Виж кой говори

Тарторът на "октопода" Алексей Петров (в средата) извървя пътя от арестантската килия до парадния вход на "Дондуков" 1

Виж кой говори

Завръщането на Алексей Петров на "Дондуков" 1 поднови дебата за статута на работодателските организации

9179 прочитания

Тарторът на "октопода" Алексей Петров (в средата) извървя пътя от арестантската килия до парадния вход на "Дондуков" 1

© Георги Кожухаров


След целия шум около акция "Октопод" едва ли някой е очаквал, че главното действащо лице Алексей Петров някога ще стъпи повече в Министерски съвет. Още по-малко вероятно изглеждаше вицепремиер от кабинета "Борисов" да отиде при Петров, за да търси... подкрепа за правителствената политика в областта на бюджетната дисциплина.

За последно бившата барета прекрачи прага на "Дондуков" 1 преди година и половина. Тогава "лоялният гражданин" занесе секретен доклад на ДАНС за организираната престъпност, за който се знаеше, че е изчезнал от деловодството на Министерския съвет, а премиерът Бойко Борисов му благодари за достойната постъпка.

Малко след това обаче Алексей Петров беше проснат по очи от МВР и обвинен в почти всички смъртни грехове от дясната ръка на премиера - Цветан Цветанов.

Въпросът е как от "лоялен гражданин" Алексей Петров стана изведнъж престъпник №1 в държавата. Абсурдно, нали? Не по-малко абсурдно е това, което се случи тази седмица - човек, обвинен за създаване и ръководене на организирана престъпна група, да седи на една маса с управляващите. Да припомним, че Петров е с мярка за неотклонение и всеки момент се очаква в съда да бъде внесен първият от няколкото обвинителни актове на прокуратурата срещу него - този за рекет.

Критериите за представителност

Да има най-малко:

- 750 членове, всеки от които има не по-малко от 10 души работници и служители, наети по трудов договор, и общо не по-малко от 15 000 работници и служители във всички членове на работодателската организация; или

- 30 000 работници и служители, наети по трудов договор, във всички членове на работодателската организация

- организации на работодателите в повече от една пета от отраслите, определени от Министерския съвет, с не по-малко от 10 членове

- местни органи в повече от една пета от общините в страната и национален ръководен орган

- качество на юридическо лице, придобито най-малко две години преди подаването на искането за признаване на представителност.

Източник: Кодекс на труда

Между килията и "Дондуков" 1

Сигурно се питате как Алексей Петров успя да извърви пътя от арестантската килия до парадния вход на "Дондуков" 1. Отговорът се съдържа в деформирания модел на социално партньорство в България. Една от многото роли на бившата барета е длъжността изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) - една от шестте работодателски организации, които са признати за национално представителни от държавата (виж инфографиката).

Като такива, те имат право да участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество, където се обсъждат всички по-важни политически решения. Именно в тази си роля Алексей Петров се появи миналата събота в Министерски съвет.

Няколко дни по-късно сценката се повтори, но този път Петров беше домакин, а ролята на гост беше отредена за вицепремиера Симеон Дянков, който дойде в ССИ да представи идеята си за "пакт за финансова стабилност". Проектът срещнал подкрепата на директора Петров и другите членове на организацията.

В новата си роля на коректив на правителството Алексей Петров няколко дни по-късно заяви: "Смятам, че с господин Дянков говорим на един език. Друг е въпросът дали този език е разбираем и за други хора." Това даде храна за различни слухове - от това, че Дянков и Петров заедно атакуват Цветан Цветанов, до теорията, че е в ход таен план за сдобряване между лидера на "октопода" и премиера Борисов.

(Три)странно сътрудничество

Случката отново поднови дебата за статута на работодателските организации в България, които често напускат полето на бизнеса и прескачат на терена на политиката. Самият Алексей Петров е пример за това - той вече заяви, че ще се бори за президент на предстоящите избори, а първата подкрепа за кандидатурата му дойде именно от ССИ.

Тази двойственост произлиза от ролята им, закрепена в Кодекса на труда, на социален партньор на правителството. Като участници в тристранката работодателите съгласуват правителствени решения, одобряват или отхвърлят важни законопроекти, предлагат решения на проблеми... Макар че решенията на НСТП не са задължителни, партньорите практически могат да влияят върху всяка фаза на законодателния процес - да намаляват или вдигат данъци, да променят условията на пазара на труда, да спират реформи в администрацията и т.н. Истината е, че работодателите имат власт, макар и не директна, върху хода на политическите процеси.

В същото време са желан партньор на политиците, защото дават хляб на техните избиратели. Подобно на синдикатите те могат да заявяват публично политическите си пристрастия и по този начин да накланят везните в една или друга посока. В навечерието на избори са винаги ухажвани, защото от тях се очаква да финансират кампании и да агитират персонала на предприятията си да гласува за един или друг политик.

Тази година изборите съвпадат с поредното преброяване на членската маса в синдикати и работодателски организации. От заложените критерии ще зависи дали на масата на социалния диалог ще останат шест работодателски организации, или броят им ще бъде редуциран наполовина.

Топката е в управляващата ГЕРБ. Тя ще реши дали някои от по-малките организации (сред които и ССИ) ще останат на масата за преговори, или ще отпаднат от схемата на социалното партньорство. Оказва се, че и двете страни имат равен интерес от евентуална сделка "подкрепа срещу легитимност".

Ще отпадне ли двойното членство

Ключовият въпрос е дали правителството ще прекрати двойното членство в организациите. Това е причината в малка България да има цели шест работодателски организации. Повечето големи компании членуват едновременно в няколко и по този начин всичките покриват критериите за национално представителство. Защитниците на статуквото обясняват този парадокс със свободата на сдружаване, гарантирана от конституцията.

Проблемът не е в сдружаването, а в отчитането на членовете при националните кампании за преброяване. При тях всяка браншова организация трябва да посочи коя работодателска организация избира да я представлява в тристранката. Това изискване не важи обаче за отделните фирми. От една страна, това не се проверява, а от друга - броенето на една и съща фирма на няколко места на практика не се избягва, тъй като тя може да си членува в няколко браншови организации.

За сравнение - при синдикатите няма двойно членство. Няма работник, който да членува едновременно в КНСБ и КТ "Подкрепа".

Двойното броене на членска маса пролича и при допитването на "Капитал". Ако се сборуват отговорите, ще излезе, че имаме брутния вътрешен продукт на Германия, а заетите в реалния сектор надхвърлят тези на Франция.

Броенето на членовете става веднъж на четири години. Последното преброяване беше през 2007 г. Следващото е в края на тази година, като процедурата за признаване на представителност трябва да бъде стартирана до 14 юни. Любопитното е, че началото трябва да даде точно Симеон Дянков, като председател на тристранката. Ако крайното решение се базира на сегашните критерии (виж карето), най-вероятно ще се повтори сегашната картина.

Повечето са за запазване на статуквото

Проверката на "Капитал" показа, че организациите имат противоположни позиции по ключовия въпрос. Категорично за забрана на двойното членство се обявява само КРИБ, която иска изричното пълномощно за представителство да важи и за фирмите, не само са браншовите организации.

"Според КРИБ това не ограничава конституционните права на фирмите и браншовите структури, а само създава ред и прецизност при установяването на представителността на отделните работодателски организации. Така ще бъде премахната възможността някои работодателски организации да водят фиктивна членска маса понякога без знанието на отделните фирми или браншови структури", коментираха за "Капитал" от конфедерацията.

Останалите пет организации са против налагането на ограничения. "Ратифицираната от България Конвенция за свобода на сдружаването допуска членството в неограничен брой организации. Този международно-правен принцип не може да бъде нарушаван", заявиха от Българската стопанска камара.

"В условията на пазарна икономика и демократична държава такова решение ще е директно нарушение на свободата на сдружаване", беше коментарът на БТПП.

Логично най-яростни противници на идеята са малките организации. "Звучи нормално на пръв поглед, но ако някой се опита да преброи всички фирми, които членуват в шестте организации, преброяването ще трае от 2 до 4 години. Това е технически неосъществимо, всеки го знае", коментира Теодор Дечев, който е и.д. председател на ССИ. "Много ми е интересно дали някой проверява политическите партии - дали един човек членува само в една партия", добави той.

Според него искането за забрана на двойното членство е в интерес на големите организации. "От КРИБ много отдавна искат този въпрос да се постави, за да уязвят БСК. Защото те основателно предполагат, че имат страшно много фирми, които са членове на КРИБ и БСК. И ако поставят въпроса "или-или", те ще предпочетат КРИБ. Други си мислят, че ако се направи нещо такова, ще пострадат ССИ или "Възраждане", та белким отпадне някоя организация. Това е огромно заблуждение - при нас са може би най-малко фирми с двойно членство."

Въпреки тези аргументи държавата е длъжна да въведе по-ясен регламент в отношенията си с бизнеса и синдикатите. Само така ще се гарантира, че в тристранния диалог няма да попадат случайни участници, обслужващи интересите на своето ръководство или създадени с цел единствено да усвояват държавни и европейски средства.

Заиграването с партиите

Работодателските организации често играят едновременно на полето на бизнеса и на политическия терен, като подкрепят пряко или непряко определени партии и политици. Това става особено видимо в навечерието на избори.

Ръководството на БСЧП "Възраждане" никога не е крило близостта си с БСП. Тя датира от местните избори 2003, когато председателят й Добромир Гущеров подписа предизборно споразумение за подкрепа на БСП. След това той направи стремителна политическа кариера като член на Висшия съвет на БСП и депутат от левицата в 40-ото Народно събрание. И досега Гущеров фигурира в ръководството на БСЧП "Възраждане", а синът му Христиан е член на управителния съвет.

Подобен е случаят и с Боян Чуков, който продължава да фигурира като заместник-председател на ССИ - работодателската организация на Алексей Петров. По време на тройната коалиция Чуков беше съветник на премиера Сергей Станишев, а после оглави Съвета по сигурността към правителството. Той беше и кандидат за евродепутат на БСП на последните избори през 2009, а в момента оглавява отдел "Публични политики" на "Позитано" 20.

Заиграване с партиите си позволяват и големите организации. Последният пример беше писмото на КРИБ до премиера Борисов, която стана публично известно благодарение на пресслужбата на Министерския съвет. "Правителството на ГЕРБ е единственото в съвременната история на България, което провежда целенасочена политика за защита на правата и законните интереси на гражданите и бизнеса в страната", пише в писмото на организацията до премиера. Повод за този изблик на политическа симпатия се оказаха решение на министъра Нона Караджова да преразгледа наредба, касаеща електронния скрап. Странно прозвучаха и следващите думи: "Предприетите от страна на правителството на ГЕРБ действия за пореден път демонстрират Вашата персонална загриженост за благополучието на българските граждани и развитието на българския бизнес."

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Аз не съм очаквал специално подобно развитие, но и не го изключвах. Абсурдите в българската политика са безчет и не са от днес или от вчера, за да учудват чак толкова. Българската общественост е неспособна да си избира качествени лидери. Това се доказва от всички избори без изключение, които обществото ни е направило след така наречените "демократични промени", както ще се докаже и от предстоящите президентски избори, на които дори Алексей Петров ще получи някакви гласове от тотално маргинализирани избиратели.

 • 3
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Цитат от статията: "В същото време (мое допълнение - работодателите) са желан партньор на политиците, защото дават хляб на техните избиратели."

  Работодателите давали хляб на избирателите/работещите, ама кой пък дава хляба на работодателите, за да дадат те по-малката част от него (по-голямата запазват за себе си) на избирателите/работниците?! Не им ли дават на работодателите хляба потребителите на продукцията им, които потребители всъщност са избирателите/работниците?! Някой май не си е преговорил начина на функциониране на пазарния и демократичен механизъм, преди да напише статията!

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Допълнение към моя коментар с номер три тук: Работодателите са желан партньор за политиците не само, защото самите политици (лично или чрез свои близки) са също работодатели, но и защото точно работодателите попълват с пари партийните касички на политиците. Един ефективен механизъм за изродяване на демокрацията.

 • 5
  vict avatar :-|
  vict

  До коментар [#4] от "Станислав Янков":

  Браво Станиславе. За днес заслужи хонорара си. Заповядай на Позитано да си го получиш. Само не казвай на никого, че въпросното лице ни беше най-довереното лице, той ни писа докладите, които загубих и даже му направихме най-секретната служба.

 • 6
  vict avatar :-|
  vict

  До коментар [#4] от "Станислав Янков":

  Браво Станиславе, ти доразви Маркс и доказа, че работодателите са излишни. Работниците сами си произвеждат и сами си потребяват - защо са тези паразити работодателите? Я да им вземем всичко и да забогатеем. Я да видим календара - да не би да е 1917 година? Тъпак си Станиславе. Нали работодателят е този предприемач, който удовлетворява нуждите на пазара и потребителите? Той анализира и идентифицира нуждата, инвестира и организира ресурсите за да предложи и лансира продукта и услугата на цена приемлива за потребителя. Плаща всички заплати, разходи и данъци и поема риска да не му остане нищо или да е на загуба и да му разпродадат имуществото? Ти защо не го направиш а чакаш само на хонорара от БСП? Много е лесно на работника - утре напуска и започва на друго място.

 • 7
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#5] и коментар [#6] от "Vict":

  Като сте толкова умни - защо икономиката ни запада под ваше ръководство? Докато ние още не можем да отбележим 1 % растеж на БВП за 2010 година, другите отдавна забравиха що е икономическа криза (ама наляха маса бюджетни средства за стабилизиране на закъсали предприятия И ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО - даване на пари при замяната на стария автомобил с нов и т.н.). И понеже ти се смяташ за много умен - кой ще им купува на работодателите произведената ЛИЧНО ОТ ТЯХ (без никакви работници) продукцията? Само работодателите ли имат право да живеят, понеже "удовлетворяват нуждите на пазара и потребителите"? Работниците трябва просто да им работят без пари? На фотосинтеза! Като робите! Да ви имам "демократичните" (и още по-"икономически") виждания!

  Като толкова мразите работниците - защо ги наемате?! Произвеждайте си всичко СЪВСЕМ САМИ!

  Точно заради наглеци като вас специално ще отида на следващите избори да гласувам за Станишев. И него не го понасям, ама вие сте ми още по-противни. Защото докато крадеше, Станишев (заедно с Доган и Сакскобургготски) раздаваше по нещо и на нас. Вие, "десните" (ГЕРБ, СДС и ДСБ), раздавате откраднатото само на най-богатите и на чужденците. Дори мен, стандартно-негласуващ (досега не съм гласувал за никого на никакви парламентарни избори) успяхте да ме вбесите до степен - да гласувам специално срещу вас!

 • 8
  4erenmetar avatar :-|
  4erenmetar

  До коментар [#7] от "Станислав Янков":

  Как бе Станиславе, не само другите, а и нашето управление наля маса пари в икономиката. Я виж - резерва вече се е стопил под половината (сведение на оплюващите - никога не съм гласувал за никого от тройната коалиция). С тази разлика, че ги наливат в касите на "правилни" хора, като В.Златев, В.Божков и т.н.
  Аз самият съм работодател, но от обикновените и, уверявам те, "ям дървото" не по малко от работниците ми. Дори си мисля, че доста повече, но... темата е безкрайна. Статията е за друго.
  Нямаше как да не се върне Алексей на бял кон, след атаката на флашките. Вижте сега колко спокойно стана. Което означава, че държи още много козове. Какво ли още бихме научили за любимия премиер ако войната им беше продължила? :))

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  До коментар [#8] от "4erenmetar":

  Наляли нещо си - хубаво! Ама след като навсякъде тръбят, че не им стигали парите - защо намалиха данъците и осигуровките (ако да не ги увеличат - поне да ги бяха запазили на старите им равнища!)? За да формират днес мощен дефицит над 3 % от БВП и да имат оправдание за увеличаването на пенсионната ми възраст и стаж (щото са решили, че трябва да им работя до гроб)!

  Точно, защото действията на сегашното управление затриват дребния и средния бизнес (свиването от Дянков на вътрешното потребление в полза на износа води преди всичко до западане и фалити на малки и средни предприятия, които обслужват пропадащия вътрешен пазар) и защото продължават тенденцията на предшествениците им да лишават от права най-масовата част от българското население (които са и най-масовата част потребители и данъкоплатци) - работниците, - затова аз съм категоричен противник и на това управление, както на всички предишни. (Но това, че не понасям и предшествениците на Борисов във властта въобще няма да ми попречи, на следващите избори да гласувам за Станишев, ако Борисов не разкара навреме Дянков. Докато финансите и икономиката се формират от доказан некадърник като Дянков - Борисов е гарантиран пътник от властта. Последните социологически проучвания доказват това - рейтингите на Борисов и Първанов са вече еднакви с тенденция борисовия рейтинг да слезе под първановия в бъдеще.)

  Между другото, срещал съм смислени мнения и на други работодатели, подобно на теб (включително изречени и от екрана на телевизиите), но всичките такива сте предимно средни и дребни предприемачи, които най-силно сте засегнати от дянково-борисовото свиване на потреблението. На големите акули (ония, дето преговарят с кабинета в тристранката) разбиването на родния пазар в полза на износа им харесва. Така се разчиства масата за големите играчи и се гарантира оцеляването на монополите.

  Впрочем, пребиваването на Алексей Петров сред работодателските организации и дори ръководенето от него на една от тях е много показателно, по чия гайда ходи кабинета...

 • 10
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  До коментар [#9] от "Станислав Янков":

  Станиславе, чети, майка, чети! Дори и Маркс и Енгелс да четеш, ако ги четеш задълбочено, помага - ще разбереш техните цели и от там ще разбереш кое е правилно! А дянков е един от малкото свестни, които обуздават ББ! Когато могат, де! Той често е необуздаем!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход