Голямата заложническа драма завърши с хепиенд

Полицаи се прикриват пред банката където похитителят е взел и заложници
Полицаи се прикриват пред банката където похитителят е взел и заложници    ©  Бул фото
Полицаи се прикриват пред банката където похитителят е взел и заложници
Полицаи се прикриват пред банката където похитителят е взел и заложници    ©  Бул фото

Драмата със заложниците и похитителят в Сливен приключи. След като вчера по обяд похитителят Стефан Петров освободи шестте жени-служителки в банковия клон, днес сутринта малко след 7 часа той се предаде и излезе с високо вдигнати ръце. Той се беше барикадирал в банковия трезор и заплашваше да се самоубие.

Нападението на сливенския клон на Инвестбанк прикова вниманието на цялата нация повече от денонощие. Причината за това е не само фактът, че подобно нещо се случва за първи път в България – истински обир с въоръжен похитител, тежкоранен охранител, заложници - банкови служители, обсада на сградата, барети, полицаи и всички други атрибути на екшън филмите. Истинската причина е, че целият сюжет предлагаше драматични обрати, поднесени услужливо от медиите. На моменти твърденията на различните източници на информация бяха взаимно изключващи се, а в решаването на казуса се включиха първите хора на държавното и партийно ръководство на държавата – премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов и президентът Георги Първанов.

Как се разви драмата

МВР съобщи лаконично за банков обир в клона на Инвестбанк в Сливен. В сайтовете започнаха веднага с предположения – че нападателите са двама или трима, маскирани и има един тежкоранен сотаджия. Според сайта Блиц така са казали очевидци.

Впоследствие стана ясно, че главният секретар на МВР Калин Георгиев заедно с психолози и с отряд барети е заминал с хеликоптер за Сливен. Междувременно беше съобщено, че всички областни дирекции на вътрешните работи са мобилизирани да отцепват движението от София до Сливен, за да се придвижи техниката на баретите. (Каква е била тази техника не стана ясно.) По-късно се разбра, че главният секретар и баретите са се придвижили до някъде с военния самолет Спартан, а са ги докарали до Сливен с хеликоптер.

Междувременно сайтовете рапространиха една изключително нелепа снимка – полицай с бронежилетка и изваден пистолет тихо стъпва на пръсти и се оглежда, а наоколо му още 6 полицаи с ръце в джобовете гледат в различни посоки.

От телевизиите естествено първи реагира Сашо Диков и Канал 3, който четеше актуална информация от интернет на фона на една снимка. По останалите телевизии течаха турски сериали и предавания от типа "Сделка или не". За да се стигне до новинарските емисии, които изобилстваха от най-различна информация с преки включвания на екипите от Сливен. И драматичните коментари, че в банковия клон има един човек с 6 заложнички, че има тежкоранен охранител, който е с опасност за живота, тъй като куршумът е минал през белия му дроб, че похитителят все още няма никакви искания, чули са се няколко изстрела вътре в клона и че сградата на областната управа в града е пълна със служители, които не смеят да излязат, тъй като се намира на петнайсетина метра от сцената на произшествието.

БТВ съобщи, че нападателят е 66-годишен старец от село Суворово, Варненско. Но телевизията цитира и Цветан Цветанов, според който нападателят е от Сливен и е наркоман.

Междувременно и по БНТ се включи вътрешният министър от Лондон, където е на официално посещение. Според него похитителят е наркоман и изнервен. (След 24 часа МВР ще опровергае министъра си, като заяви, че 27-годишият Стефан Петров не употребява и мрази наркотиците и е бил силно нервиран от съобщението, че е наркоман. Нещо повече, психологът Тодор Тодоров заяви на пресконференция, че разпространената от медиите новина, че похителят е наркоман сериозно застрашило работата им. От пресцентъра на МВР пък оповестиха, че са наградили Тодор Тодоров с пистолет ГлоГ (?) за добрата работа на психолога.)

Телевизиите разпространиха информация от Инвестбанк, която заявява, че е в непрекъсната връзка с МВР и е създала кризисен щаб. По късните новини на бТВ дори пуснаха в пряко включване интервю със собственичката на банката Петя Славова, която с гробовен глас каза, че наблюдават с тревога ситуацията. Междувременно една от заложничките беше освободена срещу цигари и безалкохолно. Банкерката се опита в ефир да се обади на своите спецчасти в Сливен, за да разбере коя е освободената заложничка, но от другата страна не й вдигнаха. И всичко това на живо.

От МВР излязоха с обръщение към журналистите: "Всякакви коментари и разпространяване на непотвърдена информация по повод инцидента в банков клон в Сливен пречат на професионалистите."

Малко по-късно телевизиите показаха как служителите на областната управа се евакуират през прозорец на втория етаж и пожарникарска стълба.

Около 4 часа сутринта на следващия ден бандитът освободи още две жени. На терена се появява и премиерът Бойко Борисов.

В 7,10 е освободен още един заложник - вторият охранител на банката. Предаването на живо продължава. И тъй като телевизите нямат пряк поглед върху банката, жители на Сливен се договаряха с репортерите да снимат изкопаните улици на Сливен. И без друго толкова телевизии в града няма да дойдат скоро.

Цветан Цветанов се включва в телевизия ТВ 7 и прогнозира, че до час-два ще приключи драмата със заложниците. Министърът обаче обяснява, че изведения в 7,10 мъж не е вторият гард на банковия клон, защото той е завел ранения си колега в линейката и болницата.

Телевизиите съобщават, че премиерът Бойко Борисов вече не е в Сливен, но по-услужливите от тях твърдят, че той продължава лично да ръководи операцията, въпреки че ще пътува за Брюксел. В 9,30 ТВ 7 заявява, че Борисов все още е в града и лично ръководи операцията наистина.

По същото време медиите започнаха да налучкват самоличността на похитителя – млад мъж, около 27 години, работи като охранител, без родители.

В 10,17 минути и последата заложничка напуска банковия клон. Похителят останал вътре сам, но заплашва да се самоубие.

В 10,30 (как е стигнал за 1 час от Сливен до София, ако информацията на ТВ7 е вярна, не е ясно) министър-председателят Бойко Борисов отиде на крака в парламента, поиска думата и от пленарната трибуна заяви, че и последната заложничка е вече освободена. Бурни аплодисменти! Той каза още, че похитителят слуша радио "Фокус" и да се предаде "ако ме чува, дето се вика няма да има кой един шамар да му удари", ако това стане.

Междувременно барети с щитове влизат в банката и извеждат още една жена, за която похитителят не е знаел, че е в кабинета си.

По обяд вече стана ясно, че похитителят е Стефан Петров от новозагорското село Кортен. А причината да влезе в банката била разочарованието му, че бил скъсан на шофьорски изпит.

По същото време излезе информация, че баретите са извели похитителя от банката, като го пазели с телата си. По-късно се оказа, че това не е вярно.

Не се мина и без любовни истории. Вестници разпространиха информация, че Стефан Петров е част от любовен триъгълник. Той бил влюбен в момиче, което работело в клона, а тя се сваляла с ранения охранител и това било причината за стрелбата. По-късно и тази версия беше опровергана.

В ранния следобед излязоха съобщения, че барети са атакували село Кортен и претърсват къщата на похитителя. Каква е причината за това настъпление на тежковъоръжени полицаи в селото не стана ясно.

Едва в 15,30 главният секретар на МВР даде пресконференция, на която станаха ясни подробности от заложната драма. Той потвърди версията, че причината за афекта на младежа е невзетият изпит за любител-шофьор. Вероятно! Поясни, че наистина е поискал пари, а жените в банката събрали около 350 хиляди лева. След това заплашил, че ще се самоубие, а главният секретар заяви, че втората част от операцията ще е да се запази живота на похитителя, затова баретите не атакуват.

Междувременно по въпроса се изказа и президентът Георги Първанов, който посочи социални причини за сливенската драма.

По-късно се появиха и приятели на Стефан Петров пред радио "Фокус", които заявиха, че той не е такова момче. Същото твърдеше и кметът на село Кортен.

Малко след 7 часа в петък Стефан Петров излезе от банката и се предаде на полицията. Бойко Борисов отново се изказа, че МВР е имало европейско отношение (каквото и да означава това) към Стефан.

Така сливенската драма завърши с хепи енд, а тежките глупости, които се изприказваха останаха в миналото.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


45 коментара
 • 1
  bitaka avatar :-P
  bitaka

  абе и един обир като хората неможем да направим

 • 2
  yasenkartel avatar :-P
  yasenkartel

  така както си чета, по едно време ми заприлича на сценарий на турски сериал

 • 3
  yasenkartel avatar :-P
  yasenkartel

  а и още нещо ,сега остава да се потърси отговорност на тези които са скъсали момчето на изпитите...........освен това,да му се даде книжка веднага,кола,некои лев да си има и да се създаде отдел да събира инфо за недоволни или изнервени граждани особенно внимание да се отдели на студентите,по специално тези от селата и да се взимат превантивни мерки такива работи да не се случват друг път...........

 • 4
  morpheus avatar :-P
  morpheus

  ...този тъй наречен обир е пълна постановка... за отвличане на вниманието на общественоста и естествено реклама на МВР... което ни пази... Рапона си говорил мъжки приказки с "похитителя", сериозно?
  Рапона - ... слушай с'а овчи, вземи се стегни, че ще дойда да ти наритам кофата...;
  тъпака - ... ама нали трябваше да ги баламосвам два дни? да взема да кажа че ще се гръмна? Ами ако някой не знае за театрото и вземе да ме гръмне? нали полковника обеща че всичко ще е на 6. много ми е нервно, искам да ми обещаят че ще ме запазят жив, точно така, сега ще им кажа че това ми е желанието...
  Рапона - ... добре, прави каквото ще правиш ама те искам още един ден в този трезор, ако требе пикай и сери там, да е по-драматично, но не те искам навън...аре, и умната

 • 5
  borabora54 avatar :-|
  borabora54

  Драмата я сътвориха медиите, които "заляха" екрана с повтарящи се до болка и втръсване "breaking news" (всъщност все едно и също) на фона на репортери и водещи със "загрижени" физиономии и пейзажи в които нищо не се случва, но... "напрежението нараства" и " ще се включим след малко с последните ..." И така цял ден. Разбира се отчетен бе "опита и професионализма" на органите на МВР (интересно кога и къде са го натрупали този опит!? Такова нещо се случва да първи път!), както и решаващият гастрол на Вожда. Всъщност нашенския "професионализъм" (на фона на щуращи се без идея хора от органите) най-точно се изразява в думите му ... "говорихме си цяла нощ за мъжка чест и достойнство..." Това си е. След "спасяването на жените" интереса към похитителя видимо спадна. До степен, че дали сега ще се гръмне или не, си е негова работа! Who cares!

 • 6
  perro09 avatar :-?
  Penyo Nikolov

  До коментар [#4] от "morpheus":

  Напълно споделям мнението ти.ШАШМИ.

 • 7
  impact avatar :-P
  impact

  Е*ати тъпия цирк :)
  Не ви ли е срам, че го следихте?

 • zeromancer

  "Междувременно и по БНТ се включи вътрешният министър от Лондон, където е на официално посещение. Според него похитителят е наркоман и изнервен. (След 24 часа МВР ще опровергае министъра си, като заяви, че 27-годишият Стефан Петров не употребява и мрази наркотиците и е бил силно нервиран от съобщението, че е наркоман.)"

  Почва да ми писва от неадекватините изказвания на този младеж! Ако постановката не беше такъв турски сериал, а малко по истинска можеше да има 1-2 убити заложника за подобна словесна пръдня от страна на вътрешното министерче.

 • 9
  arimancer avatar :-|
  zeromancer

  До коментар [#5] от "borabora54":

  Много точно! Медиите колко не стават в тая държава, просто не е истина ..

 • 10
  yankovasilev avatar :-|
  yankovasilev

  Абсолютно съм съгласен с мненията, че медиите направиха всичко за преекспонирането на посереалчването на тази лична трагедия!
  Момчето явно има проблем, заради което и пострадаха невинни. Слава Богу, че всичко приключи добре!
  В цялата ситуация обаче игричките на шериф на един министър-председател бяха нещото в повече! Вече очаквам да цъфне на екран и ако по случайност някой заспал селски полицай хване нагъл апаш, обрал парите на Баба Дана, кътани под дюшека!
  Крайно време е Г-н Борисов да спре да ни изскача от всяка новина и да реши премиер ли ще бъде или ченге и да седне да свърши някаква работа на едно от двете поприща!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход