Магията живее в "Белене"

Магията живее в "Белене"

Без външен анализ България рискува да потъне в гьола

15431 прочитания

© reuters


"А като не даваш пари, какво те интересува каква е цената? И имаш 51%?"

Безпрекословната подкрепа на премиера Бойко Борисов за АЕЦ "Белене" в началото на седмицата отприщи едва скриваното разцепление между ГЕРБ и министрите експерти в кабинета на Бойко Борисов по отношение на ядрената централа. Досега последните печелеха време. Аргументите им бяха, че след като не може да се намери западен инвеститор, АЕЦ "Белене" е очевидно неизгодна от икономическа гледна точка. Смислената логика досега поне забавяше окончателното решение.

Ядрена индулгенция

Следващата седмица обаче тази тактика може да бъде решително прекъсната. Запознати с хода на проекта и отделни депутати от ГЕРБ признаха, че има план сделката за ядрената централа да влезе в парламента за одобрение. Причината е приближаващият краен срок, даден от "Росатом", за сключване на поредния анекс по договора за изграждане на АЕЦ "Белене".

Руската компания заяви, че до края на март българската страна трябва да сложи подписа си на анекс номер 12, иначе "Росатом" трябва да прекрати дейността по централата. С анекса София се задължава с още 2 млрд. евро по проекта. Заедно с поетите преди това задължения България би се ангажирала с близо 3 млрд. евро, сума, което очевидно би направило строежа неотвратим. Ето защо Москва впрегна всички сили, за да заплаши, че забавянето на българската страна е краят на проекта.

Ясен индикатор за подготовката за получаване на парламентарна индулгенция бяха изявите на депутатите от ГЕРБ, който сякаш говореха по калъп за ползата от АЕЦ "Белене". Двата им аргумента бяха, че без централата цената на тока ще скочи, а финансово сделката е така структурирана, че държавата, без да дава пари, ще има 51% от АЕЦ-а. Очевидно опорните точки, които се появиха и малко по-късно в интернет, са писани от същия човек или хора, които съветват Бойко Борисов. От пресцентъра на ГЕРБ в парламента отрекоха те да са разпращали директивата сред депутатите или местните структури.

Руската офанзива

В края на септември миналата година започна промяна в тактиката на руската страна. Тогава се очакваше подписването на вече прословутия анекс 12, но то бе отложено от правителството с традиционното разкарване на топката по терена. Към този период се отнасят и някои от най-острите изказвания на премиера Бойко Борисов срещу строежа на АЕЦ "Белене". За жалост за българската позиция към най-скъпия проект в държавата от 20 години може да се съди само по откъслечните реплики на премиера.

Това обаче започна да се променя от началото на ноември, когато настроението на премиера рязко се промени в полза на проекта. Какво точно се е случило, не е ясно, но в този момент на сцената се появи шефът на "Лукойл" - България, Валентин Златев. Без да се афишира, той започна да промотира посещението на шефа на "Росатом" Сергей Кириенко в София. То се осъществи доста неочаквано в края на месеца, в резултат на което между НЕК и руската компания скоростно беше подписан (с няколко разминавания в цифрите в него) меморандум за принципите за учредяване на електроенергийна компания "Белене".

Самият меморандум не е толкова драматичен - руската страна целеше да запази проекта жизнен, а българската - да прехвърли тежестта от държавната НЕК на бъдещата обща компания. Министерството на икономиката обаче продължи да настоява, преди бъдещата компания да бъде регистрирана, да се реши въпросът с раздутата с 60% първоначална цена от 4 млрд. евро за доставката на двата реактора на АЕЦ "Белене". Преговорите бяха мъчителни, докато на 17 февруари в тях не се появи и самият Валентин Златев. Първоначално от компанията отричаха ожесточено каквото и да било участие на Златев в преговорите, а появата му обясняваха със съвпадение - шефът на "Лукой" - България, е поне няколко пъти месечно в Москва. После мимоходом бе признато, че той е консултант не на българското правителство, а на руската компания.

Като за вас - между 4 и 10 млрд.

За всички е ясно, че от самото си начало АЕЦ "Белене" е имала само приблизителна цена. През годините изявленията на политици и експерти варираха от 1 до 13 млрд. евро, като най-често се сравняваха компютри с компоти. И досега не е ясна финалната цена на централата, т.е. към момента, в който тя ще започне да продава електричество. Изглеждаше така, че много хора искат да построят АЕЦ, в условията на Съвета за икономическа взаимопомощ.

Това вече накара потенциалния инвестотор RWE да се оттегли, тъй като при такива условия е невъзможно да се работи - никога не бихте си купили жилище, което се предлага на цена между 500 и 1000 евро за кв.м, а крайната цена се определя от индекс, известен само на строителя.

На този фон избуяха опитите за финансови анализи на проекта - авторите им са наясно с условността им, но при липсата на информация за толкова ключов проект те поне предизвикват размисъл.

Тази седмица Институтът за пазарна икономика представи своя оценка, според която пълната цена на изграждането ще мине 11.5 млрд. евро. Експертите на института са заложили доста повече инвестиции, но за сметка на това безкрайно оптимистични допускания за разходите на централата. Изводът е отрицателна нетна настояща стойност (т.е. бъдещият паричен поток, намален с риска от инвестицията) - проектът е икономически безсмислен.

Експертите на Центъра за изследване на демокрацията пък достигнаха до пълна цена от 12 млрд. евро, използвайки за сравнение близки по характер ядрени централи в други страни. И без финансов анализ проектът излиза съмнителен. "Капитал" се опита пък да намери какъв е розовият сценарий - при какви параметри, при очаквана цена от 8 млрд. евро проектът може са се получи. Изводът е неутешителен - има шанс, но малко на магия. Например: общата цена не трябва да се повишава, цените на електроенергията трябва да пораснат с 50% за следващите 10 години, енергийната компания "Белене" да получи фантастично ниски лихви по кредитите си, а поеманият от държавата риск да бъде значително по-висок от нормалния при енергийни проекти (моделът е достъпен в интернет страницата на "Капитал").

А къде е консултантът?

Естествено всеки финансов анализатор ще ви каже, че няма двама негови колеги, които да стигнат до еднакъв резултат, дори пред тях да са едни и същи данни. Финансовите анализи се крепят на вероятности, които са много трудни за обосноваване. Ето защо при очевидния хаос със сметките на АЕЦ "Белене" трябва сериозна помощ.

Още в началото на миналата година, след като се разбра, че правителството не може да намери европейски инвеститор за АЕЦ "Белене", беше решено да бъде нает западен консултант. Целта беше той да направи преглед на досега постигнатото, да хвърли едно око и на техническите параметри и ако намери икономическа логика в продължаването на строежа, да привлече инвеститор. Ако пък параметрите са такива, че инвеститор не може да бъде открит, името на финансовата институция би послужило като щит за правителството за отказа му от проекта, в който вече са хвърлени милиони.

След дълго протакане през ноември миналата година бе избрана банката HSBC, която е една от финансовите институции със сериозен опит в подобен тип проекти. Договорът обаче необяснимо се бави, въпреки че премиерът Бойко Борисов каза, че "тези дни "Ей Чи Би Сибанк" ще ни даде финансова схема, по която да изпълним, да не даваме нито държавна гаранция, нито пари от бюджета".

Липсата на контракт с банката едни източници обясняват с руски натиск (след като вече беше изгонен RWE, няма логика руснаците да допускат друг), други пък смятаха, че протакането е причинено от проблеми в българската администрация.

Договор обаче няма, въпреки че се очакваше до края на месеца банката да е предоставила предварителни си оценки - има ли изобщо смисъл да се прави по-сериозен анализ.

"А като не даваш пари, какво те интересува каква е цената? И имаш 51%?"

Безпрекословната подкрепа на премиера Бойко Борисов за АЕЦ "Белене" в началото на седмицата отприщи едва скриваното разцепление между ГЕРБ и министрите експерти в кабинета на Бойко Борисов по отношение на ядрената централа. Досега последните печелеха време. Аргументите им бяха, че след като не може да се намери западен инвеститор, АЕЦ "Белене" е очевидно неизгодна от икономическа гледна точка. Смислената логика досега поне забавяше окончателното решение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


146 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Сумата е достатъчно голяма, че един подпис да закопае цялата държава за поколения напред. Очаквам подобен анализ и за другия заложен трап: присъединените на "предварителен договор" слънчеви централки, чиято сумарна мощност надхвърля цялото българско енергопотребление, а цената, която ще им плаща ежегодно НЕК според договорите, надхвърля няколко пъти целия годишен брутен вътрешен продукт на България

 • 2
  gt avatar :-P
  гт

  Добре, де, нали били подписали договор с най-големия консултант по ядрените въпроси в света?!

  :-)

 • 3
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • -155
  • +21

  Без "Белене" България рискува да зависи и от внос на ток, освен от вноса на горива (виждаме накъде са тръгнали нещата с най-големите ни ТЕЦ-ове...)!

 • 4
  opinionated avatar :-P
  opinionated

  bоко сигурно е мислил, че "Ей Чи Би Сибанк" е банката на цветелинчето, сигурно и шамари е раздавал, че не му е казала, как да му се обясни, че това е HSBC...

 • 5
  jj avatar :-|
  J.J.

  За "Белене," но само при ясни условия, без скрити клаузи, адекватен контрол и 51% за държавата, и всичко това не за 12 милиарда евро...

 • 6
  opinionated avatar :-|
  opinionated

  До коментар [#1] от "cinik":

  ток за 3.7 милиарда лева става дума (2000 мегавата), но въвеждането на тези мощности пак би качило цената на тока 2.5 пъти. истина е, че нямаме нужда нито от АЕЦ, нито от тези слънчеви и вятърни ВЕИ и трябва да лобираме пред ЕС да направят за нас изключение и да НЕ вкараме 16% 'зелени' мощности поради това, че и в момента изнасяме 22% от енергията, която произвеждаме и имаме свръх мощности и е безсмислено да гоним някакви норми като въвеждаме мощности, които няма как да се използват. това би било държавна далновидност, не да ни балалайкат как тока щял да поскъпне 2 пъти, ако не направим нов АЕЦ. дори и да го построим, тока от него ще се изнася, а този от ВЕИ пак ще се продава на вътрешния пазар, защото никой малоумник няма да купи ток на 5 пъти над пазарната цена.

 • 7
  stg avatar :-P
  stg
  • -10
  • +111

  между другото , забавно ми е че се намират личности , които смятат че това което си произвеждаме сами е по евтино от това което внасяме, тоест от международните цени, е нема такъв филм

 • 8
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#7] от "stg":

  На мен пък ми е збавно, че има личности, които смятат, че всички производители работят на загуба, за да осигурят по-евтин износ за нищо непроизвеждащите, само внасящи и потребяващи държави!!!

 • 9
  opinionated avatar :-|
  opinionated

  понеже другарите комунисти не могат да мислят отвъд това колко пари да откраднат от евро програми като въвеждат 'зелени' мощности и после как да ни набутат да плащаме за АЕЦ, за ток за който няма пазар, някой трябва да ви го каже какво ще стане: след 5 години на днешни пари бюджетните разходи ще трябва да скочат със 700 млн лева (4%) само за лихвата, електроенергията ще стигне поне 35-40ст по днешни цени... и всеки ще спре да консумира този скъп ток ВЕИ и ще си сложи сам пана на покрива, които на днешни цени произвеждат ток на 15-16ст и така ще фалира държавата покрай този АЕЦ, защото основното перо в бюджета е ДДС от... ток.

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  До коментар [#5] от "J.J.":

  Безупречна позиция! Подкрепям изцяло с уточнението, че цената не трябва да достига не 12 милиарда, ами дори не трябва да достига и 6 милиарда евра (на руснаците много им се ще солидно да се нагушат чрез прераздути инфлационни корекции!). Пет цяло и нещо милиарда са съвсем нормална цена.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход