мазето за правене на зеле, си е заключил обичайниото му съдържание от празни буркани, щайги, детски велосипеди и пр. в някоя трошка със спаднати гуми пред блока. Пак само в София могат да се видят по улиците коли на трупчета с регистрационни номера на Чехословакия и ГДР :-). Още по-голям майтап ще падне скоро, защото, доколкото четох, София ще кандидатства по европрограмите за не знам си колко десетки милиона за...изграждането на тротоари. Не че няма, но в момента представлявавт калдъръм от натрошени плочки, омешани с кал и прокапало моторно масло от колите връз тях. Значи, кметът на Варшава, на Букурещ и т.н. ще иска пари за болници, за образование, за спорт, за за борба с рака и др. тежки болести, нашите ще искат пари за...тротоари, каквито се предполага, че ги има като градоустройствен елемент още от средновековните градове насам. За съжаление, понякога доста по-широки, отколкото днес пред много от новите кооперации :-).

 • 2
  kalin_m avatar :-|
  kalin_m

  И на никой от СОС не му дреме, че София е нарушител на ЗМДТ при определянето на такса смет. В редакцията няма ли някой, който да разбира от данъци? Защо под изтичане на пари нищо не е споменато за концесионерите, за това, че всеки сняг през зимата е изненада и се чисти по най-първобитния начин - сипе се луга. След това никой не измива улиците, лети прах и мърсотия цяло лято. ГТ вози без пари половината население, предимно неградското население... Тротоари, велоалеи, паркове - пълен кич и безобразия. Заграждения. Дори вестникарските сергии и спирките не са като в бяла държава. Циганизацията доминира навсякъде и става все по скъпа...

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "kalin_m":

  Сергиите са раздадени на разни незаменяеми общински съветници още преди 20 години, оттам иде проблемът. Опре ли до нови, може да се размешат картите. Затова си караме постарому - синьо павилионче на постамент от 4 купчинки парчета тротоарни плочки

 • 4
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  Направо да се гръмнеш, а?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  ras16377431 avatar :-|
  ras16377431

  Статията спира едно изречение преди края:

  ГЕРБ е неспособен да управлява София.

  Предполагам политическата ситуация е наложила тази учтивост.

 • 6
  tpetkov avatar :-|
  cpetkoff

  Картите за градски транспорт за ученици и пенсионери не са безплатни.

 • 7
  a3 avatar :-|
  аз

  факт е, че правителството и общините вдигат данъците. всички уверения в обратната насока са вятър работа. очаквано (както пише в големите книги) събираемостта пада, та фискалния резултат в добрия случай е нулев. целият този напън е защото не могат да появят малко въображение и воля да направят смислени реформи и да намалят разходите (та дори, ако е нужно да скастрят печалбата на някой и друг партиен спонсор). резултатът ще е изсивяване на все по-голяма част от икономиката във възможно най-неподходящия момент....

 • 8
  jako avatar :-|
  jako

  В София се краде много и от години. И всеки кмет покрива предните. Все същите кадри, все същите зам.кметове… Г-жа Фандъкова е назначена от Борисов, как да покаже неговите бакии? Половината администрация назначена от Софиянски, как да покаже неговите?
  http://avtorski.pogled.info/article/19608/Kak-se-stava-instrument-na-spravedlivostta-v-politikata

 • today

  Каква събираемост? Аз не плащам данък, защото постоянно си ремонтирам колата заради дупките. Миналата зима съм сменил две гуми, и двете спраскани зверски. Това са 300 кинта, отделно изправяне на джанти, монтажи, демонтажи. И накрая ми искат данък, а в същото време общинската собственост я е заграбил лошко добрев или някой друг, и я ползва с/у смешен наем. Ами няма да им давам пари.

 • 10
  mto avatar :-P
  mto

  "Не бяхме добре подготвени. Дължим извинение на софиянци"

  Защо ли това ми прилича толкова много на вица, в който клиента преглежда сметката си в ресторанта, между салатите и скарата вижда "Ако мине: 20 лева". Вика келнера и го пита: "Какво е това?"... "Ами-и-и, не мина!" отговаря му келнера...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK