Преди избори се правят най-глупавите харчове

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред "Капитал"

"Всички ме предупреждават, че е особено тежко да си министър по време на изборни години."
"Всички ме предупреждават, че е особено тежко да си министър по време на изборни години."    ©  Надежда Чипева
"Всички ме предупреждават, че е особено тежко да си министър по време на изборни години."
"Всички ме предупреждават, че е особено тежко да си министър по време на изборни години."    ©  Надежда Чипева

Профил

Правителството на ГЕРБ приближава към средата на мандата си. По стечение на обстоятелствата веднага след избирането му фокусът на обществото бе основно върху финансовата и икономическа стабилност на страната. Кризата вече се усещаше в България и решенията, които взима този кабинет, са ключови за бъдещото развитие на икономиката, както и колко бързо тя ще се възстанови. По тази тема, за това дали ще ни трябва външен заем и ще се изкуши ли правителството да харчи предизборно, потърсихме финансовия министър Симеон Дянков. Като вицепремиер в кабинета "Борисов" той координира работата на министерствата с икономически профил, наблюдава и секторите образование и спорт.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


82 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  И колко е себестойността на услугата да видиш нещо в търговския регистър? Според мен 5 стотинки, не повече. Или въпросът е да се отвори едно гишенце, да се пише молбичка, да се защипе бордеро към нея, пък и още едно за цената на банковата услуга, която ще е поне 50 пъти отгоре на 5-те стотинки и т.н. И кой е ползвателят? Най-често този, който няколко пъти годишно плаща по 50 лева, за да му качат 100 килобайта документ. Малко съобразителност няма да е излишна, когато се предлагат такива работи.

  Освен това, сега попълвам данъчната декларация и виждам, че отново цялата е буренясала с паразитни колонки, декларации, притурки и таблички. Данъкът върху дохода на едно лице е 10%, но за ЕТ-тата (стопанска дейност на същото лице) остава 15%. Така старата декларация по ЗЗДФЛ вече е разцепена на две, заради двете ставки. Вкарани са тъпотиите, кой на кого е дал заем и от кого е получил. Вкарана е уникалната простотия на НДСВ за лихвите на "млади семейства" по ипотечни кредити. Само от нея декларацията набъбва с още една страница, а ефектът от мярката е по-малък от разхода хартия, който тя предизивква. Стоят си и старите текстове с даренията. Да ги имам и дарителите, където 10% данък за държавата им е много. Всички тези изключения трябва да се окосят хубаво, а ставката да се намали на 8% или 9% за всички.

 • 2
  pesheff avatar :-P
  Пешката

  странни проекти като този за изграждане на инфраструктура между архитектурни и археологически паметници...
  - въпрос шедьовър Капитал!!! Значи туризЪма не става без инфраструктура до подобни обекти - нима ТИМ ще ги построи или все хотелиери и магнати от Съни бийч!?? Това вашето робуване на тн пазар и как той е най-добрият начин за регулация на инвестициите е пълна глупост - няма такова животно като чиста пазарна икономики никъде по света а и не е имало! Дори и (въх мале!) в САЩ!!!

 • 3
  merankol avatar :-|
  Stoyan Tonev Dimitrov

  Къде сте тръгнали да приказвате за е-правителство щом един търговски регистър не може да подържате. Така и не съм влизал вътре, интересно ми е колко е сложна схемата на дб-то.

 • 4
  epoc avatar :-P
  epoc

  "Аз, министър Трайков и голяма част от останалите министри и най-важно – работодателите, сме на мнение, че не е работа на правителството да се меси на пазара на труда."

  Прави си, нека минималната работна заплата да е нула, да видим тогава каква партийна субсидия ще получи вашта партия. И между другото, защо като не можете да се месите, не вземете да закриете министерството на труда и социалната политика? Знаеш ли колко икономия за бюджета ще изпадне?

 • 5
  razumyt avatar :-|
  razumyt

  В крайна сметка всички спечелихме от това, че за финансов министър имаме човек с кариера, за когото мандатът на това правителство е само стъпало за развитие... Така той притежава това което липсва на повечето политици у нас - стимул за добро представяне! Разбира се, това че по врме на криза най-мразеният човек е финансовия министър не означава, че той не си върши работата, а точно обратното. Доказателство за това е цената на финансиране.

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Много ми е интересно, какво значение има, какви глупости разтяга най-некомпетентния министър на най-стратегическия пост (след този на Министър-председателя, който единствен е още по-некомпетентен от Дянков)?! Задавал съм много пъти един въпрос, на който, най-учудващо, усилено не се търси отговор: Има ли нещо положително в икономиката и в бюджета, което Дянков да е казал, че ще стане и да е познал?!!! Най-фрапантните примери за дянково-борисовата КРЕЩЯЩА некомпетеност:

  1) Щеше да ни залее порой от чужди инвестиции, след като данъците и осигуровките бяха намалени до най- или почти най-ниските в ЕС (и бяхме лишени от поредна порция права покрай това мероприятие). Къде е този порой от чужди инвестиции?

  2) Бюджетът щял да постигне ръст от 3.6 % за 2011 година. Дали? (Много ясно, че това няма да стане. Особено пък, след това драстично покачване на горивата във връзка с либийската криза. И ако някой тръгне да философства, че това не можело да се предвиди - аз очаквах нещо подобно. И не само аз! Само Дянков, Борисов и управлението им не могат да предвиждат такива много логични развития. Не може ти да ми намаляваш потреблението в страната чрез номинално замразяване на заплатите при положителна инфлация - нещо, което само` по себе си затруднява икономическия растеж и прави прогнозите ти за голям такъв глупави - и през същото това време да не се случи някакво външно и/или вътрешно икономическо събитие, което да окаже неблагоприятно въздействие над и така доста фалшивеещите ти, нереалистично-подсладени, орозовени оценки. Отдавна трябваше да има последствия за борисовото управление заради всичко това! Колкото повече си кротуват овчиците - толкова повече от тях ще бъдат заклани!)

 • 7
  mishaka avatar :-(
  mishaka

  Тоз дилаф не ща го знам

 • 8
  graf avatar :-|
  Graf

  До коментар [#5] от "razumyt":

  Бе като го четеш, и си викаш, този е върхът. Като погледнеш данните на макропоказателите и почваш да се чудиш, този дето четеш ли е финансовият министър, или това са две различни неща.
  По делата им ще ги познаете, викаше преди две иляди години един. По делата. А финансовият министър, поне според данните на БНБ, МФ и НСИ е катастрофа. Челна и тежка. Ето още едно четиво, с мислите на "геният" от Ловеч. От преди изборите. Ще цитирам нещо: "Освен това не бива да се правят големи инфраструктурни проекти, какъвто е най-общо казано плана „Станишев”. Той казва, че ще се влеят 6 милиарда евро в магистрали. Това и в България и по света не е добра мярка. Защо? Защото това отнема време – година, две три докато се напишат проектите, докато се приемат, докато се организират. До тогава ние или ще сме в дълбока криза или кризата ще е минала. Вместо това трябва да се правят по-краткосрочни проекти, които за три-четири месеца могат да влязат хора, особено от строителството. Това означава примерно подобряване, построяване на детски площадки, здравни заведения."
  Смееех. Гелем смех, нали разумний?
  http://gerbsenior.blog.bg/politika/2009/06/17/simeon-diankov-eto-vajno-interviu.350216

 • 9
  jako avatar :-|
  jako
 • 10
  npaine avatar :-|
  NPaine

  До коментар [#4] от "epoc":

  Има достатъчно емпирични и теоретични доказателства, че минималната работна заплата е вредна за икономиката, същото важи и за социалните помощи за безработни. Най-елементарния пример е с пазара на труда в Германия, през 60те страна вносител на гастарбайтери, където в момента безработица от 8-9% се счита за нормална, че дори и ниска. В Щатите примерно, където работещите се ползват с по малко "права", цифрата е двойно по ниска.

  Иначе Дянков, колкото и еретично да звучи в очите на стадото, е най-успешният министър на правителството. Положителните ефекти от неговото присъствие в кабинета, тепърва ще се усещат, още повече ако бъде одобрен Пактът за стабилност който той предлага.

  Аз директното си противпостовяне на комунистическия ни президент Гоце и хора от неговото ДС обкръжение, спечели завинаги моето уважение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата