ИТ приоритети за 2011
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ИТ приоритети за 2011

shutterstock

ИТ приоритети за 2011

Какви са целите на министерството на транспорта и кои са най-важните от тях

Асен Георгиев
4019 прочитания

shutterstock

© shutterstock


Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) публикува своите цели за 2011 г. в края на февруари. Седемнадесет са пряко свързани с информационните технологии и съобщенията. Разговаряхме със зам.-министъра с ресор ИТ и съобщения Първан Русинов, за да разберем кои от тях са най-важни и върху кои ще се работи приоритетно. Целият документ можете да видите в сайта на МТИТС, както и на www.capital.bg.

Извадихме 5-те приоритетни дейности, които, ако бъдат реализирани в посочените в плана срокове, би трябвало да дадат сериозен ефект, който ще се усети от всички - администрация, бизнес, граждани.

Става въпрос за няколко основни неща: промени в законите за електронни съобщения и електронно управление; актуализиране на основните стратегически документи в областта на е-управлението, развитие на широколентовия достъп и пространствените данни; изготвянето на десетки е-услуги по проект, финансиран по оперативна програма "Административен капацитет"; решаване на институционалния пъзел, съпътстващ стартирането на изграждане на широколентова инфраструктура в слабонаселените райони на страната и започване на процес по сливане на двете държавни комуникационни мрежи - НАМДА и ЕСМ, което ще спести милиони левове на бюджета след реализацията му.

Нормативна дейност

Изготвяване и приемане на изменения и допълнения в Закон за електронни съобщения (ЗЕС) и Закон за електронно управление (ЗЕУ), както и последващо привеждане в съответствие на подзаконовата нормативна уредба. Законопроектът за изменения и допълнение на ЗЕС вече е изготвен и качен за обществено обсъждане в сайта на министерството на транспорта. Крайният срок за гласуването му е месец май, когато вече трябва да са въведени измененията на регулаторната рамка (2009) на ЕС в националното законодателство.

До края на годината трябва да се изготви и законопроект за изменение и допълнение на ЗЕУ. Приемането му ще се отрази положително върху процесите, свързани с електронното правителство, сертифицирането на електронните системи на държавните администрации и добавянето на техните услуги в общия портал

>

Стратегическо планиране

Актуализиране на стратегиите в областта на електронното управление, широколентовия достъп и пространствените данни. Според плана на МТИТС до края на месец май трябва да е гласувана актуализираната Национална стратегия за развитие на широколентовия достъп в България (2010 - 2015). Целта е да се съобразят актуалните параметри, заложени в европейския цифров ред. До ноември пък трябва да е готово техническото задание за изграждане на Национален портал за пространствени данни и да стартира неговото създаване. До края на годината трябва да бъдат внедрени и изискванията на директива 2007/2/ЕО в Закона за достъп до пространсвените данни във връзка с изграждането и наличието на Национален портал за пространствени данни.

Електронно управление

Може би най-важната задача на МТИТС за 2011. За е-управление вече са наляти стотици милиони, а видимият ефект за гражданите и бизнеса, а и за администрацията, е крайно неубедителен. Министерството си е поставило за цел през тази година да осигури комуникационна свързаност на трите центъра на е-правителството (до декември) и най-вече да реализира десетки е-услуги, финансирани по оперативна програма "Административен капацитет". Първите обществени поръчки за реалното създаване на е-услуги трябваше да стартират още през март, но процедурата е забавена, заради жалба на търга, организиран за изготвяне на самата документация по проекта. В момента жалбата се гледа от Върховен административен съд (ВАС) и се очаква решение в близките седмици, което да отпуши процедурата.

Развитие на широколентов достъп

Според плановете на министерството процедурите, свързани с проекта за развитие на бързия интернет трябва да стартират в следващите две седмици, а преди края на годината да се проведат първите обществени поръчки за възлагане на изпълнение на широколентова инфраструктура в определените слабонаселени райони. Все още това е реалистична цел на теория. Проблемът обаче идва от факта, че зад реализацията на проекта стоят три институции - МТИТС, Министерството на земеделието и храните и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Поради тази причина проектът буксува вече повече от година. Ако и а сега координацията се провали и се получи забавяне дори и с месец, със сигурност възлагането на поръчките няма да се случи през тази година.

Сливане на държаните комуникационни мрежи

Има решение на Министерски съвет (МС), с което е одобрен планът за интеграция на двете най-големи държавни мрежи - тази, която обслужва комуникационните нужди на МС (НАМДА) и по-съвременната мрежа (известна като ЕСМ), която МТИТС наследи от Държавната агенция по информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Планът за интеграция трябва да приключи през втората половина на 2012 г. Ще се премине през 3 етапа: административна и финансова интеграция; изготвяне на проект за техническо интегриране и реализиране на цялостно интегриране. В момента министерството е все още на първия етап. Според разчатите, които използва ведомството, интеграцията ще спести допълнителни 10 млн. лв. на бюджета от поддръжка и осигурен интернет на администрациите в страната.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) публикува своите цели за 2011 г. в края на февруари. Седемнадесет са пряко свързани с информационните технологии и съобщенията. Разговаряхме със зам.-министъра с ресор ИТ и съобщения Първан Русинов, за да разберем кои от тях са най-важни и върху кои ще се работи приоритетно. Целият документ можете да видите в сайта на МТИТС, както и на www.capital.bg.

Извадихме 5-те приоритетни дейности, които, ако бъдат реализирани в посочените в плана срокове, би трябвало да дадат сериозен ефект, който ще се усети от всички - администрация, бизнес, граждани.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  obender avatar :-|
  obender

  Единственият начин да мине проектът за Широколентовия Достъп е да се представи пред ББ като "Да изградим Широки Информационни Магистрали". Така ще се постигне двоен ефект - пътни магистрали между градовете, информационни магистрали навсякъде. Respect !

 • 2
  epoc avatar :-|
  epoc

  На кой вече му трябва широколентов достъп (под това се разбира само и единствено DSL), при положение, че през мобилните оператори може да се пусне почти всичко, необходимо за бай сулю и баба пенда в малките села? Някой спомня ли си как пенсионерите в едно читалище ги бяха показали в провинцията с пръсти на "Enter"-a, готови да се преброят? Нещо повече да им трябва, че да плащаме за DSL до всяка паланка?

 • 3
  nightowl avatar :-|
  nightowl

  В малките села мобилните оператори не предлагат нищо повече от мърляв ГПРС (със скоростта на аналогов модем). Докато DSL-а е поне 1,5 МБ/с. Не съм фен на БТК ;-). А има места (планински) където просто НЯМА покритие на мобилен оператор, да не говорим за данни, просто защото не е изгодно да се разходват ресурси за слабо населени със старци места.

 • 4
  dreamer79 avatar :-|
  атанас

  3,
  А защо държавата да харчи милиони от нашите пари за интернет до села, където и кметът няма рс и живеят 10 старци? Ако няма интерес за услугата на място, то държавата да бъде така добра да не я предоставя, защото търсела повод да каже, че данъците ми са малки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK