Към старите страхове и нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Към старите страхове и нови

От 18-те основатели на ДПС, лежали в затвора, в партията е само Ахмед Доган

Към старите страхове и нови

ДПС плаши изселниците в Турция с отнемане на българското им гражданство

Велина Господинова
12899 прочитания

От 18-те основатели на ДПС, лежали в затвора, в партията е само Ахмед Доган

© Цветелина Белутова


"Ахмед Доган е изключителен човек", казва Невзад Караюмер. "Абе не е изключителен, ти сега ще го изкараш... Господ", отговаря му Ерол Коркмаз. Разговорът между двамата се води в офиса на едно от дружествата на българските изселници в турския град Чорлу. Живеят там от 20 години. Другото общо между тях е, че са били членове на Турското националноосвободително движение през 1985 г. и са сред учредителите на ДПС. Заради участието си в нелегалната организация Невзад е бил в следствения арест и е един от първите двайсетина екстрадирани в Турция през1989 г. Ерол Коркмаз пък е лежал в затвора заедно с лидера на ДПС Ахмед Доган и бившия му заместник Касим Дал. Двама казват, че са приятели от дълги години, но това, което ги разделя сега, е коренно противоположната им позиция за вътрешнопартийната драма в движението - острите критики на Дал към политиката на Доган и изключването му от партията.

"Приех това, което се случи, с много голяма болка, защото и Ахмед Доган, и Касим Дал са ми приятели. Но, ако ме питате кого подкрепям, ще ви кажа, че подкрепям Дал", казва Ерол Коркмаз. И продължава: "Защото Доган е много умен човек, но Дал хем е умен, хем е много мъжко момче." Невзат пък не може да си обясни "как двамата са застанали един срещу друг след като са заедно от 25 години" и "кой е вкарал в главата на Дал това да тръгне срещу Доган". Неговото обяснение за разрива е: "Според мен Касим не можа да понесе това, че вече не е заместник-председател на ДПС."

По същия начин са разделени и мненията на българските изселници в града. Симпатиите към Дал идват от това, че като организационен секретар на ДПС той беше човекът, който поддържаше връзките с тях в Турция. Подкрепата за Доган е най-вече заради страха от разцепление на партията. Според Ерол Коркмаз обаче по-голямата част от хората изобщо не са наясно какво се случва в ДПС. Председателите на изселническите дружества, които имат значително влияние върху изселниците, засега предпочитат да не заемат ничия страна в конфликта.  

Но зад кого ще застанат изселниците

в Турция не никак не маловажно. От 2001 г.  българските турци в югоизточната ни съседка се превърнаха в резервоар за гласове за ДПС, поради което лидерът Ахмед Доган години наред беше най-успелият политически брокер с всички дивиденти от това. На последните парламентарни избори за движението там гласуваха малко под 90 хил. души, което осигури на ДПС 5 депутатски места в парламента. (КС впоследствие отне един мандат от него, след като касира вота в част от избирателните секции заради нарушения.)

А потенциалът на ДПС в Турция, както казва зам.-председателят на Конфедерацията на румелийските турци Зюлфетин Хаджиоглу, е далеч по-голям. "Около 200 хил. гласа", твърди той. Другата причина, поради която е важно мнението на изселниците, е, че всеки от тях има роднини в България и може да повлияе върху тях.

Че мнението на българските изселници за трусовете в партията е важно за ДПС, се видя преди две седмици, когато за пръв път от доста години членове на ръководството и депутати направиха рейд в пет града в Турция. Водената от наследника на Дал на поста организационен секретар - Рушен Риза, деветчленна делегация посети Чорлу, Истанбул, Бурса, Измир и Манис и не случайно се срещна с председателите на изселническите дружества. За да неутрализират влиянието на Касим Дал в Турция, от ръководството на ДПС обявиха, че премахват координаторите на партията там, и в желанието си да привлекат на своя страна лидерите на дружествата им обещаха те да бъдат посредниците между българските изселници и движението.

Отстраненият отговорник на партията в югоизточната ни съседка Енвер Хатипоглу даде и още едно обяснение за масираното присъствие на депутати и членове на ръководството на ДПС на турска земя. "На Доган ще му трябват тези гласове от Турция за президентските избори, за да може да ги изтъргува", смята той.

Офисът на Дружеството на балканските изселници в Чорлу
Фотограф: Цветелина Белутова

Чорлу е един от четирите града в югоизточната ни съседка заедно с Истанбул, Бурса и Измир, където живеят най-много изселници. Общо българските турци там са около 60 000, като половината от тях  са с двойно гражданство и имат право на глас. На парламентарните избори през 2009 г. гласовете за ДПС в 15-те секции в града бяха около 9 хиляди, а заедно с тези от другите градове в Тракийския район на Турция - Одрин, Къркларери и Такирдаг - около 20 хиляди.

Ерол Коркмаз показва снимка отпреди 20 години. Тя е правена малко след като учредителите на ДПС са излезли от затвора. Сред 18-те на снимката са Ахмед Доган, Касим Дал и идеологът на турското национално освободително движение и впоследствие на ДПС Неджметин Хак. "От тези хора на снимката покрай Доган вече няма никой. Тези хора, които истински го обичат, вече ги няма.

Покрай Доган останаха само натегачи

и бивши комунисти като Лютви Местан, Рамадан Аталай и Юнал Лютви", казва Ерол. И добавя, че това е основното, което не одобрява. Казва и че предстои учредителите на ДПС да изразят позицията си за конфликта в ДПС. "От останалите 13 учредители очаквам само около 3-4-ма да не подкрепят Касим Дал", прогнозира той. Смята, че каузата на ДПС все още не е загубена, но това ще се случи, ако Доган продължава да бъде председател. "Той трябва да се оттегли. Има млади хора, които могат да ръководят партията", казва Ерол.  

Приятелят му Невзат обаче има свое обяснение защо Ахмед Доган трябва да остане начело на ДПС. А аргументите му са почти идентични с тези на ръководството на партията. На въпроса защо нито един от учредителите на ДПС вече не е покрай лидера на движението отговаря с цитат на Доган от 90-те години, че "с трактористи и шофьори политика не може да се прави". А по повод компрометираните хора от обкръжението му казва, че за много от нещата лидерът на ДПС "бил подведен". "Какво каза Доган на последната конференция, че благодари на Всевишния, че ДПС е в опозиция. Значи е разбрал, че като генерал е изтървал юздите на армията".

Оправдава Доган и за прословутия сарай. "Лично съм го питал откъде е взел парите да построи сарая и той ми каза, че са от дарения", казва Невзат. Накрая заключава, че поддържа лидера на ДПС, защото, "ако той си замине, няма да има ДПС".

И Ерол, и Невзат обаче са единодушни, че

Не трябва да има разцепление

в ДПС  На същата позиция са и председателите на изселническите дружества от Чорлу, Одрин и Текирдаг. След конфликта между Доган и Дал те са взели решение да не се намесват във вътрешнопартийните проблеми на движението. "Подкрепяме партията, а не личностите. Ако не могат сами да си решат проблемите, да питат членовете на ДПС, но да не ни замесват нас в този конфликт", казва  Шабан Кочак, председател на Дружество на изселниците на балканските турци в Текирдаг. Той не е член на ДПС, но приема решението на централния съвет на партията за изключването на Касим Дал. 

Категоричен е обаче, че дружествата не са "градинка" на ДПС". "Не могат да дойдат и да ни кажат като по поръчка, ей-така, дайте ни 100 хил. гласа", допълва Кочак. На същото мнение е и колегата му Мехмед Джебеджи от дружеството на балканските изселници  "Бисадер" в Чорлу. "Ако Ахмед Доган си подаде оставката, аз пак ще бъда с ДПС. Не съм нито с Дал, нито с Доган, а с партията. И нашите членове са с партията . В момента са с Доган, но утре, ако се смени лидерът, пак ще бъдат с движението", казва той.

Според зам.-председателя на Конфедерацията на румелийските турци Зюлфетин Хаджиоглу грешката на Дал е, че не е избрал подходящото време за критиките му към Ахмед Доган и политиката му. И обяснява защо бившият заместник на Доган не е получил по-сериозна подкрепа в партията така: "Има местни избори и всеки иска да се кандидатира. Това означава, че никой не може да се изкаже в подкрепа на Дал." По думите му намерението на Касим Дал да предизвика дебат какво трябва да се промени в партията би имало шанс след кметския вот. Категоричен е обаче, че ако направи движение, идеята му е обречена на провал, защото "никой няма шанс извън ДПС".

"Ние също си казахме мнението от какво не сме доволни - че трябва да има промени в движението и да дойдат млади хора, но за разлика от Касим Дал не го направихме пред медиите, а по време на срещата с членовете на ръководството и депутатите", казва Зюлфетин Хаджиоглу. Признава също, че сред присъствалите председатели на дружества имало и поддръжници на Касим Дал. За него обаче по-големият проблем е, че ДПС е лидерска партия, защото "никой лидер на партия в България не си е отишъл с добро". "Най-голямото зло за българските турци е да се казва, че без Ахмед Доган или без Касим Дал ДПС не може да съществува", добавя той.    

Причината все още хората да подкрепят старите лидери според него са

Страховете на изселниците

"Никой не си задава въпроса защо тези хора подкрепят ДПС. У хората все още съществува това чувство и те си мислят, че ако си отиде Касим Дал, ще го последват 30% от българските турци, но ако си отиде Доган, българските турци ще се разпръснат", обяснява той. Една от причините за тази несигурност е, че турският език се изучава само като свободно избираем предмет и няма официални мероприятия на него. Проблемът с мюфтийството също не е решен.

Това обаче, което най-много плаши българските турци, са антитурските изявления на Волен Сидеров. Председателите на изселническите дружества не крият разочарованието си от ГЕРБ и подкрепата, която управляващите получават от националистическата партия. "Харесвам правителството на Бойко Борисов, но не мога да приема, че то е в коалиция с Волен Сидеров", казва Невзат Караюмер. Това е една от причините за резервите, които имат към управляващите, въпреки опитите на ГЕРБ да ги привлече на своя страна. Към това Шабан Кочак прибавя и отнетото им право да участват в местните избори. "Ние почти всички имаме имоти в България и смятам, че имаме правото да изберем хората, на които ще оставим да управляват имотите ни", казва той.

"Наскоро в Турция гостуваха вицепремиерът Симеон Дянков и министърът на културата Вежди Рашидов, но вместо да се ангажират с решаването на проблемите, ни ни казваха, че ние подаваме гласовете си на грешен адрес, че избираме грешни хора", разказва Кочак.  И продължава: "Аз съм от Кърджали. ДПС има там кмет два мандата и той направи от Кърджали един от бързо развиващите се градове. В същото време е разследван от прокуратурата. Тогава как ще ми казват, че аз избирам грешни хора. На срещата седеше един човек, Бедри Шефик, който България търси чрез Интерпол за 8 млн. лв. неплатени данъци. Сега аз на кого трябва да вярвам - на премиера, на вицепремиера или на Ахмед Доган", пита Кочак.

Освен "заплахата" "Атака" и недоволството от ГЕРБ заради отнетото им право на глас на местните избори след изключването на Дал пропагандната машина на ДПС е вкарала в обращение сред българските изселници в Турция и още едно плашило - че ако движението се разцепи, ще им бъде отнето българското гражданство.

Докато тези страхове съществуват, изселниците в Турция ще продължат да гласуват за ДПС, независимо от това дали Доган им харесва или не. И никоя друга партия все още няма шанс да ги спечели на своя страна.

Фотогалерия: Българските изселници в Чорлу

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
Цялата галерия

Опозиция

Освен в структурите на ДПС и сред българските изселници в Турция дебатът "за" и "против" Ахмед Доган и Касим Дал се води във виртуалното пространство. В социалната мрежа "Фейсбук" има създадени две групи в подкрепа на Доган и на Дал. Тази седмица поддържниците на Касим Дал го призоваха на инициирана от тях среща с него на 27 март да се създаде гражданско движение, чиято цел да бъде предизвикването на извънредна национална конференция на ДПС за смяна на ръководството на движението. Това даде повод на зам.-председателя на партията Христо Бисеров да заяви, че движението ще е първата стъпка към създаването на партия. Пред "Капитал" Касим Дал заяви, че не знае нищо за тази инициатива. По думите му след отправената му покана от инициаторите за среща той е разговарял с тях и дал съгласието си да присъства, но не е бил информиран за идеята им за създаване на гражданско движение. Отрече и да има намерение да прави нова партия. 

"Ахмед Доган е изключителен човек", казва Невзад Караюмер. "Абе не е изключителен, ти сега ще го изкараш... Господ", отговаря му Ерол Коркмаз. Разговорът между двамата се води в офиса на едно от дружествата на българските изселници в турския град Чорлу. Живеят там от 20 години. Другото общо между тях е, че са били членове на Турското националноосвободително движение през 1985 г. и са сред учредителите на ДПС. Заради участието си в нелегалната организация Невзад е бил в следствения арест и е един от първите двайсетина екстрадирани в Турция през1989 г. Ерол Коркмаз пък е лежал в затвора заедно с лидера на ДПС Ахмед Доган и бившия му заместник Касим Дал. Двама казват, че са приятели от дълги години, но това, което ги разделя сега, е коренно противоположната им позиция за вътрешнопартийната драма в движението - острите критики на Дал към политиката на Доган и изключването му от партията.

"Приех това, което се случи, с много голяма болка, защото и Ахмед Доган, и Касим Дал са ми приятели. Но, ако ме питате кого подкрепям, ще ви кажа, че подкрепям Дал", казва Ерол Коркмаз. И продължава: "Защото Доган е много умен човек, но Дал хем е умен, хем е много мъжко момче." Невзат пък не може да си обясни "как двамата са застанали един срещу друг след като са заедно от 25 години" и "кой е вкарал в главата на Дал това да тръгне срещу Доган". Неговото обяснение за разрива е: "Според мен Касим не можа да понесе това, че вече не е заместник-председател на ДПС."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  jj avatar :-|
  J.J.

  Колкото и да ми е омразен АД по принцип, добре че е той, като кадър на българските служби, да държи нещата под контрол... Ако той се махне и дойде протежето на Ердоган, Касим Дал, не ми се мисли какво ще стане.

 • 2
  mirohero avatar :-|
  mirohero

  В Америка гласувам според местоживеенето си на местни избори - всички на ниво щат и надолу. Това, че имам имот в Ню Йорк, който не обитавам, не ми дава право да гласувам в този щат. Нито чувствам да имам право да гласувам за местни избори в България. Въпросът за национални избори е различен и нееднозначен обаче, и по-скоро е обвързан с гражданството.

 • 3
  pesheff avatar :-(
  Пешката

  турският език се изучава само като свободно избираем предмет и няма официални мероприятия на него. Проблемът с мюфтийството също не е решен - и какво очакват - турският задължителен в бълагрските училища???

 • 4
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Ето, цялото ДПС е разцепено, от 18 те учредители - само Доган бил останал, но когато се гласува, всички ще гласуват пак единно..Защо ли?

  Защото имат обща цел - да бъдат турци и да защитават турските интереси в България. А хора които защитават интереси на чужда държава се наричат предатели и наказанията за тях по цял свят са сходни. А и никой не си и помисля да им даде право на глас!

 • 5
  dobrich avatar :-P
  dobrich

  "Харесвам правителството на Бойко Борисов, но не мога да приема, че то е в коалиция с Волен Сидеров" - Ами с кого друг? На един ум са по много въпроси, освен това всички партии бягат от Сопола като дявол от тамян! Който не е бил в коалиция с него, той не се е опарил...

 • Мустафанка

  Потресаващо нахални са тези изселници и техните сепаратистки организации. Напълно безпартиен съм, с десни и консервативни убеждения, но бих гласувал за всяка партия, която общае да отнеме българското гражданство на изелниците в Турция.

 • 7
  kitaec__ avatar :-|
  kitaec__

  Ахмед Доган е една от урудливите издънки на ДС,без чиято помощ него нямаше да го има в българската политика.Интересното е,че много преди изборите,комуниста Бойко Борисов влезе в неформална коалиция с него и с БСП,разбира се.На лице е нова коалиция и то,ТРОЙНА.

 • 8
  bosworld avatar :-|
  bosworld

  17 miga ot ... Nay-dobre da obqvim voyna na Germany.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  viva_bg avatar :-|
  VIVA_BG

  До коментар [#1] от "J.J.":

  От Касим Дал, макар и да е турчин и да го е грижа само за интересите на турците, поне може да очакваш достойна политика. От боклук като доган, който си продава душата на ляво и на дясно ми се повдига и от него не можеш да очакваш нищо добро.
  Турците са сериозен проблем, защото ние го направихме такъв, защото се топим като нация и за това сме си виновни ние и нашите български изедници от властта и силовите структури, които изтощиха нацията.

 • 10
  malart avatar :-|
  malart

  И пак ще си дойдем на думата, че Сидеров е нужен на Меди, както Меди нужен на Сидеров, а заедно знаете на кого са нужни и на кого се отчитат


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK