Talk show
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Talk show

Talk show

Четири изявления на Бойко Борисов, които донесоха само негативи

38402 прочитания

© Ася Колева


Автор: Ася Колева

В историята има моменти на истината, когато за кратко се случват събития с големи последствия за много време напред. Тогава си  проличава кой колко е подготвен за това, което прави. За правителството и специално за премиера Бойко Борисов изминалата седмица беше точно такова време за проверка.

Само с няколко свои публични прояви и действия Борисов създаде сериозни репутационни проблеми както за вътрешната и външната политика на правителството, което ръководи, така и лично за себе си. Пролича и разминаването между него и някои от министрите му по базови въпроси като енергетиката, позицията на България за военната операция на съюзниците в Либия и дори за мястото на България в Пакта за еврото.

Всъщност сега се случва същото, както и при предишни критични за кабинета моменти. Просто през няколко месеца в държавата се прожектира един и същ филм, с леки промени в сюжета: под заплахата от масово недоволство и улични протести правителството решава, че трябва да направи нещо. Започват преговори, в които се раждат алогични идеи, министрите се разделят на поне два лагера и най-накрая се намира компромисно, но краткосрочно и неефективно решение. Което дори в повечето случаи е в противоречие с базови принципи на пазарната икономика, за които се предполага, че трайно са се настанили в България. Така стана последователно в историите с увеличаването и намаляването на ДДС, после на осигуровките, а след това и с промяната във финансирането на здравеопазването. Тогава, както и сега, управлението на ГЕРБ излъчва противоречиви сигнали и създава усещане за хаос и непредвидимост.

Един премиер трябва да знае кога да замълчи.
Фотограф: Красимир Юскеселиев

За това има една основна причина – министрите не са обединени от споделени идеи и обща визия за това как и накъде трябва да се върви. Това прави възможно част от тях да виждат решението на проблема със скъпите горива в стимулиране на конкуренцията, а премиерът да бленува по комунистическата комисия за регулиране на цените и да се моли на Москва за по-евтин петрол. Липсата на ясна идеология е проблем на ГЕРБ от много време, но очевидно това не се разбира от самото ръководство на управляващите. Вместо това на почти всяка криза продължават да реагират елементарно, като търсят решения с къс хоризонт.

Това, че премиерът говори много и превежда действията на правителството на разбираем за всички език е безспорно хубаво. Едно е обаче да приказваш така, че да те разберат пенсионерите, друго - да говориш като агитката, която бистри политиката в местната кръчма. Понякога, ако не знаеш какво точно да кажеш, е по-добре да си замълчиш. После да говориш с хората, които разбират повече, и след като се формулира разумна политика, тя да се обясни. Останалото са опасни импровизации, които нанасят много по-тежки вреди дори от бездействието. Иначе хората остават объркани, с чувството, че липсва перпектива и няма кой да им я даде...

В следващите четири текста може да видите последствията от няколко изказвания на Бойко Борисов тази седмица.

Мораториум в очите

Бойко Борисов каза:

"Подобен мораториум [едномесечното замразяване на цените на горивата] ... не е пазарен механизъм. Но защото българската икономика и крайният потребител е изключително важен, ние използваме своя авторитет поне този месец да го направим." (в Министерския съвет)

Какво означава

След като бе помолен от Борисов, управителят на "Лукойл България " Валентин Златев поиска и получи съгласие от руската компания майка да замрази цените на дребно в своите бензиностанции за месец. Впоследствие се оказа, че този мораториум няма да важи и за цените на едро, на които купуват другите вериги бензиностанции. Междувременно "Лукойл" обяви минимално увеличение на техните стойности.

Последствията:

С въвеждането на подобен ценови таван правителството направи две стратегически грешки - показа, че в трудни ситуации е склонно да взима погрешни решения и под натиск взима лесни решения със спорна ефективност. Въвеждането на мораториум върху цените на пазар, който се предполага, че е изцяло частен, противоречи на пазарните закони (цената се определя от търсенето и предлагането). Ако пък има съмнения за дефекти на пазара на горива, това трябва да се докаже от Комисията за защита на конкуренцията. И тя да вземе съответните мерки, а не премиерът.

Дори и да пренебрегнем този момент, мораториумът по никакъв начин не решава проблема дългосрочно. Напротив, създава доста неясноти за конкурентите на "Лукойл". Ако цените на международните пазари продължат да се качват, бензиностанциите, които не ползват продукти на "Лукойл", а внасят, може да са принудени да работят на загуба. Другият вариант е временно да ограничат вноса, което ще доведе до дефицит на пазара на горива. А и няма никаква гаранция, че ако котировките на петрола тръгнат рязко нагоре, след единия месец мораториум това поскъпване няма бързо да се навакса, т.е. ефектът от замразените цени ще се превърне в дефект.

Когато търсиш услуга от частна компания, обаче трябва да си готов да я върнеш. Фирмите се създават с цел печалба и "Лукойл" не прави изключение. Въпросът дали държавата е поела някакви ангажименти към рафинерията за замразяването на цените не намери директен отговор. Разговорите по темата продължават, като през следващата седмица екипът на Дянков трябва да даде отговори дали може да се приложат още редица мерки, като някои от тях индиректно ще спомогнат да се увеличи обемът на преработения петрол в "Лукойл", за да се намалят производствените разходи.

Стана ясно и друго - срещу едномесечния ценови мораториум правителството се съгласи да облекчи за две години разходите на производителите и вносителите, които те правят за поддържането на резерви от горива. Схемата е следната: сегашните 60 дни резерв се намаляват на 40. До 30 април 2012 г. срокът постепенно ще стане 50 дни, а до април 2013 г. отново трябва да стане 60. От тази мярка се очаква горивата да поевтинеят със 7-8 ст./л.

Бургаската рафинерия е длъжна да поддържа най-голям резерв от горива като най-големия производител в страната и съответно ще получи и най-голямо намаление на разходите. Според участвали в преговорите между правителството, превозвачите и търговците на горива става въпрос за около 100 млн. лв. Общо блокираните средства на всички дистрибутори на горива по груби сметки са около 1 млрд. лв., като от тях 400 млн. лв. са на "Лукойл".

Случайно или не, но паралелно с този сюжет в медиите течеше още един – този за преговорите около строежа на АЕЦ "Белене". Първо, стана ясно, че Валентин Златев е присъствал на разговори между представители на българското правителство и "Росатом" в Москва в качеството му на познат на шефа на руската компания Сергей Кириенко. Пак случайно или не, седмица по-късно премиерът Бойко Борисов заяви пред bTV, че "Белене" ще се строи.

Криви сметки

Бойко Борисов каза:

"Какво ще стане с бюджета на държавата, ако "Лукойл" се възползва от този проблем и излезе в четиримесечен планов ремонт, което имат право по закон да направят. Това са 2 млрд. лв. по-малко в държавата и плановете на финансовия министър да не бъдат изпълнени." (пред ТВ7)

Какво означава това

Накратко - нищо. Твърдението на премиера е лишено от всякакво реално основание. Не "Лукойл", а данъкоплатците пълнят бюджета. Всъщност публичните финансови отчети на "Лукойл Нефтохим Бургас" показват, че компанията е на загуба през 2008 и 2009 г., т.е. не е дължала корпоративен данък. Върху горивата се дължат акциз и ДДС и оттам идват най-големите постъпления в бюджета. Това обаче са косвени данъци, т.е. те облагат крайното потребление. И те се калкулират в крайната цена на стоките и услугите, които купува всеки от нас. Така че дори и "Лукойл" да спре за планов ремонт, потреблението на горива едва ли ще намалее, освен ако икономиката изведнъж не спре да функционира. То просто ще се замести от внос (върху които отново се плащат акциз и ДДС).

Последствията

Един от възможните ефекти от това изказване на премиера е много хора да се усъмнят в компетентността на Бойко Борисов. Все пак, след като той не разбира доста базов момент за формирането на държавните приходи, как се очаква да участва адекватно във взимането на решения за тях?

По-видимото последствие от това изказване на премиера обаче е друго. Тези думи на Борисов бяха отправени към Трайчо Трайков в публична критика към острата му позиция срещу "Лукойл". През миналата седмица икономическият министър попита дали не са твърде високи производствените разходи на бургаската рафинерия, след като акцизът в България е под европейския минимум, а цената на дизела не е сред най-ниските. "Лукойл" реагира с грубо официално изявление, в което изрази съмнения, че икономическият министър не може да смята и че не разбира от икономика. Веднага след тяхната критика Трайчо Трайков беше публично порицан и от премиера. Освен усещането за разнопосочност премиерът заема в този спор по-скоро страната на "Лукойл", чийто генерален директор на всичкото отгоре е негов близък приятел. Ироничният факт е, че Трайков не загуби от публичното унижение, което преживя през седмицата. Напротив, за обществото той се оказа човекът, който може да каже "не" както на "Лукойл, така и на "Росатом" в преговорите за "Белене". Докато Валентин Златев оттук нататък излиза от образа си на сдържан бизнесмен, около чиито контакти и интереси витаят различни хипотези, и определено преминава в групата на застъпниците на руските интереси в България.

Случайно или не, но премиерът измести разговора в друга плоскост и не позволи да бъдат зададени някои иначе смислени въпроси, като например, ако производствената цена на горивата в България е висока, защо това не се компенсира с внос? Губещият в тази ситуация е управлението на ГЕРБ, защото за пореден  път стана ясно, че решенията се взимат еднолично от премиера.

Призракът на популизма

Бойко Борисов каза:

"И понеже държавата няма такъв регулаторен механизъм, както навремето Държавната планова комисия, ще направим всичко възможно да попитаме (производителите на хляб - бел. ред.) и да ги накараме да намалят цената на хляба , защото те нямат основание сега да я държат на това ниво." (пред bTV)

Какво означава това

Това е един от поредните примери от седмицата за това как правителството търси бързи, но съмнителни решения да отговори на недоволството от повишените цени на храните.

Последствията

Не мислехме, че трябва да го напомняме, но, уви, налага се - държавата не може и не трябва да се меси на частния пазар. Това е допустимо само при планова икономика и неизбежно води до катастрофа. Получава се абсурдната ситуация, че 22 години след 1989 се връщаме отново в детската градина на политическата мисъл.

В началото на март земеделският министър Мирослав Найденов лансира идеята за комисия, която да регулира цените на храните. Тя не се реализира в този си вариант (което щеше да е абсурдно), просто се трансформира в сайт за наблюдение.

Всъщност, вместо да се чудят как да влияят на инфлацията, идваща основно от поскъпването на суровините на световните пазари, управляващите могат да приложат мерки за увеличаване на доходите на населението. Като например създадат такива условия за правене на бизнес, които да привлекат повече чужди инвестиции. Това ще доведе до по-висок ръст на икономиката и до нарастване на доходите на хората.

Мисли, преди да говориш

Бойко Борисов каза:

10:40 ч. 20.03 "Ние много по-рано казахме, че сме едни от най-заинтересованите и подкрепяме тази операция." (пред Nova ТВ)

8:12 ч. 21.03 "Петролът и това кой ще разработва петрола е до голяма степен интерес и сега се провежда тази операция... В подобна авантюра аз не бих пуснал нашите летци." (пред ТВ7)

Освен това, макар и най-вероятно случайно, но съвпадението с позицията на Русия по въпроса направи последствията от неадекватното говорене още по-неприятни до степен кои са нашите съюзници.

Автор: Ася Колева

В историята има моменти на истината, когато за кратко се случват събития с големи последствия за много време напред. Тогава си  проличава кой колко е подготвен за това, което прави. За правителството и специално за премиера Бойко Борисов изминалата седмица беше точно такова време за проверка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

132 коментара
 • 1
  bonethugs avatar :-|
  martin pavlov
  • -12
  • +145

  През 2009 бяха първите ми съзнателни избори, респективно първото ми разочарование от политиката :D

 • 3
  dsafh avatar :-|
  Димитър

  Поздравления добра статия. Все повече си проличава некомпетентността на Б.Борисов, прозират популистки изявляния и това, че просто обслужва кръгове от бизнеса съвсем открито. Най-страшното е неумението за управление и неразбирането на политическите процеси от страна на Б.Б, то ще нанесе най-много вреди . А по лошо няма други избори, цялото политическо съсловие е изключително компрометирано.

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • -190
  • +27

  Че Борисов си действа съвсем правилно! На принципа на "по-малкото зло". Реалната алтернатива на всичките му действия е увеличаването на минималната работна заплата поне с равнището на инфлацията (при липсата на реална, ефективна система за социално подпомагане - и това е нещо). Да, ама ако икономиката ни започне да се управлява нормално - нали това ще значи спиране на геноцида над населението (хронично-отрицателния естествен прираст на населението) и спиране на разпродаването ни ("приватизирането") на чужденци ("чуждите инвеститори", които обаче не създават нещо ново, несъществувало до момента в България, ами само изкупуват вече съществуващото, "приватизираното")! Не може тези неща да се спират! Геноцида и разпродаването на българското население за жълти стотинки трябва да продължат! Чуждите господари трябва да са доволни от управляващите ни...

 • 5
  nage avatar :-|
  nage
  • -14
  • +245

  Глупав си беше, глупак си и остана. Прост човек, тва е. Вече Живковия 8 март на студентите и заводите за цели проводници са много ниска топка в сравнение с бисерите на Дабъл Би...
  То не бяха 1) кредити по влоговете 2) араби-терористи в Русия 3)садене на картофи 4)хлапашко тръшкане, че някой му вземал от пиар акциите и стотици други знайни и не знайни безсмислици и тъпотии... Димитър Пенев сигурно има по-правилни съждения от Бойко, който издаде първи сборника на Бойковите изцепки ще прибере добра пара :)

 • 6
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов
  • -55
  • +115

  До коментар [#1] от "bonethugs":

  И да знаеш за напред - "Само Костов"

 • 7
  rogirg avatar :-|
  rogirg

  Държавата е най големият играч на пазара. следователно,може да му влияе изключително. Въпросът е , компетентно ли е правителството за тази игра, при това в интерес на тези ,които я формират като най глям играч ,чрез данъците си ? Моето скромно мнение е,че с изключение на Тр. Тр. и може би още един,останалите са случайни ,или подставени корпоративни лица, в т.ч. и на световната банка. Но на такова население такова управление!

 • 8
  mihomen avatar :-|
  mihomen

  Точен анализ!Премиерът на една малка държава като България,с малко население и ресурси трябва да е много подготвен,образован и с ясни цели за развитието и.Това при Борисов липсва!За жалост присъства авторитарността на инстинктивният и необразован човек!

 • 9
  troubleminds avatar :-|
  Ивайло Йосифов

  С каква програма спечелиха изборите - каква стана тя.
  Реформите къде са?
  В образованието, в МВР, в здравеопазването, в администрацията, в данъците, в културата, в спорта.

  Изгубени години, слаби действия, много приказки...

 • 10
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  Поздравявам авторите. Капитал е медията, която първа започва да се отърсва от слугинското подсмърчане и да назовава фактите с истинските им имена. Че ББ няма никаква подготовка за тази работа, е ясно - никой не се е родил министър-председател. Потресаващото е, че той не се учи от ставащото вече година и половина и наистина се изявява като героят-голмайстор след мачлето на по чаша бира.
  Този човек е непоправим. Тъжното е, че той привнася тотален хаос в общественото съзнание, което вече имаше първите наченки на подреденост и степенуване на ценностите.
  Тъжно...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK