Великото преселение на чиновниците
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Великото преселение на чиновниците

Според премиера Борисов сградата на земеделското министерство е "най-хубавата в София" и затова трябва да бъде дадена на Столичната община

Великото преселение на чиновниците

Вместо да съкращава държавни служители, правителството ги размества из София

Иван МИХАЛЕВ
14066 прочитания

Според премиера Борисов сградата на земеделското министерство е "най-хубавата в София" и затова трябва да бъде дадена на Столичната община

© Красимир Юскеселиев


Има един сектор от икономиката, който отбелязва забележителен ръст при управлението на ГЕРБ - този на хамалските услуги. Откакто Бойко Борисов е на власт, нуждата от хамали в София постоянно расте. Причината е мащабната офисна реформа, която правителството извършва.

Автор: Капитал

От началото на мандата досега са сменени адресите на дузина държавни структури (виж инфографиката вляво). Стартът на миграционния процес беше даден с триъгълна операция по преместването на три от най-секретните служби на държавата. Тази "врътка" струваше на данъкоплатците 8.2 млн. лева - пари, похарчени за комфорта на държавните служители в разгара на кризата, която иначе е аргумент за икономии в сектори като здравеопазване, образование и наука.  

През седмицата беше лансирана поредната идея за ротация на чиновници. Лично Борисов съобщи, че предстои Столичната община и Министерството на земеделието да си сменят сградите. "Сградата на земеделското министерство е най-хубавата в София, а практиката в европейските столици е местната власт да е в най-хубавите сгради", беше аргументът на премиера.

От точка А до точка Б

Никой не разбра защо разместването на държавните ведомства се оказа един от големите приоритети на кабинета "Борисов". Решенията се взимат на субективен принцип, като надделяват предпочитанията на министрите с най-голяма тежест в кабинета. Споменатата триъгълна операция по разместването на спецслужбите беше продиктувана от желанието на вицепремиера Цветан Цветанов да уреди с нова луксозна сграда подчинената му Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), чийто началник е неговият семеен приятел Станимир Флоров.

Това задейства истинска "въртележка" в сектора "Сигурност". ГДБОП се премести на бул. "Цариградско шосе" 133. В опразнената сграда на бул. "Черни връх" беше изпратена Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), а освободената от нея сграда на ул. "Черковна" 90 подслони Комисията по контрол на класифицираната информация (ДКСИ) на Цвета Маркова. В нея евентуално ще се помещава и бъдещият специализиран съд "Антимафия".

От триъгълната операция спечелиха най-много хората на Станимир Флоров - вместо старата си и овехтяла сграда в кв. "Хладилника" те се обзаведоха с луксозна централа на бул. "Цариградско шосе" 133, която разполага с всички съвременни удобства, включително хеликоптерна площадка. Тя беше построена в мандата на тройната коалиция и трябваше се ползва от служителите на Цвета Маркова. Според публикации в пресата за нея са били похарчени 30 млн. лева. Настаняването на антимафиотите в нея обаче доведе до отпускане на още 2.66 млн. лева за обзавеждане, оборудване и доизграждане на комуникационно-информационните системи. Отделно за самото преместване бяха дадени 1.47 млн. лева. Други 4 млн. лева струваше нанасянето на ДАНС на "Черни връх", тъй като беше свързано с основен ремонт и покупка на мебели за над 4 млн. лева.

Разходът щеше да е оправдан, ако с това се решаваше трайно "жилищната нужда" на секретните служби. И след извършената трампа обаче агентите на държавата продължават да са разпръснати из цяла София. Националната разузнавателна служба се намира на ул. "Хайдушка поляна" 12, военното разузнаване - на ул. "Ген. Стефан Тошев" 86, а Националната служба за охрана - на бул. "Черни връх" 43.

Още една триъгълна схема

Преди месец правителството реши да смени седалището на държавния газов оператор "Булгартрансгаз". Служителите му трябваше да опразнят скъпите офиси в петзвездния хотел "Анел", които ползваха под наем, и да се настанят в досегашната сграда на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) на площад "Света Неделя" 1. Идеята беше нейните служители да отидат да работят в кв. "Мусагеница" в помещения на Министерството на икономиката.

Впоследствие обаче то беше преразгледано и на агенцията беше дадена сградата на ул. "Шести септември" 22, която досега се ползваше от Държавната агенция по стандартизация и метрология. Това разместване беше оправдано с изисквания в третия енергиен пакет на ЕС за разделянето на преноса от търговията в енергетиката (в хотел "Анел" се помещаваха досега служители както на "Булгартрансгаз", така и на "Булгаргаз"). "Изгонените" от центъра чиновници по стандартизация пък бяха подслонени в сграда на икономическото министерство на бул. "Г. М. Димитров".

Общинско-земеделски бартер

По-труден за осъществяване изглежда обявеният от Бойко Борисов бартер между общинари и земеделци. Проблемът е, че сегашната къща на кметството е много по-малка от "красивата" сграда на аграрното ведомство. Ще се наложи част от служителите на Мирослав Найденов да бъдат разставени на други места, най-вероятно извън София. Агенцията по горите най-вероятно ще бъде командирована в Пловдив, а Агенцията по рибарство и аквакултури - във Варна или Бургас.

От думите на премиера стана ясно, че се готвят и други преселения на чиновници от столицата към провинцията. "И други администрации ще бъдат децентрализирани и преместени в страната по трасето на автомагистрала "Хемус", тъй като, за да получим европейско финансиране за нея, трафикът трябва да се увеличи", обясни Борисов.

Оказа се, че Мирослав Найденов няма нищо против бартера с общинарите, а напротив - той самият го бил предложил. "Може да сте сигурни, че добре съм изтъргувал сградата", заяви пред журналисти той и допълни, че сега земеделското министерство трудно поддържа владението си, докато в столична община скоро е направен ремонт.

Никой не иска "военното НДК"

Най-спорно засега е гласуваното от правителството местене на Агенцията по вписванията във "военното НДК". Решението бе взето през лятото на миналата година, когато ГЕРБ още говореха, че ще развалят "скандалните" сделки на кабинета "Станишев". Една от тях се оказа покупката на сегашната сграда на Агенцията по вписвания на ул. "Елисавета Багряна" 20, за която до момента са платени 23.5 млн. лева от държавата. Вместо да плати останалите близо 7 млн. лева по договор (плюс наем и натрупани лихви), правителството реши да премести агенцията в недовършената сграда на военните на бул. "Скобелев" 23.

Макар че още преди шест месеца правителството отпусна 10 млн. лева за довършителни работи, до момента ремонтът не е започнал. Нещо повече - не е дадено задание на архитектите за препроектиране. Говори се, че Агенцията по вписванията не харесва имота и смята, че той не може да изпълни специфичните изисквания за съхраняване на документите, нужни за работата на четирите публични регистъра, които поддържа.

Никой не знае реалната цена на довършителните работи - споменават се суми между 10 и 20 млн. лева. Излиза, че за да спести 7 млн. лева, държавата е готова да похарчи между два и три пъти повече. Голямото неизвестно в това уравнение е продължаващото съдебно дело за разваляне на договора със собствениците на сегашната сграда. Делото е в начална фаза и ще приключи след изтичането на мандата на сегашното правителство. Не е изключено държавата да го загуби и тогава да се налага да плаща допълнително компенсации и обезщетения за разваления договор, както много пъти се е случвало и преди в спорове между частни фирми и държавни институции.

Кипи безсмислен труд

Ефектът от всички тези рокади на имоти не е видим за обикновения данъкоплатец. Разместването на спецслужбите, за което държавата похарчи 8.2 млн. лева, не доведе до рязко подобряване в работата им. Точно обратното - малко след настаняването си на нов адрес ДАНС беше разтърсена от външни атаки, а шефът й Цветлин Йовчев се оказа изкупителната жертва на СРС скандала. Също толкова съмнителни са ползите и от останалите трампи на офиси.

За мнозина размяната на две сгради може да звучи като детска игра. Истината е обаче, че всяко местене на чиновници, които трябва да се изнесат от един офис и да се нанесат в друг, е адски трудна задача. Не става дума само за отделните хора с техните бюра и компютри, но и за съпътстващото оборудване, документация, сървъри, системи за сигурност и т.н. Освен че струва десетки милиони на хазната, местенето само хаби енергията на ведомствата - за дълги периоди от време те се занимават с преместване на кашони вместо със същинската си работа.

Още чиновници чакат за сгради

Докато траят тези размествания, нова армия от чиновници чакат своя ред да бъдат настанени в държавни имоти. Това са Агенцията по храните, БОРКОР и бъдещият специализиран съд "Антимафия". Свободни имоти липсват, а битката между ведомствата е безмилостна.

Засега се знае, че Агенцията по храните на първо време ще се помещава в няколко сгради. После ще се търсят пари за ремонти и обединяването на структурата под един покрив. БОРКОР пък ще се настани на първите два етажа в сградата на бившето Министерството на извънредните ситуации на пл. "Св. Неделя" 6 в столицата. В същата сграда в момента е разположено и прокурорското спецзвеното за борба с измамите по евросредствата.

Съдбата на специализирания съд също е под въпрос. Висшият съдебен съвет не хареса идеята магистратите да отидат на ул. "Черковна" 90 (бившата сграда на ДАНС), тъй като в нея нямало достатъчно кабинети и можело да бъдат обособени едва 5 съдебни зали. А според изчисленията, за да осигури непрекъсваемост на съдебните процеси, били необходими поне 10-15 зали.

Все още нерешен е и проблемът с помещенията на Софийския районен съд, който трябваше да се настани в старата сграда на ГУСВ на бул. "Цар Борис III". Магистратите се оплакаха, че сградата не само става за обитаване, но е и опасна. В края на миналата година Висшият съдебен съвет отпусна 7 млн. лева за ремонта. 

В петък стана ясно, че Столичната община се отказва и от новите по-високи цени за паркиране в синя зона, заради изборите.

Има един сектор от икономиката, който отбелязва забележителен ръст при управлението на ГЕРБ - този на хамалските услуги. Откакто Бойко Борисов е на власт, нуждата от хамали в София постоянно расте. Причината е мащабната офисна реформа, която правителството извършва.

Автор: Капитал

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  chievo avatar :-|
  Chievo

  От левия крачол в десния.

  В България знаем само да сменяме имената на институциите, и да им сменяме седалищата. Иначе вътре са си същите търтеи.

 • 2
  borabora54 avatar :-|
  borabora54

  Неукия, бездарен и некадърен управленец е склонен на подобни идиотщини. Той си въобразява, че като ... обедини, раздели, закрие, окрупни, реорганизира, ликвидира, оптимизира ... (ненужното зачертай) или ... премести, настани, реновира, реконструира, ремонтира... (същото) някакви служби или дирекции... те автоматично ще се изпълнят със съдържание. Тази негова полумистична дейност е сравнима с възгледите от XVII век, че мухата-винарка възниква от нищото! (Така са си мислели, тъй като щом отвориш бутилка вино и около нея след час започват да щъкат винарки)! По-сетне се оказало друго... ама кой да чете... Поради подобни "експерименти", нямаме нито традици, нито култура! Няма кой да ги остави да "узреят"!

 • 3
  pesheff avatar :-P
  Пешката

  "И други администрации ще бъдат децентрализирани и преместени в страната по трасето на автомагистрала "Хемус", тъй като, за да получим европейско финансиране за нея, трафикът трябва да се увеличи", обясни Борисов - велик мислител!

 • 4
  ras16377431 avatar :-|
  ras16377431

  "агентите на държавата продължават да са разпръснати из цяла София." - вие не разбирате, това е нарочно с цел заблуда на противника:)

  Преместването на агенции в провинцията не е никак лошо решение, особено за посочените случаи. За съжаление обаче не личи някой дори да се замисля за правилното решение на липсата на чиновнически площи - намаляването на чиновниците.

 • 5
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  Моля ви, не подсказвайте на премиера, ако смятате, че има и по-красива сграда в София от тази на Мин.на земеделието! Чиновниците ще има да тътрят бюрата си и до нея!

 • 6
  tpetkov avatar :-|
  cpetkoff

  Други 4 млн. лева струваше нанасянето на ДАНС на "Черни връх", тъй като беше свързано с основен ремонт и покупка на мебели за над 4 млн. лева.

  Айде стига де.

 • 7
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Каквото сме си надробили, това ще си сърбаме. Поредният ход по бетонирането на политико-мафиотската БГ върхушка се увенча с успех преди две години.

  Как няма да се харчат пари залудо, като никой не надига глас? Тъкмо обратното - всеки завижда на големите акули и иска да се нареди на опашката на авантаджиите.

  А иначе ревем, че държавата не ни оправя, че няма действителен граждански контрол и прочее. А гражданския контрол, таваришчи, започва от гражданското съзнание и осъзнаване. Това се полага на разпасана и крадлива нация от ракиено-салатени герои, чалгаджии и силиконови мацки.

  Халал да ни е ББ, та и Цв.Цв. и останалите.

 • 8
  jako avatar :-|
  jako

  След като столичната община обърка презонирането и сътвори най-големия данъчен хаос в новата ни история, кметът Йорданка Фандъкова и общинарите бяха наградени с преместване в по-голяма и по-представителна сграда. След като земеделският министър Мирослав Найденов месеци наред като един Херкулес бореше спекулата с храните и вдигаше качеството на салама - накрая бе натирен барабар с 500 чиновникци на "Московска" 33, а останалият му екип бе пратен немил-недраг да се скита по провинцията. Както нареди премиерът: "Администрациите по рибарство да си изберат Варна или Бургас, по горите - Пловдив или друг град оттатък Балкана."
  http://avtorski.pogled.info/article/19522/TSirkat-stana-patuvasht

 • 9
  m17 avatar :-|
  m17

  Отново мрънкане по принцип и разбира се пренебрегване на най-важната част -че след сигурно 50 години говорене, почва реално децентрализиране на държавното управление чрез изместване на структури извън софия. Сигурно поне 80% от дейноста на мин. на земеделието муже успешно да се изнесе от софия, всяка друга структура заета с регионални политики също.
  И положителното е не само че ще се намали безмисленото концентриране в софия а и че съответните ведомства ще бъдат значително по достъпни за бизнеса и граджаните които се нуждаят от услугите им.
  Само за пример, конституционния съд на Германия се намира в град Карслруе, което е над 1000км от берлин и това не му пречи вече 200 години. А в българия сме разположили агенциата по рибарство на 500км от морето щото тук била столицата.

 • 10
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  Не разбирам защо се избягват съкращенията които са неизбежни а се предприемат подвеждащи ходове .По финасово ефективно управление просто с размествания трудно .
  Трябва и малко живо месо да се изреже особенно административно да речен 70%


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK