На море без торбички
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На море без торбички

Типичната гледка за околностите на почти всеки голям град

На море без торбички

Общината във Варна се опитва да забрани използването на найлонови пликчета

Спас Спасов
5204 прочитания

Типичната гледка за околностите на почти всеки голям град

© Надежда Чипева


С началото на активния летен сезон тази година Варна ще се промени повече от друг път. Може би.

От 1 юли трябва да влезе в сила решение на общинския съвет, с което се забранява употребата на полиетиленови торбички за еднократна употреба. Те трябва да бъдат заменени с такива, които щадят околната среда и имат "живот" не повече от две години. Засега обаче съмненията за успеха на еконачинанието са много сериозни.

Поредица от фалстартове

Още на 15 октомври 2008 г. варненският общински съвет (ОбС) задължи кмета на града Кирил Йорданов в края на 2009 г. да проведе "широка разяснителна кампания относно вредата от употребата на полиетиленови торбички". В същото време съветниците трябваше да изработят механизми за насърчаване на търговците и производителите към предлагането на торбички от бързоразградими материали. До края на 2010 общината трябваше да има и план за действие, свързан с ограничението и забраната за използване на полиетиленовите торбички. Нищо подобно обаче не се случи. Така без подготовка и план за действие на 19 май ОбС взе решение да забрани употребата на торбички от 1 януари 2011 г.

"Едни от първите общини в България, които са предприели мерки за справяне с проблема, са Кюстендил и Бургас. Крайно време е и Варна да възприеме този пример", гласяха тогава аргументите на Драгомир Дончев, председател на комисията по опазване и възстановяване на околната среда. Само дни след вземане на решението обаче то беше обжалвано пред Административния съд във Варна, който спря действието на разпоредбата за забрана на употреба на полиетиленови торбички в търговските обекти на града.

Частното административно дело беше образувано по искане на дружеството "Мегапорт" ООД – производител на торби и опаковки от полиетилен. Проблем се оказа изричното упоменаване в наредбата на материала дегрален, от който трябваше да бъдат изработени опаковките, разрешени за употреба. В мотивите за жалбата се изтъкваше също, че изискванията, които предстои да бъдат въведени, са извън компетентността на ОбС, а "Дегрален" е търговска марка, регистрирана само от една фирма у нас, която на базата на взетото решение от съветниците във Варна би могла да монополизира пазара. В крайна сметка спорният текст беше коригиран, но заради проточилите се съдебни спорове влизането в действие на забраната беше отложено за 1 юли.

Три варианта

В момента освен "Мегапорт" основен производител на полиетиленови пликове и опаковки в България е и дружеството "Екстрапак". Т.нар. оксиразградими торби тип "потник" са включени в производствените листи и на двете компании, но цената им е с около 10% по-висока от тази на стандартните полиетиленови пликове.

За изработването на оксиразградими опаковки "Екстрапак" използва технологията "дегрален" (Degralen) на канадската компания "ЕПИ инвайръментъл продъктс" (EPI Environmental Products Inc.). Това обясниха от технологичния отдел на компанията. При нея в процеса на изтегляне на полиетиленовия филм се прибавя съставката дегралекс, а при последващия производствен процес се инициира и скритият стадий на разграждане. Дегралексът действа като катализатор за разлагането на полиетилена, което започва под въздействието на кислород и ултравиолетови лъчи. Така под въздействието на вятъра торбичките най-напред се накъсват на лентички или малки парчета, а после, атакувани от гъбички и бактерии, се разграждат до въглероден двуокис и вода. Целият процес трае от 2 до 3 години в зависимост от климата, обясниха още от "Екстрапак". В същото време за пълно разграждане на една полиетиленова опаковка са необходими между 100 и 400 години.

За постигането на същия ефект "Мегапорт" работи по технология, създадена съвместно с американската компания "А. Шулман" (А. Schulman). Тя е наречена "полидегралекс" (Polydegralex). И двата продукта обаче имат един и същ недостатък - те не се разлагат, ако бъдат заровени в земята. За случаите, в които това е необходимо, от компаниите предлагат т.нар. компресивно фолио.

Третият и най-екологично чист вариант за заместване на използваните в момента полиетиленови торби са опаковките, изработени от биоразградими материали като царевичното нишесте. Произведените по този начин опаковки се разграждат напълно, без да замърсяват и дори да оставят следи в околната среда . Ценовите листи на "Мегапорт" и "Екстрапак" обаче показват, че "царевичните" торбички са няколко пъти по-скъпи от обикновените, което е основната бариера пред масовото им използване.

Въздух под налягане

Датата за налагането на забрана за употреба на полиетиленови торби във Варна – 1 юли, съвпада с въвеждането на екотакса от 15 стотинки за всяка от тях. От Министерството на околната среда и водите вече информираха, че през 2012 г. таксата за найлоновата торбичка ще бъде 35 ст., през 2013 г. - 45 ст., а от 2014 г. - 55 ст. Според представители на фирмите за производство и рециклиране на пластмасови опаковки и полиетиленови торбички обаче предвиденият срок е много малък за промяна на потребителските навици и за преориентиране на фирмите производителки.

На това мнение е и Драгомир Дончев, председателя на комисията по опазване и възстановяване на околната среда в ОбС – Варна. "Забраната, която гласувахме, е буквално "въздух под налягане", коментира той. Решението ни за провеждане на разяснителна кампания беше едно от многото, които кметът на Варна не изпълни. А без предварителна работа въвеждането на забраната е напълно компрометирано, тъй като още отсега всички знаят, че то няма да бъде спазвано." По думите на Дончев капацитетът на общинската дирекцията за контрол и опазване на обществения ред във Варна, която ще трябва да се занимава с изпълнението на решението, отдавна е изчерпан и тя едва ли ще може да се справи със задачата. "Освен това в България няма лаборатория, която може да направи анализ на материала, от който е изработена една торбичка. При положение че липсват каквито и да било разлики, по които да бъдат различени разградимите от обикновените торбички, сами разбирате, че всички усилия ще бъдат напразни", смята той.

На противоположното мнение е колегата на Дончев Красимир Маринов, председател на Комисията по опазване на обществения ред в ОбС. "Трябва да се започне отнякъде", казва той. Задължението по прилагане на решенията, взети от съветниците, е на ресорните звена в общинската администрация. Така че тяхна работа е, как ще се организират след 1 юли. За нас са важни резултатите, а не оправданията. Не приемам нито аргумента, че торбичките, които щадят природата, не се различават от обикновените, нито, че в страната няма лаборатория за установяване на материала, от който са направени", казва Маринов. По думите му на всяка от разградимите опаковки ще трябва да има надпис, указващ производителя и това, че те щадят околната среда. "А щом е необходимо, ще си направим и лаборатория, какъв е проблемът", пита Красимир Маринов. Според решението на общинските съветници във Варна санкциите за използване на полиетиленови торбички, замърсяващи околната среда, ще бъдат от 200 до 2000 лв., като при повторно нарушение ще бъде прилагана само най-високата.

Независимо че цената на новите биоразградими полиетиленови торбички е по-висока, някои от веригите супермаркетити са ги въвели в употреба още преди година. "За нашите клиенти те са напълно безплатни, информираха от ПР отдела на "Пикадили. Решението да започнем да предлагаме разградими торбички дойде съвсем естествено през 2008 г. След като имаха достатъчно време да се запознаят с позицията ни, те вече ни поздравяват за решението." От останалите големи компании за търговия на дребно, представени във Варна, засега отказват коментар по решениео на ОбС в града. То обаче със сигурност заварва неподготвени и други сектори на бизнеса, които също ще бъдат сериозно засегнати от забраната, която предстои да бъде наложена.

Най-лесното решение

"Териториалният обхват на наредбата, която сме приели, се простира върху цялата община и населените места в нея", каза Красимир Маринов. При това положение тя ще се отнася и за туристическите комплекси Златни пясъци и Св. Константин, като приложението й там ще засегне начина, по който хотелиерите ще трябва да организират изхвърлянето на боклука си.

"Нормално би било при обсъждането и вземането на подобно решение общинските съветници да се консултират най-напред с бизнеса, който ще бъде засегнат от него, смята Георги Щерев, председател на съюза на собствениците в курорта Златни пясъци. Това, разбира се, не се е случило, а и предполагам, че нито един от тях не си е задал въпроса как тази забрана ще натовари туристическият бизнес в годината, в която той очаква плахо да се съвземе след кризата."

Според Георги Найденов, директор на хотелите от веригата Best Western във Варна, ако забраната влезе в сила от 1 юли, хотелиерите ще направят всичко възможно, за да я спазват. "Цената на разградимите полиетиленови торби, разбира се, е по-висока, но тя не е най-големият проблем, каза той. Въпросът е по-скоро кой произвежда подобни торби, какъв е капацитетът на производителите, кой ще предлага стоката им на пазара и т.н."

Проверката в производствените листи на "Екстрапак" и "Мегапорт" показва, че към момента в тях не са заложени разградими торби за битови отпадъци. От двете компании обаче информираха, че имат принципна готовност да ги произведат.

"Много повече работа щяхме да свършим, ако бяхме направили един сайт или поне една страничка във фейсбук, през които да се опитаме да формираме по-висока култура на потребление, казва Драгомир Дончев. По-ефикасен начин за справяне с проблема би била дори възможността търговците да плащат по-ниска такса смет, ако предлагат стоката си в разградими пластмасови опаковки. Вместо това обаче решихме да вземем най-лесното решение – да забраним. Нека видим сега кой ще се съобрази с него", казва още той.

"Рано или късно налагането на екологичните норми при използването на полиетиленови торби трябва да се случи, твърди и Георги Найденов. Като имам предвид обаче, че четири години се мъчим да наложим забрана за пушене на обществени места, мислите ли, че тази забрана ще влезе в сила от първия път", пита риторично той. Както се пее в една популярна песен от 70-те години на миналия век: "Отговорът с вятъра се носи."

С началото на активния летен сезон тази година Варна ще се промени повече от друг път. Може би.

От 1 юли трябва да влезе в сила решение на общинския съвет, с което се забранява употребата на полиетиленови торбички за еднократна употреба. Те трябва да бъдат заменени с такива, които щадят околната среда и имат "живот" не повече от две години. Засега обаче съмненията за успеха на еконачинанието са много сериозни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Всяко начало е трудно. Но ще стане.Тази година с променлив успех, след година - повече, а след 3-4 години, хората сами ще търсят екологичните решения. Няма друг изход!
  Малко по-малко българите научаваме европейските уроци.

 • 2
  a_lizzard avatar :-|
  a_lizzard

  Винаги ще има хора да мрънкат, но трябва все отнякъде да се тръгне, затова от безкрайни отлагания няма смисъл.

 • 3
  vdineff avatar :-|
  Vik Dineff

  Супер! Дано да успеят за лятото ;)

 • 4
  tpetkov avatar :-|
  cpetkoff

  Според представители на фирмите за производство и рециклиране на пластмасови опаковки и полиетиленови торбички обаче предвиденият срок е много малък за промяна на потребителските навици и за преориентиране на фирмите производителки.

  А според нас, бавноразвиващите се потребители, с трудно адаптими навици, тъй като изборът на тип торбичка е един от базовите такива, фирмите производителки са крайно страхливи просто да предприемате преминаване към едно по-зелено производство. Точка.

 • 5
  vasquito avatar :-|
  КОМУНИЗЪМ

  На мен ми се струва,че на фирмите производители просто няма да им е рентабилно,,,освен всичко е въпрос на култура-торбичката ще стане прекалено скъпа,за да бъде изхвърлена,което не се вписва в представите на средностатистическият български потребител..........при цена на торбичка от 1-2 лева надали ще има някой,който да я изхвърли,напротив ще я ползва многократно....

 • 6
  malart avatar :-|
  malart

  Ей, ама как ги ненавиждам тея пликчета и торбички. Като вземат продавачките да ми бутат продуктите в тях, а аз почна да ги вадя, да им обяснявам, че не им я ща тая кесийка. Малко комично става понякога, ама нейсе, преживявам го и се отървавам от поредното пликче, дето ще се чудя после какво да го правя

 • 7
  bigman avatar :-|
  BGman1

  Ако се въведат строги глоби за търговците които използват неекологични полиетиленови торбички и най вече наистина да ги глобяват съм сигурен че много бързо ще се преорентират.На българина само като му бръкнеш в джоба разбира от разпоредби.

 • 8
  gost22 avatar :-P
  gost22

  "Освен това в България няма лаборатория, която може да направи анализ на материала, от който е изработена една торбичка."

  — Карате с превишена скорост! Засякохме Ви с лазер.
  — Как с лазер, като нямате никакъв уред?
  — Ей така: Лазаре, как трябва да мине Трабанта?
  — Пър Пър Пър....
  — А той как мина?
  — Пррррррррррр

 • 9
  aussie avatar :-P
  aussie

  Какво стана с хартиените. Защо ги няма като опция въобще. Или пък с тези от плат за многократна употреба. Баба Ви едно време само в полиетиленово пликче е пазарувала!
  А иначе този от мегапорт или каквото и там да е да вземе да се гръмне направо че изглежда смешен с тези оправдания. Хем имали готовност, ама са против поради причина някаква.

 • 10
  asystolette avatar :-|
  Теодора

  Монопол на пазара на торбичките тип "потник" ми звучи като една качествена типично балканска афера. И е отличен начин изобщо всякакви торби да излязат от употреба - има все добри и стари изпитани методи: ще си шием платнени, ще увиваме във вестници.. хартията се разгражда. Пък и друго си е да можеш да прочетеш заглавията от вчерашната преса върху днешната сланина за закуска..

  Но, сериозно - в някой страни изобщо не е изникнал като проблем въпросът, че просто трябва да вземеш чанта от вкъщи, преди пазаруване.. Откога станахме толкова изнежени, че да не можем да се превъзпитаме?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK